2015 FAALİYET RAPORU
PDF BNP PARIBAS GRUP İLETİŞİM ENGLISH

TÜRK EKONOMİ BANKASI'NDA 2015 YILININ DEĞERLENDİRİLMESİ

GENEL DEĞERLENDİRME

TEB’in 31 Aralık 2015 ve 31 Aralık 2014 tarihleri itibarıyla, temel büyüklükler açısından sektörden aldığı paylara ve bu paylardaki gelişime ilişkin göstergelere aşağıda yer verilmiştir. Banka’nın 2014 yılı büyüklükleri esas alınarak yapılan 2015 yılı değerlendirmesinde;

TEB’İN SEKTÖRDEKİ KONUMU

(milyon TL)

31.12.2015

TEB

Sektör

Banka’nın Payı (%)

Toplam Aktifler

71,960

2,357,453

3.05

Toplam Krediler

53,213

1,522,173

3.50

Toplam Mevduat

44,396

1,325,480

3.35

Şube Sayısı

532

12,269

4.34

Personel Sayısı

9,927

217,504

4.56

Kaynak (sektör rakamları için): BDDK Aylık Bülten Aralık 2015

ÖDÜLLER

Kurumsal Bankacılık

Bireysel Bankacılık

Özel Bankacılık

Borsa İstanbul Yılın En Çok Yatırım Yapan Melek Yatırımcı Ağı Ödülü

KOBİ Bankacılığı

Kurumsal İletişim

İnsan Kaynakları

Bankacılık Operasyonlar ve Destek Hizmetleri

Sermaye Piyasası Araçları Hizmetleri

Mayıs 2015’te Global Finance, TEB’i Türkiye’deki en iyi saklama bankası olarak ödüllendirmiştir.

 

TEB KURUMSAL BANKACILIK GRUBU

KURUMSAL BANKACILIK

TEB, ortağı BNP Paribas’nın geniş ürün seçeneklerini ve hizmet yetkinliklerini de yansıtan ürün ve hizmetleri, yıllık cirosu 50 milyon TL ve üzerinde olan büyük ölçekli ulusal ve uluslararası firmalara, gruplara ve holding şirketlerine, katma değer yaratan çözümler eşliğinde sunmaktadır.

TEB, Kurumsal Bankacılık iş kolunda müşterilerine;

alanlarında hizmet sunmaktadır.

7’si İstanbul’da olmak üzere toplam 15 kurumsal şubesi”, uzman kadroya sahip dış ticaret merkezleri ve çok uluslu firmalar özel yapılanması ile müşterilerine ayrıcalıklı ve nitelikli hizmet sunan TEB, bu hizmetleri 75 ülkedeki BNP Paribas ve Grup Şirketleriyle yarattığı sinerji ile desteklemektedir.

TEB, Kurumsal Bankacılık alanında sahip olduğu sağlam ve güvenilir banka imajını daha da güçlendirmeyi, finansal piyasalarda yaşanan sürekli değişim ve yoğun rekabet ortamında müşterilerinin farklı ihtiyaçlarını karşılayarak müşteri tatminini en üst düzeyde tutmayı 2015 yılında da başarıyla gerçekleştirmiştir.

TEB, Kurumsal Bankacılık iş kolunda ihtiyaç duyulan her üründe “müşterilerin ilk aklına gelen banka” olma hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürecektir.

Dış ticaret alanında farklılaşmış ve ihtisaslaşmış bir banka
TEB, 1980’li yıllardan başlayarak odaklandığı dış ticaret alanında, BNP Paribas’nın dünya çapında yaygın hizmet ağından aldığı gücün de katkısıyla, farklılaşmış ve ihtisaslaşmış bir banka konumundadır.

BNP Paribas, dış ticaret finansmanı konusunda dünyada ilk 3’te, Avrupa’da ise 1. sırada yer almaktadır. BNP Paribas’nın 75 ülkede sürdürdüğü faaliyetleri ile 64 ülkede 99 noktada aktif olan “Dış Ticaret Merkezleri” (Trade Center), TEB’in bu alandaki rekabet gücünü artırmaktadır.

Dünya çapında 1,500’ü aşkın banka ile muhabirlik ilişkisine sahip olan TEB, müşteri gereksinimleri doğrultusunda muhabir ağını genişletmektedir. TEB, 2015 yılında çeşitli alanlarda pazar paylarını artırmış, dış ticaretteki farklı ihtiyaçları cevaplamaya yönelik ürünler geliştirmiştir. Bu kapsamda, dış ticaret risklerine yönelik olarak uzun dönemli yatırım kredileri (ECA), uluslararası kuruluşlar tarafından ihracat risklerinin sigortalanması vb. ürünler sunulmuştur.

Dış Ticaret finansmanında uzmanlaşan TEB, müşterilerine Dış Ticaret Mevzuat Danışma Hattı ve Akreditif Vesaik Hazırlama Hizmeti gibi özellikli operasyon çözümleri sunmaktadır.

Uygun maliyetli para transferleri
TEB, farklı ülkelerde yatırımları olan müşterilerinin para transferi ihtiyaçlarını, işbirliği içinde olduğu muhabir bankalar aracılığı ile karşılamaktadır.

135 farklı para biriminde 180’den fazla ülkeye para transferi yapabilme kolaylığı sağlayan TEB, yurt içi Euro ve ABD doları transferi yapmak isteyen müşterilerinin işlemlerini, aynı gün valörlü ve uygun maliyetli bir şekilde gerçekleştirmektedir.

TEB, müşterilerinin Çin yuanı (renminbi) işlemlerini de gerçekleştirmektedir.
TEB, Bank of China ile yaptığı anlaşma kapsamında müşterilerine Çin yuanı cinsinden dış ticaret işlemleri yapma olanağı sunmaktadır. TEB müşterilerinin, Çin’e ve diğer ülkelere Çin yuanı hesapları üzerinden havale işlemleri yapılabilmekte, Çin yuanı cinsinden ithalat ödemelerine aracılık edilmekte, ithalat akreditifi açılabilmektedir. TEB, Türkiye’de yuan cinsinden ihracat akreditifi ve garanti mektubu işlemleri gerçekleştiren ilk bankadır.

TEB ayrıca Bank of China Ltd. Beijing ve Bank of China (Hong Kong) Limited işbirliği ile on shore ve off shore Çin yuanı ödemelerine de aracılık etmektedir.

Sendikasyon kredisi %115 oranında yenilendi.
TEB, 2015 Ağustos ayında vadesi dolan, dış ticareti desteklemeye yönelik bir yıl vadeli sendikasyon kredisini, bir önceki yıla göre %115 oranında artırarak yenilemiştir.

364 günlük dilimler için Libor/Euribor +%0.65, 367 günlük dilimler için Libor/Euribor + %0.75 maliyetle alınan kredi, 2015 yılında Türk bankalarınca sağlanan en düşük maliyetli sendikasyon kredilerinden biri olmuştur. Toplam 544 milyon Euro tutarındaki Euro ve Dolar dilimlerinden oluşan krediye 33 banka katılmıştır. Bu yenileme, TEB’in uluslararası piyasalardaki güçlü itibarını bir kez daha teyit etmiştir.

Türkiye’deki Kadın KOBİ’lere destek için EBRD’den 50 milyon Euro Kredi
TEB, Avrupa Birliği, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği programı dahilinde, Türkiye‘de kadınlar tarafından yönetilen küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) kredi sağlamak üzere, EBRD’den 50 milyon Euro kaynak sağlamıştır. İlgili kredi sözleşmesi 22.04.2015 tarihinde imzalanmıştır.

TEB Dış Ticaret Merkezleri
TEB’in Dış Ticaret Merkezleri (Trade Center) yapılanması, Türk bankacılık sektöründe dış ticaret finansmanı ve dış ticaret danışmanlığı konusunda bir ilk olma özelliğini taşımaktadır. Türkiye’nin dış ticaretinin yaklaşık %70’ini gerçekleştiren İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara ve Adana’da olmak üzere 5 ayrı noktada 5 Trade Center faaliyet göstermektedir.

Merkezlerde, TEB’in ve BNP Paribas’nın dış ticaret finansmanı alanındaki uzmanlığı ve geniş muhabir ağı sayesinde müşteri ihtiyaçlarına en uygun dış ticaret finansman modelleri geliştirilmektedir. Ayrıca, BNP Paribas’nın dünya çapında 60’ın üzerinde ülkedeki 100’den fazla noktada yer alan Trade Center ağı kullanılarak hızlı ve rekabetçi maliyetler ile uygun çözümler sunulmaktadır.

İhracatın finansmanında güçlü konum
TEB, dış ticaret finansmanı konusunda Türkiye’nin öncü ve yetkin bankalarından biridir. İhracatın finansmanında sahip olunan güçlü konum, bankacılık sektörü verileriyle de kanıtlanmaktadır. BDDK tarafından açıklanan Aralık 2015 sektör verilerine göre, bireysel krediler hariç toplam canlı kredilerin içinde ihracat kredilerinin payı sektörde %6 civarındadır. Buna karşılık, TEB’in bireysel krediler hariç toplam canlı kredilerinin yaklaşık %14’ü ihracat finansmanı için kullandırılmıştır.

İhracat kredilerinin toplam hacmi açısından sektörde 5. sırada bulunan TEB’in Türkiye’nin toplam dış ticaretinden aldığı pay, 2015 yılında %6.8 iken, Banka yurt dışından Türkiye’ye gelen garantilerin %10’una, ihracat akreditiflerinin ise %9’una aracılık etmiştir.

TEB Dış Ticaret Merkezleri bünyesinde, “yapılandırılmış ticaret ve emtia finansmanı” konularında uzman bir ekip kurulmuştur. Ekip aracılığıyla tedarik edilen ürün ve firma nakit akışına özel çözümler üretilmekte, klasik finansman yöntemlerinin dışında sektörde farklılık yaratan ürünler firmalara sunulmaktadır.

TEB, geleneksel olarak güçlü olduğu fındık ve tütün finansmanının yanında; hububat, bitkisel ve kimyasal yağlar, sentetik kauçuk, plastik hammaddeleri, kimyasal ürünler, meyve konsantresi ve demir, bakır, krom cevheri gibi emtiaların finansmanına yönelik çözümler de sunmaktadır. Bu konudaki uzmanların desteği ile hem iç piyasada hem de dış ticarette Banka müşterilerinin finansman ihtiyaçları, tedarik aşamasından tahsilat aşamasına kadar yapılandırılmaktadır.

TEB, yasal altyapının tamamlanması ile birlikte 2013 yılı başında faaliyete geçen lisanslı depoculuk kapsamında, Türkiye’de emtia finansmanı kredisini yapılandıran ilk banka olmuştur. Banka bu alanda, Türkiye’nin ilk özel lisanslı deposunda muhafaza edilen ürünlere karşılık ürün senedi alarak kredi kullandırmış ve sektöründe bir ilke daha imza atmıştır.

