2016 FAALİYET RAPORU
PDF BNP PARIBAS GRUP İLETİŞİM ENGLISH

GENEL MÜDÜR'ÜN DEĞERLENDİRMESİ

TEB ülke ekonomisine katkı sağlamak için yalnızca finansal anlamda büyümeye değil verimliliğe de odaklanarak tüm paydaşlarımız için “İyi Banka” olma vizyonuyla daha fazla değer yaratmak için çalıştık.

Değerli hissedarlarımız, müşterilerimiz, iş ortaklarımız ve çalışma arkadaşlarım,

2016 yılı Türk bankacılık tarihinin zor zamanlarından birisi olarak hatırlanacak bir yıl oldu. Ekonomimiz birçok iç ve dış risklerle karşı karşıya kaldı. Yıl içinde bütün yaşananlara rağmen başta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) olmak üzere Türkiye ekonomisi, ilgili bütün kurumlarının hızlı reaksiyon gösterme kabiliyeti ile karşılaşılan sorunların üstesinden gelmeyi başardı. Alınan önlemlerin esas etkilerini 2017 yılında daha fazla hissedeceğiz.
 
Bu zorlu şartlar karşısında bankacılık sektörümüz de kendi içinde bir optimizasyona giderek, maliyetlerini kontrol etti, bilanço verimliliğini sağladı ve aynı zamanda paydaşı olan reel sektör ile ciddi bir dayanışma göstererek, iyi niyetli olan her kesime yardımcı olmaya çalıştı.

Biz de Türk Ekonomi Bankası (TEB) olarak bu süreçte üzerimize düşen vazifeyi yerine getirmek ve ülke ekonomisine katkı sağlamak için yalnızca finansal anlamda büyümeye değil verimliliğe de odaklanarak tüm paydaşlarımız için “İyi Banka” olma vizyonuyla daha fazla değer yaratmak için çalıştık. TEB için “İyi Banka” olmak demek, çalışanları, ortakları, müşterileri ve toplumu için “iyi” olmak demektir. Bu yolda inovasyondan spora, finansal okuryazarlıktan girişimciliğe, KOBİ’lerden kadın girişimcilere ve melek yatırımcılara kadar tüm alanlara bütünlüklü bir anlayışla yatırım yapmaya devam ettik.

Ekonomiye sağladığımız desteği bir kez daha gösterdik
Bankamız 2016 yılını öngörü ve hedefleri doğrultusunda başarılı bir şekilde geride bıraktı. Belirlenen hedeflere ulaşılıp, genel kurul kararlarını yerine getirdik. 31 Aralık 2016 tarihi itibarıyla bankamızın aktif toplamı yılın başından itibaren %11 oranında artarak 79,7 milyar TL’ye ulaşırken, net kârı 941,8 milyon TL olarak gerçekleşti. TEB’in ekonomiye ve müşterilerine sağladığı desteğin en önemli göstergesi olan krediler 2016 yılında toplam aktiflerinin %71’ini oluşturdu. Toplam 56,4 milyar TL’lik kredilerin yarıya yakınını Türkiye ekonomisinin lokomotifi KOBİ’lere kullandırdık.

Her dönem olduğu gibi risk yönetimine ve aktif kalitesine öncelik veren bankamızın, 2016 yılında takipteki kredilerinin oranı %3,08 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde toplam mevduatımız ise %12 oranında artarak 49,8 milyar TL’ye ulaştı. İstikrarlı büyümemizi güçlü sermaye yapısıyla birlikte sürdürmeye özen gösteriyoruz. Bu bağlamda öz kaynaklarımız, %12 oranında artarak 7,8 milyar TL’ye ulaşırken; sermaye yeterlilik rasyosumuz ise %14,37 olarak gerçekleşti.

