2016 FAALİYET RAPORU
PDF BNP PARIBAS GRUP İLETİŞİM ENGLISH

TÜRK EKONOMİ BANKASI'NDA 2016 YILININ DEĞERLENDİRİLMESİ

GENEL DEĞERLENDİRME

TEB’in 31 Aralık 2016 ve 31 Aralık 2015 tarihleri itibarıyla, temel büyüklükler açısından sektörden aldığı paylara ve bu paylardaki gelişime ilişkin göstergelere aşağıda yer verilmiştir. Banka’nın 2015 yılı büyüklükleri esas alınarak yapılan 2016 yılı değerlendirmesinde;


TEB’İN SEKTÖRDEKİ KONUMU

(milyon TL)

31.12.2016

TEB

Sektör

Banka’nın Payı (%)

Toplam Aktifler

79,727

2,730,942

2.92

Toplam Krediler

56,364

1,782,733

3.16

Toplam Mevduat

49,833

1,547,551

3.22

Şube Sayısı

515

11,747

4.38

Personel Sayısı

9,640

210,910

4.57

Kaynak (sektör rakamları için): BDDK Aylık Bülten Aralık 2016

 

ÖDÜLLER

Dijital Bankacılık

Nakit Yönetimi

KOBİ Bankacılığı/Kadın Bankacılığı

KOBİ Bankacılığı

Çağrı Merkezi

Bireysel Bankacılık/Aile Akademisi

Kurumsal İletişim

Şube Operasyonları Yönetimi

Hukuk

İnsan Kaynakları

 

KURUMSAL BANKACILIK GRUBU

KURUMSAL BANKACILIK

TEB Kurumsal Bankacılık, yıllık cirosu 50 milyon TL ve üzerinde olan büyük ölçekli ulusal ve uluslararası firmalara, gruplara ve holding şirketlerine, ortağı BNP Paribas’nın geniş ürün seçeneklerini ve hizmet yetkinliklerini de yansıtan ürün ve hizmetleri, katma değer yaratan çözümler eşliğinde sunmaktadır.

TEB, Kurumsal Bankacılık iş kolunda müşterilerine;

alanlarında hizmet vermektedir.

TEB, 7’si İstanbul’da olmak üzere toplam 15 kurumsal şubesi, uzman kadroya sahip dış ticaret merkezleri ve çok uluslu firmalar özel yapılanması ile müşterilerine sunduğu ayrıcalıklı ve nitelikli hizmetleri, 75 ülkede faaliyet gösteren BNP Paribas ve Grup Şirketleriyle yarattığı sinerji ile desteklemektedir.

TEB, 2016 yılında Kurumsal Bankacılık alanında sahip olduğu sağlam ve güvenilir banka imajını daha da güçlendirmeyi, finansal piyasalarda yaşanan sürekli değişim ve yoğun rekabet ortamında müşterilerinin farklı ihtiyaçlarını karşılayarak müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tutmayı başarıyla gerçekleştirmiştir.

TEB, Kurumsal Bankacılık iş kolunda ihtiyaç duyulan her üründe “müşterilerin ilk aklına gelen banka” olma hedefi doğrultusunda çalışmalarını gelecek dönemlerde de sürdürecektir.

Dış ticaret alanında farklılaşmış ve ihtisaslaşmış bir banka
TEB, BNP Paribas’nın dünya çapında yaygın hizmet ağından aldığı gücün de katkısıyla, 1980’li yıllardan bu yana odaklandığı dış ticaret alanında farklılaşmış ve ihtisaslaşmış bir banka konumundadır.

BNP Paribas, dış ticaret finansmanı konusunda dünyada ilk 3 arasında, Avrupa’da ise 1. sırada yer almaktadır. BNP Paribas’nın 75 ülkede sürdürdüğü faaliyetleri ile 60’ın üzerinde ülkedeki 100’den fazla noktada aktif olan “Dış Ticaret Merkezleri” (Trade Center), TEB’in bu alandaki rekabet gücünü artırmaktadır.

Dış ticaret finansmanında uzmanlaşan TEB, müşterilerine Dış Ticaret Mevzuat Danışma Hattı ve Akreditif Vesaik Hazırlama Hizmeti gibi özellikli operasyonel çözümler sunmaktadır.

Dünya çapında 1,200’ü aşkın banka ile muhabirlik ilişkisi bulunan TEB, müşteri gereksinimleri doğrultusunda muhabir ağını genişletmektedir. Bu muhabir ağının yanı sıra, özellikle Banka’nın ana hissedarı ve dünyanın en büyük 5 bankasından biri olan BNP Paribas’nın 74 ülkedeki ağı kullanılarak müşterilerine dış ticaret işlemlerinde çok daha rekabetçi fiyat ve vade sunulmaktadır.

Rekabetçi fiyatlarla para transferi hizmetleri
TEB, farklı ülkelerde yatırımları olan müşterilerinin para transferi ihtiyaçlarını, işbirliği içinde olduğu muhabir bankalar aracılığı ile karşılamaktadır.

135 farklı para biriminde 180’den fazla ülkeye para transfer edebilme kolaylığı sağlayan TEB, yurt içi Euro ve ABD doları transferi yapmak isteyen müşterilerinin işlemlerini, aynı gün valörlü olarak ve rekabetçi bir maliyet ile gerçekleştirmektedir.

TEB müşterilerine Çin yuanı (renminbi) işlemlerinde kolaylık
TEB, Bank of China ile yaptığı anlaşma kapsamında müşterilerine Çin yuanı cinsinden dış ticaret işlemleri yapma olanağı sunmaktadır. TEB müşterilerinin, Çin’e ve diğer ülkelere Çin yuanı hesapları üzerinden havale işlemleri yapılabilmekte, Çin yuanı cinsinden ithalat ödemelerine aracılık edilmekte, ithalat akreditifi açılabilmektedir. TEB, Türkiye’de yuan cinsinden ihracat akreditifi ve garanti mektubu işlemleri gerçekleştiren ilk bankadır.

TEB ayrıca Bank of China Ltd. Beijing ve Bank of China (Hong Kong) Limited işbirliği ile on-shore ve off-shore Çin yuanı ödemelerine de aracılık etmektedir.

%100 oranında yenilenen sendikasyon kredisi
TEB, 2016 yılı Ağustos ayında vadesi dolan, dış ticareti desteklemeye yönelik bir yıl vadeli sendikasyon kredisini, bir önceki yıla göre %100 oranında yenilemiştir.

367 günlük dilim için Libor+%0.85 ve Euribor+%0.75 maliyetle alınan kredi, 2016 yılında Türk bankalarınca sağlanan en düşük maliyetli sendikasyon kredilerinden biri olmuştur. 352,000,000 Euro ve 205,000,000 ABD Doları tutarındaki krediye 24 banka katılmıştır. Bu yenileme, TEB’in uluslararası piyasalardaki saygın ve güvenilir konumunu bir kez daha kanıtlanmıştır.

TEB Dış Ticaret Merkezleri
TEB’in Dış Ticaret Merkezleri (Trade Center) yapılanması, dış ticaret finansmanı ve dış ticaret danışmanlığı konusunda Türk bankacılık sektöründe bir ilk olma özelliğini taşımaktadır. Türkiye’nin dış ticaretinin yaklaşık %70’ini gerçekleştiren İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara ve Adana’da olmak üzere 5 ayrı noktada 5 Trade Center faaliyet göstermektedir.

Merkezlerde, TEB’in ve BNP Paribas’nın dış ticaret finansmanı alanındaki uzmanlığı ve geniş muhabir ağı sayesinde müşteri ihtiyaçlarına en uygun dış ticaret finansman modelleri geliştirilmektedir.

İhracatın finansmanında güçlü konum
TEB, dış ticaret finansmanı konusunda Türkiye’nin öncü ve yetkin bankalarından biridir. İhracatın finansmanında sahip olunan güçlü konum, bankacılık sektörü verileriyle de teyit edilmektedir. BDDK tarafından açıklanan Eylül 2016 sektör verilerine göre, bireysel krediler hariç toplam canlı kredilerin içinde ihracat kredilerinin payı sektörde %6 civarındadır. Buna karşılık, TEB’in bireysel krediler hariç toplam canlı kredilerinin yaklaşık %12’si ihracatın finansmanı için kullandırılmıştır.

İhracat kredilerinin toplam hacmi açısından sektörde 6. sırada bulunan TEB’in Türkiye’nin toplam dış ticaretinden aldığı pay, 2016 Eylül ayı rakamlarına göre %6.8’dir. Banka yurt dışından Türkiye’ye gelen garantilerin %9’una, belgeli ihracat işlemlerinin ise %6.12’sine aracılık etmiştir.

TEB Dış Ticaret Merkezleri bünyesinde, “yapılandırılmış ticaret ve emtia finansmanı” konularında uzman bir ekip kurulmuştur. Söz konusu ekip tarafından, ürün tedarikine ve firmaların nakit akışlarına özel çözümler tasarlanmakta, klasik finansman yöntemlerinin dışında, sektörde farklılık yaratan ürünler firmalara sunulmaktadır.

TEB, geleneksel olarak güçlü olduğu fındık ve tütün finansmanının yanında; hububat, bitkisel ve kimyasal yağlar, plastik hammaddeleri, kimyasal ürünler, meyve konsantreleri ve demir, bakır, krom cevheri gibi emtiaların finansmanına yönelik çözümler de üretmektedir. Bu konudaki uzmanların desteği ile hem iç piyasada hem de dış ticarette Banka müşterilerinin finansman ihtiyaçları, tedarik aşamasından tahsilat aşamasına kadar yapılandırılmaktadır.

TEB, yasal altyapının tamamlanması ile birlikte 2013 yılı başında faaliyete geçen lisanslı depoculuk kapsamında, Türkiye’de emtia finansmanı kredisini yapılandıran ilk banka olmuştur. Banka bu alanda, Türkiye’nin ilk özel lisanslı deposunda muhafaza edilen ürünlere karşılık düzenlenmiş olan ürün senedini teminat kabul ederek kredi kullandırmış ve sektöründe bir ilke daha imza atmıştır.

TEB ayrıca, ihracatçılara sunulan uygun finansal çözümlerden biri olarak TCMB’nin ihracata yönelik  faaliyet gösteren Türk firmalarına tahsis ettiği Reeskont Kredisi kullandırımında da aktif rol üstlenmiştir.

Dış ticaret eğitimleri
TEB, müşterilerine dış ticaret ve yurt dışı yatırımlarla ilgili olarak özel danışmanlık hizmetleri sunmaktadır. Banka bunun yanı sıra; sektörel ve bölgesel İhracatçı Birlikleri, Ticaret ve Sanayi Odaları, Organize Sanayi Bölge Müdürlükleri ve benzeri kuruluşlarla işbirliği yaparak, Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki firmaların ihtiyaçlarına yönelik özel dış ticaret uygulamaları, eğitimleri ve dış ticaret seminerleri (trade learning) düzenlemektedir.

BPO - Banka Ödeme Yükümlülüğü
Uluslararası Ticaret Odası (ICC), dünya ticaretinin %70’inden fazlasının açık hesap olarak gerçekleşmesi ve akreditifli ödemelerin payının %12’lerin altına inmesi gerçeğinden hareketle, Nisan 2013’te yeni bir ticaret finansmanı çözümünün uluslararası kurallarını yayınlamıştır. Açık hesap ticaretini kolaylaştırmak ve akreditifin sağladığı güvence ile birlikte açık hesap ödeme yönteminin hızını birleştirmek üzere tasarlanmış olan bu yöntem, BPO adını taşımaktadır.

İhracatının %75’ine yakın kısmı açık hesap olarak yapılan Türkiye’de de tahsilat endişeleriyle birlikte, risk yönetimi çözümlerinin önemi hızla artmaktadır.

Bu trendi yakından takip eden TEB, 2013 yılından itibaren BPO konusunda çalışmalara başlamıştır. 2014 yılında düzenlediği çeşitli seminerler ile bu yeni dış ticaret çözümü hakkında müşterilerini bilgilendiren Banka, eşzamanlı olarak altyapı çalışmalarını da tamamlamış ve ilk işlemlerini 2014 Kasım-Aralık aylarında gerçekleştirmiştir.

TEB, ödemeler konusunda sunduğu çözümlerin en yeni ve en güncel örneği olan BPO’yu Türkiye’de müşterilerine kullandırabilen ilk iki bankadan biri olurken, EMEA bölgesinde ve dünyada sırasıyla 5. ve 16. banka olmuştur.

TEB 2016 yılında ithalatçı müşterilerinin yurt dışı tedariklerini gerçekleştirmeye devam etmiştir. Ayrıca ithalatçı taraf için finansman içeren BPO işlemi, dünyada ilk kez TEB tarafından yapılmıştır.

Uzman dış ticaret kadrosu ile TEB, müşterilerine dış ticaret finansmanı ve risk yönetimi konusunda en güncel ürünleri ve hizmeti sunmaya önümüzdeki dönemlerde de devam edecektir.

NAKİT YÖNETİMİ

Nakit Yönetimi alanında müşteri odaklı yenilikçi hizmet ve ürünler geliştirmeye devam eden TEB, uluslararası finans ve bankacılık dünyasının en prestijli ödül organizasyonlarından Asian Banking&Finance tarafından 2016 yılında üçüncü kez “Türkiye’de Yılın Nakit Yönetimi Bankası” ödülüne layık görülmüştür. Banka; KPMG, Deloitte ve Ernst&Young gibi dünyaca ünlü uluslararası finansal denetim firmaları tarafından yapılan değerlendirme sonucunda bu ödülü almaya hak kazanmıştır.

TEB, ayrıca yeni geliştirdiği tahsilat otomasyonu çözümü TEB Sanal Hesap ve bu yıl ikincisini gerçekleştirmiş olduğu, Türkiye’de nakit yönetimi alanında düzenlenen tek etkinlik olan “TEB Nakit Yönetimi Akademisi” ile İngiltere’nin en önemli ödül organizasyonlarından biri olan Best Business Awards tarafından iki ayrı ödüle layık görülmüştür.  “e-Fatura” ve “e-Arşiv” özel entegratörü olan TEB, e-faturaların internet bankacılığından ödenmesi ve ihracat e-Faturalarının sistem kapsamına alınması gibi iki yeni hizmeti ürün gamına eklemiştir.

Ayrıca TEB, 2016 yılı içinde SMS ile gümrük vergisi ödeme hizmetini de geliştirmiş ve müşterilerine sunmaya başlamıştır. 

Çok uluslu şirketlere özel nakit yönetimi hizmetleri ve çözümleri
TEB, nakit yönetimi alanında birlikte uluslararası çözümler geliştirdiği BNP Paribas’nın küresel müşterilerine, 2016 yılında da Türkiye’de mevcut ya da planlanan faaliyetleriyle ilgili ulusal ve uluslararası ödeme ve tahsilat süreçlerinde verimlilik ve kontrol sağlayabilecekleri birçok özel ürün ve çözüm sunmuştur.

TEB, dünya çapındaki iştirakleri için tek bir global çözüm uygulamak isteyen uluslararası müşterilerine, BNP Paribas’nın global nakit yönetim sistemine tam entegre ürün ve hizmetlerini sunmaya önümüzdeki yıllarda da devam edecektir.

Çok Uluslu Firmalar Masası
TEB, 2006 yılında Türkiye’de Çok Uluslu Şirketler Masası’nı kuran ilk bankadır. Çok uluslu şirketleri yakından tanıyan TEB, onların ihtiyaçlarına yönelik global ve lokal hizmet yetkinlikleriyle fark yaratmaktadır.

TEB, yurt içindeki yaygın şube ağının yanında, 75 ülkede, 188,000 çalışanı, 23 milyon müşterisi, 7,000’den fazla şubesi ve 99 Dış Ticaret Merkezi (Trade Center) bulunan BNP Paribas’nın “One Bank for Corporates” sloganı ile çok uluslu firmalara ve yurt dışında faaliyet gösteren Türk firmalarına önemli avantajlar ve kolaylıklar sağlamaktadır. TEB , Çok Uluslu Firmaların, global ortaklarının BNP Paribas’da aldığı servis kalite ve standardını lokal regülasyonlar çerçevesinde maksimum düzeyde vermektedir.