İhracatçılara sunulan uygun çözümlerden biri olarak, TCMB’nin ihracata yönelik Türk ihracatçılarına ayırmış olduğu Reeskont Kredisi imkanları kapsamında TEB, Türk Eximbank’tan sonra bu kaynağı en çok kullandıran banka olarak piyasada aktif olarak rol oynamaktadır.

Alınan ödül ve değerlendirmeler
TEB, yapılandırılmış ticaret ve emtia finansmanı konusunda 2015 yılında Global Banking & Finance Review Magazine tarafından “Best Bank for Commodity Finance Turkey” ödülü ile onurlandırılmıştır.

Ayrıca uluslararası bankacılık alanında büyük kurumsal firmalara anket çalışmaları yapan Greenwich Associates’in 2014 yılında Türkiye’de büyük kurumsal firmaların dış ticaret ihtiyaçları ile ilgili olarak yapmış olduğu ankette TEB Dış Ticaret Merkezleri Departmanı, uzmanlarının müşterilerine verdiği hizmetin kalitesi ve ihtiyaçlarına uygun çözümler bakımından 1.sırada yer almıştır.

Dış ticaret eğitimleri
TEB, müşterilerine dış ticaret ve yurt dışı yatırımlarla ilgili olarak özel danışmanlık hizmetleri sunmaktadır. Bunun yanı sıra; sektörel ve bölgesel İhracatçı Birlikleri, Ticaret ve Sanayi Odaları, Organize Sanayi Bölge Müdürlükleri ve benzeri kuruluşlarla işbirliği yapılarak, Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki firmaların ihtiyaçlarına yönelik özel dış ticaret uygulamaları, eğitimleri ve dış ticaret seminerleri (trade learning) düzenlenmektedir.

BPO - Banka Ödeme Yükümlülüğü Uluslararası Ticaret Odası (ICC), dünya ticaretinin %70’inden fazlasının açık hesap olarak gerçekleşmesi ve akreditifli ödemelerin payının %12’lerin altına inmesi gerçeğinden hareketle, Nisan 2013’te yeni bir ticaret finansmanı çözümünün uluslararası kurallarını yayınlamıştır. Açık hesap ticaretini kolaylaştırmak ve akreditifin sağladığı güvence ile birlikte açık hesap ödeme yönteminin hızını birleştirmek üzere tasarlanmış olan bu yöntem, BPO adını taşımaktadır.

İhracatının %75’ine yakın kısmı açık hesap olarak yapılan Türkiye’de de tahsilat endişeleri ve risk yönetimi çözümlerinin önemi hızla artmaktadır.

TEB bu trendi yakından takip ederek, 2013 yılından itibaren BPO konusunda çalışmalara başlamıştır. 2014 yılında düzenlediği çeşitli seminerler ile bu yeni dış ticaret çözümü hakkında müşterilerini bilgilendiren Banka, eşzamanlı olarak altyapı çalışmalarını tamamlamış ve ilk işlemlerini 2014 Kasım-Aralık aylarında gerçekleştirmiştir.

TEB, ödemeler konusunda sunduğu çözümlerin en yeni ve en güncel örneği olan BPO’yu Türkiye’de müşterilerine kullandırabilen iki bankadan biri olurken, dünyada ve EMEA bölgesinde sırasıyla 16. ve 5. banka olmuştur.

2015 yılında ithalatçı müşterilerinin yurt dışı tedarikleri TEB tarafından gerçekleştirilmeye devam etmiştir. Ayrıca ithalatçı taraf için finansman içeren BPO işlemi dünyada ilk kez TEB tarafından gerçekleştirilmiştir.

Uzman dış ticaret kadrosu ile TEB, müşterilerine dış ticaret finansmanı ve risk yönetimi konusunda en güncel ürünleri ve hizmeti sunmaya önümüzdeki dönemlerde de devam edecektir.

NAKİT YÖNETİMİ

TEB Nakit Yönetimi, müşteri odaklı yenilikçi hizmet ve ürünler geliştirmeye devam etmiştir.

TEB, uluslararası finans ve bankacılık dünyasının en prestijli ödül organizasyonlarından Asian Banking&Finance tarafından 2015 yılında bir kez daha “Türkiye’de Yılın Nakit Yönetimi Bankası” ödülüne layık görülmüştür. Banka; KPMG, Deloitte ve Ernst&Young gibi dünyaca ünlü uluslararası finansal denetim firmaları tarafından yapılan değerlendirme sonucunda ödülü almaya hak kazanmıştır.

TEB, e-Devlet dönüşüm sürecini de desteklemektedir. “e-Fatura” özel entegratörlüğüne ek olarak, “e-Arşiv” özel entegratörü de olan TEB, müşterilerine
e-devlet çözümleriyle entegre ödeme, tahsilat, kredilendirme gibi yeni ve farklı finansal hizmetler sunmaya başlamıştır.

Çok uluslu şirketlere özel nakit yönetimi hizmetleri ve çözümleri
Nakit yönetimi alanında BNP Paribas ile uluslararası çözümler geliştiren TEB, 2015 yılında da BNP Paribas’nın küresel müşterilerine, Türkiye’de mevcut ya da planlanan faaliyetleriyle ilgili ulusal ve uluslararası ödeme ve tahsilat süreçlerinde verimlilik ve kontrol sağlayabilecekleri birçok özel ürün ve çözüm sunmuştur.

TEB, dünya çapındaki iştirakleri için tek bir global çözüm kullanmak isteyen uluslararası müşterilerine, BNP Paribas’nın global nakit yönetim sistemine tam entegre ürün ve hizmetlerini sunmaya önümüzdeki yıllarda da devam edecektir.

Çok Uluslu Firmalar Masası
2006 yılında Türkiye’de Çok Uluslu Şirketler Masası’nı kuran ilk banka olan TEB, çok uluslu şirketleri yakından tanımakta ve onların ihtiyaçlarına yönelik hizmet yetkinlikleriyle farklılaşmaktadır.

TEB, yurt içindeki yaygın şube ağının yanında, 75 ülkede, 188 bin çalışanı, 23 milyon müşterisi, 7 binden fazla şubesi ve 99 Dış Ticaret Merkezi (Trade Center) bulunan BNP Paribas’nın “One Bank for Corporates in Europe and Beyond” sloganı ile çok uluslu firmalara ve yurt dışında faaliyet gösteren Türk firmalarına önemli avantajlar ve kolaylıklar sağlamaktadır.

TEB Kurumsal Bankacılık bünyesinde yer alan Çok Uluslu Firmalar Masası, Türkiye’de faaliyet gösteren çok uluslu firmaların ana bankası olmayı hedeflemektedir.

Çapraz satış ve sinerji
Kurumsal Bankacılık stratejileri doğrultusunda TEB’in Çapraz Satış ve İş Geliştirme faaliyetleri, müşteriye özel yenilikçi ve yaratıcı ürünler ile hizmetler sunmaya ve aynı zamanda Kurumsal Bankacılık müşterilerinin Banka iştirakleri ve Banka’nın diğer iş kollarıyla olan ilişkilerinde bağlantı noktası olarak görev almaya devam etmektedir.

Çapraz Satış Kültürü; Banka’nın kurumsal müşterilerine tek noktadan farklı ürünlerin sunulmasının daha pratik bir hale getirilmesini öngörmektedir. Bu yaklaşım aynı zamanda, Banka müşterilerinin, farklı ihtiyaçlarının tek noktadan belirlenerek ilgili tarafların harekete geçirilmesi ve hizmetlerin hızla kullanıma sunulmasını da hedeflemektedir.

BNP Paribas’nın güçlü yurt dışı ağından faydalanılarak, Banka’nın yurt dışında faaliyetleri bulunan kurumsal müşterilerinin ihtiyaçları karşılanmaktadır. Söz konusu ihtiyaçlar;

Bunlara ek olarak, diğer TEB - BNP Paribas sinerji alanları; yurt dışı satın almalara yönelik danışmanlık ve proje finansman imkânları sağlanması ile yurt dışı bono veya halka arzlara aracılık edilmesidir.

TEB’in yerel ve uluslararası ürün hizmet çeşitliliği ile müşterilerinin faaliyet alanlarına göre; Tarım Bankacılığı, Tüketici Finansmanı, Konut Finansmanı Projeleri, Kartlı Ödeme Sistemleri & POS Hizmetleri, Bayilere Yönelik Çözümler, Proje Finansmanı, Borçlanma Araçları, Kurumsal Finansman, Altyapı Projelerinin Finansmanı, Maaş Anlaşmaları ana başlıklarında çapraz satış, iş geliştirme ve sinerji faaliyetleri yerine getirilmektedir.

Çapraz Satış faaliyetleri TEB iş kolları ve BNP Paribas uluslararası ürün ve hizmetleriyle sınırlı olmayıp, aynı zamanda TEB’in sektörlerinde öncü iştirakleri ve grup şirketleriyle de ön plana çıkmaktadır:

Çapraz satış ve sinerji faaliyetlerinin 2016 yılı ana odağı, TEB Kurumsal Bankacılık müşterilerinin uzun vadeli finansman işlemlerinde, yalnızca finansman ile sınırlı kalmayıp, her türlü yenilikçi ve müşteriye özgü ürün ve hizmetleri sunmaya devam etmektir.

 

TEB KOBİ BANKACILIĞI GRUBU

KOBİ Bankacılığı iş kolunun rekabet üstünlükleri
2005 yılında KOBİ Bankacılığı faaliyetlerine başlayan TEB, sunmakta olduğu ürün ve hizmetlerle KOBİ’lerin en çok zorlandığı büyüme ve rekabet gibi konularda müşteri segmentine uygun farklı çözümler getirmeye ve “danışman bankacılık” yaklaşımını her geçen yıl geliştirerek sürdürmeye devam etmektedir.

KOBİ Bankacılığı alanında hizmetlerini İşletme, Tarım ve Kadın Bankacılığı müşterileri için farklılaştıran TEB, böylece sadece KOBİ müşterilerinin değil tüm müşterilerinin karşılaşmış olduğu sorunlar arasında bulunan finansal kaynakları yönetme ile finansal olmayan konularda bilgi, eğitim ve deneyim desteği ihtiyacını da KOBİ Bankacılığı faaliyetlerinin odağında görmeye devam etmiştir.

KOBİ’lerin gelişim çabalarına yapısal destek
Yenilikçi ürün ve hizmetleriyle her dönem KOBİ’lerin yanlarında yer alarak gelişim çabalarına yapısal destek vermeyi hedefleyen TEB KOBİ Bankacılığı Grubu, yeni ürün ve hizmetlerle 2015 yılında da daha geniş bir müşteri kitlesiyle çalışarak başarısını sürdürmüştür.