Sendikasyon kredimizi yüzde 100 yeniledik
Ağustos 2016’da sendikasyon kredimizi yenileyerek, 352 milyon Euro ve 205 milyon Dolar tutarında iki ayrı dilimden oluşan 367 gün vadeli sendikasyon kredisi anlaşması imzaladık. Sendikasyon kredisinin toplam maliyeti sırasıyla, Euribor + %0,75 ve Libor + %0,85 olarak gerçekleşti. Bankamız imzaladığı bu sendikasyon kredisi ile 2015 yılı Ağustos ayında sağladığı sendikasyon kredisini %100’e yakın oranda yeniledi. Bu kredi ile Türkiye’nin temel ekonomik göstergeleri, bankacılık sektörünün sağlamlığı ve bankamızın başarılı performansına olan güveni bir kez daha teyit edildi.

Dış ticaretini güçlendirmek isteyen KOBİ’lerimize özel destek
12 yıldan bu yana “Danışman Banka” anlayışıyla Türkiye’de bankacılık sektörüne yeni bir anlayış kazandıran bankamız, dış ticaret faaliyetinde bulunmak isteyen firmalara kapsamlı destek sunmaya devam etti. 2016 yılında da TEB KOBİ TV ile dış ticaret odaklı haberlerle bilgi, TEB KOBİ Destek Hattı ile yatırım ve devlet teşviklerinden AB fonlarına, dış ticaretten gümrük mevzuatına kadar çeşitli konularda destekler sunmaya devam ettik. Trade Center ağı ile firmalara, TİM-TEB Girişim Ev’leri ile de dış ticaret faaliyeti hedefleyen girişimcilere rehberlik edecek çalışmaları yürüttük. KOBİ’ler için dış ticaret seferberliği başlatarak, bugüne kadar sağladığımız faydaları iki yeni hizmet ile kuvvetlendirerek, www.tebledisticaret.com  ile firmalara tek tıkla en kapsamlı bilgiye ulaşma imkânı sunmaya başladık. "Dış Ticaret Gelişim Programı" ile de bu bilgiyi nasıl kullanmaları gerektiği konusunda uzman ve eğitim desteği vermeye başladık.

Bunun yanı sıra KOBİ’lere elde ettikleri finansmanı nasıl kullanabilecekleri konusunda yol göstermek adına TEB KOBİ Akademi, TEB KOBİ Danışmanları Programı, TEB KOBİ TV gibi sektörde fark yaratan, katma değerli hizmetler sunmaya devam ettik. TEB KOBİ Akademi ile ilden ile gezerek bugüne kadar 50 farklı ilde, 103 etkinlikle, 26 binden fazla KOBİ’yle bir araya geldik.

Kadın patronlara 205 milyon TL’nin üzerinde kredi sağladık
2016 yılında Kadın Bankacılığı ile kadın patronlara bütünlüklü bir hizmet anlayışıyla onlara özel çözümler geliştirmeyi başardık. 2016 yılsonu itibarıyla Türkiye’nin farklı birçok ilinde düzenlenen 16 TEB Kadın Akademisi etkinliğiyle, 2 bin’den fazla iş kadınına ulaştık.

Kadınların yönettiği işletmeleri desteklemek ve kadın girişimciliğini teşvik etmek amacıyla hayata geçirdiğimiz “Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği” programı kapsamında, 2016 yılsonu itibarıyla 5 bin 200’den fazla müşterimize toplam 205 milyon TL’nin üzerinde kredi sağladık.

Kadın Bankacılığı kapsamında gerçekleştirilen başarılı çalışmalarımız sayesinde, finansal hizmet ve bankacılık yönetimi alanında dünyanın en saygın kurumlarından Bank Administration Institute (BAI) tarafından düzenlenen BAI Innovation Awards’ta ‘Sosyal ve Toplumsal Etkide İnovasyon’ ödülünü aldık. European Business Awards’ta ise ulusal şampiyon olarak yarışmaya devam etmekteyiz.

Tarım Bankacılığında da tarıma özel yetkin bir kadroyla, tarımsal üretimin yoğun olduğu bölgelerde öncelikli hizmet vermeye devam ederek, tarım sektörüne özel oluşturduğumuz şube tipi olan Tohum Şubelerinin sayısını 21’e ulaştırdık.