TEB Kurumsal Bankacılık bünyesinde yer alan Çok Uluslu Firmalar Masası, tüm Genel Müdürlük birimlerinde ve Kurumsal Şubelerindeki özel  ve uzmanlaşmış ekipleri ile 45 farklı ülkeden 1,300’e yakın çok uluslu firmada olduğu gibi, Türkiye’de faaliyet gösteren tüm çok uluslu firmaların ana bankası olmayı hedeflemektedir.

Çapraz satış olanakları ve güçlü sinerji
Müşterilerine tek noktadan farklı ürünler sunarak “Çapraz Satış Kültürü” yaratan TEB, Kurumsal Bankacılık müşterilerine özel, yenilikçi ve yaratıcı ürün ve hizmetler sunmaya devam ederken, diğer işkollarının, yurt içi iştiraklerinin ve Fransız ortağı BNP Paribas’nın rekabetçi gücünden de yararlanmaktadır.

TEB, özellikle yatırım bankacılığı ürün ve hizmetlerine ihtiyacı olan müşterilerine, BNP Paribas’nın güçlü yurt dışı ilişki ve ürün ağının katkılarıyla;

konularında hizmet sunmaktadır.

2016 yılında da güçlü ortağı BNP Paribas’yla birlikte Türk ekonomisine katkıda bulunmaya devam eden TEB, Yenilenebilir Enerji alanında yeni projelere imza atmış, Toprak Mahsulleri Ofisi’ne 140 milyon Euro tutarında finansman sağlamıştır.

TEB, 2016 yılında olduğu gibi önümüzdeki dönemde de katma değerli yatırım projelerine kaynak yaratma faaliyetlerine kararlılıkla devam edecektir.

TEB Kurumsal Bankacılık grubu, BNP Paribas ile geliştirilen sinerjiye ek olarak müşterilerinin iş alanları ve ihtiyaçları doğrultusunda;

ana başlıklarında, Banka bünyesindeki iş kolları ile çapraz satış ve iş geliştirme faaliyetleri yürütmektedir.

TEB’in yerel ve uluslararası ürün ve hizmet çeşitliliği, müşterilerine Grup Şirketleri aracılığıyla sunduğu hizmetlerde de ön plana çıkmaktadır:

 

KOBİ BANKACILIĞI GRUBU

KOBİ’lere yönelik “danışman bankacılık” yaklaşımı gelişerek devam ediyor.
TEB, 2005 yılından bu yana yürüttüğü KOBİ Bankacılığı faaliyetleri kapsamında sunmakta olduğu ürün ve hizmetlerle, büyüme ve rekabet gibi KOBİ’leri en çok zorlayan konulara farklı çözümler getirmekte ve “danışman bankacılık” yaklaşımını her geçen yıl geliştirerek sürdürmektedir.

TEB, KOBİ Bankacılığı alanında,  müşterilerinin farklı ihtiyaçlarını doğrudan karşılayacak çözümler üretmektedir. Kadın Bankacılığı, İşletme Bankacılığı, Tarım Bankacılığı ve Girişim Bankacılığı segmentleri için geliştirilen bu çözümler, müşterilerin karşılaştığı finansal problemleri de aşacak genişlikte bir ölçekte sunulmakta, finansal olmayan konularda bilgi, eğitim ve networke ulaşım desteği verilmektedir.

2016 yılında TEB’in KOBİ kredileri hem adet hem de hacim olarak sektörün üzerinde büyüme göstermiştir.
Yıl boyunca yürütülen kredi kampanyaları ile TEB müşterilerinin nakit ihtiyaçları avantajlı koşullar ile karşılanmaya devam edilmiştir.

TEB KOBİ Bankacılığı, 2016 yılında toplam kredilerinde sektöre paralel bir büyüme kaydetmiş ve KOBİ’lere etkin finansman desteği sağlamayı sürdürmüştür. Sektörün altında seyreden NPL oranı ile aktiflerinin kontrolünü başarılı bir şekilde sağlayan TEB; tarım kredilerinde pazardaki öncülüğünü, altın kredilerinde ise sektör liderliğini korumayı başarmıştır.

KOBİ’lerin büyüme çabalarına işbirlikleriyle destek:  Kredi Garanti Fonu (KGF) işbirliği
KGF ile Banka arasında yürütülen Mikro KOBİ’lere Mikro Krediler Projesi Portföy Garanti Sistemi kapsamında, belirli bölgede faaliyet gösteren mikro işletmelerin KGF desteğinden daha kolay ve daha hızlı faydalanması çalışmalarına, 2016 yılında da devam edilmiştir. KGF Öz Kaynak Kredi Kefaleti ile finansmana erişimi kısıtlı olan KOBİ’lere destek olmak, kredi piyasasının etkin işleyişine katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Hazine Destekli KGF Kredisi ile de KOBİ, İmalatçı KOBİ, Kadın

Girişimciler, Gemi İnşa Sanayi, Seyahat Acentesi KOBİ’lerin finansmana erişimi kolaylaştırılmıştır.

KOBİ’ler için “Dış Ticaret Seferberliği” 
On yılı aşkın süredir KOBİ’lerin “danışman bankası” olarak onların gelişimine ve rekabette güçlenmelerine katkı sağlayan TEB, 2016 yılında dış ticaret yapan firmaların büyümelerini desteklemek amacıyla “Dış Ticaret Seferberliği” başlatmıştır. Dış ticaret seferberliği kapsamında ülkemizin ihracat potansiyelini artırarak 2023 yılı hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunmayı hedefleyen TEB, mevcut hizmetlerinin yanı sıra KOBİ’lere ve kurumsal firmalara özel, yenilikçi hizmetler sunmuştur. Bu hizmetlerin en yenisi olan “www.tebledisticaret.com”, dış ticaret yapan ya da yapma potansiyeli olan firmaların, dış ticaret konusunda 360 derece doğru, güncel ve rafine bilgiye ulaşmalarını sağlayan bir platform olarak hizmet vermektedir. Firmalar, “tebledisticaret.com” aracılığı ile yeni pazarlara erişimde ihtiyaç duyacakları bilgiyi tek kaynakta bulabilmekte, dış ticaret yapan firmalara özel olarak programlanan “TEB Dış Ticaret Gelişim Programı” ile bu bilgiyi nasıl kullanacakları konusunda eğitim ve uzman desteği alabilmektedir.

“tebledisticaret.com” ile firmalar yeni dış pazarlar keşfedecek.
tebledisticaret.com,  160’tan fazla ülkede, içerdiği 1,500’den fazla firma ve 20,000’den fazla tedarikçi bilgisiyle dış ticaret faaliyetinde bulunmak isteyen firmalara dış ticaret kılavuzu olabilecek nitelikte bir online platformdur. Platform, dış pazarlara ilişkin pazar araştırmalarını da kapsayan 10,000’den fazla sektörel raporu da barındırmaktadır. Firmalar, tebledisticaret.com ile ilgilendikleri pazarların genel profilinden coğrafi konumuna, ekonomik durumlarından kültürel farklılıklarından doğan özelliklere kadar dikkat edilmesi gereken her türlü ayrıntıya erişebilmektedirler. Ayrıca belirli ülkelerde dış ticarete konu olan ürün bazında ithalatçı/ihracatçı firma bilgisi edinebilmekte; sektör ve ülke düzeyinde yeni müşteriler bulabilecekleri fuarları inceleyebilmektedirler.

Firmaların dış ticaretlerini gerçekleştirebilecekleri bölgelere özel devlet teşviklerinden gümrük ve yerel vergilere; o bölgelere yapılacak nakliye yöntemleri ile gerekli evraklara kadar geniş bir havuzda kaynak sunan tebledisticaret.com, yeni dış pazarlar arayan firmaların ithalat ve ihracat sürecinde ihtiyaç duyacakları her türlü referans bilgiyi barındırması ile dikkat çekmektedir.

Edinilen bilgilerin nasıl kullanılacağının yanıtı “TEB Dış Ticaret Gelişim Programı”nda
“TEB Dış Ticaret Gelişim Programı”, firmaların dış ticaret faaliyetlerine ilişkin ihtiyaç duydukları konularda eğitim ve uzman desteği alabilecekleri özel bir eğitim ve gelişim programdır.

Bu program, tebledisticaret.com ile firmalara sunulan bilgi havuzunun yanı sıra bu bilginin nasıl kullanılabileceğinin yanıtını da verir niteliktedir.  Yürütülen program kapsamında,  dış ticaret faaliyetine henüz başlamış ya da dış ticaret hacmini artırmak isteyen firmalara,büyüme ve dış ticarette strateji oluşturma eğitimleri ile aksiyon planlarını hayata geçirme desteği verilmektedir. 

Eğitime katılan firmalar, program uygulamaları sırasında edindikleri bilgilerin yanında,  dış ticarette büyüme ve gelişme yöntemlerini firmalarında uygulamaları için gerekli yol gösterici rehber dokümanlara sahip olmaktadırlar. KOBİ’lerin dış ticaret konusunda ufkunu geliştiren bu eğitim programı; büyüme yönetimi, dış ticarette risklerin minimize edilmesi, pazar araştırmaları ve firmaların dış ticaret faaliyetlerine dair mevcut durum analizlerinden oluşan 4 farklı modül kapsamında yürütülmektedir. Toplam 6 ay sürecek bu eğitimlerin ilki 19 Ekim’de İstanbul’da başlamış, 2016 yılı sonuna kadar katılımcılar 3 adet modülü tamamlamıştır.

Banka, bu program vasıtasıyla dış ticaret konusunda büyüme çabasındaki firmalara rehberlik etmekte; gelişim programını tamamlayan firmalar, edindikleri bilgi ve vizyon ile firmalarının dış ticaret faaliyetlerini en yetkin şekilde devam ettirme kabiliyeti kazanmaktadır. TEB, bu yeni hizmetleriyle, Türk şirketlerinin dünya pazarlarındaki yerlerini sağlamlaştırırken, her adımda yanlarında olmayı ve güçlerine güç katmayı hedeflemektedir.

KOBİ’lerin gelişim çabalarına yapısal destek
Yenilikçi ürün ve hizmetleriyle her dönem KOBİ’lerin yanlarında yer alarak gelişim çabalarına yapısal destek vermeyi amaçlayan KOBİ Bankacılığı Grubu, 2016 yılında daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşarak başarısını sürdürmüştür.

TEB KOBİ Akademi
TEB KOBİ Akademi’ler 2005 yılından bu yana her yıl düzenli olarak organize edilmektedir. Bu kapsamda, toplantının düzenlendiği ildeki KOBİ’lerle bir araya gelen TEB, küçük ve orta boy işletmeleri geleceğe taşıyacak bilgileri kendileriyle paylaşmaktadır.

Banka, 2016 yılında 100. TEB KOBİ Akademi’yi, Banka’nın doğduğu il olan Kocaeli’de 600’ü aşkın KOBİ’nin katılımı ile gerçekleştirmiştir. Kocaeli TEB KOBİ Akademi’nin yanı sıra KKTC, Yozgat ve Afyonkarahisar’da düzenlenen TEB KOBİ Akademi’lerde global rekabette KOBİ’lerin ihtiyaç duydukları bilgiler paylaşılmıştır. Akademi sonrasında yürütülen atölye çalışmalarıyla KOBİ’lerin stratejik yönetim, büyüme ve dış ticaret gibi konularda bilinçlenmeleri ve bilgi edinmeleri sağlanmıştır. 2016 yılı sonu itibarıyla 105 TEB KOBİ Akademi’de 25,000’e yakın iş insanına ulaşılmıştır.

TEB KOBİ Danışmanı Programı
KOBİ’lerin globalleşen rekabet ortamında ayakta kalabilmeleri amacıyla gerekli vizyoner bilgilere ulaşabilmelerinin önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Günümüzde işletmeler, yeni pazarları nasıl keşfedebilecekleri, hangi teknolojik gelişmelerin gündemde olduğu, hangi yönetim stratejisiyle nasıl bir organizasyon yapısına sahip olmaları ve hangi nitelikte eleman istihdam etmeleri gerektiği gibi yönetimsel ve örgütsel fonksiyonları ile ilgili konularda bilgiye gereksinim duymaktadır.

Ayrıca günümüzde, KOBİ’lerin gelişimleri konusunda ihtiyaç duydukları finansmanın sağlamasının yanında, bu finansmanın doğru alanlarda kullanımı için KOBİ’lere yol göstermek de önem kazanmıştır. Bu çerçevede TEB; üretim yönetimi, pazarlama faaliyetleri, dış ticaret, organizasyonel yapılanma, insan kaynağı yönetimi açılarından müşteri temsilcilerini eğitmek amacıyla,  müşterileri analiz edebilecekleri özel bir eğitim programı olan TEB KOBİ Danışmanı Programı’nı 2016 yılında da sürdürmüştür.

Bu program; KOBİ, İşletme ve Tarım olarak segmente edilmiş eğitimlerden oluşmaktadır. Ayrıca, KOBİ Rehberlik eğitimi almış müşteri temsilcileri; duyulan ihtiyaç  doğrultusunda, Yurt İçi Pazarlama ve Satış, Yurt Dışı Pazarlama ve Satış, Üretim Yönetimi ve Finansman Yönetimi alanlarında da eğitimler alarak müşterilere daha geniş kapsamlı hizmet sunmaktadır.

2016 sonu itibarıyla TEB KOBİ Rehberlik Programı mezun sayısı 56 olmuş, TEB KOBİ Uzmanlık Programları kapsamında  12 kişi daha eğitimini tamamlayarak müşterilere pazarlama, satış, üretim ve finansman gibi konularda destek sunmaya başlamıştır. Toplamda sayıları 600’ü aşkın müşteri temsilcisi, başta işletme yönetimi olmak üzere müşterilere ihtiyaç duydukları konularda hizmet vermektedir.

TEB KOBİ TV
TEB KOBİ TV, 2016 yılında da başta KOBİ’ler olmak üzere çalışan dünyasının iş ve kariyer gelişimine yönelik özel haberler yaparak güvenilir bir online bilgi/haber kaynağı olmaya devam etmiştir. 2016 yılında haber içeriği sayısı 9,500’lere ulaşırken, bu içeriklerle ayda ortalama 1,5 milyon izlenim elde edilmiştir.

Geçmiş yıllarda izleyicilere daha derin içerik sağlamak amacıyla açılan TEB KOBİ TV Tematik Kanalları, 2016 yılında da izleyicilerin en çok vakit geçirdikleri TEB KOBİ TV bölümlerinden olmuştur. Teknolojik gelişmelerden faydalanıp iş verimliliğini artırmak isteyen KOBİ’ler için “Teknolojik Çözümler”, kadın patronlar için iş geliştirme rehberi niteliğindeki “Kadın Patronun Ekranı”, iş ve özel hayatında yaşam boyu gelişimi hedefleyen profesyoneller için yayına giren “Kişisel ve Kariyer Gelişim Rehberi”  kanalları,  izleyicilere özellikli ihtiyaçlarına karşılık gelebilecek içerikler sunmaktadır.

Örneğin, Kadın Patronun Ekranı’nda kadın patronlar, iş hayatında karşılaşılan zorlukları nasıl aşacaklarına ya da ev-iş yaşam dengesini nasıl sağlayacaklarına yönelik ipuçlarını bulabilirken, Kişisel ve Kariyer Gelişim Rehberi’nde KOBİ ve profesyonel hayat çalışanları, liderlik yeteneklerinin geliştirilmesinden müzakere becerilerine kadar pek çok konuda “nasıl yapılacak” sorularına yanıt almaktadır. TEB KOBİ TV kanalları, 2016 Aralık ayı itibarıyla toplam 448 adet video içeriğinde, ortalama 4 dakikalık izlenme süresiyle, TEB KOBİ TV dünyasının en yoğun izleyici tüketiminin görüldüğü alan olarak dikkat çekmektedir. 

Sosyal medya platformlarıyla yaratılan katma değerli iletişim
Müşteriler, www.tebkobitv.com üzerinden ihtiyaç duydukları alanlarda özel bilgilere erişebilmekte, sosyal medya kanalları üzerinden de düzenli olarak güncel bilgi ve gelişmeleri takip edebilmektedir.  TEB KOBİ Bankacılığı iletişim dünyasının sosyal medyadaki yüzleri ise Facebook, Twitter, Youtube ve LinkedIn hesaplarıdır.