BDDK 2015 yılı Aralık ayı verilerine göre, sektörün KOBİ’lere kullandırdığı kredi hacmi %16.8 büyürken, TEB’in kaydettiği büyüme %17.0’dir. Aynı verilere göre, KOBİ işkolunda TEB’in nakit kredi pazar payı %6.15, gayrinakdi kredi pazar payı ise %8.01 olarak gerçekleşmiştir. KOBİ Bankacılığı Grubu, tarım kredilerinde %43’lük bir büyüme göstererek pazarın üzerinde bir büyüme sağlamış, altın kredilerinde ise sektör liderliğini korumuştur. 2015 yılında TEB’in KOBİ kredileri hem adet hem de hacim olarak sektörün üzerinde büyüme göstermiştir.

Yıl boyunca yürütülen kredi kampanyaları ile TEB müşterilerinin nakit ihtiyaçları avantajlı koşullar ile karşılanmaya devam edilmiştir.

Kampanyalar kapsamında KOBİ ve İşletme müşterilerine, 36 aya varan vadelerle, uygun
maliyetli, 1 milyar TL’ye yakın ticari kredi kullandırılmıştır.

Gelişmekte olan ülke bankalarına bilgi ve tecrübe aktarımı
KOBİ Bankacılığı Grubu, sunmakta olduğu başarılı ürün ve hizmetlerle 2015 yılında da uluslararası alanda farklı konumunu pekiştirmiştir. 2012 yılında Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC) tarafından “KOBİ’lere Finansal Olmayan Hizmetlerin Sunulması” konusunda dünya çapında en iyi üç bankadan biri ilan edilen ve 2014 yılında Clinton Global Initiative (CGI)’e üye olan TEB KOBİ Bankacılığı Grubu, 2015 yılında da deneyimlerini uluslararası alanda aktarmaya devam etmiştir. TEB; Brezilya, ABD, Endonezya, Ürdün, Kolombiya, Malezya gibi çeşitli ülkelerde düzenlenen konferanslara davetli konuşmacı olarak katılmış; Nijerya, Pakistan ve Peru gibi gelişmekte olan ülkelerdeki bankalara KOBİ Bankacılığı konusunda bilgi birikimini aktarmıştır. Bunların yanı sıra Banka, Antalya’da G20 zirvesi kapsamında düzenlenen SME Finance Forum’a konuşmacı olarak davet edilmiş ve KOBİ’lerle, danışman bankacılık anlayışı çerçevesinde sunduğu hizmetler hakkında bilgi ve deneyimlerini paylaşmıştır.

European Financial Management Association Yönetim Kurulu Toplantısı’na ev sahipliği
TEB, Avrupa Birliği finans ve bankacılık sektörünün en önemli kurumlarından biri olan European Financial Management Association (EFMA)’nın Mart ayında gerçekleştirdiği ilk “Bankacılık Danışma Kurulu” toplantısına ev sahipliği yapmıştır. Toplantıda EFMA’nın danışmanlık kurulunu oluşturan bankalara, TEB KOBİ Bankacılığı altındaki ürün ve hizmetlerle ilgili bilgi aktarımında bulunulmuştur.

Global SME Finance Forum Üyeliği
TEB, Dünya Bankası Grubu kuruluşlarından International Finance Corporation (IFC) inisiyatifi kapsamında, küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansmana erişimlerini artırmak amacıyla faaliyet gösteren Global SME Finance Forum’a üye olarak katılmış ve KOBİ’lerin gelişimlerine global ölçekte katkı sağlamıştır.

2015 yılında Antalya’da G20 zirvesi çerçevesinde lansmanı gerçekleştirilen Global SME Finance Forum; bankalar, finans kuruluşları, kalkınma kuruluşları ve teknoloji şirketleri gibi kuruluşların üye olabildikleri bir platform olup, halihazırda dünya çapında 60’tan fazla üyesi bulunmaktadır. 10 yılı aşkın tecrübesi ile TEB KOBİ Bankacılığı da, bu platformun kurucu üyelerinden biridir.

Kredi Garanti Fonu (KGF) işbirliği
KGF ile Banka arasında yürütülen Mikro KOBİ’lere Mikro Krediler projesi portföy garanti sistemi ile belirli bölgede faaliyet gösteren mikro işletmelerin de KGF desteğinden daha kolay faydalanması ve finansal desteğe daha hızlı ulaşması sağlanmıştır. Ayrıca yenilenen Hazine Destekli KGF Kredisi, Hazine Destekli Kadın Girişim Bankacılığı Kredisi ve Hazine Destekli İmalatçı KOBİ Yatırım Kredisi ile Hazine Destekli kefaletin kapsamı genişletilmiş, bu sayede KOBİ’lerin finansmana erişimi kolaylaştırılmıştır.

TEB KOBİ TV
TEB KOBİ TV’de paylaşılan toplam 8,000’e yakın haber içeriği ile günde 60,000; ayda 1,700,000’e varan izlenime  ulaşılmıştır.

TEB KOBİ TV’yi daha fazla izleyiciye ulaştırmak amacıyla, 2014 yılından itibaren kanal yapılanmasına geçilmiş, aynı konu etrafındaki haberler, tematik kanallarda yayınlanmaya başlanmıştır.

Teknolojik gelişmelerden faydalanıp iş verimliliğini artırmak isteyen KOBİ’ler için “Teknolojik Çözümler” kanalına ilave olarak 2015 yılında 2 kanal daha yayın hayatına başlamıştır. Kadın patronlar için iş geliştirme rehberi niteliğindeki “Kadın Patronun Ekranı” ile kadın patronları destekleyecek, iş kurma süreçlerinden çalışan kadınlar için iyi hayatın ipuçlarına kadar pek çok haber ve bilgiye yer verilen kanal ile kadınların ihtiyaç duydukları bilgiler onlara ulaştırılmaktadır. “Kadın Patronun Ekranı” izleyicilerin dikkatini çekmeyi başarmış; 3 ay gibi çok kısa bir sürede 2,000’i aşkın izleyici kanalı ziyaret ederek içerikleri incelemiştir.

İkinci olarak, iş ve özel hayatında yaşam boyu gelişimi hedefleyen profesyoneller için “Kişisel ve Kariyer Gelişim Rehberi” kanalı hayata geçirilmiştir. Bu sayede kişisel gelişimden motivasyona, satıştan pazarlamaya, liderlikten ekip yönetimine, stres yönetiminden müzakere sanatına kadar birçok zengin içerikli haber izleyicilerle buluşturulmaktadır. Kanal 2 ay gibi kısa bir sürede 3,000’i aşkın izleyiciye ulaşmayı başarmıştır.

Dünyada bir ilk olarak, LinkedIn işbirliği kapsamında, iş hayatındaki profesyonellere özel üretilen içerikler LinkedIn TEB KOBİ sayfasında paylaşılmaktadır. Ayrıca içerikleri izleyenlerin talep etmeleri durumunda, KOBİ TV’den eğitim sertifikalarını da alabilmektedirler. Bu sayede iş hayatındaki profesyonellere de ulaşılarak haber havuzu sürekli zenginleştirilmekte ve izleyici kitlesi genişletilmektedir.

TEB KOBİ Akademi
2005 yılından bu yana her yıl düzenli olarak organize edilen TEB KOBİ Akademi’lerle, toplantının düzenlendiği ildeki KOBİ’lerle bir araya gelen TEB, küçük ve orta boy işletmeleri geleceğe taşıyacak bilgileri paylaşmaya devam etmektedir. Banka, 2015 yılında Şanlıurfa, Malatya, Tokat, Niğde, Kahramanmaraş, Manisa ve Eskişehir’de düzenlenen TEB KOBİ Akademi’lerde il bilgilerinden, global rekabete kadar KOBİ’lerin ihtiyaç duydukları bilgileri paylaşmıştır. Akademi sonrasında gerçekleştirilen atölye çalışmalarıyla KOBİ’lerin stratejik yönetim, büyüme ve dış ticaret gibi konularda bilinçlenmeleri ve bilgi edinmeleri sağlanmıştır.

KOBİ Danışmanları
TEB, Danışman Banka yaklaşımı çerçevesinde müşterilerle sürekli olarak iletişim halinde olan müşteri temsilcilerini üretim yönetimi, pazarlama faaliyetleri, dış ticaret, organizasyonel yapılanma, insan kaynağı yönetimi açılarından eğitmekte ve  müşterileri analiz edebilecek özel bir eğitim programı olan TEB KOBİ Danışmanlığı hizmetini  sunmaktadır.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi tarafından sertifikalandırılan bu eğitimler  KOBİ Danışmanlığı, İşletme Rehberleri ve Tarım Uzmanları olarak segment bazlı eğitimlerden oluşmaktadır. Ayrıca  ihtiyaca yönelik olarak, KOBİ Danışmanlığı eğitimi almış müşteri temcilsileri, Yurt İçi Pazarlama ve Satış, Yurt Dışı Pazarlama ve Satış, Üretim Yönetimi ve Finansman Yönetimi alanlarında ilave eğitimler alarak müşterilere daha geniş kapsamlı hizmet sunmaktadır.

Geleceğin Bankası Olma Misyonu
TEB, finansal dünyanın yanı sıra iletişim dünyasındaki gelişmeleri de yakından takip etmektedir.

TEB; Facebook, Twitter, Youtube gibi sosyal mecralar üzerinden yaptığı paylaşımlarla dinamik bankacılığın gereklerini yerine getirmekte; güncel trendlere uygun iletişim kurmaya devam etmektedir. Banka’nın @tebkobi, @teblegirisim ve @teblekadin sosyal medya hesaplarında 130,000’den fazla takipçisi bulunmaktadır.

TEB İŞLETME BANKACILIĞI

TEB, Patron Kart ürünü ile esnaf ve küçük işletmelerin temel kredi ihtiyaçlarının, tek bir kart üzerinden, en hızlı şekilde alternatif dağıtım kanalları vasıtasıyla karşılanabilmesine olanak tanımaktadır. TEB müşterileri Patron Kart ile taksitli ticari kredi, sezon ödemeli kredi, kredili mevduat hesabı ve şirket kredi kartı limitlerine tek bir kart üzerinden ulaşabilmekte, ticari kredi ihtiyaçlarını 36 aya varan vadelerle TEB ATM’leri ve TEB Kurumsal İnternet Şubesi’nden 7/24 karşılayabilmekte, Patron Kart’a bağlı kredili mevduat hesabı ile fatura, çek, SGK prim ödemelerini ve HGS ödemelerini, şubeye uğramadan zamanında gerçekleştirebilmektedir.

Turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için Patron Kart’a özel olarak sunulan sezon ödemeli kredi ile müşteriler ödemelerini Mayıs-Ekim döneminde, nakit akışlarına uygun olarak iki sezonda taksitlendirebilmektedirler.