Toplam kredi taahhüdümüz 3 milyar 350 milyon TL’yi aştı
Kurumsal Bankacılık’ta 2016 yılında BNP Paribas ile birlikte Türkiye ekonomisini desteklemeye devam ettik. 2016 yılsonu itibarıyla 5 yıl ve üzeri vadeli yatırım kredilerindeki toplam kredi taahhüdümüz 3 milyar 350 milyon TL’yi aştı. 

Söz konusu dönemde büyük çaplı Maden ve Ticari Gayrimenkul finansmanlarının yanı sıra Toprak Mahsulleri Ofisi’ne de mahsul alımı finansmanı amacı ile 140 milyon Euro’luk finansman sağladık.

BNP Paribas Grubu’nun da sağladığı imkânlarla, dış ticaret ve emtia finansmanında öncü banka olma konumumuzu 2016 yılında da sürdürerek, daha önceki yıllarda geliştirdiğimiz ve müşterilerimize sunduğumuz Banka Ödeme Yükümlülüğü gibi ürünler artık daha düzenli bir şekilde müşterilerimiz tarafından kullanılmaya başlandı.

Müşteri ihtiyaçlarına uygun olarak geliştirdiğimiz dış ticaret finansman modelleri, BNP Paribas’nın dünya çapında 60’tan fazla ülkedeki 100’ü aşkın noktada yer alan Trade Center ağının sunduğu rekabet üstünlükleri ile bir araya gelerek, müşterilerimize hızlı ve rekabetçi maliyetler ile ayrıcalıklı çözümler sunulmasına imkân tanıdı.

Uzun zamandır Nakit Yönetimine yatırım yapan bankamız, BNP Paribas ile olan işbirliği ile dünyanın 57 ülkesinde nakit yönetimi hizmeti sunan tek Türk bankası olarak konumlandı. Bankamızın Nakit Yönetimi alanındaki başarıları, yenilikçi ürün ve hizmetleri ile 2016 yılında da uluslararası alanda ödüllendirildi. TEB Sanal Hesap (Virtual Account), İngiltere’nin en önemli ödül programlarından biri olan Best Business Awards (BBA) tarafından “En İyi Yeni Ürün/ Servis” kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü. Nakit Yönetimi Akademisi ile Best Business Awards tarafından “Müşteri Odaklık (Best Customer Focus)” kategorisinde birincilik ödülüne layık görülen bankamız,  ayrıca Asian Banking and Finance organizasyonu tarafından 2016 yılında 3. kez “Türkiye’de Yılın En İyi Nakit Yönetimi Bankası” seçildi.

Girişim Bankacılığı ile yenilikçi iş fikirlerini destekledik
Girişim Bankacılığı ile Türkiye’nin dört bir yanındaki inovatif iş fikirlerini ekonomiye kazandırmak ve girişimcilik ekosistemini geliştirmek amacıyla çalışmalarımızı sürdürerek, yenilikçi ve katma değerli fikre sahip girişimcilere projelerini işe dönüştürebilmeleri için 360 derece destek olduk. Ülke genelindeki girişimcilere ulaşmak ve onların yenilikçi iş fikirlerini ekonomiye kazandırmak amacıyla Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile bir işbirliği yaparak Girişim Evi oluşumunu Anadolu’ya yaymaya devam ettik. İstanbul, İzmir, Denizli, Gaziantep, Trabzon, Mersin, Bursa, Konya ve Edirne olmak üzere 9 ilde açılan TİM-TEB Girişim Evi’nde desteklediğimiz girişimcilere finansal ve finansal olmayan imkânlar sunduk.

Girişim Bankacılığı ile bugüne kadar TEB Kuluçka Merkezi’ne 4.480’e yakın yeni iş fikri gelirken, bunlardan 461’i kabul edildi; 30 girişimci ise toplamda 34,9 milyon TL yatırım almayı, 123 girişimci ise 38,9 milyon TL devlet desteği almayı başardı. 

2016 yılında “Let’s UP” programı kapsamında 270 öğrenciyle 12 üniversitede 11 “Let’s UP” programı gerçekleştirildi. Ağustos ayı içinde 15 girişimci 1 hafta süren Silikon Vadisi Seyahati ve Girişimcilik Programı ile ödüllendirildi.