Müşteri ihtiyaçlarına yönelik segmente edilerek konumlandırılan mecralarda, @tebkobi,@teblekadın ve @teblegirisim hesapları aracılığıyla 2016 yılında da müşterilerle aktif iletişim sürdürülmüştür. KOBİ’ler, kadın patronlar ve girişimciler segmentlerinin farklı ihtiyaçlarına göre tasarlanan ve yürütülen iletişimde ana amaç, seslenilen hedef kitlenin iş yapışlarını geliştirmek ve iş hayatlarında farkındalıklarını artırmak, ayrıca sektörel ve ekonomik güncel paylaşımlarla sözkonusu kitlelerin bilinçlenmesine aktif katkı sağlamaktır.

2016 Aralık ayı itibarıyla Facebook dünyasında @tebkobi hesabı ile 45,039, @teblekadın hesabı ile 44,010, @teblegirisim hesabı ile de 50,403 beğeni; Twitter dünyasında @tebkobi hesabı ile 15,165, @teblekadın hesabı ile 20,841, @teblegirisim hesabı ile de 8,532 takipçi iletişimi bulunmaktadır.

İŞLETME BANKACILIĞI 

TEB’in sunduğu Patron Kart ürünü, esnaf ve küçük işletmelere temel kredi ihtiyaçlarını, tek bir kart üzerinden, en hızlı şekilde alternatif dağıtım kanalları aracılığıyla karşılayabilmelerine imkan tanımaktadır. TEB müşterileri Patron Kart sayesinde taksitli ticari kredi, sezon ödemeli kredi, kredili mevduat hesabı ve şirket kredi kartı limitlerine tek bir kart üzerinden ulaşabilmekte, ticari kredi ihtiyaçlarını 36 aya varan vadelerle TEB ATM’leri ve TEB Kurumsal İnternet Şubesi’nden 7/24 karşılayabilmekte, Patron Kart’a bağlı kredili mevduat hesaplarıyla fatura, çek, SGK prim ödemelerini ve HGS ödemelerini, şubeye uğramadan, zamanında gerçekleştirebilmektedirler.

Turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için Patron Kart’a özel olarak sunulan sezon ödemeli kredi ile müşteriler ödemelerini Mayıs-Ekim döneminde, nakit akışlarına uygun olarak iki sezonda taksitlendirebilmektedirler. Patron Kart sahipleri, şirket kredi kartı özelliği sayesinde yurt içi ve yurt dışında güvenli bir şekilde alışveriş yapabilmektedirler. Patron Kart kapsamında ayrıca anlaşmalı Total istasyonlarından yapılan akaryakıt alışverişlerinde %5 indirim; restoran, sinema ve tiyatro biletlerinde özel bonus kampanyaları ve indirim kampanyaları, ilave olarak anlaşmalı havalimanı otoparklarında %50 indirim ve anlaşmalı havalimanı terminallerinde ücretsiz Lounge hizmeti fırsatları sunulmaktadır.

TEB İşletme Masraf Paketleri ile işletmeler bankacılık ürün ve hizmetlerinden faydalanırken ödemeleri gereken masrafları planlı bir şekilde takip etme imkanı elde etmektedirler. Ayrıca, Pratik Haberci ürünü ile müşterilerin günlük bankacılık işlemleriyle ilgili bilgi almak istedikleri konuları sms ve/veya e-posta aracılığıyla bildirmeleri, böylece rahat takip etmeleri sağlanmaktadır.

İşletme sahiplerine sunulan finansal çözümler yanında, müşterilerin bu çözümleri işlerini büyütme noktasında en doğru şekilde nasıl kullanacakları konusunda rehberlik edecek hizmetler de kurgulanmıştır. TEB İşletme Rehberleri Programı çerçevesinde, küçük işletme sahiplerini işletmelerini nasıl büyütecekleri ve risk yönetimini nasıl yapacakları konularında yaptıkları analizler ve sundukları yol haritalarıyla geliştiren İşletme Uzmanları, 2016 yılında da işletmelere rehberlik etmeye devam etmiştir. 2016 yılında, TEB KOBİ Danışmanları Programı çerçevesinde işletmelere sunulan bu rehberlik hizmeti için gerekli ehliyeti kazanmaları amacıyla aldıkları eğitimi tamamlayan 31 müşteri iletişimi yöneticisi, “TEB İşletme Rehberi” olarak da hizmet vermeye hak kazanmıştır.

ALTIN BANKACILIĞI

Altın kredisinde sektör liderliği
Uzmanlığı, ulaşılabilirliği ve verimliliği ile ülkenin her yerindeki müşterilere kattığı değeri sürekli bir biçimde artıran; geliştirdiği inovatif ürünler ile sektöre katkı sunan TEB, Altın Bankacılığı’nda akla gelen ilk ve lider banka olma hedefi doğrultusunda çalışmalarını başarıyla sürdürmektedir.

Kuyumculuk sektörünün kısa ve uzun vadeli ihtiyaçlarını, 20 yıldan uzun süredir karşılayan TEB, 2016 yılı sonunda da sektörün en önemli aktörlerinden olmuş ve BDDK verilerine göre %38.8’lik pazar payıyla sektörde lider konumunu devam ettirmiştir.

TEB Altın Bankacılığı, kuyumculuk sektöründe faaliyet gösteren toptancı ve perakendeci kuyumcuların mal alışverişlerindeki tahsilat ve vade sorununa Milyem Kart ürünü ile çözüm getirmiştir. Yatırım alanında ise vadesiz/vadeli Altın Depo Hesabı, Gümüş Depo Hesabı, Damla Altın Hesabı, B Tipi Altın Fonu ve Yeni Altın Çağı ürünleriyle birikim yapmak isteyen bireysel ve kurumsal müşterilere 2016’da  hizmet sunmaya devam etmiştir. Yeni Altın Çağı, 20 ilde 37 anlaşmalı kuyumcu aracılığıyla yastık altında tutulan altınların ekonomiye kazandırmasına destek olmuştur.

Banka, sahip olduğu pazar liderliği gücü, kuyum ve mücevherat dünyasında kurduğu sağlam ilişkiler sayesinde sektörün en kritik buluşmalarında ana sponsor olarak yer almaktadır. TEB, artık gelenekselleşen desteğiyle JEWEX Fuarına ve dünyanın 5. büyük mücevher fuarı “İstanbul Jewellery Show”a 2016 yılında da destek vermeyi sürdürmüştür. Jewellery Show 2016, mücevher ve saat endüstrisinde Doğu Avrupa'dan Rusya'ya, Orta Doğu'dan Kuzey Afrika ve Türki Cumhuriyetler'e kadar 1,250’den fazla yerli ve yabancı firmaya ev sahipliği yapmıştır. 2016 yılı içinde bu fuarlar ile 45,000’in üzerinde sektör profesyoneli ziyaretçi ile bir araya gelinme fırsatı yakalanmıştır.

KAMU BANKACILIĞI

Sayıları 500’e varan belediye ve belediye iştiraki ile işbirliği
TEB Kamu Bankacılığı, 2016 yılında da yerel yönetimlerin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özel ürün ve hizmetleriyle bu alanın önemli oyunculardan biri olmaya devam etmiştir. Kamu Bankacılığı yaklaşımı ile yerel yönetimlerin daha kolay finansman bulabilmeleri sağlanmış, alt ve üst yapı yatırımlarının daha hızlı hayata geçirilmesine katkıda bulunulmuştur. Nakit yönetimi çözümleri kapsamında ilk online/gerçek zamanlı tahsilat hizmetini sunan TEB, vatandaşların belediyelere olan yükümlülüklerini daha kolay ve daha hızlı yerine getirmelerine olanak tanımıştır.

TEB, danışman banka anlayışını Kamu Bankacılığı alanında da devam ettirmektedir. TEB KOBİ TV üzerinden yerel yönetimlerin güncel sorunlarına dair özel haberler yayınlanmakta, yerel yönetimlerin finans kaynaklarına daha kolay erişimini sağlamak adına, özel birlik ve kurumların faaliyetlerine destek olunmaktadır. TEB 2016 yılında bu bağlamda, Marmara Belediyeler Birliği tarafından ilk kez düzenlenen ve yerel yönetimlerin finans kaynaklarına daha kolay erişimeleri için alınacak aksiyonları da içeren, alternatif finans kaynaklarının yaratılması gibi güncel ve önemli konuların yer aldığı Yerel Yönetimler Finans Zirvesi’ne sponsor olmuştur.

TARIM BANKACILIĞI

2016 yılında da rakamsal büyüme devam etti.
TEB Tarım Bankacılığı, “danışman banka” misyonu çerçevesinde, her ölçekte tarım işletmesine, üreticiye ve üretici örgütlerine (Birlikler, Kooperatifler ve Odalar), hem tarımsal girdi finansmanı, hem de yatırım projelerinin finansmanı konusunda kaynak sağlamayı sürdürmektedir.

İlki 2014 yılında hizmete giren ve tarıma özel yapılandırılan “Tohum Şube”lerin açılışlarına 2016 yılında da devam edilmiştir. Bu kapsamda Sakarya Geyve, Afyonkarahisar Emirdağ, Manisa Kula, Samsun Vezirköprü, Ankara Çubuk,  Kayseri Develi, İzmir Menderes ve Kayseri Yeşilhisar ilçelerinde 8 tohum şube daha açılarak, tarıma özel hizmet veren şube sayısı 21’e çıkarılmıştır.

TEB KOBİ Danışmanları projesinin müşterilere sunduğu faydadan hareketle bu programın bir benzeri tarım sektörünün dinamiklerine uygun olarak kurgulanmıştır. 2016 yılında devam eden ve Tarım Uzmanlığı Programı kapsamında yıl sonu itibarıyla 17 TEB Tarım Uzmanı eğitim programı tamamlamıştır. Toplam 48 TEB Tarım Uzmanı, tarım sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin yönetim, gelişim ve planlama gibi ihtiyaç duydukları birçok konuda destek sunmaya başlamıştır. TEB Tarım Uzmanlığı Programı’nın desteği ile tarım üreticilerinin birer tarım işletmesine dönüşümünün sağlanması hedeflenmektedir.

Geçmiş yıllarda İzmir ve Konya’da il bazında düzenlenen TEB KOBİ Akademileri çatısı altındaki TEB Tarım Buluşmaları, 2016 yılında da devam etmiştir. 2016’da yeni bir yaklaşımla Tekirdağ Malkara’da  yapılan TEB Tarım Buluşmaları, bu yıla kadar il bazında düzenlenen etkinliklerden farklı olarak ilk kez ilçe bazında organize edilmiştir.

Yerel üreticinin ihtiyaçlarının birebir karşılanması, yerel sorunlara daha fazla odaklanılması ve sorunların çözüme kavuşturulması amacıyla Tekirdağ Malkara’da düzenlenen etkinliğe 100’den fazla üretici katılım sağlamış, ilçenin tarımsal sorunlarının ve bunlara yönelik çözüm önerilerinin tartışıldığı bir ortam oluşturulmuştur.

Malkara’daki etkinlikte bir ilk daha gerçekleşmiş, tarım üreticilerinin tarım işletmesine dönüşümünde çok büyük rol oynayan TEB Tarım Uzmanları, eğitimlerin aktarılmasında bizzat görev almış, Malkara tarım işletmelerinin sorunlarını masaya yatırarak, işletmelerin uzun dönemli planlama ve gelişim haritasının nasıl çıkarılması gerektiği konusunda bilgiler paylaşmıştır. Düzenlenen eğitim programı kapsamında bölgenin ziraat odaları ve Trakya Kalkınma Ajansı’yla da işbirliğine gidilmiş, bölge tarım sektörünün tüm paydaşlarıyla, bölge tarımının sorunları tartışılmış ve alınacak aksiyonlar belirlenmiştir.

Üreticilerin temel girdilerinin temininde çok önemli bir rol oynayan ve avantajlı ödeme şartları sağlayan TEB Harman Kart’ın işlevselliğini artırmak amacıyla sektörde yapılan iş birlikleri ile çeşitli etkinlikler düzenlenmiş ve üye işyeri ağı genişletilmiştir. Massey Ferguson işbirliği ile düzenlenen “Tarla Günleri”etkinliği kapsamında; Konya, İzmir, Manisa, Adana ve Gaziantep’in de aralarında bulunduğu 15 ilde belirlenen kırsal alanlarda çiftçilerle biraraya gelinmiş, ürün ve hizmetler hakkında bilgi verilmiştir.

Tarımsal yatırımların finansmanında kullanılmak üzere, TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) bünyesinde sağlanan IPARD destekli krediler için niyet mektubu veren TEB, bu alanın öncü bankalarından biri olmuştur.

2016 yılında düzenlenen ulusal ve uluslararası çaptaki 18 tarım fuarına katılım sağlanarak finansal ve finansal olmayan ürünlerin tanıtımı yapılmış, Banka ile tarım sektöründeki paydaşları arasındaki ilişkiler pekiştirilmiştir.

GİRİŞİM BANKACILIĞI

TEB, Türkiye’de girişimciliği desteklemeyi sürdürüyor.
Kendi işini kurmak isteyen girişimcilere çok daha kapsamlı ve etkin bir destek sağlamak amacıyla Girişim Bankacılığı çatısı altında yürütülen faaliyetler, 2016 yılında da devam etmiştir. Yıl içinde düzenlenen eğitimler ve gelişim programlarıyla 2016 yılı Aralık ayı sonu itibarıyla toplam 18,848 girişimciye 536 adet (2,803 saat) eğitim verilmiş, 3,850 girişimciye 4,950 saat danışmanlık hizmeti sağlanmıştır.

Türkiye’de girişimciliği desteklemek amacıyla çok kapsamlı bir programı hayata geçiren TEB, KOSGEB’in öncülüğünde Girişimcilik Endeksi çalışmalarına 2016 yılında da devam etmiştir. Küresel Girişimcilik Monitörü (Global Entrepreneurship Monitor-GEM), girişimciliğin ekonomik büyüme sürecindeki önemini araştırmak amacıyla, 1997 yılında Babson College ve London Business School tarafından başlatılmış bir akademik araştırmadır. Ekonomik kalkınmanın ve büyümenin geleneksel incelenişinde odak nokta temelde büyük işletmeler olmuştur. GEM araştırması ise yeni ve küçük işletmelerin önemini vurgulayarak, girişimciliğin farkına varılmasını sağlamıştır. 2015 yılı GEM araştırmasına göre son 10 yılda yetişkin nüfus içerisinde yeni bir iş kurmuş girişimcilerin oranı %100 artmıştır.

Girişimcilerin, sınırlı kaynakların kullanımı konusunda özen göstermeye başladığı, günümüz koşullarında ihtiyaç motivasyonu ile faaliyete geçtiği ve fırsatları değerlendirme yaklaşımının benimsendiği gözlenmektedir. Ekonomide önemi gittikçe artan girişimciliği güçlendirmek, aynı zamanda ekonomik büyümeye ve refaha da katkı sağlamaktadır.

2016 yılı itibarıyla toplam 157 girişimci TEB Girişim Evi’nin eğitim programlarından yararlanmış, girişimcilere yıl içinde 2,136 saat eğitim verilmiştir. Söz konusu girişimciler 2016 yılı ilk yarısında 83 milyon TL’yi aşan bir ciro elde etmiş, Aralık sonu itibarıyla bu rakam 140 milyon TL’ye ulaşmıştır.  

TEB, TÜBİTAK BiGG’in 17 uygulayıcı kuruluşundan biri
TEB geçtiğimiz yıl TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Programı 1. Aşama Uygulayıcı Kuruluş’tan biri olarak TÜBİTAK ile yaptığı işbirliğini 2016 yılında da sürdürmüştür. TÜBİTAK’ın geri ödemesiz 150,000 TL hibe verdiği girişimci seçme ve eğitim programı yürütülmeye devam edilmiş,  2016 yılında TÜBİTAK BiGG kapsamında 15 girişimcinin toplam 2,250,000 TL hibe desteğine hak kazanması sağlanmıştır.

TİM-TEB Girişim Evleri ile ihracat hızlanıyor.
İhracat potansiyeli bulunan ve/veya yurt dışı açılım olanaklarına sahip projeleri/ürünleri olan girişimcileri desteklemek üzere kurulan TİM-TEB Girişim Evi, girişimci yetiştirme ve işletme geliştirme merkezi olarak hizmet vermeye devam etmektedir. 2013 yılında ilk adımı İstanbul’da atılan Girişim Evi modeli, 2015 yılında Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin katılımı ile ülkenin farklı köşelerine yayılmaya başlamıştır.