Patron Kart sahipleri, şirket kredi kartı özelliği sayesinde yurt içi ve yurt dışında güvenli bir şekilde alışveriş yapabilmektedirler. Patron Kart kapsamında ayrıca anlaşmalı Total istasyonlarından yapılan akaryakıt alışverişlerinde %5 indirim; restoran, sinema ve tiyatro biletlerinde özel bonus kampanyaları ve indirim kampanyaları, ilave olarak anlaşmalı havalimanı otoparklarında %50 indirim ve anlaşmalı havalimanı terminallerinde ücretsiz Lounge hizmeti fırsatları sunulmaktadır.

TEB İşletme Masraf Paketleri ile işletmeler bankacılık ürün ve hizmetlerinden faydalanırken ödemeleri gereken masrafları planlı bir şekilde takip etme imkanı elde etmektedirler. Ayrıca, Pratik Haberci ürünü ile müşterilerin günlük bankacılık işlemleriyle ilgili bilgi almak istedikleri konuları sms ve/veya e-posta aracılığıyla bildirmeleri, böylece rahat takip etmeleri sağlanmaktadır.

ALTIN BANKACILIĞI

Altın kredili müşteri adedinde %30 artış
TEB, Altın Bankacılığı’nda müşterilerine değer katan referans banka olma vizyonuna sahiptir. Uzmanlığı, ulaşılabilirliği ve verimliliği ile ülkenin her yerindeki müşterilere kattığı değeri sürekli bir biçimde arttıran TEB, Altın Bankacılığı’nda akla gelen ilk ve lider banka olma hedefi doğrultusunda çalışmalarını başarıyla sürdürmektedir.

Kuyumculuk sektörünün kısa ve uzun vadeli ihtiyaçlarına 20 yıldır cevap veren TEB, 2015 yılı sonunda da sektörün en önemli aktörlerinden olmuş ve altın kredili müşteri adedinde yaklaşık %30 artış kaydetmiştir.

TEB, ülke çapında düzenlenen altın ve mücevherat fuarlarına ana sponsor ve destekçi olarak katılarak, kuyumculuk sektörü ile yakın ilişkilerini devam ettirmektedir.

TEB Altın Bankacılığı, vadesiz/vadeli Altın Depo Hesabı, Gümüş Depo Hesabı, Damla Altın Hesabı ve B Tipi Altın Fonu, Yeni Altın Çağı ürünleriyle birikim yapmak isteyen bireysel ve kurumsal müşterilere 2015’te de kapsamlı hizmet sunmuştur. Yeni Altın Çağı, 48 ilde 135 kuyumcu aracılığıyla yastık altı tasarruf olarak nitelenen altınları ekonomiye kazandırmıştır.

KAMU BANKACILIĞI

350 den fazla belediye ve belediye iştiraki ile işbirliği
TEB Kamu Bankacılığı, yerel yönetimlerin gereksinimlerinden yola çıkarak geliştirdiği özel ürün ve hizmetleriyle 2015 yılında da bu alanın önemli oyunculardan biri olmaya devam etmiştir. Kamu Bankacılığı yaklaşımı ile yerel yönetimlerin daha kolay finansman bulabilmeleri sağlanmış, alt ve üst yapı yatırımlarının daha hızlı hayata geçirilmesine katkıda bulunulmuştur. Nakit yönetimi çözümleri kapsamında ilk online/gerçek zamanlı tahsilat hizmetini sunan TEB, vatandaşların belediyelere olan yükümlülüklerini daha kolay ve daha hızlı yerine getirmelerine olanak tanımıştır.

TEB, danışman banka anlayışını Kamu Bankacılığı alanında da devam ettirmektedir. Banka, kamu hukuku uzmanları ile yerel yönetimler konusunda merak edilenleri TEB KOBİ TV’de paylaşmakta; yerel yönetimler için özel olarak düzenlenen TEB KOBİ Akademi Kamu Buluşmaları ile bilgi eksikliği yaşanan bütçe yönetimi ve benzeri konularda, yerel yönetimlere çözümler üretmektedir. 2015 yılında Malatya’da düzenlenen TEB KOBİ Akademi Kamu Buluşması’nda, belediyelerde mali sürdürülebilirlik konusu ele alınmıştır.

TEB TARIM BANKACILIĞI

Tarım Bankacılığı 2015 yılında rakamsal olarak büyümesini devam ettirmiştir.
TEB, 170’ten fazla tarım bankacılığı portföy yöneticisi, saha kart dağıtım ekibi ve konusunda uzman genel müdürlük ve bölge müdürlüğü ekipleri ile tarım bankacılığı organizasyonunu güçlendirmiştir. TEB Tarım Bankacılığı her ölçekte üreticiye gerek tarımsal girdi finansmanı gerekse yatırım projelerinin finansmanı konusunda kaynak sağlamaya devam etmektedir.

İlki 2014 yılında açılan ve tarıma özel olarak hizmet veren "Tohum Şube"lerin açılışlarına 2015 yılında da devam edilmiştir. Bu kapsamda Tekirdağ Hayrabolu, Aydın Çine, Yozgat Boğazlıyan, Denizli Acıpayam, Antalya Kalkan, Tokat Zile ve Mersin Mut ilçesinde Tohum Şubeler açılmıştır.

TEB KOBİ Danışmanları projesinin müşterilere sunduğu faydadan yola çıkılarak bu programın bir benzeri tarım sektörünün dinamiklerine uygun olarak kurgulanmış ve Tarım Uzmanı Programı 2014 yılında hayata geçirilmiştir. Bu program kapsamında 20 yeni TEB Tarım Uzmanı 2015 yılı içerisinde programı tamamlamıştır. Toplam 40 TEB Tarım Uzmanı, tarım sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin bankacılık ürünleri dışında ihtiyaç duyduğu danışmanlık hizmetlerini de sunmaya başlamıştır. TEB Tarım Uzmanları Programının desteği ile tarım üreticilerinin birer tarım işletmesine dönüşümünün sağlanması amaçlanmaktadır.

Üreticilerin temel girdilerinin temininde çok önemli bir rol oynayan ve avantajlı ödeme şartları sağlayan TEB Harman Kart’ın işlevselliğini artırmak amacıyla sektörde iş birlikleri yapılarak çeşitli etkinlikler düzenlenmiş ve üye işyeri ağı genişletilmiştir.

Anında Harman Kart uygulaması ile Harman Kart limiti olan müşterilere kart gönderimini beklemeden şubeden Harman Kart alabilme ve bu kartla tüm Harman Kart işlemlerini yapabilme olanağı sunulmuştur.

Tarımsal yatırımların desteklenmesi kapsamında, TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) bünyesinde kullandırılan IPARD destekli yatırımlar için kredi niyet mektubu veren TEB bu alanın öncü bankalarından biridir.

2015 yılında düzenlenen ulusal ve uluslararası çaptaki 16 tarım fuarına katılım sağlanarak finansal ve finansal olmayan ürünlerin tanıtımı yapılmış, Banka ile tarım sektöründeki paydaşları arasındaki ilişkiler pekiştirilmiştir.

2015 yılında dünyanın en büyük tarım ekipmanları üreticilerinden birisi olan AGCO ile işbirliği anlaşması imzalanmıştır.

GİRİŞİM BANKACILIĞI

Türkiye’de girişimciliği desteklemeye devam ediyoruz.
TEB KOBİ Bankacılığı Grubu’nun 2013 yılında kurduğu Girişim Bankacılığı kapsamında, KOBİ’lere sunulan finansal ürün ve hizmetler ile girişimcilerin 2015 yılında çok daha kapsamlı ve etkin bir şekilde desteklemesine devam edilmiştir.

Türkiye’de girişimciliği desteklemek amacıyla çok kapsamlı bir programı hayata geçiren TEB KOBİ Bankacılığı, KOSGEB’in öncülüğünde dünyanın en kapsamlı Girişimcilik Endeksi’nin (GEM) açıklanmasında 2013 ve 2014 yıllarında rol almıştır. 2015 senesine ait endeks çalışmalarına devam edilmektedir.

Küresel Girişimcilik Monitörü (Global Entrepreneurship Monitor-GEM), girişimciliğin ekonomik büyüme sürecindeki önemini araştırmak amacıyla, 1997 yılında Babson College ve London Business School tarafından başlatılmış bir akademik araştırmadır. Ekonomik kalkınmanın ve büyümenin geleneksel incelenişinde odak nokta temelde büyük işletmeler olmuştur. GEM araştırması ise yeni ve küçük işletmelerin önemini vurgulayarak, girişimciliğin farkına varılmasını sağlamıştır.

Girişimcilerin, sınırlı kaynakların kullanımı konusunda özen göstermeye başladığı, günümüz koşullarında ihtiyaç motivasyonu ile faaliyete geçtiği ve fırsatları değerlendirme yaklaşımının benimsendiği gözlenmektedir.

Ekonomide önemi gittikçe artan girişimciliği güçlendirmek, aynı zamanda ekonomik büyümeye ve refaha da katkı sağlamaktadır.

TEB Girişim Evi ile üniversiteliler girişimciliğe hazırlanıyor.
TEB, KOBİ Bankacılığı Grubu’nun 2013 yılında kurduğu Girişim Bankacılığı kapsamında, KOBİ’lere sunulan finansal ve finansal olmayan ürün ve hizmetler ile girişimcileri kapsamlı ve etkin bir şekilde desteklemeye devam etmiştir.

2015 yılı Aralık ayı sonu itibarıyla toplamda 12,000’e yakın girişimciye 312 adet (1,929 saat) eğitim verilmiş, 2,428 girişimciye 3,069 saat danışmanlık hizmeti sağlanmıştır.

TİM-TEB Girişim Evleri ile ihracatı hızlandırıyoruz.
TİM-TEB Girişim Evi, ihracat potansiyeli bulunan ve/veya yurt dışı açılım olanaklarına sahip projeleri/ürünleri olan girişimcileri desteklemek üzere kurulmuş girişimci yetiştirme ve işletme geliştirme merkezidir. Türkiye’deki teknolojik ve yüksek katma değerli proje sahibi girişimcilere ulaşma amacı ile hayata geçen TİM-TEB Girişim Evi, 2015 Ocak ayında ilk olarak İstanbul, İzmir ve Gaziantep’te kurulmuştur. 2015 Temmuz ayında ise Pamukkale Teknokent desteği ile Denizli’de Pamukkale Teknokent içerisinde bir TİM-TEB Girişim Evi daha açılmıştır.

KADIN BANKACILIĞI

TEB, 2015 yılında kadın patronları desteklemek ve iş hayatındaki varlıklarını güçlendirmek amacıyla “Kadınların Danışman Bankası olma” ve “kadınların en çok çalışmak istedikleri banka olma” vizyonlarıyla sektörde bir ilke imza atmıştır. Banka bu kapsamda ayrı bir departman kurarak, Kadın Bankacılığı hizmeti sunmaya başlamıştır.