Bünyesinde girişimcilik ekosistemine özel sinerji oluşturan tek banka olarak, 2016 yılında da TEB Girişim Bankacılığı ile girişimcilere destek olurken, TEB Özel Bankacılık ile de melek yatırımcılara odaklandık. TEB Özel Melek Yatırım Platformu ve Yatırımcı Kulübü ile ekosistemin güçlenmesine katkıda bulunmaya devam ettik.
 
Bankacılık ve finans dünyasını değiştirecek teknolojilerin Türkiye’den çıkacağına inanan bir banka olarak, finans teknolojisi konusunda fikir ve projeleri olan startup’ların fikirlerine sahip çıkmak için 2016 yılında ilk kez TEB Fintech Future Four Programı’nı başlattık. Bu programı hayata geçirirken sektör olarak hayalini kurduğumuz gelecek vizyonunu bankalar ve start-up’ların birlikte çalışmasıyla inşa edebileceğine inandık. 20 Eylül’de başlattığımız Fintech Future Four Programı’na her biri çok değerli toplam 43 başvuru aldık. Uzun bir değerlendirme sürecinin ardından finale kalan 8 projenin finans sektöründe dünya çapında sorunların cevabı olabileceğine inanıyoruz.

International Hackathon’da TEB’e çifte şampiyonluk
Bankamız, Türkiye’nin dört bir yanında yenilikçi fikir ve projelerin üretilmesi için çalışarak, 2007 yılında başlattığı TEB Akıl Fikir Yarışması’nı bu yıl da gerçekleştirdi.  Başvuru sayısı 14 bine ulaşan Akıl Fikir Yarışması’nda, projelerin %51’i üniversite öğrencilerinden, %36’sı müşterilerden geldi. İki yıl önce yarışmaya dâhil edilen Teknolojik Girişimci Kategorisi’ne ise 1,760 girişim fikri ile başvurularak bu alanda bir rekor kırıldı.

Stratejik ortağımız BNP Paribas ile birlikte bankacılık ve finans dünyası için müşteri deneyiminde fark yaratacak girişimci fikirlere destek olmak amacıyla gerçekleştirilen BNP Paribas International Hackaton’da iki farklı tema altında girişimcileri ağırladık. Jüri değerlendirmesinin ardından “Birlikte Al” ekibi birinci olurken; “Hesap Kurdu” ekibi ikinciliği elde etti. Bu iki grup International Hackathon’da da Türkiye’yi temsil ederek, bankamıza çifte şampiyonluk getirdi.

Dijital bankacılıkta müşteri tabanımızı büyüttük
Banka için stratejik önem taşıyan alanlardan biri olan dijital bankacılıkta, yenilikçi ürün ve hizmetlerle sektöre öncülük etmeye 2016 yılında devam ettik. Mart 2015’te hayata geçen CEPTETEB Dijital Bankacılık Platformu, 2016 yılında müşteri tabanını büyüterek dijital kanallardaki deneyimi geliştirmeye devam etti. Hız ve kolaylık üzerine kurulu bir müşteri deneyimi sunan CEPTETEB, yılsonu itibarıyla 350 bin müşteriye ve 3,3 milyar TL mevduat hacmine ulaşarak, Türkiye’nin en hızlı büyüyen dijital bankacılık platformlarından biri oldu.

TEB’e inovasyon özel ödülü
2016 yılında Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) düzenlediği, bankamızın stratejik ortak olarak destek verdiği Türkiye İnovasyon Haftası kapsamında, 3 gün boyunca TİM – TEB Girişim Evi girişimcileri ve projeleri ziyaretçilerle buluştu.

Ayrıca Genel Müdürlüğün bulunduğu Ümraniye’de, kardeş okulumuz Haşim İşcan İlkokulu’nda kurduğumuz TEB İnovasyon - Maker Atölyesi öğrencilerini Türkiye İnovasyon Haftası kapsamında ağırlayarak, onları yepyeni fikirler ve yeni ufuklarla tanıştırdık. 

TİM İnovasyon Ödülleri Girişimcilik Özel Ödülü’nün de sahibi olarak, Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin gelişimine katkımızı bir kez daha teyit ettik.