Türkiye’deki teknolojik ve yüksek katma değerli proje sahibi girişimcilere ulaşma amacı ile hayata geçen İstanbul, İzmir, Gaziantep ve Denizli TİM-TEB Girişim Evlerine, 2016 yılı içerisinde Bursa, Mersin, Konya, Edirne illerinde açılanların da eklenmesi ile TİM-TEB Girişim Evi sayısı 9’a çıkmıştır. TİM-TEB Girişim Evleri projesi kapsamında 2016 yılı Aralık sonu itibarıyla toplam 157 girişimci desteklenmiş, toplam 461 girişimciye ücretsiz danışmanlık, network ve yatırımcı buluşması gibi hizmetler sağlanmıştır.

Farklı ihtiyacı olan girişimcilere özel butik çözümler
TİM-TEB Girişim Evlerinde değişik ölçeklerdeki girişimci ve firmaların ihtiyaçlarına yanıt verebilmek adına Tekno Set UP çatısı altında 5 yapıdan oluşan Let’s UP, Step UP, Start UP, Level UP ve Grow UP programları yürütülmektedir. Bu sayede girişimcilerin gelişim zincirlerinin farklı noktalarında farklı ihtiyaçlarına özel butik çözümler sunulmaktadır.

Let’s UP programı ile girişimciliği bir kariyer olan seçen üniversite öğrencilerine temel girişimcilik kavramları ile ilgili eğitimler verilirken; Step UP programı ile TÜBİTAK BiGG kapsamında hibe verilen girişimciler eğitilmektedir. Start UP programı ile şirketlerini kurmuş girişimcilere büyüme yolunda ihtiyaç duydukları tecrübe, işletme yönetimi danışmanlığı, özelleştirilmiş eğitimler, yatırımcı gruplarına erişim gibi fırsatlar sunulmakta; Level UP programı ile 500,000 TL ile 5 milyon TL arası yıllık ciroya ulaşmış girişim firmalarına, yeni pazarlara açılmaya ve mevcut ürünlerini bu pazarların dinamiklerine göre geliştirmeye yönelik eğitimler düzenlenmektedir. Grow UP ise yıllık 5 milyon TL ciro ile büyüme sürecine girmiş, bulundukları sektörün dinamiklerine karşı firma sürekliliğinin sağlanması için stratejiler geliştirmek, iş modellerini dönüştürmek isteyen girişim firmalarına yönelik Stratejik Yönetim Danışmanlığı destekleri sunulan bir programdır.

KADIN BANKACILIĞI

Kadınların iş dünyasında varlıklarını güçlendirmek, ekonomiye sağlanan katma değer ve bu değerle yaratılan ekonomik büyüme bağlamında son derece önemlidir. Ekonomide kadın-erkek eşitliği sağlandığı takdirde, 2025 yılında küresel büyüme rakamlarında 12 trilyon dolar artış olacağı sonucu (McKinsey Global Institute’un 2015 Cinsiyet Eşitliği Raporu), bu önemin rakamsal öngörüsünü ortaya koyması bakımından dikkat çekmektedir.

Dünya genelinde toplam işgücünün %40’ı kadınlardan oluşmakta, işletmelerin %28’i kadın patronlar tarafından yönetilmektedir. Türkiye’de ise toplam işgücünde %30.8’lik paya sahip kadınlar; mikro işletmelerin %14’ünü, KOBİ’lerin de %18’ini yönetmektedir (EBRD Türkiye’de Kadın Girişimciler ve Bankalarla İlişkisi Araştırması 2013). 

Ekonomik potansiyeli yüksek olan kadınların desteklenmesi ülke ekonomisine, doğal olarak dünya ekonomisine katkı sağlayacaktır. TEB, buradan yola çıkarak kadın patronların iş hayatındaki ihtiyaçlarını bütünlüklü bir hizmet anlayışı kapsamında çözme hedefiyle kurguladığı çalışmalarına 2016’da da devam etmiştir. Banka, bu çalışmalarını sürdürülebilir ekonomik büyüme için kadın işletme sahiplerinin finansal ve finansal olmayan konularda ihtiyaç duydukları desteği sağlamak ve ekonomideki gizli potansiyellerini ortaya çıkarmak amacıyla “Kadınların Danışman Bankası olma” ve “kadınların en çok çalışmak istedikleri banka olma” vizyonlarıyla 4 ana başlıkta sürdürmüştür.

Uluslararası kaynak yaratımı ile güçlü finans erişimi
Liderleri kadın olan KOBİ ve işletmelerin global dünya ile rekabet edebilecek seviyeye gelerek istikrarlı bir büyümeyle varlıklarını sürdürebilmeleri için finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması gerekmektedir. Kadınlar finansa erişimde sorunlar yaşamakta, özellikle teminat yaratımı ve kredi alımında karşılaştıkları sorunlar, daha işin kurulması aşamasında kadınlara geri adım attırmaktadır. Bu  sorunların çözülmesi, kadınların ekonomiye sadece tüketici kimlikleriyle değil, üretici kimlikleriyle de daha fazla dahil olabilecekleri bir zemin yaratacaktır.

Banka, bu amaçla maddi teminatsız kredi ve özel finansman paketleri geliştirmiştir. Avrupa Birliği ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD-European Bank for Reconstruction and Development), Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu sahipliğinde, kadınlara ait ve kadınların yönettiği işletmeleri desteklemek ve kadın girişimciliğini teşvik etmek amacıyla hayata geçirdiği “Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği” programı kapsamında Banka’ya sağlanan 50 milyon Euro’luk fon, kadın patronlara kredi olarak kullandırılmaktadır.  EBRD’den sağlanan 50 milyon Euro tutarındaki fon İşletme ve Tarım segmentindeki Kadın Bankacılığı müşterilerine 75,000 TL’ye, KOBİ segmentindeki  Kadın Bankacılığı müşterilerine de 125,000 TL’ye kadar maddi teminatsız olarak kullandırılabilmektedir. 2015 yılında temeli atılan işbirliği ile, 2016 yıl sonu itibarıyla 5,200’den fazla müşteriye toplam 205 milyon TL’nin üzerinde kaynak sağlanmıştır.

Kadın patronlara  ayrıca Kredi Garanti Fonu aracılığıyla 100,000 TL’ye kadar %85 KGF kefaletiyle, 6 aydan 5 yıla varan vadelerle kredi imkanı sunulmaktadır. Bunun yanı sıra ödemesiz dönem öngörülmesi durumunda kadın patronlara 2 yıla kadar anapara ödemesiz dönem uygulaması sağlanmaktadır.

Kadın patronlara sunulan bir diğer finansman olanağı, altın birikimlerini bozmadan TEB ile anlaşmalı kuyumcular vasıtasıyla ziynet/külçe altınlarını saf altına çevirerek altın depo hesaplarına aktarılması ve teminata alınması karşılığında 24 aya varan vade, 3 aya kadar ödemesiz dönem imkanıyla 30,000 TL’ye kadar Taksitli Ticari Nakit (TL) kredi kullanabilme imkanı sunulmaktadır.

Kadınların ihtiyaçlarına uygun geliştirilen özel masraf ve ürün paketleriyle, belirlenen  bankacılık işlemlerini ücretsiz ya da indirimli gerçekleştirme imkanı sağlanmaktadır.

Farklı kollardan bilgiye erişim olanağı
Goldman Sachs’ın Global Economic Paper’da yayınladığı bilgiye göre, kadınların eğitiminin %1 oranında artırılması, ülkenin GSMH’sini %3.37 oranında yükseltmekte, eğitimin temelinde, gerekli “bilgiye erişmek” anahtar rol üstlenmektedir. TEB, kadın patronların işlerini büyütmeleri için ihtiyaç duyacakları bilgiyi karşılama noktasında özellikli çözümler yaratmaktadır.

Kadın patronları iş dünyasının ilham veren kadınlarıyla da biraraya getiren TEB Kadın Akademisi etkinlikleri, içeriğindeki atölye programlarıyla kadın patronlara işletme yönetimi ve liderlik yeteneklerini geliştirmeleri için eğitimler sunan özel bir programdır. 2016 yılında daha fazla kadın patrona ulaşmak amacıyla eğitimler düzenlenmesi için TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ile işbirliği yapılmış, atölye programlarında da bölgesel ihtiyaçlar gözetilerek bazı illerde ek eğitimler programlanmıştır. Kasım ayında Bursa’da yapılan TEB Kadın Akademisi içeriğindeki “yatırım atölyesi”, kadın liderliğindeki şirketlere yapılacak yatırım fırsatlarının ve kadın patron-yatırımcı ilişkisinin konuşulduğu özel bir program olmuştur. Bu ildeki eğitim kapsamında Arya Kadın Yatırım Platformu ile işbirliğine gidilmiş, bu alandaki fırsatlar ilin kadın patronlarıyla birlikte değerlendirilmiştir. 2016 yılında 12 ilde toplam 16 Kadın Akademisi düzenlenmiş ve 2,000’den fazla kişiye ulaşılmıştır. 

Kadın patronlara bilgiyi farklı mecralardan sunma hedefiyle, başta TEB KOBİ TV olmak üzere @teblekadın Facebook sayfası da aktif olarak kullanılmaktadır. TEB KOBİ TV Kadın Patronun Ekranı’nda 2016 yıl sonu itibarıyla 170’e varan video yayınlanmış, bu yayınlarda finans yönetiminden işletme yönetimine, liderlik becerileri geliştirilmesinden ilham veren başarı hikayelerine kadar geniş bir içerik sunulmuştur. Kadın Patronun Ekranı’nda kadın patronların sosyal rolleri, iş hayatında karşılaşılan zorlukları nasıl aşacakları ya da ev-iş yaşam dengesini nasıl sağlayacakları konularında gerekli ipuçları kısa videolarla anlatılmaktadır. Özellikle ilham veren kadın profillerinin hikayeleri,   işlerini kurup büyütme aşamasında yaşadıkları zorluklar ve kazandıkları başarılar ölçeklerinde kadın patronlara “sen de yapabilirsin” mesajı verilmiş, TEB KOBİ TV Kadın Patronun Ekranı, 4 dakikaya varan izlenme süreleriyle yoğun ilgi görmüştür. 

TEB Kadın Akademisi ile fiziki olarak belirli illerde biraraya gelinerek kadın patronlara verilen eğitim, daha fazla kadın patronu bu eğitimlerle buluşturma amacıyla, 2016’da @teblekadın Facebook sayfasına da taşınmıştır. Her Perşembe 20 dakikalık eğitimler şeklinde düzenlenen TEB’le Kadın On Air canlı yayınları, nakit yönetiminin nasıl yapılacağından internette işi büyütmenin kurallarına, işletme kârlılığını artırmanın yollarından nöropazarlama ile tüketiciye ulaşmaya kadar pek çok konuda da çeşitlenmiş; Ayşe Aslan’dan Ebru Üzümcü’ye, Ayşe Şule Bilgiç’ten, Evrim Aras’a kadar farklı profiller @teblekadın Facebook sayfasına eğitimleriyle konuk olmuştur. 2016 yıl sonu itibarıyla 19 canlı yayın ile 1.2 milyon kişiye ve 92,000’den fazla izlenme oranına ulaşılarak bu yayınlar üzerinden eğitim verilmiştir. 

Mentörlük desteği
Yapılan araştırmalar, kadınların mentörlük desteği aldıklarında özgüvenlerinde, farkındalık ve becerilerini kullanma düzeylerinde artış görüldüğünü ortaya koymaktadır. TEB, kadın patronların en önemli gereksinimlerinden biri olan mentörlük ihtiyacını karşılamak üzere Kadın Bankacılığı çalışmaları kapsamında özel bir destek programı yapılandırmıştır. Bu yapılandırma çerçevesinde İngiltere merkezli Cherie Blair Foundation for Women ile imzalanan anlaşma ile hayata geçirilen mentörlük programından farklı sektörlerden uzman iş kadınları faydalanabilmektedir.

Dünya genelinde 80 ülkede faaliyet gösteren Cherie Blair Foundation for Women, mentörlük programı ile Türkiye’de ilk kez TEB vasıtasıyla kadınlara ulaşmaktadır. Beş yılda 80 ülkede toplam 1,800 girişimciyi mentörleriyle buluşturan vakfın TEB işbirliği ile farklı ülkelerden teknoloji, iletişim, insan kaynakları ve finans gibi alanlarda başarılı kariyere sahip iş kadınlarıyla Türkiye’deki kadın patronlar buluşmakta; kadın patronlar programda, iş planı hazırlama, İK stratejileri, finansal sistemler, ürün geliştirme ve yeni piyasalar, müşteri edinme gibi önemli konularda bilgi edinebilmektedirler. Bu programa dahil olan üyeler bir sene boyunca hedefleri doğrultusunda eşleştirildikleri mentör ile online olarak (Skype, Google Hangout gibi kanallarla) 45 dakikalık görüşmeler yaparak, hedeflerini gerçekleştirmek üzere danışmanlık almaktadır. 2016 yılı itibarıyla programa dahil olan müşterilerin sayısı 24’e ulaşmıştır.

TEB müşterileri, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (European Bank for Reconstruction and Development-EBRD)’ndan sağlanan fonla birlikte de bu program kapsamında EBRD’nin “mentörlük programı”na dahil olarak alanında başarılı iş kadınlarından mentörlük desteği alabilmektedirler. EBRD Anadolu’daki kadın patron ve işletme sahiplerine bilgi desteği vermek amacıyla farklı illerde eğitim seminerleri düzenlemektedir. TEB bu etkinliklerde de yer alarak kadın patronlarla buluşmakta ve programla ilgili detay bilgi sağlamaktadır.

Pazara erişim
Yeni pazarlara erişim, işletmelerin karşılaştığı en temel sorunlardan biri olarak dikkat çekmektedir. 
Yeni müşterilere ulaşmada yaratılacak yeni alanlar, işletmelerin büyüme süreçlerini etkileyen en önemli dinamiklerden biridir. Yapılan araştırmalar kadın patronların pazara erişiminde erkeklere göre gerek sosyal-kültürel normlar, gerekse pazara erişim imkanları yaratma konusunda daha fazla zorlandıklarını, bu sebeple kadınların pek çok iş bağlantısı fırsatını kaçırdıklarını ortaya koymaktadır.

TEB, kadın girişimcilerin ekonomideki varlığını artırmak ve kadın patronların yeni pazarlara ulaşmalarına destek olmak amacıyla Türkiye'de faaliyet gösteren “WEConnect International” üyesi olmuştur. WeConnect, %51’i kadın ortaklı işletmelerin bölgesel veya global anlamda büyük partnerlerle çalışmaları konusunda eğitim ve danışmanlık hizmeti sunarak tedarik zincirine katılmalarını sağlamak amacıyla bütün dünyada faaliyet gösteren bir kuruluştur. Kadınların ekonomide yalnızca tüketici değil üretici kimlikleriyle de yer alması için çalışmalarına devam eden TEB, WeConnect üyeliği ile birlikte, liderleri kadın olan işletmeleri global tedarik zincirinin bir parçası haline getirmeyi ve kadın girişimcileri rekabette üst sıralara çıkarmayı hedeflemiştir. Banka, We Connect üyeliği ile birlikte, 2016 yılsonu itibarıyla 30 müşterisinin söz konusu global tedarik zincirinin bir parçası olmalarına aracılık etmiş, bu müşterilerin yeni pazarlara ulaşmasına destek vermiştir. TEB, kadınların tedarik süreçlerinde yer almalarını sağlayabilmek amacıyla,  WeConnect’e üye olan firmaları kendi tedarikçi havuzuna  da dahil etmektedir.

Tüm bu bütünlüklü hizmet döngüsü, 2016 yılında TEB Kadın Bankacılığı adına yapılan “Büyüyen Ekonomide Kadın Patronlar” reklam kampanyası ile ulusal ve uluslararası medya dünyasında büyük yankı uyandırmıştır. Özellikle dijital kanallarda yapılan reklam ve PR çalışmasından çok verimli sonuçlar elde edilmiş, reklam filmi dijital mecralarda 3,096,803 görüntülenme almıştır. Kendi işini kurmaya çalışan veya kurmuş olan kadın patronlara kefil olunduğu ilan edilen reklam filmi, Twitter’da da çok yankı bulmuş, finans sektöründe bu kampanya “ilk” kez uygulanan reklam modeliyle de mecra tarafından 2016’nın “Örnek Projesi” olarak seçilmiştir. Türkiye’deki aktif Twitter kullanıcılarının %59’u erkek, %41’i kadın olmasına rağmen, kampanya boyunca #KadınPatronlar hashtag’ini kullanarak tweet atanların %56’sını kadınlar oluşturmuş, reklam kampanyasına hedef kitlenin yoğun ilgisi görülmüştür. 