SheWorks, EDGE Yetkili Vakfı, Uluslararası Çalışma Örgütü ve Birleşmiş Milletler Küresel İşbirliği Paketi ortaklığında Dünya Bankası Grubu’nun bir üyesi olan IFC tarafından hayata geçirilmiştir. Tüm dünyada özel sektörün lider şirketlerinden oluşan SheWorks ortaklığı gelecek iki yıl içinde 300,000’den fazla kadın için sunulan istihdam olanaklarının sayısını ve kalitesini artırmayı hedeflemektedir. TEB, “kadınların çalışmak istediği banka” vizyonu doğrultusunda IFC ile işbirliği yaparak, çalışan kadınların gelişimine katkı sağlamak hedefiyle SheWorks programına katılmıştır.

“Kadınların danışman bankası olma”yı öngören TEB, Türkiye’de 5 farklı bölgede 80’den fazla kadın patron ile gerçekleştirilen odak grup çalışmaları sonucunda kadınların 4 temel sorununu belirlemiştir: finansa erişim, bilgiye erişim, pazarlara erişim ve mentorluk desteğine erişim.

 

BİREYSEL VE ÖZEL BANKACILIK GRUBU

İŞ GELİŞTİRME, MÜŞTERİ DENEYİMİ VE BANKASÜRANS

Müşteri Deneyimi
TEB 2015 yılında, müşterilerin “TEB Deneyimi”ni iyileştirmek adına ‘Müşteriyi Anlama’, ‘Ölçüm’, ‘Araştırma’, ‘İletişim & Tasarım’ çalışmaları yürütmüştür. Söz konusu çalışmaların temel hedefi hizmet kalitesi anlamında “en çok tavsiye edilen banka olmak” şeklinde belirlenmiştir.

2015 yılındaki çalışmalar kapsamında aşağıdaki gelişmeler yaşanmıştır.

Bankasürans
TEB, sigorta ve bireysel emeklilik ürünlerinde farklı branşlarda;

ile çalışmaktadır.

2015 yılı Aralık ayı sonu itibarıyla bankasürans hayat sigortası prim üretiminde bir önceki yılın aynı dönemine göre sektör %15* büyürken, TEB %6.3 büyüme göstermiştir. Hayat dışı sigorta branşında ise, bankasürans sektörü prim üretimi %18.3* oranında büyümüş, TEB %21.3 ile sektörün üzerinde büyüme kaydetmiştir.

2015 yılında TEB bankasürans, müşterilerinin sigorta ve bireysel emeklilik ürün ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hem TEB şubelerinden hem de alternatif dağıtım kanallarından hizmet sunmayı sürdürmüştür. 2015 yılında, müşterilerin sadece şube değil alternatif dağıtım kanallarından da hem ürün hem de hizmet satın almasına yönelik projeler gerçekleştirilmiştir. Müşteri etkileşim merkezi ve internet bankacılığı üzerinden poliçe alımı ve izlenmesi sağlanırken, bu kanallardan satılan ürünlerin çeşitlendirilmesi için çalışmalar devam ettirilecektir.

Sigorta ürünlerinin yanı sıra Bireysel Emeklilik Sistemi düzenlemeleriyle beraber mevcut ve potansiyel müşterilerin devlet katkısı uygulaması hakkında bilgilendirilmeleri ve faydalanabilmeleri amacıyla iletişim ve pazarlama kampanyaları yürütülmüştür.

*Türkiye Sigorta Birliği tarafından yayınlanan, satış kanalı bazında aylık sektör prim üretimi raporlarından alınmıştır.

TEB yeni yasal düzenlemelere uyum ile birlikte; müşterilerine en iyi sigorta ve bireysel emeklilik hizmetlerini sunabilmek amacıyla iş süreçlerini her yıl daha da geliştirmeye ve iyileştirmeye çalışmaktadır. Bu hedef doğrultusunda 2014 ve 2015 yılında başlatılan kapsamlı projeler, 2016 yılında da devam ettirilecektir.

BİREYSEL BANKACILIK PAZARLAMA

TEB Aile Akademisi
Milyonlarca aileye daha iyi bir gelecek sağlamak vizyonuyla hayata geçirilen finansal okuryazarlık ve erişim hareketi TEB Aile Akademisi, Aralık 2015 itibarıyla 200 bin bireye ücretsiz finansal okuryazarlık eğitimi sunmuştur. Eğitimler, gönüllü TEB çalışanları tarafından gerçekleştirilmiştir.

2014 yılında TEB, Milli Eğitim Bakanlığı ve UNICEF ile birlikte hayata geçirilen, Sanat Yoluyla Sosyal ve Finansal Eğitim projesi sayesinde ilköğretimde okuyan 11 milyon öğrenci zorunlu müfredatlarındaki sanat ve müzik dersleri kanalıyla finansal okuryazarlıktan yararlanmıştır. Söz konusu proje, 2015 yılında da devam etmiştir.

TEB Aile Akademisi kapsamında çocuklara tasarruf ve birikim bilinci kazandırmak amacıyla 2014’te kurulan TEB Çocuk Tiyatrosu’nun ilk oyunu “Rüzgar’ın Kumbarası” 2015 itibarıyla çıktığı Türkiye Turnesi ile birlikte sergilenmeye başladığı ilk günden itibaren 30 bin çocuk tarafından ücretsiz izlenmiştir.

Finansal okuryazarlığı düşük, bütçe yönetimi konusunda yeterli bilgi birikimi olmayan ailelerin eğitilmesi amacıyla 3 yıl içerisinde 5 milyon kişiye ücretsiz finansal okuryazarlık eğitimi verilecek olan proje için Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile protokol imzalanmıştır.

Bireysel Segment ve Krediler
TEB 2015 yılında müşteri odaklı çalışmalarına hız vermiş, gerek müşterinin Banka’da yaşadığı deneyim, gerekse bu deneyimin temel parçası olan süreçlere odaklanmıştır. TEB, müşterilerinin Banka ile tanışması ve devamında yaşadığı deneyimi iyileştirmek üzere atılacak adımların bir kısmını 2015 yılında hayata geçirmiş, 2016 yılını da bu doğrultuda projelendirmiştir.

TEB, bireysel krediler için mevcut süreçlerin iyileştirilmesinin ve hızlandırılmasının yanı sıra, ulaşılabilirliği destekleyen kanal geliştirmelerini de büyük ölçüde tamamlamıştır. Söz konusu geliştirmeler çalışanların ve müşterilerin hayatını kolaylaştırırken, Banka için de önemli ölçüde verimlilik sağlamıştır.

2014 yılında şube dışı kanallardan kredi kullandırmaya PTT ile başlayan TEB, kredi kullandırımlarına 2015 yılında internet şubesi üzerinden devam etmiştir. Banka müşterileri TEB’in internet şubesinden başvurarak, ön onaylı kredi limitlerini kullanabilmekte ve şubeden yaptıkları başvuruyu internet şubede tamamlayarak kredilerini 7/24 kullanabilmektedirler.

TEB, 2016 yılında şube dışı kanal geliştirme çalışmalarına devam edecektir.

Yaklaşık 350,000 Marifetli Hesap
TEB’in ana birikim ve tasarruf ürünü olan “Marifetli Hesap”, 2015 yıl sonu itibarıyla yaklaşık 350,000 adede ulaşmıştır. Ürün, Banka bilançosunun içerisinde önemli bir paya sahip olmuştur.

TEB, Türkiye’nin birikim alışkanlıklarını değiştirmek üzere geliştirdiği alternatif birikim hesabı “Marifetli Hesap” ürününü 2011 yılında müşterilerine sunmuştur. Günlük nakit akışını yönetmekten çok birikim yapmak isteyenlere yönelik bir ürün olma özelliği taşıyan Marifetli Hesap, toplumu birikim yapmanın gerekliliği ve önemi konusunda bilinçlendirmeyi hedeflemektedir. Marifetli Hesap ile avantajlı faiz oranları ve uygun koşullar sunan TEB, 2015 yılında uygulamaya aldığı “Marifetli Genç Hesap” ile de 12-25 yaş arası çocukların ve gençlerin harçlıklarını ve birikimlerini cazip oranlarla 100 TL/USD/EURO ve GBP’den başlayan tutarlarla değerlendirmelerini sağlamaktadır. Ayrıca 12 yaşından itibaren hafta sonu sinema ve tiyatro harcamalarında %50 indirim sunan TEB Banka Kartı ile tüm ATM’lerden günlük 100 TL’ye kadar çekim yapabilme imkanı tanınmıştır.

Kampanya kapsamında, 18 yaş altında anne veya babasıyla ortak hesap açarak “Marifetli Genç Hesap” sahibi olan gençler ilk aya özel hoş geldin faizi elde edebilmektedirler. Ailede beş çocuğa kadar sunulabilen limitiyle “Marifetli Genç Hesap”, 26 yaşına giren gençler için “Marifetli Hesap“olarak devam etmektedir.

Üst segment müşterilere yönelik sunulan birikim hesabı “Fırsat Hesap”, Banka müşterilerinin TL, USD, EURO, GBP ve altın para birimleri arasında geçiş yapmalarına imkan tanımaktadır.

TEB Yıldız Bankacılık
TEB, orta-üst segment müşterilerine birebir iletişim kurabildikleri müşteri temsilcileri, müşteri etkileşim merkezi ve bu segmente özel internet sitesi üzerinden hizmet sunmaktadır.

Dünyanın en güçlü bankalarından, TEB’in küresel ortağı BNP Paribas’nın Türkiye, Fransa, İtalya, Belçika ve Lüksemburg’daki orta-üst gelir grubu müşterilerini tek bir çatı altında buluşturduğu BNPP Priority’nin üyesi olarak TEB Yıldız, müşterilerin her türlü bankacılık ihtiyacını eksiksiz ve öncelikli olarak karşılamayı ve BNP Paribas’nın yaygın global ağını Banka müşterilerinin kullanımına sunarak yurt içi ve yurt dışı bankacılık işlemlerinde onlara kolaylık sağlamayı amaçlamıştır.

Tüm Türkiye genelinde hizmet ağını hızla genişleten TEB Yıldız Bankacılık, müşteri sayısını 2014 yıl sonuna göre %9 artırırken, çalışma büyüklüğünde 2014 yılının aynı dönemine göre %13 artış kaydetmiştir.

2015 yılında bu segmentte yürütülen başlıca faaliyetler aşağıda özetlenmiştir:

Çok Kanallı CRM
TEB’in 2013 yılında hayata geçirdiği ve müşteriyi merkeze alarak müşteri ihtiyaçlarına uygun iletişime odaklanan yeni Çok Kanallı Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM) modeli 2014 yılından beri tüm şubelerde verimli olarak kullanılmaktadır. Çok Kanallı CRM, yeni müşteri aktifliği, çapraz satış, terk eden müşteri oranlarında iyileşmeler sağlamıştır.