Sorumlu bankacılık anlayışımızın kapsamı ve etki alanı genişliyor
“Sorumlu Bankacılık” anlayışıyla 2012’de başlattığımız, toplumun finansal okuryazarlık seviyesini yükseltmek ve tasarruf bilincini geliştirmek amacıyla kurduğumuz TEB Aile Akademisi çalışmalarımızı 2016 yılında da sürdürdük. Milli Eğitim Bakanlığı ve UNICEF ile işbirliği kapsamında ilköğretim öğrencilerine yönelik “Sanat Yoluyla Sosyal ve Finansal Eğitim” projesini başlattık ve 2014-2015 eğitim-öğretim dönemi itibarıyla finansal okuryazarlığın Türkiye’de ilk kez müfredata girmesini sağladık.

MEB ile işbirliğini daha da geliştirerek finansal okuryazarlık çalışmalarımızı farklı platformlarda çok daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda devreye alınan “Bütçemi Yönetebiliyorum” projesi kapsamında 3 yıllık bir dönemde, 5 milyon kişiye finansal okuryazarlık eğitimi verilmesini planlıyoruz. Şu ana kadar yapılan çalışmalarımızla TEB Aile Akademisi eğitimleriyle 11,3 milyondan fazla kişiye ulaştık.  Önümüzdeki dönemde, Türkiye geneline eğitimlerin yayılmasını ve 2018 yılı sonuna kadar da yaklaşık 20 milyon bireye finansal okuryazarlık eğitimi verilmesini hedefliyoruz.

2016’da da tenis heyecanı devam etti
Bankamız sponsorluğunda her yıl gerçekleşen TEB BNP Paribas İstanbul Cup ve TEB BNP Paribas İstanbul Open, 2016 yılında 18 Nisan- 1 Mayıs tarihleri arasında düzenlendi. TEB BNP Paribas İstanbul Cup’ta ülkemizi temsil eden Çağla Büyükakçay tekler finalinde şampiyon olurken; İpek Soylu da çiftler finalinde kupayı kaldırdı. TEB BNP Paribas İstanbul Cup’ta tenis taraftarı yetiştiren dünyanın tek akademisi “We Are Tennis Fan Academy”i tenis severlerle buluşturduk.

2012 yılından bu yana ana sponsoru olduğumuz Türkiye Tenis Federasyonu (TTF) ile birlikte düzenlenen TEB Sokak Tenisi etkinliklerine devam ettik. Ayrıca TTF’nin katkılarıyla Türkiye’de gerçekleştirilen ilk tenis Showdown etkinliği olan TEB BNP Paribas Tennis Stars Series’i gerçekleştirdik.

2107’de de ana hedefimiz ülke ekonomisine katkı sağlamak
Türk bankacılık sektörünün önemli oyuncularından biri olarak bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki dönemde de ülke ekonomisine katkı sağlamayı sürdüreceğiz. Büyürken sadece rakamsal büyümeye değil, verimliliğe de odaklanarak tüm paydaşlarımız için daha fazla değer yaratacağız. Türkiye’nin en köklü ikinci özel bankası olarak, gelecek dönemde de bugün olduğu gibi ekonomiye verdiğimiz çok yönlü desteği daha da güçlendirmek için çalışacağız.

Tüm paydaşlarımıza bu vesileyle teşekkür ediyorum. Çünkü elbirliğiyle yarının dünyasını bugünden kurgulamak için çalışıyoruz. İnovatif bakış açımızı iş süreçlerimize yansıtıyoruz. Bu yolda, BNP Paribas ile kurduğumuz stratejik ortaklık gücümüze güç katıyor. Müşterilerimizin bize olan bağlılıkları ve duydukları güven bizlere umut aşılıyor. Bütün bunlar, Yönetim Kurulumuzun desteği ve çalışanlarımızın değerli katkılarıyla birleşince inanıyorum ki gelecek TEB’in olacak ve daima bu ülkenin “İyi Bankası” olarak hizmet vermeye devam edeceğiz.

Saygılarımla,

Ümit Leblebici
Genel Müdür