Banka, kendi işinin sahibi olan işletme ve KOBİ sahiplerine yönelik iletişim çalışmalarını 2016 yılındaki reklam kampanyası sonrasında daha da derinleştirmiş, kadının sosyal hayattaki rolü ve liderliği temelinde şekillenen özel etkinliklere de sponsorluk desteği vermiştir. 2016 Kasım ayında gerçekleşen “Dijital Topuklar” etkinliği, dijital dünyada kanaat oluşturan, iş ve sosyal hayatın aktif kadınlarını biraraya getiren bir etkinlik olarak öne çıkmaktadır. Bu etkinliğe verilen destek kapsamında, fikri, projesi ya da duruşuyla söyleyecek sözü olan kadınların ilham veren hikayeleri, sorunları ve tespitleri, TEB KOBİ TV röportajları, Facebook ve Persicope’tan yapılan canlı yayınlarla kitlelere ulaştırılmıştır. Etkinlik günü boyunca Facebook’tan yapılan canlı yayınla 32,000 kişiye erişilmiş, Periscope yayınlarından 9,000’i aşkın görüntülenme elde edilmiştir. Sosyal medyada etkinlik hakkında en çok “teblekadın” hesabının paylaşımları dikkat çekmiş “dijitaltopuklar2016” hashtagiyle yapılan paylaşımlarında en çok takip edilen hesap olarak trending topic listesine girilmiştir.

Tüm segmentelerde edinilen deneyim, bilgi ve tecrübe dünyaya örnek oldu.
Girişimcilerden, kadın patronlara, işletme sahiplerinden KOBİ’lere hizmet verilen tüm segmentlere; iş hayatlarının çeşitli alanlarında karşılaştıkları engelleri aşmaları, global dünya ile rekabet edebilecek seviyeye ulaşmaları ve istikrarlı bir büyüme elde edebilmeleri için ihtiyaç duydukları kilit konularda sağlanan söz konusu desteklerle büyük bir ivme kazanılmış; edinilen deneyim pek çok platformda sektöre örnek teşkil etmiştir. Banka, sunmakta olduğu başarılı ürün ve hizmetlerle 2016 yılında da uluslararası alanda farklı konumunu pekiştirmiştir.

2011 yılında Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC) tarafından “KOBİ’lere Finansal Olmayan Hizmetlerin Sunulması” konusunda dünya çapında en iyi üç bankadan biri ilan edilmesiyle TEB, KOBİ Bankacılığı alanında yakaladığı başarının deneyimini yurt dışında farklı ülkelerin bankalarına aktarır ve paylaşır duruma gelmiş, 2016’da da bu paylaşımı sürdürmüştür. TEB, Brezilya’dan, ABD’ye, Endonezya’dan, Ürdün’e, Kolombiya’dan, Malezya’ya çok çeşitli ekonomilerin finans dünyasına kazandığı başarıyı aktarırken, Nijerya, Pakistan ve Peru gibi gelişmekte ülkelerin bankalarına da KOBİ Bankacılığı konusunda bilgi birikimini sunmuştur.

Bilgi birikiminin aktarılmasıyla da pekişen bu deneyim, Avrupa Birliği finans ve bankacılık sektörünün en önemli kurumlarından biri olan European Financial Management Association (EFMA) çatısı altında yapılan toplantılara da katılma fırsatı yaratmış, geçtiğimiz yıl EFMA’nın Türkiye’de yapılan toplantısına ev sahipliği yapmasının ardından TEB, 2016 Mart ayında Berlin’de gerçekleşen “SME Summit” toplantısına da katılarak dünya banka finans kurumlarına bilgi paylaşımında bulunmaya devam etmiştir.

Dünya çapında kazanılan başarı, ekonomik ve sosyal hayatı yönlendiren uluslararası kurum ve kuruluşlara üye olunmasının da kapısını açmış, 2014 yılında GBA (Global Banking Alliance for Women) üyeliğinin ardından TEB, Clinton Global Initiative (CGI)’e üyelik daveti alarak bu kuruma Türkiye’den üye olan tek banka olmuştur. GBA, dünyada kadınlara yönelik bankacılık hizmetleri sunan banka ve finans kurumlarının üye olduğu, alanında dünyanın en büyük organizasyonu olan yapılanma olarak dikkat çekerken, Banka kadın patronlara özel olarak kurguladığı Kadın Bankacılığı yaklaşımıyla yaptığı çalışmalarla 2016 yılına gelindiğinde diğer ülkelere örnek gösterilecek bir yetkinlik nişanesinin de sahibi olmuştur. Bu yetkinliğin dünyanın farklı ülkelerindeki bankalara da aktarılması amacıyla GBA, TEB’e özel bir “çalıştay” (Study Tour) düzenlemiş; Nisan 2016’daki 2 günlük özel bir organizasyon kapsamında, Güney Afrika’dan İrlanda’ya, Nijerya’dan ABD’ye kadar pek çok farklı ülkenin bankasına TEB’in bilgi birikimi aktarılmıştır.

GBA ayrıca kadınların ekonomik hayatta yetkinliğinin artırılması noktasında “uzman” olarak nitelendirdiği 4 finans kurumunu “GBA All Star Academy” çatısında biraraya getirmiş, bu çatı altında dünyaya “uzman”lığını sunan kurumlardan biri de TEB olmuştur. 13-16 Haziran tarihinde Lahey’de gerçekleşen “All Star Academy”de TEB, dünyadaki en iyi Kadın Bankacılığı Uygulamaları’na sahip diğer 3 lider banka ile birlikte 4 gün boyunca farklı ülkelerden bankaların üst düzey yöneticileriyle kadın bankacılığı stratejilerini nasıl yaratacaklarına dair deneyimlerini ve uzmanlığını paylaşarak, bu konularda yapacakları çalışmalara destek olmuştur.

Tüm bu organizasyonlarla birlikte Banka, 2016 yılındaki GBA oturumlarında bir önceki yıllara kıyasla çok daha farklı bir konumlandırma ile yer almış, ayrıca GBA tarafından TEB Kadın Bankacılığı'nın hizmet modelinin başarısı tüm dünyaya örnek gösterilerek bir vaka çalışması olarak da sunulmuştur. Bu çalışma 2016 yılı Eylül ayında Washington DC’de düzenlenen 45 ülkeden 80 farklı kurumun katıldığı yıllık GBA Summit’te tüm katılımcılarla paylaşılmıştır.

Ödüllerimiz
2016 yılında, başta TEB Kadın Bankacılığı adına yapılan reklam kampanyası olmak üzere, müşterilere sunulan hizmetler ve danışman bankacılık yaklaşımı, Banka’ya pek çok dalda iletişim ve başarı ödülleri getirmiştir.

Kadınların iş hayatındaki ve ekonomideki gücünü vurgulayan reklam filmi kampanyası ile TEB Kadın Bankacılığı; Stevie Award’da Yılın En İyi Yeni Ürün/Hizmeti-Müşteri Hizmetleri ile altın, Yılın Pazarlama Kampanyası ile gümüş Stevie’nin sahibi olurken, PR News’da da yılın Twitter ve Dijital Pazarlama Kampanyası ile şeref ödülünü almıştır. TEB Kadın Bankacılığı ayrıca, kadın patronlara sunduğu bilgi, eğitim ve mentorluk hizmetlerini kapsayan “kadın patronların danışman bankası” yaklaşımıyla Avrupa İş Ödülleri’nde (EBA-European Business Awards-National Champion) Ulusal Şampiyon olurken,  finansal hizmet ve bankacılık yönetimi alanında dünyanın en saygın kurumlarından olan Bank Administration Institute'in düzenlediği BAI Global Banking Awards’da “Bankacılıkta Toplumsal ve Sosyal Etki-İnovasyon” ödülünü almıştır. Ayrıca Finansal Dünya İnovasyon Ödülleri’nin (Financial World Innovation Awards) verileceği uluslararası yarışmada da finalist olmaya hak kazanılmıştır.
Kadın patronlardan girişimcilere farklı ihtiyaçları olan tüm segmentlere özellikli hizmet  verme amacıyla, “KOBİ’lerin danışman bankası” üst çatısını oluşturan yaklaşımı adına TEB KOBİ Bankacılığı da, 2016 Euromoney Mükemmellik Ödülleri’nde  Orta ve Doğu Avrupa'nın Sosyal Sorumluluk Alanındaki En İyi Bankası seçilmiştir.

 

BİREYSEL VE ÖZEL BANKACILIK GRUBU

İŞ GELİŞTİRME, MÜŞTERİ DENEYİMİ VE BANKASÜRANS

İş Geliştirme
TEB, 2016 yılında Fatura Ödeme Sistemleri alanında gerçekleştirdiği işbirlikleri ile 20 adet Ödeme Kuruluşu ile sözleşme imzalamış ve entegrasyon süreçlerini tamamlamıştır. Böylece Banka’ya 6,000 adetten fazla fatura ödeme noktası müşteri olarak kazandırılmış, şubelere çapraz satış imkanı sağlanmıştır. Mevcutta çalışılan fatura üreten kurumların her birine özel olarak geliştirilmiş teknolojik bir altyapı ile yeni bir ödeme kanalı açılmış ve bu sayede ilişkiler derinleştirilmiştir. Bu çalışmalarda farklı işkolları arasında sinerji yaratılması ön planda tutulmuştur.

TEB; Elektronik Para Kuruluşları ile işbirlikleri alanında da öncü firmalar ile görüşmeler sağlayarak, 2017 yılında hayata geçirilmesi planlanan projeler üretmiştir.

Özellikle e-ticaret alanında elektronik, beyaz eşya, ulaşım ve teknoloji sektörlerindeki markalarla işbirliklerine yoğunlaşılmış, kredi ve kart ürünleri ile ilgili son kullanıcının farklı sektörlerde eş zamanlı olarak hayatını kolaylaştıracak çalışmalar yapılmıştır.

Müşteri Deneyimi
TEB, “En Çok Tavsiye Edilen Banka Olmak” vizyonu ve hedefi doğrultusunda müşteri taleplerini sürekli dinlemekte, tasarım odaklı düşünme prensipleri ile müşteri deneyimini iyileştirmek üzere gerekli çalışmaları yürütmektedir.

2016 yılında Müşteri Deneyimini iyileştirmeye yönelik çalışmalar kapsamında aşağıdaki gelişmeler yaşanmıştır:

Bankasürans
TEB, sigorta ve bireysel emeklilik ürünlerinde farklı branşlarda;

ile çalışmaktadır.

2016 yılı Aralık ayı sonu itibarıyla bankasürans hayat sigortası prim üretiminde bir önceki yılın aynı dönemine göre sektör %33.5* büyürken, TEB %0.9 büyüme göstermiştir. Hayat dışı sigorta branşında ise bankasürans sektörü prim üretimi %19.9* oranında büyümüş, TEB %14.6 oranında büyüme kaydetmiştir.

2016 yılında TEB bankasürans, müşterilerinin sigorta ve bireysel emeklilik ürün ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hem TEB şubelerinden hem de alternatif dağıtım kanallarından hizmet sunmayı sürdürmüştür. 2016 yılında, müşterilerin sadece şube değil alternatif dağıtım kanallarından da hem ürün hem de hizmet satın almasına yönelik projeler gerçekleştirilmiştir. Müşteri etkileşim merkezi ve internet bankacılığı üzerinden poliçe alımı ve izlenmesi sağlanırken, bu kanallardan satılan ürünlerin çeşitlendirilmesi için çalışmalar devam etmektedir.

Sigorta ürünlerinin yanı sıra Bireysel Emeklilik Sistemi düzenlemeleri ve devlet katkısı uygulaması hakkında mevcut ve potansiyel müşterilerin bilgilendirilmeleri ve faydalanabilmeleri amacıyla iletişim ve pazarlama kampanyaları yürütülmüştür.

TEB yeni yasal düzenlemelere uyum ile birlikte; müşterilerine en iyi sigorta ve bireysel emeklilik hizmetlerini sunabilmek amacıyla iş süreçlerini her yıl daha da geliştirmeye ve iyileştirmeye çalışmaktadır. Bu hedef doğrultusunda 2014 yılında başlatılan kapsamlı projeler, 2017 yılında da devam ettirilecektir.

*Türkiye Sigorta Birliği tarafından yayınlanan, satış kanalı bazında aylık sektör prim üretimi raporlarından alınmıştır.

BİREYSEL BANKACILIK PAZARLAMA

TEB Aile Akademisi
TEB, Sorumlu Bankacılık anlayışı doğrultusunda toplumun finansal okuryazarlık seviyesini yükseltmek ve tasarruf bilincini geliştirmek amacıyla 2012 yılında TEB Aile Akademisi’ni kurmuştur. Akademi’nin kamu ve özel kurum çalışanlarına verdiği ücretsiz eğitimlerle birlikte, 2016 yıl sonu itibarıyla birebir eğitimlerle ulaşılan kişi sayısı 225,000’i aşmıştır.

Finansal okuryazarlık çalışmalarını farklı platformlarda çok daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedefleyen TEB, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)’na bağlı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirdiği “Bütçemi Yönetebiliyorum” projesiyle 3 yılda 5 milyon kişiye finansal okuryazarlık eğitimi vermeyi planlamıştır. Bunun yanı sıra 2016 yılı içerisinde yine Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile imzalanan protokol çerçevesinde, 1.2 milyon lise öğrencisinin, bankacılık ve muhasebe derslerine eklenen finansal konularla ilgili içerikler sayesinde konu hakkında bilgi sahibi olmaları sağlanacaktır.

Daha önceki yıllarda, Milli Eğitim Bakanlığı ve UNICEF ile birlikte hayata geçirilen, Sanat Yoluyla Sosyal ve Finansal Eğitim projesi sayesinde ilköğretimde okuyan 11 milyon öğrenci zorunlu müfredatlarındaki sanat ve müzik dersleri kanalıyla finansal okuryazarlık hakkında bilgilendirilmiş, TEB Aile Akademisi kapsamında çocuklara tasarruf ve birikim bilinci kazandırmak amacıyla kurulan TEB Çocuk Tiyatrosu’nun ilk oyunu “Rüzgar’ın Kumbarası”, çıktığı Türkiye turnesi ile birlikte, sergilenmeye başladığı ilk günden itibaren 30,000 çocuk tarafından ücretsiz izlenmiştir.

TEB Aile Akademisi, 2016 yılı içerisinde aldığı 4 ödül ile birlikte, 2012 yılından bu yana toplam 9 ödüle layık görülmüştür. 

2016 yılında alınan ödüller aşağıda belirtilmiştir:

Herkes için birikim imkanı
TEB’in Türkiye’nin birikim alışkanlıklarını değiştirmek üzere geliştirdiği alternatif birikim hesabı, “Marifetli Hesap”, 2016 yıl sonu itibarıyla yaklaşık 400,000 adede ulaşmıştır. 100 TL’den itibaren birikim imkanı sunan Marifetli Genç Hesap ile yaklaşık 17,000 genç, birikim için ilk adımlarını atmıştır.
2016 yılında devlet katkısı avantajı sağlayan TEB Konut Hesap ve TEB Çeyiz Hesap, ev almak ve evlenmek üzere birikim yapmak isteyen müşterilere sunulmuştur.

Küçük tutarlarla düzenli birikim yapmak isteyen müşteriler için ise Damla Fon hayata geçilirmiştir.

Üst segment müşteriler için hazırlanmış olan ve TL, USD, EUR, GBP ve Altın para birimleri arasında geçiş imkanı sunan Fırsat Hesap ile yaklaşık 40,000 müşteri faydalanmıştır.

TEB Yıldız Bankacılık
TEB, orta-üst segment müşterilerine birebir iletişim kurabildikleri müşteri temsilcileri, müşteri etkileşim merkezi ve bu segmente özel internet sitesi üzerinden hizmet sunmaktadır.