Banka müşterilerini merkeze alarak oluşturulan eğilim analizleri, lokasyon bazlı segmentasyon çalışmaları, yeni CRM uygulamaları ve veri kalitesindeki iyileşme çalışmaları ile tüm sahada kesintisiz bir iletişim sağlanmış, satış gücü daha verimli planlanmıştır.

SATIŞ YÖNETİMİ

Aktif Satış Kanalları
TEB Satış Yönetimi, 290 kişilik saha ekibiyle Türkiye genelinde tablet üzerinden yapılan satışlarda ürün ve hizmetlerde çeşitlilik sağlamanın yanı sıra, üstün teknoloji kullanımı ile sektördeki öncülüğünü devam ettirmektedir. TEB Aktif Satış Kanalları Ekibinin hedefi çoklu ürün satışı yaparak tüm bankacılık hizmetlerini müşteriye ulaştırmaktır.

Toplu Müşteri Edinimi ve Performans Yönetimi
TEB, maaş müşterilerini Bireysel Bankacılık’taki büyümenin temeline almış; 2015 yılında yeni edindiği müşterilerin %51'ini bu kanaldan sağlamıştır. TEB, 2015 yılında öncelik verdiği üniversite ödemelerinde üniversite portföyünü genişleterek 14 üniversitenin maaş veya okul ödemesini gerçekleştirmiştir.

Müşteri Etkileşim Merkezi
2015 yılı, TEB Müşteri Etkileşim Merkezi’nin farklı fikirler üretip uygulamaya aldığı, çalışanlarına uzmanlık kazandırdığı, kültürüne yatırım yaptığı, müşterilerin ekiple yaşadıkları deneyimi bütünüyle gözlemlediği ve bu yolculuğu en proaktif hale getirmek için daha basit süreçler üzerine çalıştığı başarılı bir yıl olmuştur.

ÖZEL BANKACILIK SATIŞ VE PAZARLAMA

TEB Özel Bankacılık için verimli bir yıl
1989 yılından beri Varlık Yönetimi adı altında özel bankacılık hizmetleri sunan TEB, sektörde gerçek anlamda özel bankacılık ve varlık yönetimi hizmeti veren ilk bankadır. Özel Bankacılık’ta Türkiye’nin en köklü bankası TEB Özel Bankacılık, TEB’in ve BNP Paribas’nın global bilgi birikimi ve tecrübelerini yenilikçilik anlayışıyla birleştirerek müşterilerine fark yaratan ürün ve hizmetler sunmayı amaçlamaktadır.

TEB Özel Bankacılık, Türkiye çapındaki 13 Özel Bankacılık Merkezi ve 14 şube içi hizmet noktası ile müşterilerinin ihtiyaç ve beklentilerini tespit ederek kişiye özel, varlıklara değer katacak çözümler geliştirmektedir.

Özel Bankacılık’ta Bir İlk: TEB Özel Bankacılık Akademisi
TEB Özel markasının 2020 başarı hikayesini birlikte yazan bir ekip ruhu yaratma ve müşteri temsilcilerine teknik donanımlarının yanı sıra satış ve ilişki yönetim yetkinliklerini artırmak amacıyla 2015’te başlattığı yeniliklerden biri de TEB Özel Bankacılık Akademisi olmuştur.

TEB Eğitim Bölümü’nün katkıları ve Bilgi Üniversitesi işbirliği ile oluşturulan akademi, 14 günlük eğitim ve 4 modülden oluşmaktadır. Müşteri temsilcileri; yatırım ürünleri, kredi, sigorta, vergi, hukuk gibi konularda bilgilerini yenilerken, özellikle kişisel gelişime de katkısı bulunacak stratejik düşünce, networking, etkileme ve ikna becerileri başlıklarında da kapsamlı bir eğitimden geçmekte, başarılı olan müşteri temsilcileri Bilgi Üniversitesi’nden sertifika almaktadırlar.

Türkiye’nin ilk akredite banka ağı: TEB Özel Melek Yatırım Platformu
TEB’in kurumsal kimliğinin önemli bir parçası olan danışman banka anlayışı, TEB Özel Bankacılık kapsamında sunulan ürün ve hizmetlere de kılavuzluk etmektedir. TEB Özel Bankacılık, mevcut ürün ve hizmetlerine ek olarak farklı ve alternatif yatırım ürünleri ile müşterilerini tanıştırmak konusunda öncü olmayı misyon edinmiştir. Bu kapsamda, 2013 yılında hayata geçirilen TEB Özel Melek Yatırım Platformu ile varlıklarını geleneksel finansal araçlar dışındaki alanlarda değerlendirmek isteyen müşterilerine yeni bir yatırım fırsatı sunmakta, gelecek vadeden projelere de sermaye bularak Türkiye’deki girişimcilerin ekonomiye kazandırılmasına katkıda bulunmaya devam etmektedir.

TEB Özel Melek Yatırım Platformu 11 Şubat 2015 itibarıyla T.C. Hazine Müsteşarlığı tarafından onaylanarak, akredite bir melek yatırım ağı olarak yetkilendirilmiştir.

TEB Özel Melek Yatırım Platformu, akreditasyon ile bir bankanın “melek yatırım” konusunda kamu otoritesi tarafından yetkilendirilen ilk platformu olmuştur. Bu kapsamda TEB Özel Bankacılık, Melek Yatırım Platformu kanalı ile yatırımcılara BKY lisansı alımında aracılık etmeye, ağ kanalıyla yapılan yatırımların belge ve bilgilerini Hazine Müsteşarlığı’na ileterek yatırım süreçlerini takip etmeye başlamıştır.

TEB Özel’den Yatırımcılara Özel Bir Yeni Kulüp
TEB Özel Bankacılık rehberliğinde oluşturulan, melek yatırımcılık konusuna gönül veren çeşitli sektörlerden iş adamlarını bir araya getiren TEB Özel Yatırımcı Kulübü, Silikon Vadisi yatırımcılarını da bünyesine katarak üyelerine uluslararası bir deneyim sunmayı hedeflemektedir. Girişim fırsatlarını üyeleriyle paylaşarak ortak fayda yaratmayı hedefleyen TEB Özel Yatırımcı Kulübü, her ay yeni bir yatırım yapan üyeleri ile girişimcilik ekosisteminde finans ötesi katkıları misyon edinmiş, üyelerinin birbirlerine güveni üzerine inşa edilmiş uluslararası bir yatırım ağıdır. Kulübü diğer melek ağlardan ve yatırım kulüplerinden ayıran en önemli özellik ise, değerlendirilen yatırım fırsatlarının bir üyenin yatırım yapmaya karar verdiği veya yatırım yapmış olduğu bir girişim şirketi olmasıdır.

TEB Özel Bankacılık, Borsa İstanbul Özel Pazar’ın faaliyete başlamasının birinci yıldönümü töreninde “Yılın En Çok Yatırım Yapan Melek Yatırımcı Ağı Ödülü”nü almıştır.

TEB Özel, iPad uygulaması ile her an müşterilerinin yanındadır.
TEB’in 2011 yılında devreye aldığı ve Türkiye’de özel bankacılık sektöründe ilk olan TEB Özel iPad uygulaması, dijital ortamdan müşterilerine ulaşarak farklı bir kanaldan hizmet sunmak ve değer yaratmak için geliştirilmiştir.

TEB Özel Network Mobil Uygulaması
Bir sosyal paylaşım uygulaması olan TEB Özel Network, TEB Özel Bankacılık müşterileri arasında kapalı bir network oluşturarak önemli bilgileri birbirleriyle paylaşabilmelerine olanak sağlamak ve TEB Özel Bankacılık tarafından kullanıcıya özel teklif ve fırsatlar sunmak amacıyla oluşturulmuştur.

TEB Özel Network ile kullanıcılar ilgi alanlarını ve beğenilerini paylaşmakta, birbirleriyle iletişim kurabilme fırsatı elde etmektedirler.

TEB, Özel Dijital Müze ile her koleksiyonun bir hikayesi var olduğuna inanmaktadır.
Türkiye’de özel bankacılık kavramının ilk uygulayıcısı olan TEB Özel Bankacılık, 1989 yılından beri müşterileri ile varlık yönetimindeki tecrübesini ve ekspertizini paylaşmaktadır. Banka, bunun yanı sıra yeni projeleriyle gelişen ve değişen dünyaya ayak uydurmakta ve dijital dönüşümün insan hayatına etkilerini inovatif fikirler ile desteklemektedir.

2015 yılında başlatılan Türkiye’nin ilk dijital müze platformu TEB Özel Dijital Müze (www.tebozelmuze.com), koleksiyonerlerin sanatseverlerle buluşabilecekleri bir proje olarak tasarlanmıştır. Her koleksiyonun bir hikayesi olduğu noktasından hareketle, koleksiyonlar TEB Özel Dijital Müze’de ölümsüzleştirilmektedir.

TEB Özel ve BNP Paribas Wealth Management tecrübesi ile danışmanlık hizmetleri
TEB Özel, BNP Paribas Wealth Management tarafından Avrupa’da kullanılan Finansal Portföy Yönetim Aracı ile risk profillerine ve varlık kırılımlarına uygun yatırım ürünlerini sistem üzerinden atamakta ve performansı izleyebilmektedir.

TEB Özel Bankacılık, Türkiye’de lüks gayrimenkul alanında müşterilerinin hem kişisel hem de ticari olarak ihtiyaç duyduğu hizmetleri, GİZ High-End Estate aracılığıyla birebir çözümler şeklinde sunmaktadır. Banka ayrıca, BNP Paribas Real Estate’in Türkiye partneri Kuzey Batı Gayrimenkul aracılığıyla Türkiye’de son yıllarda önemi gittikçe artan ticari gayrimenkul alanında çözüm ve fırsatlar sunmaktadır.

“Varlıklarınızın bir hikayesi var, gelin geleceğini birlikte yazalım…”
TEB Özel Bankacılık “varlıklarınızın bir hikayesi var, gelin geleceğini birlikte yazalım” vizyonu çerçevesinde, müşterilerin finansal ihtiyaçlarının yanı sıra hayatlarının her döneminde onlara destek olmayı amaçlamaktadır. Banka bu kapsamda, sanat, spor ve farklı alanlarda birçok etkinliğe destek vermektedir. TEB, sponsorluğunu gerçekleştirdiği fotoğraf sergilerine, konserlere ve spor müsabakalarına TEB Özel Bankacılık müşterileri özel davetli olarak katılmaktadır.

TEB Özel Kredi Kartları ile Özel Bankacılık müşterileri her zaman ayrıcalıklıdır.
TEB Özel Bankacılık müşterileri, TEB Özel Platinum Card ve MasterCard’ın kapsamlı ve ayrıcalıklı kartı olan TEB Özel World Elite Card’a sahip olabilmektedirler. TEB Özel World Elite Card’ın yanında sunulan Priority Pass Card ile müşteriler dünyanın çeşitli yerlerinde havaalanlarındaki lounge’lardan ücretsiz faydalanmaktadırlar. TEB Özel World Elite Card halen sektörde yurt içi ve yurt dışı restoran ve otellerde %10 harcama iadesi uygulamasıyla en özel kartlardan biridir.

KARTLI ÜRÜNLER YÖNETİMİ

Kart pazarlama ürün ve portföy yönetimi
TEB, 2015 yılında da geçmiş yıllarda olduğu gibi müşteri odaklı, yenilikçi ürünleri ile çeşitli kurumlar tarafından ödüllendirilmiştir. Bu kapsamda TEB Platinum Debit Kart, Visa tarafından yılın en başarılı Debit Kart ödülüne layık görülmüş; Kartlı Ürünler Yönetimi bölümü, geliştirdiği ürünler ve sağladığı müşteri memnuniyeti ile BNP tarafından yılın Kart Ekibi ödülünü almıştır.

Sektöre kazandırdığı ürün özelliklerinin diğer bankalar tarafından da kartlara eklenmesi, TEB’in doğru yolda ilerlediğini ve trendleri oluşturduğunu teyit eder niteliktedir.

Banka, ayrıca Global Banking and Finance tarafından “Best Co-Branded Credit Card Turkey 2015” ve “Best New Banking Product (PayPal Pre-Paid Card) Turkey 2015” ödüllerine de layık görülmüştür.

TEB, kredi kartları pazarında alışveriş cirosunda sektörün %11 arttığı bir yılda, %14.4 büyüyerek büyüyen bankalar arasında yerini almıştır. Nakit ciroda ise 2015 yılında sektör %24 büyürken, TEB %28 büyüme gerçekleştirmiştir. TEB’in 2015 yıl sonu itibarıyla toplam kredi kartı alacağı 2.8 milyar TL olmuştur.

PayPal Nakit Kart, Migros, Teknosa, D&R ve PTT’nin de dahil olduğu güçlü bir satış ağı oluşturulmuş ve 2015 yılında %280 büyüme gerçekleştirilmiştir.

TEB’in 2015 yılında bağımsız bir firmaya yaptırdığı TEB Kredi Kartları algı anketinde, Banka’nın kredi kartları müşteriler tarafından güvenilir, dürüst ve sağlam görüldüğü sonucuna varılmıştır.

Üye işyeri satış, pazarlama ve ürün geliştirme
2015 yıl sonu itibarıyla yaklaşık 109 bin noktada hizmet sunan TEB POS, toplam POS adedinin 14,650’sinde yazarkasa POS (ÖKC - Ödeme Kaydedici Cihaz) hizmeti sunmuş ve yazarkasa POS pazar payı %4.3 olmuştur.

Beko, Profilo, Ingenico, Vera ve Hugin marka yazarkasa POS markalarını ve BKM TechPOS platformu kapsamında Mikrosaray ve İnformatik markaları desteklenmiş; Profilo ve Vera marka yazarkasa POS’larda son kullanıcıya yönelik fırsatlar içeren kampanyalar ile sektöre öncülük edilmiştir.

TEB POS ödeme sistemlerindeki trendleri takip ederek, Visa, Mastercard, Amex ve Union Pay olmak üzere 4 farklı ödeme sistemi sağlayıcısı ile çalışmaktadır. 2014 yılında çalışılmaya başlanan dünyanın en güçlü ödeme sistemlerinden American Express ise sağlanan ciro 2015 yılında 2 katına çıkarılmıştır.

TEB’in 2015 yıl sonu itibarıyla, toplam POS ciro hacmi 22 milyar TL’ye ulaşmıştır.

Dijital bankacılık
TEB 2015 yılında, dijital bankacılık platformu CEPTETEB’i yatırımlarının odağına taşımıştır.

Mart 2015’te lansmanı gerçekleşen ve bir bankanın sağladığı tüm avantajları sunan CEPTETEB Dijital Bankacılık Platformu, yalın tasarımı, basit menü yapısı ve pratik kullanımı ile kullanıcılara, banka şubesine gitmeye gerek kalmadan İnternet Şubesi, Mobil Şube, Destek Merkezi ve ATM’ler üzerinden hizmet sunmaktadır.

Kullanıcılar birçok farklı avantajın sunulduğu CEPTETEB’e www.cepteteb.com.tr veya mobil uygulama üzerinden başvuruda bulunabilmekte; üyelik işlemleri maksimum iki gün içinde belirtilen adrese randevu ile gelen “CEPTETEB Müşteri İlişkileri Yöneticileri” tarafından tamamlanmaktadır.

CEPTETEB’in ürün ve hizmetlerinden anında yararlanabilen kullanıcılar, dijital kanallardan tüm bankacılık işlemlerini gerçekleştirebilmektedirler.

9 ay önce hayata geçen CEPTETEB Dijital Bankacılık Platformu, 2015 yıl sonu itibarıyla 190 bin müşteriye ve 2.5 milyar TL mevduat hacmine ulaşmıştır. Ayrıca İDO, TAV, Yemeksepeti, Markafoni, Urban Station ile işbirlikleri gerçekleştirilerek CEPTETEB müşterilerine çeşitli fırsat ve avantajlar sunulmuştur.

TEB, teknolojiyi hizmete dönüştürmektedir.
TEB, 2015 yılında da Teknolojiyi Hizmete Dönüştüren Banka sloganı üzerine kurguladığı ve stratejik alan olarak belirlediği şube dışı bankacılık servislerine yatırım yapmaya devam etmiştir.

2015 yılında Türkiye genelindeki TEB ATM’lerinin sayısı 1,700’e yaklaşırken, ATM’lerden toplam 70 milyon adet işlem gerçekleştirilmiştir.

2015 yılında TEB müşterilerinin %82’si dijital kanalları kullanmıştır.
TEB, 2015 yılında dijital bankacılık kanallarının kullanımında artış sağlayarak müşterilerinin %82’sini dijital kanallara taşımıştır.

Banka’nın 2015’te internet bankacılığı kullanıcı tabanı %40 büyüyerek 780 bini, mobil bankacılık uygulamasını kullanan aktif müşteri adedi ise %100 büyüyerek 450 bini geçmiştir.

TEB’in bankacılık işlemlerinde, dijitalin payı %83’e ulaşmıştır.
TEB, 2015 yılı boyunca şubeden yapılan işlemleri dijital kanallara taşıyarak, operasyonel maliyetleri ve gelir-gider rasyosunu düşürmeye devam etmiştir.

TEB’in 2015 yılında mobil ve giyilebilir teknolojiye yatırımları artarak devam etmiştir.
2014’de Samsung Gear 2 Akıllı saat, Google Glass gibi giyilebilir teknolojilere yatırım yapan TEB, 2015 yılında da giyilebilir teknoloji alanında da yatırımlarına devam etmiştir. Apple Watch’a özel hem CEPTETEB hem de Pratik Borsa uygulamalarını hayata geçiren TEB, Türkiye’de 2 uygulama ile Apple Watch’da yerini alan ilk ve tek banka olmuştur.

CEPTETEB Mobil Cüzdan
CEPTETEB Mobil Cüzdan ile dünyada ilk defa ATM’lerden kartsız para çekme işlemini müşterilerine sunan TEB, 2015 yılında Temassız Mobil Ödemeyi devreye almıştır. Böylece CEPTETEB uygulaması yüklenen akıllı telefon sahibi müşteriler, fiziki kredi kartına gerek olmadan cep telefonları ile ödeme yapmaya başlamıştır. Ayrıca CEPTETEB müşterileri, TAV havalimanlarındaki hızlı geçiş ünitelerinden ve İDO iskelelerindeki turnikelerden CEPTETEB Mobil Cüzdan ile ürettikleri QR Code ile geçiş yapabilmektedirler.

Toplam 18 ödül
TEB’in dijital bankacılık kanalları, 2015 yılı içerisinde yurt içi ve yurt dışındaki saygın yarışmalardan 18 ödül kazanmıştır.

2015 yılında 3. kez Altın Örümcek Web Ödülleri Eğitim kategorisinde birincilik ödülü alan TEB Çocuk projesinin web sitesi www.tebcocuk.com, 530 binden fazla kullanıcı tarafından ziyaret edilirken, TEB Çocuk iPad uygulaması 46 bin defa indirilmiştir.

Kullanıcıların kişisel kariyer videolarını oluşturdukları “Beni Ne Patronlar İstedi” projesi, MediaCat Felis Ödülleri’nde “En İyi Doğrudan Pazarlama kampanyasında Sosyal Hedef Kitle Kullanımı” ödülü ile “Mikro Site Başarı Ödülü”ne, Kristal Elma Ödülleri’nde ise 3 ödüle layık görülmüştür.

Sosyal medyada TEB
TEB, sosyal medya analiz firması Socialbakers tarafından, 2015 yılında da sosyal medyadan gelen müşteri sorularını cevaplandırmada yüksek bir oran elde etmiş ve “Socially Devoted” (sosyal olarak adanmış) marka seçilmiştir. Banka, 1 milyona yakın üyesi ve %90 cevaplama oranıyla Facebook sayfası başta olmak üzere sosyal medya üzerinden müşterileriyle birebir iletişim kurmaktadır.

BNP Paribas ile işbirliği
TEB 2015 yılında, BNP Paribas işbirliği çerçevesinde, Banka ile ilgili sosyal medyada yer alan içerikleri izlemek ve analiz etmek için Radian6 yazılımını kullanmaya devam etmiştir.

 

AKTİF PASİF YÖNETİMİ VE HAZİNE GRUBU

Türkiye’de “Aktif Pasif Yönetimi” yaklaşımını geliştiren ilk bankalardan biri olan TEB, yetkin ve tecrübeli kadrosu ve BNP Paribas Grubundan aldığı “know-how” transferi ile temkinli, sağlam ve uzun vadeli stratejilere dayanan bir yönetim tarzı benimsemiştir.

2005 yılından beri faaliyetlerini sürdüren Aktif Pasif Yönetimi ve Hazine Grubu, Bankanın sürdürülebilir kârını korumayı hedefleyerek faiz, likidite ve yapısal kur risklerini yönetmektedir.

2015: Bilanço yönetimi ve mali sonuçlar açısından başarılı bir yıl
2015 yılında, Türkiye’de gerçekleşen iki seçim, uluslararası piyasalarda Fed’in gerçekleştireceği faiz artırımına yönelik beklentiler, Avrupa Merkez Bankası (AMB)’nın uygulamakta olduğu negatif faiz politikası, Çin’de yaşanan yavaşlama ve emtia fiyatlarındaki hızlı düşüş gibi gelişmeler nedeniyle faiz ve kur piyasalarında yüksek volatilite gözlenmiştir.

Aktif Pasif Yönetimi ve Hazine Grubu, bu dalgalanmaların karşısında kredi - mevduat fiyatlamaları mekanizmasını rekabet koşullarını ve Banka kârlılığını gözeterek etkin bir şekilde yönetmiştir.