Dünyanın en güçlü bankalarından, TEB’in küresel ortağı BNP Paribas’nın Türkiye, Fransa, İtalya, Belçika ve Lüksemburg’daki orta-üst gelir grubu müşterilerini tek bir çatı altında buluşturduğu BNPP Priority’nin üyesi olarak TEB Yıldız, müşterilerin her türlü bankacılık ihtiyacını eksiksiz ve öncelikli olarak karşılamayı ve BNP Paribas’nın yaygın global ağını Banka müşterilerinin kullanımına sunarak yurt içi ve yurt dışı bankacılık işlemlerinde kendilerine kolaylık sağlamayı amaçlamıştır.

Tüm Türkiye genelinde hizmet ağını hızla genişleten TEB Yıldız Bankacılık, 2016 yılında müşteri sayısını 2015 yıl sonuna göre %19.88 artırırken, çalışma büyüklüğünde 2015 yılının aynı dönemine göre %40 artış kaydetmiştir.

2016 yılında bu segmentte yürütülen başlıca faaliyetler aşağıda özetlenmiştir:

Bireysel segment ve bireysel krediler
TEB 2016 yılında bireysel segmentteki müşterilerinin farklı gruplarına özel ihtiyaçlarının ve servis modellerinin belirlenmesine ve servis kalitesinin yükseltilmesine odaklanmıştır. Bu paralelde, müşterilerin Banka ile ilişkisini artırmak ve sağlıklı bir bankacılık hizmeti almalarını sağlamak için segment stratejilerinin uçtan uca tanımlanması ve değer tekliflerinin belirlenmesi hedefli çalışmalar hız kazanmıştır.

Müşterilerin Banka’yla tanışmalarından ayrılmalarına kadar olan süreçte Banka, hizmet kanalları ve faydalanabilecekleri finansal ürün ve hizmetlerle ilgili bilgilendirmelerin, bir iletişim programı dahilinde yapılması öncelikli konulardan biri olmuştur.

Süreçleri irdeleyen araştırmalar, müşteri geribildirimleri, NPS sonuçları dikkate alınarak, müşterinin kendisinin ve ihtiyaçlarının odağa konulduğu iyileştirme çalışmaları başlatılmıştır.

Finansal ürün ve hizmetlerin, tüketicilerin her anında yer aldığının farkındalığı ile TEB, müşteri memnuniyetini ve sadakatini artıracak programları geliştirilmek, müşterilerin kişisel ihtiyaçlarına cevap veren, özelleştirilmiş kampanyalar ile doğru zamanda doğru ürünü sunmak ve böylece sorumlu bankacılık anlayışının gereklerini yerine getirmek üzere çalışmaktadır.

TEB, bireysel müşterinin nakit ihtiyaçlarını süratle karşılamak için şube dışı kanalların geliştirilmesine hız kazandırmıştır. İhtiyaç kredisine başvuru sms, mobil, internet, internet şube, çağrı merkezinden yapılırken, kredinin kullandırımı da PTT şubelerinin yanı sıra 7/24  internet şube ve mobilden yapılabilir hale gelmiştir. Teminatsız kredi kullanımının yaklaşık % 40’ı dijital kanallarda gerçekleşmektedir. Şube dışı kanallara yapılan yatırım 2017 yılında da devam edecektir.

2016 yılında bireysel kredilerin müşterilere ulaştırılmasında şube ve alternatif kanalların tümünün altyapı değişikliği tamamlanmış ve sürelerle beraber servis kalitesinde de iyileşme sağlanmıştır.

Konut ve oto kredilerinde öncelik, müşterilerin ihtiyacını satın almanın olduğu yerde karşılamak olduğundan, oto bayii ve emlak ofisleriyle varolan ilişkinin derinleştirilmesine önem verilmeye devam edilmiştir. Performans takibinin de daha sağlıklı yapılmasıyla beraber, işbirliğini artırmaya yönelik aksiyonlar  alanTEB, satınalmaya yönelik kredilerdeki iddiasını ve uzmanlığını 2016 yılında da devam ettirmiştir.

SATIŞ YÖNETİMİ

Aktif Satış Kanalları
290 kişilik saha ekibine sahip olan TEB Satış Yönetimi, Türkiye genelinde tablet üzerinden yapılan satışlarda, sunduğu ürün ve hizmetlerin çeşitliliğinin yanında, üstün teknoloji kullanımıyla da sektördeki öncülüğünü devam ettirmektedir. 2016 yılında PTT kanalıyla toplam kredilerin %10’u gerçekleştirilmiştir.
TEB Aktif Satış Kanalları ekibinin hedefi, çoklu ürün satışı yaparak tüm bankacılık hizmetlerini müşteriye ulaştırmaktır.

Toplu Müşteri Edinimi ve Performans Yönetimi
Maaş müşterilerini Bireysel Bankacılık’taki büyümenin temeline alan TEB, 2016 yılında da yeni edindiği müşterilerin %46'sını bu kanaldan sağlamıştır. TEB, 2015 yılında öncelik verdiği üniversite ödemelerinde, üniversite portföyünü 2016 yılında daha da genişleterek 18 üniversitenin maaş veya okul ödemesini gerçekleştirmiştir. Okul ödemelerinde geliştirilen online altyapı sayesinde, kayıt anında mobil satış ekipleri ile tablet üzerinden okul ödeme işlemleri yapılmakta ve okulun anında kayıt alması sağlanmaktadır.

Müşteri Etkileşim Merkezi
Kurumların vitrini olan Etkileşim Merkezleri, kurum içinde yarattıklar sinerji ve kârlılığa yaptıkları katkı ile gelecekte daha stratejik bir şekilde konumlanacak ve şirketler için her zamankinden daha kritik bir rol oynayacaklardır. Dijitalleşen dünyada Etkileşim Merkezleri’nin mevcut kalıplar içinde hayatına devam etmesi düşünülemeyeceğinden; kültür, teknoloji, davranış ve ilkeler konusundaki dönüşümleri, daha iyi yerlere ulaşmak için durmadan devam edecektir.

TEB Müşteri Etkileşim Merkezi için 2016 yılı, iş sonuçları ve insan odağı açısından oldukça verimli ve başarılı bir yıl olmuştur.  

TEB Müşteri Etkileşim Merkezi 2016 yılında;

Çalışma modeli, teknolojik yatırımları ve insan kaynağı ile Çağrı Merkezi sektöründe TEB’i başarıyla temsil eden Müşteri Etkileşim Merkezi;

TEB Müşteri Etkileşim Merkezi; bilgiye kolay erişim için kullanılan arama motoru, zihin haritaları ile hazırlanan eğitim dokümanları, şube telefonlarının karşılanması, motivasyon uygulamaları, çoklu yetenek yönetimi gibi metodolojiler, ses teknolojilerinin verimlilik ve müşteri deneyimi odaklı kurgulanması konularında Banka ve iş kolları ile, satış kültürü, ses teknolojileri, proaktif kanallar, verimli insan kaynağı yönetimi konularında ise BNP Paribas ile sinerjik iş birliği yaratmaktadır.

Merkez, bu güçlü işbirliklerinin yanı sıra, güçlü teknik altyapısı ile Türkiye Banka Çağrı Merkezleri için de öncü olmuş, son yıllarda devreye alınan ses teknolojilerini BNPP grubunda örnek uygulamalar olarak paylaşmıştır.

2016 yılında öne çıkan uygulamalar:

Ayrıca Kredi Hattı, Akıllı Mesajlaşma Platformu, Chatbot, Tarım Ürün Uzmanlığı, Web Chat & Bot konularındaki çalışmalara devam edilmektedir.

ÖZEL BANKACILIK SATIŞ VE PAZARLAMA

Gelecek için özel yaklaşımlar
Bankacılık sektöründe gerçek anlamda özel bankacılık ve varlık yönetimi hizmeti veren ilk banka olan TEB, 1989 yılından bu yana TEB Özel Bankacılık adı altında, güvenilir ve tutarlı bir çizgide çalışmalarını sürdürmektedir. TEB Özel Bankacılık, TEB’in ve BNP Paribas’nın global bilgi birikimi ve tecrübelerini yenilikçilik anlayışıyla birleştirerek müşterilerine fark yaratan ürün ve hizmetler sunmaktadır.

TEB Özel Bankacılık, Türkiye çapındaki 13 Özel Bankacılık Merkezi ve 11 şube içi hizmet noktası ile müşterilerinin ihtiyaç ve beklentilerini tespit ederek kişiye özel, varlıklara değer katacak çözümler geliştirmektedir.

TEB Özel Bankacılık Akademisi
TEB Özel Bankacılık’ın, müşteri temsilcilerinin teknik donanımlarını, satış ve ilişki yönetim yetkinliklerini artırmak amacıyla 2015’te hayata geçirdiği TEB Özel Bankacılık Akademisi, 2016 yılında da eğitimlerine devam etmiştir.

Bilgi Üniversitesi işbirliği ve TEB Eğitim Bölümü’nün katkıları ile 4 modülden oluşturulan akademinin eğitim süresi 14 gündür. Müşteri temsilcileri; yatırım ürünleri, kredi, sigorta, vergi, hukuk gibi konularda bilgilerini yenilerken, özellikle kişisel gelişime de katkısı bulunacak stratejik düşünce, networking, etkileme ve ikna becerileri başlıklarında da kapsamlı bir eğitimden geçmektedirler. Eğitimi başarıyla tamamlayan müşteri temsilcileri, Bilgi Üniversitesi’nden sertifika almaktadırlar.

TEB Özel Melek Yatırım Platformu
TEB Özel Bankacılık, TEB’in danışman banka anlayışının kılavuzluğunda sunduğu mevcut ürün ve hizmetlere ek olarak, farklı ve alternatif yatırım ürünleri ile müşterilerini tanıştırmak konusunda öncü bir yaklaşım benimsemiştir. Bu kapsamda, 2013 yılında hayata geçirilen TEB Özel Melek Yatırım Platformu, varlıklarını geleneksel finansal araçlar dışındaki alanlarda değerlendirmek isteyen müşterilere yeni yatırım fırsatları sunmakta, gelecek vadeden projelere de sermaye bularak Türkiye’deki girişimcilerin ekonomik döngüye katılmalarını sağlamaktadır.

TEB Özel Bankacılık, Melek Yatırım Platformu kanalı ile yatırımcılara Bireysel Katılım Yatırımcısı lisansı alımında aracılık etmekte, ağ kanalıyla yapılan yatırımların belge ve bilgilerini Hazine Müsteşarlığı’na ileterek yatırım süreçleri konusunda desteğini sürdürmektedir.

TEB Özel Yatırımcı Kulübü
TEB Özel Yatırımcı Kulübü, TEB Özel Bankacılık rehberliğinde oluşturulan, melek yatırımcılık konusuna gönül veren çeşitli sektörlerden iş adamlarını bir araya getiren, Silikon Vadisi yatırımcılarını da bünyesine katarak üyelerine küresel bir deneyim sunmayı hedefleyen, uluslararası bir yatırım ağıdır. Kulübü diğer melek ağlardan ve yatırım kulüplerinden ayıran en önemli özellik ise değerlendirilen yatırım fırsatlarının bir üyenin yatırım yapmaya karar verdiği veya yatırım yapmış olduğu bir girişim şirketi olmasıdır.

Girişim fırsatlarını üyeleriyle paylaşarak ortak fayda yaratmayı hedefleyen TEB Özel Yatırımcı Kulübü, her ay yeni bir yatırım yapan üyeleri ile girişimcilik ekosisteminde finans ötesi katkıları misyon edinmiş ve üyelerinin birbirlerine güveni üzerine yapılandırılmıştır.

TEB Fintech Future Four
2016 yılında finans teknolojisi konusunda fikir ve projeleri olan start up’lara özel, yepyeni bir destek programı olan TEB Fintech Future Four Programı hayata geçirilmiştir. Program, bankacılık ve finans dünyasını değiştirebilecek ve fark yaratabilecek teknolojilerin, Türkiye’de de tasarlanması ve üretilmesi amacını taşımaktadır. TEB, sözkonusu program kapsamında start up’ların fikirlerini geliştirmeleri için ihtiyaç duydukları finansal desteği ve ticarileşme sürecinde gereken danışmanlık  desteğini sunarak girişimcilerin kendi şirketleri ile dünya çapında başarıya ulaşmalarını hedeflemektedir.

Müşterini Tanı/Bilgi Güvenliği, Roboadvisory, Sanal Müşteri İlişkileri Yönetimi, Gerçek Zamanlı Pazarlama, Yeni Nesil Ödeme/Üye İşyeri Teknolojileri, Sadakat/Oyunlaştırma konularında, 20 Eylül-20 Kasım 2016 tarihleri arasında başvuruları alan TEB, gelen başvurular arasından seçeceği 4 fikri kendi bilgi, araştırma, deneyim ve kabiliyetleri ile beraber 2017 yılında hayata geçiriyor olacaktır.

TEB Özel iPad Uygulaması
TEB’in 2011 yılında devreye aldığı ve Türkiye’de özel bankacılık sektöründe bir ilk olan TEB Özel iPad uygulaması, müşterilere dijital ortamdan ulaşarak farklı bir kanaldan hizmet sunmak ve değer yaratmak için geliştirilmiştir.

TEB Özel Network Mobil Uygulaması
TEB Özel Network, yalnızca TEB Özel Bankacılık müşterileri arasında kullanılmak üzere ve kendilerine özel tasarlanmış, kapalı bir sosyal paylaşım uygulamasıdır. TEB Özel Bankacılık tarafından kullanıcıya özel teklif ve fırsatlar sunmak amacıyla oluşturulan network aracılığıyla müşteriler önemli bilgileri birbirleriyle paylaşabilmektedirler.

TEB Özel Network kullanıcılarına, diğer kullanıcılarla iletişime geçerek doğru bilgiye ulaşma, fikir alışverişinde bulunma, özel ilgi alanlarına ve beğenilerine göre bilgi paylaşımı yapma olanağı sunmaktadır.

TEB Özel Dijital Müze
TEB Özel Bankacılık, yeni projeleriyle gelişen ve değişen dünyaya ayak uydurmakta ve dijital dönüşümün insan hayatına etkilerini inovatif fikirler ile desteklemektedir.

Türkiye’nin ilk dijital müze platformu olan TEB Özel Dijital Müze (www.tebozelmuze.com), gizli kalmış sanat eserlerinin hikayelerini, koleksiyonerlerin anlatımıyla tüm sanat meraklılarına sunmayı ve Türkiye'de koleksiyonerliğin gelişimine katkıda bulunmayı hedeflemektedir.

Barındırdığı her koleksiyonun ayrı bir hikayeye sahip olduğu TEB Özel Dijital Müze, koleksiyonerlerin sanatseverlerle buluşabilecekleri bir proje olarak tasarlanmanın yanı sıra bir eğitim platformu da oluşturmaktadır.

TEB Özel danışmanlık hizmetleri
TEB Yatırım’ın uzman Özel Yatırım Danışmanları, TEB Özel Bankacılık müşterilerinin varlıkları ve finansal durumları analiz edilerek, onların risk tercihleri, finansal durumları ve uzun vadeli planlarıyla örtüşen yatırım danışmanlığı hizmeti sunmaktadırlar.

“Varlıklarınızın bir hikayesi var, gelin geleceğini birlikte yazalım…”
TEB Özel Bankacılık “varlıklarınızın bir hikayesi var, gelin geleceğini birlikte yazalım” vizyonu çerçevesinde, müşterilerin finansal ihtiyaçlarının yanı sıra hayatlarının her döneminde onlara destek olmayı amaçlamaktadır. Banka bu kapsamda, sanat, spor ve farklı alanlarda birçok etkinliğe destek vermektedir. TEB Özel Bankacılık müşterileri, TEB’in sponsorluğunu üstlendiği fotoğraf sergilerine, konserlere ve spor müsabakalarına özel davetli olarak katılmaktadır.

TEB Özel Kredi Kartları
TEB Özel Bankacılık müşterileri, TEB Özel Platinum Card ve MasterCard’ın kapsamlı ve ayrıcalıklı kartı olan TEB Özel World Elite Card’a sahip olabilmektedirler. TEB Özel World Elite Card’ın yanında sunulan Priority Pass Card ile müşteriler dünyanın çeşitli yerlerinde havaalanlarındaki lounge’lardan ücretsiz faydalanmaktadırlar. TEB Özel World Elite Card halen sektörde yurt içi ve yurt dışı restoran ve otellerde %10 harcama iadesi uygulamasıyla en özel kartlardan biridir.

KARTLI ÜRÜNLER YÖNETİMİ

Kart pazarlama ürün ve portföy yönetimi
TEB, geçmiş yıllarda olduğu gibi 2016 yılında da müşteri beklenti ve ihtiyaçlarına odaklı, yenilikçi kartları ile sektörde fark yaratmaya devam etmiştir. 40’ı aşkın ürün çeşidi ile kart müşterilerinin hayatlarını kolaylaştırmayı hedefleyen Banka, ek ürün özelliklerini de zenginleştirmeyi sürdürmektedir.

TEB’in kredi kartı adetlerinde geçtiğimiz yıl yaklaşık %3,03 olan pazar payı, 2016 yılında 1.8 milyon adetle %3,06’nın üzerine çıkmıştır. Tarım, İşletme, Kobi, Kuyum ve Girişimci segmentlerine özel 300,000 adet Ticari Kart ürünleri ile yıllık 6,3 milyar TL’ye yakın işlem gerçekleştirilmektedir.

TEB, sahip olduğu alt yapı sayesinde kart müşterilerine %100’e yakın bir oranda, dünyanın her noktasında kesintisiz hizmet vermeye devam etmektedir.

2016 yılında kartlı ürünler segmentinde gerçekleştirilen çalışmalara ve hayata geçirilen yeniliklere aşağıda yer verilmiştir:

Üye işyeri satış, pazarlama ve ürün geliştirme
2016 yıl sonu itibarıyla yaklaşık 112,000 noktada hizmet sunan TEB POS, toplam POS adedinin 50,324’ünde Bonus özellikli POS ile üye işyerlerine taksit ve puanlı alışveriş imkanı vermektedir. Ayrıca toplam POS adedinin 37,662’sinde yazarkasa POS (ÖKC-Ödeme Kaydedici Cihaz) hizmeti sunulmuş ve yazarkasa POS pazar payı %4’ün üstüne çıkarılmıştır.

Beko, Ingenico, Profilo, Vera, Hugin, Panaroma, Mikrosaray ve İnformatik markalarına ait 12 farklı model yazarkasa POS cihazını destekleyen TEB, danışman banka yaklaşımı ile işyerlerine en fazla seçeneği sunan bankalardan olmuş, ayrıca son kullanıcıya yönelik cihaz çeşitliliği ve fırsatlar içeren kampanyalar ile sektöre öncülük etmiştir.

TEB, POS ödeme sistemlerindeki trendleri takip etmekte; Visa, Mastercard, Amex , Union Pay ve Troy (Türkiye’nin Ödeme Yöntemi) olmak üzere 5 farklı ödeme sistemi sağlayıcısı ile çalışmaktadır. Böylece işyerlerine tek anlaşma ve tek cihaz ile en büyük ödeme sistemlerinin kartlarını kabul edebilme olanağı sağlanmaktadır.

2016 yılında POS ürününe altyapı yatırımları da yapılmış ve POS sistemleri uçtan uca yeniden oluşturulmuştur. Yeni POS sistemi ile birlikte eski sisteme oranla %60 oranında hız kazanılmış ve bu sayede POS talep eden müşterilere daha hızlı ve kaliteli üye işyeri hizmeti verilmiştir. 

İşyerlerine verilen hizmetin kalitesi NPS ile düzenli olarak ölçümlenmekte ve devamlı iyileştirme çalışmaları yapılmaktadır.

TEB’in toplam POS ciro hacmi, 2016 yıl sonu itibarıyla 17,4 milyar TL’ye ulaşmıştır.

DİJİTAL BANKACILIK

CEPTETEB ile daha da ileriye taşınan dijital bankacılık deneyimi
Mart 2015’te hayata geçen ve müşterilerine finansal ihtiyaçlarının yanında finansal olmayan faydalar da sunan CEPTETEB Dijital Bankacılık Platformu, 2016 yılında müşteri tabanını büyüterek dijital kanallardaki deneyimi geliştirmeye devam etmiştir. Müşteri Danışmanları aracılığıyla kullanıcıların istedikleri anda istedikleri yerde, yerinde müşteri edinimi ile hız ve kolaylık üzerine kurulu bir müşteri deneyimi sunan CEPTETEB, yıl sonu itibarıyla 350,000 müşteriye ve 3.3 milyar TL mevduat hacmine ulaşarak Türkiye’nin en hızlı büyüyen dijital bankalarından biri olmuştur.

CEPTETEB, yıl içerisinde İDO, TAV, Yemeksepeti, Markafoni, Workinton ve Hotels.com işbirlikleri ile müşterilerine çeşitli fırsat ve avantajlar sunmaya devam etmiştir. Gösterdiği yüksek performans sayesinde planladığından daha önce kâr noktasına ulaşan CEPTETEB’in ilk yıl iş sonuçlarını anlatan başarı hikayeleri, Facebook, Google ve Gartner’da örnek vaka olarak yayınlanmıştır.

CEPTETEB müşterilerinin yaş ortalaması 32 olup %55’i üniversite ve üstünde eğitim düzeyine sahiptir. Dijitalleşen ve teknolojiyle birlikte müşteri davranışları şekillenen bu müşteri grubu için hem fonksiyonalite hem de sunduğu ürünlerle CEPTETEB, yeni nesil bankacılığın ihtiyacı olan tüm özellikleri kapsamaktadır. Yalın tasarımı, basit menü yapısı ve pratik kullanımı ile müşterilerin bankacılık işlemlerini kolayca yapmalarını sağlayan CEPTETEB’in dijital platformlara özel avantajlı ürünlerinden, TEB müşterisi olmayanlar da yararlanabilmektedir.

CEPTETEB, müşteri deneyimine odaklanarak sunduğu avantajlar ve kolaylıklarla, yurt dışında da müşterilerine ayrıcalıklı olduklarını hissettirmektedir. 6 kıtadaki 50,000’den fazla ATM’den ücretsiz para çekebilen müşteriler, kredi kartları ile yurt dışında hesaplarından da para çekebilmekte ve bu hesaplarını CEPTETEB Kontrol Paneli’nden anında değiştirebilmektedir.

Banka müşterilerinin %82’si dijital kanalları kullanıyor.
TEB, 2016 yılında dijital bankacılık kanallarının kullanımında artış sağlayarak müşterilerinin %82’sini dijital kanallara taşımıştır. 2016’da internet bankacılığı kullanıcı tabanı 900,000’i aşmış, mobil bankacılık uygulamasını kullanan aktif müşteri adedi 660,000’e ulaşmıştır. Dijital bankacılıkta elde edinilen bu başarılarla TEB’in toplam bankacılık işlemlerinde dijital bankacılığın payı %87’ye ulaşmıştır.2016 yılında, para yatırma işlemlerinin %73’ü, para çekme işlemlerinin %89’u, kredi kartı ödemelerinin %80’i, fatura ödemelerinin %87’si, para transferlerinin ise %96’sı TEB dijital bankacılık kanalları üzerinden gerçekleştirilmiştir.

2016 yılında Türkiye genelindeki TEB ATM’lerinin sayısı 1,708’e ulaşırken, ATM’lerden toplam 68 milyon adet işlem yapılmıştır.

TEB, 2016 yılı boyunca şubeden yapılan işlemleri dijital kanallara taşıyarak, operasyonel maliyetleri ve gelir-gider rasyosunu düşürmeye devam etmiştir.

TEB’in mobil bankacılık yatırımı artarak devam ediyor.
TEB, 2016 yılında da mobil teknolojilere yaptığı yatırımları sürdürmüştür. Bu kapsamda CEPTETEB Mobil Uygulama’ya yeni özellikler eklenerek mobilden yapılabilen işlem çeşitliliği artırılırken müşteri deneyimi de geliştirilmiştir. Eklenen yeni özellikler arasında kredi kartı kampanyalarına uygulama üzerinden katılım, hisse senedi ve yatırım işlemleri ile kurumsal müşteriler için döviz alış-satış, şirket kredi kartı işlemleri gibi fonksiyonlar bulunmaktadır. Kredi ve kredi kartı başvuru süreçleri tamamen dijitalleştirilmiş, kredi kullandırımının şubeye gitmeden tamamlanması sağlanarak süreç ve müşteri deneyimi iyileştirmeleri yapılmıştır.

Stratejik önem verilen mobil bankacılıkta, temassız ödeme ve anlaşmalı havalimanlarında TAV Passport Hızlı Geçiş özelliğini ücretsiz kullanmayı sağlayan mobil cüzdan fonksiyonları devreye alınmıştır. Temassız ödemeyle, müşterilerin kredi kartı olmadan cep telefonları ile bu özelliğin aktif olduğu POS makinalarından işlem yapması sağlanmıştır. Ayrıca, İDO geçişlerinde kart kullanmalarına gerek kalmadan, cep telefonlarını okutarak geçiş yapabilmelerine olanak tanınmıştır.

İnternet bankacılığı e-Devlet geliştirmesi ile müşterilerin e-Devlet’e güvenli bir biçimde geçerek işlem yapabilmeleri sağlanırken, farklı segmentlere yönelik uygulamalar da hayata geçirilmiştir. TEB Özel Network uygulaması ile TEB Özel Bankacılık müşterileri arasında bilgi paylaşımlarına imkan sağlayan kapalı bir sosyal ağ oluşturulmuştur. TEB Yıldız Bankacılık müşterileri için ise TEB Yıldız Uygulaması Eylül 2016 itibarıyla Google Play Store ve App Store’da yerini almıştır. Bu uygulama, TEB Yıldız müşterilerine kendilerine özel  farklı kategorilerdeki fırsatlardan yararlanma, uygulama üzerinden rezervasyon yapma, TEB Yıldız Priority kredi kartı başvurusunda bulunma, en yakın ATM/Şube Bulucu, piyasa verileri sorgulama ve CEPTETEB mobil bankacılık uygulamasına hızlı erişme olanağı sunmaktadır.

Anında mesajlaşma servisi olan BiP uygulaması “Keşfet” alanına CEPTETEB resmi hesabının eklenmesiyle BiP kullanıcılarına, CEPTETEB hesabı üzerinden boot ile piyasa verilerini ve en yakın ATM’i sorgulayabilme; kredi, kredi kartı, müşteri olma başvuru ekranlarına ulaşarak başvuru yapabilme imkanı sağlanmıştır.

Kullanıcıların finansal verilerini daha fazla incelemeye ve kontrol etmeye başlamasıyla birlikte, CEPTETEB İnternet Şubesi’ne kişisel finans yönetimi aracı olan Finans Koçu eklenmiş, müşterilerin dijital ortamda finansal bütçelerini kontrol etmeleri sağlanmıştır. Bu özellik ile müşteriler aylık olarak gelir ve giderlerini kontrol edebilir, harcama kategorilerini inceleyebilir, benzer profildekilerin aylık ne kadar kazandığını ve ne kadar harcadığını görebilir hale gelmişlerdir. Müşterilere ayrıca Finans Koçu vasıtasıyla aylık bütçe hedefi belirlemeleri, hedefe yaklaştıklarında ve aştıklarında uyarılarak önlem alabilmeleri; gelecek ile ilgili hedef belirleyerek, bu hedefe ulaşmak için aylık ne kadar birikim yapmaları gerektiğini hesaplayabilmeleri olanağı tanınmıştır.

Toplam 15 ödül
TEB’in dijital bankacılık kanalları, 2016 yılı içerisinde yurt içi ve yurt dışındaki bir çok saygın yarışmadan 15 adet ödül kazanmıştır.

CEPTETEB İhtiyaç Kredisi tanıtımı için hazırlanan “Ay sonu Nasıl Gelir?” projesi 28. Kristal Elma Ödülleri, Mikrositeler/Hizmet Kategorisinde Gümüş Ödül’e; 11. MediaCat Felis Ödülleri, Mikrosite kategorisinde Başarı Ödülü’ne layık görülmüştür.

Sosyal medyada TEB
TEB, 1 milyona yakın üyesi ve %92 cevaplama oranıyla Facebook sayfası başta olmak üzere sosyal medya üzerinden müşterileriyle birebir iletişim kurmaktadır. Facebook canlı yayın özelliğini Türkiye’de kullanan ilk firma TEB olmuştur.

CEPTETEB dijital bankacılık platformu da sosyal medyada %100 cevaplama oranı ve 12 dakikalık cevaplama süresi ile dijital müşterilerine 7/24 hizmet vermektedir.

AKTİF PASİF YÖNETİMİ VE HAZİNE GRUBU

TEB, Türkiye’de “Aktif Pasif Yönetimi” yaklaşımını geliştiren ilk bankalardan birisidir. Aktif Pasif Yönetimi ve Hazine Grubu, 2005 yılından beri faaliyet göstermektedir. Bankanın sürdürülebilir kârını korumayı hedefleyerek faiz, likidite ve yapısal kur risklerini yöneten Grup, yetkin ve tecrübeli kadrosu ve BNP Paribas Grubundan aldığı “know-how” transferi ile temkinli, sağlam ve uzun vadeli stratejilere dayanan bir yönetim tarzı benimsemiştir.

Aktif Pasif Yönetimi ve Hazine Grubu, mevzuatın belirlediği sınırlar çerçevesinde tüm iştiraklerine kendi alanlarında etkin çalışabilmelerine yönelik katkı sunmaya 2016 yılında da devam etmiştir.

Likidite rasyolarında kayda değer kazanımlar
Aktif Pasif Yönetimi ve Hazine Grubu, 2016 yılında faiz riski yönetiminde uyguladığı proaktif hedge stratejileriyle, hem ekonomik hem de politik anlamda risklerin arka arkaya belirdiği bir yılda hedeflerinin üzerine çıkarak Banka kârlılığına önemli katkı sağlamıştır. Sağlam ve istikrarlı likidite hedefine ulaşmak üzere kaynak çeşitliliği yaratmaya ve vade uzatmaya yönelik alınan aksiyonlarla, likidite rasyolarında kayda değer kazanımlar sağlanmıştır.

Türev ürünlere ilişkin uzmanlık
Aktif Pasif Yönetimi ve Hazine Grubu; yetkin, analitik ve konusunda uzmanlaşmış kadrosuyla, sorumluluk alanındaki faiz ve likidite riskinin doğru bir şekilde modellenmesi ve gerçekleşmelerin ölçülmesi ile karar alma süreçlerinde önemli rol oynamaktadır. Bilgi teknolojilerine yapılmış olan yatırımların katkıları ile bu süreçler, 2016 yılında daha hızlı çalışmaya başlamıştır.

Grup, olası fiyat hareketlerini doğru bir şekilde öngörmek ve buna bağlı olarak Banka bilançosunda oluşan yapısal kur, faiz ve likidite risklerini gidermek amacıyla global ve lokal piyasaları yakından takip etmektedir. Söz konusu risklerin giderilmesi amacıyla kullanılacak türev ürünlere ilişkin uzmanlık, Aktif Pasif Yönetimi ve Hazine Grubunun öne çıkan bir başka güçlü yönüdür. Öte yandan Grup, Banka bilançosunun doğru maliyetlerle gerçekleşmesi ve rekabette etkinlik sağlanması amacıyla tüm işkollarıyla yakın iletişim halinde olmanın yanı sıra düzenlenen periyodik toplantı ve geziler aracılığıyla şube ağı ile de verimli bir  işbirliği geliştirmektedir.

Fonlama kaynaklarında çeşitlilik
Aktif Pasif Yönetimi ve Hazine Grubu, 2016 yılı içinde temel fonlama kaynaklarından olan müşteri mevduatının tabana yayılmasıyla, Banka likiditesini daha güçlü ve istikrarlı hale getirmeyi hedeflemiştir. Bu amaçla ilgili işkollarıyla yapılan çalışmalara doğru fiyatlama stratejileriyle katkı sağlanmış ve bu çalışmaların sonuçları yılın ikinci yarısında kendini göstermeye başlamıştır. Banka’nın Sanal Bankacılığın geleceğine olan inancı doğrultusunda Grup, CEPTETEB kanalından yapılan fiyatlamalara ilişkin destekleyici duruşunu korumuştur. Grup, fonlama kaynaklarının çeşitlendirilmesi amacıyla, uluslararası piyasalardan uzun vadeli fon teminine yönelik olarak, nakit akışına dayalı fonlama ürününe ilişkin çalışmaları başlatmıştır.

BNP Paribas ile yürütülen işbirliği
BNP Paribas’nın modelleme analizlerine ilişkin uzmanlığının Aktif Pasif Yönetimi ve Hazine Grubu tarafından ülkemizin gerçeklerine uygun bir şekilde transfer edilmesi amacıyla uzman kadrolar arasındaki bilgi alışverişi, 2016 yılında da verimli bir şekilde devam etmiştir. BNP Paribas tarafından sağlanan uygun maliyetli fonlama kaynağı ile ihracat kredilerinde ve kurumsal şirketlere yönelik kredilerde rekabetçi fiyatlama yapma imkanı sağlanmıştır.

 

KURUMSAL YATIRIM BANKACILIĞI GRUBU

TEB Kurumsal Yatırım Bankacılığı Grubu, 2011 yılından bu yana müşterilerine geniş bir ürün yelpazesiyle yaratıcı çözümler sunmaktadır. Kurumsal Yatirim Bankacılığı Grubu’nun müşteriler açısından ana hedefi, ihtiyaca dönük yapılandırılmış uluslararası çözümleri, hızlı ve aktif şekilde iş ortakları ile buluşturabilmektir. Bu amaçla, BNP Paribas’nın küresel ürün uzmanlığı ile müşteriler bir araya getirilmekte, uluslararası çapta kazanımlar yakalanabilmektedir.

Grup, 2016 yılında Finansal Piyasalar, Büyük Kurumsal Gruplar, Büyük Kurumsal Gruplar Finansmanı ve Kurumsal Finansman alanlarında müşteri odaklı ek sinerjiler yaratmaya devam etmiştir.

2016 yılı, TEB’in Kurumsal ve Yatırım Bankacılığı alanında süregelen rekabet ve zorlaşan piyasa şartlarına rağmen, bir sene önce başladığı ivmelenmeyi sürdürebildiği bir yıl olmuştur. Hedef müşteri kitlesinin gerçekleştirdiği hemen hemen tüm borç ve uluslararası sermaye işlemlerinde, BNP Paribas’nın geniş ürün ve coğrafi ağı etkin şekilde kullanılmıştır. Yurt içi ya da yurt dışında stratejik olanaklar hedefleyen Türk firmalarına bu ilgilerine dönük danışmanlık hizmeti sağlayan TEB, borç ve sermaye piyasası imkanlarını da destekleyici unsurlar olarak müşterilerinin hizmetine sunmaktadır.

2016 yılında risk yönetimi ilkelerinden ödün verilmeden, sermaye piyasalarında yapılan işlemlerde önemli ölçüde büyüme sağlanmıştır. Özellikle döviz ve faiz türev işlemlerinde müşterilerin riskten korunmasını sağlayacak yeni çözümler geliştirilmiş ve müşterilerin hizmetine sunulmuştur. Büyük Kurumsal müşterilere özel finansal çözümler üretmek üzere bir önceki sene kurulan Büyük Kurumsal Gruplar Bölümü, Türkiye’nin alanlarında öncü firmalarına BNPP’nin dünyadaki yaygın ağını da kullanarak çok çeşitli yapılandırılmış ürünler ve finansman alternatifleri sunarak pazar payı artırılmıştır. 2016 yılında Kurumsal Finansman bölümü tarafından büyük altyapı projelerine danışmanlık yapılmış, TEB’in geniş müşteri ağı sayesinde Türkiye’deki özel sermaye fonlarına fikir ortağı olunmuş ve stratejik yatırımlara aracılık edilmiştir.

Tüm yatırım bankacılığı ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir yapı
TEB’in yerel piyasadaki gücünü BNP Paribas’nın sermaye piyasaları, yapılandırılmış finansman ve danışmanlık alanlarındaki uzmanlık ve deneyimiyle birleştiren Kurumsal Yatırım Bankacılığı Grubu, tek başına bir kurumun bu alanlardaki tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir yapıya sahiptir.

Kurumsal Yatırım Bankacılığı, TEB’in müşteri portföyüne ve BNP Paribas’nın ürün yelpazesine entegre olmuştur. Bu sayede Grup, hem TEB bünyesindeki büyüyen müşteri ağından hem de BNP Paribas bünyesindeki güçlü ürün uzmanlarından yararlanmaktadır.

TEB, önümüzdeki dönemde de müşterilerine; hazine çözümleri, yapılandırılmış borçlanma ve sermaye piyasası imkanları ve yatırım olanakları sunmaya devam edecektir.

 

SERMAYE PİYASASI ARAÇLARI HİZMETLERİ

TEB Sermaye Piyasası Araçları Hizmetleri'nde yenilikçi yaklaşım
TEB Sermaye Piyasası Araçları Hizmetleri Bölümü, BNP Paribas’nın 1990’lı yıllardan beri Türkiye’de sürdürdüğü yurt dışı takas ve saklama hizmetlerini, 2007 yılından bu yana TEB çatısı altında yürütmektedir.

TEB Sermaye Piyasası Araçları Hizmetleri Bölümü, Avrupa’nın en büyük saklama bankası olan BNP Paribas Securities Services ile işbirliği içinde yerli ve yabancı müşterilere takas ve saklama hizmetleri sunmaktadır. Müşterilerine Genel Müdürlük bünyesindeki uzman ekibiyle hizmet veren Bölüm, ayrıca finansal kurumların, kurumsal yatırımcıların ve ihraççıların yatırım ve finansman kararları sonrasında ortaya çıkabilecek sermaye piyasası araçlarına yönelik ihtiyaçlarına da yenilikçi ve titiz yaklaşımları ile çözüm üretmektedir.

TEB Sermaye Piyasası Araçları Hizmetleri Bölümü;

sunmaktadır.

2016 yılı çalışmalarından satırbaşları
Sermaye Piyasası Araçları Hizmetleri Bölümü, geçmiş yıllarda olduğu gibi 2016 yılında da başarılı performansını sürdürerek yeni müşteriler kazanmış ve mevcut müşterilerinin işlem hacimlerindeki artışı başarılı bir şekilde yönetmiştir.

2012 yılı sonunda yürürlüğe giren Sermaye Piyasası Kanunu'yla getirilen yeniliklere paralel olarak portföy yönetim şirketlerine verilen bireysel ve kolektif portföy saklama hizmetleri, grup dışı şirketlere de sunulacak şekilde yapılandırılmıştır.

Sermaye Piyasası Araçları Hizmetleri Bölümü’nün rekabet gücü
TEB, küresel bakış açısı, öncü ve müşteri odaklı yaklaşımıyla, bir saklama bankasından çok daha fazlasını arayan müşterilerin sermaye piyasası araçlarına yönelik işlem sonrası hizmetleri için seçtikleri banka olmaya devam etmiştir.

Sermaye piyasaları ve bankacılık sektöründe, gerek Sermaye Piyasası Kurulu’nun gerekse Takasbank, Borsa İstanbul ve Merkezi Kayıt Kuruluşu gibi kuruluşların yaptıkları tüm geliştirmeler hukuki, teknolojik, operasyonel açılardan yakından takip edilerek, etkisi bulunabilecek durumlarda yeni ürün ve teknoloji yatırımları ile hızlıca ihtiyaca cevap verilmiştir.

TEB Sermaye Piyasası Araçları Hizmetleri Bölümü, operasyonel mükemmelliği yakalamaya yönelik yatırımları ve müşterilerinin işlerini büyütmelerini desteklemeye verdiği öncelik ile rekabette öne çıkmaktadır.

TEB Sermaye Piyasası Araçları Hizmetleri, bu geliştirmeleri müşterileriyle olan işbirliğinde yeni fırsatlar olarak değerlendirmekte ve müşterilerle ortak projeler geliştirmektedir. Bölümün hedefi, sermaye piyasasında işlem sonrası hizmetlerde öncülüğü üstlenerek hem piyasanın hem de iş kolunun gelişimine katkıda bulunacak yenilikleri hayata geçirmektir.

TEB Sermaye Piyasası Araçları Hizmetleri Bölümü, piyasa düzenleyici kurum ve otoritelerle yakın iletişim içerisindedir. Bölümden bir temsilci 2016 yılında Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği, Bankalar Meslek Komitesi'ne asil üye olarak atanmıştır.

2017 yılında Takasbank Borsa İstanbul Pay Piyasası'nda merkezi karşı taraf olacak, aynı zamanda Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası platformu işletim sistemi Nasdaq OMX ile birlikte geliştirilen BISTECH Platformu'na taşınacaktır. Hali hazırda Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda bulunan merkezi karşı taraf uygulamasının Pay Piyasası'nda da başlayacak olması, özellikle yabancı yatırımcıların Türkiye sermaye piyasalarına olan güvenini artıracak ve piyasanın gelişerek büyümesine katkıda bulunacaktır. Ayrıca Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'ndaki platform değişikliği ile birlikte piyasanın işleyişinde özellikle yabancı yatırımcıların uzun yıllardır talep ettiği yapısal değişiklikler gündeme gelecektir. TEB Sermaye Piyasası Araçları Hizmetleri Bölümü, 2016 yılında bu iki önemli değişikliğin müşteriler ve Türkiye sermaye piyasaları için verimlilik yaratmasına yönelik çalışmalara ağırlık vermiştir. 

2016 yılında gerçekleştirilen işbirlikleri
BNP Paribas CIB'nin bir parçası olan Sermaye Piyasası Araçları Hizmetleri Bölümü, BNP Paribas Securities’in Türkiye kolu olarak faaliyet göstermektedir. Bölüm ayrıca, genel saklama müşterisi olan BNP Paribas şirketleri ile piyasanın işleyişi ve yeni ürünler konusunda danışman yaklaşımı ile yakın çalışmalar yürütmektedir.

TEB’in sermaye piyasalarında faaliyette bulunan iştirakleri ile işbirliği içinde çalışan Sermaye Piyasası Araçları Hizmetleri Bölümü, özellikle TEB Yatırım ile ortak sunulan Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası’na yönelik hizmetler sayesinde, TEB Yatırım’ın Borsa İstanbul’un en yüksek iş hacmi yapan kuruluşları arasındaki yerini korumasına katkıda bulunmuştur.

2016 yılında geliştirilen yeni ürünler
SPA Hizmetleri Bölümünün 2016 yılında üzerinde çalıştığı en önemli ürün, Portföy Yönetim Şirketleri'ne yönelik geliştirilen bireysel saklama, kolektif saklama ve fon hizmetleridir. Bölüm, Yeni Sermaye Piyasası tebliğleriyle şekillenen bu hizmeti, grup şirketleri ile birlikte grup dışı portföy yönetim şirketlerine sunma fırsatını değerlendirerek hizmeti Portföy Yönetim Şirketleri'nin taleplerine ve Sermaye Piyasası Kanunu düzenlemelerine ve gerekliliklerine uygun hale getirmeye yönelik çalışmaları tamamlamıştır.


YENİ ÜRÜN VE HİZMETLER

TEB Fintech Future Four

Türkiye’den bankacılık ve finans dünyasını değiştirecek teknolojilerin çıkması amacıyla, 2016 yılında finans teknolojisi konusunda fikir ve projeleri olan start up’lara özel yepyeni bir destek programı olan TEB Fintech Future Four Programı hayata geçirilmiştir. 20 Eylül-20 Kasım 2016 tarihleri arasında başvuruların alındığı program kapsamında TEB, start up’ların fikirlerini filizlendirmek için gereken finansal destek ve ticarileşme sürecinde gereken danışmanlık  desteğini sunarak girişimcilerin kendi şirketleri ile dünya çapında başarıya ulaşmasını hedeflemektedir. Müşterini Tanı /Bilgi Güvenliği, Roboadvisory, Sanal Müşteri İlişkileri Yönetimi, Gerçek Zamanlı Pazarlama, Yeni Nesil Ödeme/Üye İşyeri Teknolojileri, Sadakat /Oyunlaştırma konularında  başvuru alan TEB, gelen başvurular arasından seçtiği 4 fikri kendi bilgi, araştırma, deneyim ve kabiliyetleri ile beraber 2017 yılında hayata geçirmeyi hedeflemektedir.

TEB Özel Network Mobil Uygulaması

Bir sosyal paylaşım uygulaması olan TEB Özel Network, TEB Özel Bankacılık müşterileri arasında kapalı bir network oluşturarak çeşitli konularda fikir alışverişinde bulunabilmelerini sağlamak ve TEB Özel Bankacılık tarafından kullanıcıya özel teklif ve fırsatlar sunmak amacıyla oluşturulmuştur. TEB Özel Network ile kullanıcılar ilgi alanlarını ve beğenilerini paylaşmakta, birbirleriyle iletişim kurabilme fırsatı elde etmektedirler.

Sanal Hesap

TEB yeni geliştirdiği ürünü Sanal Hesap, TL veya YP gelen tahsilat bedellerinin nihai göndericisinin otomatik tespitini, ERP sistemi ile elektronik hesap hareketlerinin otomatik entegrasyonunu sağlayan bir tahsilat yönetim çözümüdür.

Ayrıca TEB, 2016 yılı içinde SMS ile gümrük vergisi ödeme hizmetini de geliştirmiş ve müşterilerine sunmaya başlamıştır. Müşteriler, Dış Ticaret işlemleri sonucu oluşan Gümrük Vergisi Ödemelerini tek bir SMS ile gerçekleştirebilmektedir. Sistem 7/24 çalışmaktadır.

tebledisticaret.com

tebledisticaret.com,  160’tan fazla ülkede, içerdiği 1,500’den fazla firma ve 20,000’den fazla tedarikçi bilgisiyle dış ticaret faaliyetinde bulunmak isteyen firmalara dış ticaret kılavuzu olabilecek nitelikte bir online platformdur. Platform, dış pazarlara ilişkin pazar araştırmalarını da kapsayan 10,000’den fazla sektörel raporu da barındırmaktadır. Firmalar, tebledisticaret.com ile ilgilendikleri pazarların genel profilinden coğrafi konumuna, ekonomik durumlarından kültürel farklılıklarından doğan özelliklere kadar dikkat edilmesi gereken her türlü ayrıntıya erişebilmektedirler.

Firmaların dış ticaretlerini gerçekleştirebilecekleri bölgelere özel devlet teşviklerinden gümrük ve yerel vergilere; o bölgelere yapılacak nakliye yöntemleri ile gerekli evraklara kadar geniş bir havuzda kaynak sunan tebledisticaret.com, yeni dış pazarlar arayan firmaların ithalat ve ihracat sürecinde ihtiyaç duyacakları her türlü referans  bilgiyi barındırması ile dikkat çekmektedir.

TEB Dış Ticaret Gelişim Programı

“TEB Dış Ticaret Gelişim Programı”, firmaların dış ticaret faaliyetlerine ilişkin ihtiyaç duydukları konularda eğitim ve uzman desteği alabilecekleri özel bir eğitim ve gelişim programdır.

Bu program, tebledisticaret.com ile firmalara sunulan bilgi havuzunun yanı sıra bu bilginin nasıl kullanılabileceğinin yanıtını da verir niteliktedir.  Yürütülen program kapsamında,  dış ticaret faaliyetine henüz başlamış ya da dış ticaret hacmini artırmak isteyen firmalara,büyüme ve dış ticarette strateji oluşturma eğitimleri ile aksiyon planlarını hayata geçirme desteği verilmektedir. 

Eğitime katılan firmalar, program uygulamaları sırasında edindikleri bilgilerin yanında,  dış ticarette büyüme ve gelişme yöntemlerini firmalarında uygulamaları için gerekli yol gösterici rehber dokümanlara sahip olmaktadırlar. KOBİ’lerin dış ticaret konusunda ufkunu geliştiren bu eğitim programı; büyüme yönetimi, dış ticarette risklerin minimize edilmesi, pazar araştırmaları ve firmaların dış ticaret faaliyetlerine dair mevcut durum analizlerinden oluşan 4 farklı modül kapsamında yürütülmektedir.

Banka, bu program vasıtasıyla dış ticaret konusunda büyüme çabasındaki firmalara rehberlik etmekte; gelişim programını tamamlayan firmalar, edindikleri bilgi ve vizyon ile firmalarının dış ticaret faaliyetlerini en yetkin şekilde devam ettirme kabiliyeti kazanmaktadır. TEB, bu yeni hizmetleriyle, Türk şirketlerinin dünya pazarlarındaki yerlerini sağlamlaştırırken, her adımda yanlarında olmayı ve güçlerine güç katmayı hedeflemektedir.