Operasyonel etkinliği artırmak amacıyla, 2016 yılında devreye alınacak olan yeni IT modülleri ile fiyatlama mekanizması tamamen otomatik ve zaman kazandırıcı bir sisteme dönüştürülecektir.

Ürün gelişimine destek
TEB müşterilerine sunulan marifetli hesap, 2015 yılında da rağbet gören bir ürün olmaya devam etmiştir. Marifetli hesap dışında fırsat hesap ve “CEPTETEB” hesap uygulamasına destek sağlanmıştır. Bu çerçevede ürün gelişimine destek olmak amacıyla fiyatlama metodolojisinde gerekli teknik düzenlemeler gerçekleştirilmiştir. 2014 yıl sonunda devreye alınan CEPTETEB ürünü, bütçelenen hacimlerin çok üzerinde büyüyerek Banka’nın tabana yaygın mevduat toplama stratejisine beklenenden daha fazla destek sağlamıştır.

Bono faizlerinde 2015 yılının genelinde görülen yükselme seyrine karşı Aktif Pasif Yönetimi ve Hazine Grubu portföy oluşturma açısından başarılı bir performans sergilemiş ve itfalara karşın yeni portföy yatırımlarını mümkün olduğunca yüksek seviyelerden yapmayı başarmıştır. Diğer taraftan, enflasyona endeksli tahvil yatırımları, yükselen enflasyon ile beraber yılın genelinde Banka’nın kârlılığına pozitif etki yaratmıştır.

Banka’nın taşıdığı faiz riskini yönetmek amacıyla yapılan hedge işlemleri doğru zamanlama ile gerçekleştirilmiş ve bilançonun faiz şoklarından etkilenmesinin önüne geçilmiştir. Aynı zamanda yasal ve Banka içi likidite rasyolarına uyum temkinli ve sağlam likidite yönetimi ilkesi doğrultusunda sağlanmış, Banka likiditesinin sürekliliğine katkıda bulunulmuştur.

Kurallara uyum
2015 yılı yurt içi ve yurt dışı açısından düzenleyicilerin koyduğu kuralların öne çıktığı bir yıl olmuştur. Aktif Pasif Yönetimi ve Hazine Grubu, gerek TEB’in uymakla yükümlü olduğu yurt içi mevzuat, gerekse BNP Paribas Grubu’nun uymakla yükümlü olduğu uluslararası kuralların gerektirdiği bütün değişiklikleri yapmış ve bu değişiklileri iş modellerine uygulamıştır. Bunun yanında ulusal ve uluslararası düzenlemelere uyum konusunda eğitimler düzenlenerek, Aktif Pasif Yönetimi ve Hazine Grubu çalışanlarında yüksek düzeyde farkındalık yaratmak amaçlanmıştır.

BNP Paribas ile sürdürülen sinerjik işbirliği
BNP Paribas’nın Aktif Pasif Yönetimi ve Hazine Grubu ile olan işbirliği 2015 yılında da devam etmiştir. Periyodik toplantılar ile Banka bilançosundaki gelişmeler masaya yatırılmış, gelecek üzerine beklentiler paylaşılmıştır. Borçlanma alternatifleri ve özellikle ihtiyaç duyulan bilanço ürünlerinin modellenmesi gibi konularda sağlanan “know-how” transferine karşılık, BNP Paribas da TEB’in yerel piyasa takibindeki uzmanlık ve bilgisinden faydalanmıştır. Ayrıca Banka’nın devam eden bilişim teknolojisi projeleri kapsamında, BNP Paribas’nın etkin iş süreçleri TEB bünyesine uygun hale getirilmektedir. Bu sayede iş süreçleri, olası tüm operasyonel riskleri belirlemek ve önlem almak noktasında daha güvenli bir seviyeye taşınmış, öte yandan finansal risklerin izlenmesi ve raporlanması daha etkin bir seviyeye getirilmiştir.

EMTN programı kapsamındaki ihraçlar
Kısa vadeli döviz borçlanma araçlarını çeşitlendirme adına EMTN programı çerçevesinde, BNP Paribas aracılığı ile 81 milyon ABD doları karşılığında beş ihraç gerçekleştirilmiştir. Öte yandan 500 milyon Euro kaynak ile ithalat kredisi kullandırımları için özel kredi maliyet oranı desteği devam etmiştir.

 

KURUMSAL YATIRIM BANKACILIĞI GRUBU

TEB Kurumsal Yatırım Bankacılığı, 2011 yılında, müşterilere yeni bir ürün katmanı sunmak için kurulmuştur.

2015 yılında risk yönetimi ilkelerinden ödün verilmeden, Sermaye Piyasalarında yapılan işlemlerde önemli ölçüde büyüme sağlanmıştır. Özellikle döviz ve faiz türev işlemlerinde müşterilerin riskten korunmasını sağlayacak yeni çözümler geliştirilmiş ve müşterilerin hizmetine sunulmuştur.

Grubun rekabet üstünlükleri
TEB’in yerel piyasadaki gücünü BNP Paribas’nın sermaye piyasaları, yapılandırılmış finansman ve danışmanlık alanlarındaki uzmanlık ve deneyimiyle birleştiren Kurumsal Yatırım Bankacılığı Grubu, tek başına bir kurumun bu alanlardaki tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir yapıya sahiptir.

Kurumsal Yatırım Bankacılığı, TEB’in müşteri portföyüne ve BNP Paribas’nın ürün yelpazesine entegre olmuştur. Bu sayede Grup, hem TEB bünyesindeki büyüyen müşteri ağından hem de BNP Paribas bünyesindeki güçlü ürün uzmanlarından yararlanmaktadır.

Müşterileri ile yakın ilişkisini koruyan TEB Kurumsal Yatırım Bankacılığı, çeşitli finansman kaynakları ile döviz, faiz ve emtia türevleri dahil olmak üzere farklı ürünlerde risk yönetimi çözümleri sunmaktadır.

TEB’in bünyesinde kurulan Kurumsal Yatırım Bankacılığı Grubu’nun temel amacı yerel müşteri ağını BNP Paribas’nın küresel ürün uzmanlığı ile birleştirerek sinerji yaratmaktır. Grup, 2015 yılında Finansal Piyasalar, Yapılandırılmış Finansman ve Kurumsal Finansman alanlarında yeni sinerjiler yaratmaya devam etmiştir.

TEB, önümüzdeki dönemde de yapılandırılmış borçlanma çözümleri ve yatırım olanakları sunmaya devam edecektir.

SERMAYE PİYASASI ARAÇLARI HİZMETLERİ

TEB Sermaye Piyasası Araçları Hizmetlerinde yenilikçi yaklaşım
TEB Sermaye Piyasası Araçları Hizmetleri Bölümü, BNP Paribas’nın 1990’lı yıllardan beri Türkiye’de sürdürdüğü yurt dışı takas ve saklama hizmetlerini 2007 yılından bu yana TEB bünyesinde sürdürmektedir.

Müşterileri arasında TEB Securities Services adıyla bilinen TEB Sermaye Piyasası Araçları Hizmetleri Bölümü, müşterilerine Genel Müdürlük bünyesindeki uzman ekibiyle hizmet sunmaktadır. Bölüm, Avrupa’nın en büyük saklama bankası olan BNP Paribas Securities Services ile işbirliği içinde yerli ve yabancı müşterilere takas ve saklama hizmetleri sunmaktadır. Bölüm ayrıca, finansal kurumların, kurumsal yatırımcıların ve ihraççıların yatırım ve finansman kararları sonrasında ortaya çıkabilecek sermaye piyasası araçlarına yönelik ihtiyaçlarına yenilikçi ve titiz yaklaşımları ile çözümler üretmektedir.

Bölüm;

sunmaktadır.

TEB Sermaye Piyasası Araçları Hizmetleri’nin 2015 yılı başarılarından satırbaşları
Sermaye Piyasası Araçları Hizmetleri Bölümü mevcut ürün ve hizmetlerde geçmiş yıllarda gösterdiği başarılı performansını 2015 yılında da sürdürerek yeni müşteriler kazanmış ve mevcut müşterilerinin işlem hacimlerindeki artışı başarılı bir şekilde yönetmiştir. Bölüm, 2015 yılında saklamadaki kıymetlerde ve işlem hacimlerinde yüksek bir performans göstermiştir.

2012 yılı sonunda yayınlanan yeni Sermaye Piyasası Kanunu ile birlikte Türkiye'de sermaye piyasalarında birçok değişiklik gerçekleşmiştir. Bölüm tarafından verilen takas ve saklama hizmetleri, genel saklama olarak yeni kanun kapsamında SPK iznine tabii bir hizmet olarak tanımlanmıştır. TEB, Kasım 2015'te SPK'dan genel saklama izni almıştır.

Yeni kanunla getirilen diğer yeniliklere paralel olarak portföy yönetim şirketlerine sunulacak olan bireysel ve kolektif portföy saklama hizmetleri grup dışı şirketlere sunulacak şekilde yapılandırılmıştır.

Kasım 2016'da Borsa İstanbul işlem platformu ve Takasbank takas sistemlerinin Nasdaq OMX - BISTECH sistemine dönüşümü başarıyla tamamlanmıştır. Bu kapsamda sunulan hizmetlerle ilgili teknik altyapı ve işleyiş yeni BISTECH takas sistemine adapte edilmiştir.

Ayrıca 2015 yılında Bölümün hizmet kalitesinin devamı için yapılan sistem yatırımları ve verimlilik çalışmaları sürdürülmüştür.

Sermaye Piyasası Araçları Hizmetleri Bölümü’nün rekabet gücü
TEB, küresel bakış açısı, öncü ve müşteri odaklı yaklaşımı ile 2015 yılında da bir saklama bankasından çok daha fazlasını arayan müşterilerin sermaye piyasası araçlarına yönelik işlem sonrası hizmetleri için seçtikleri banka olmaya devam etmiştir.

Sermaye piyasaları ve bankacılık sektöründeki tüm gelişmeler hukuki, teknolojik, operasyonel açılardan yakından takip edilerek etkisi bulunabilecek durumlarda yeni ürün ve teknoloji yatırımları ile hızlıca ihtiyaca cevap verilmiştir. 2015 yılında TEB Sermaye Piyasası Araçları Hizmetleri Bölümü, operasyonel mükemmelliği yakalamaya yönelik yatırımları ve müşterilerinin işlerini büyütmelerine destek olmaya verdiği öncelik ile rekabette öne çıkmıştır.

2016 yılında ve sonrasında, gerek Sermaye Piyasası Kurulu’nun gerekse Takasbank, Borsa İstanbul ve MKK gibi kuruluşların yaptıkları geliştirmeler, işbirlikleri ve bunların yarattığı değişikliklerin piyasanın işleyişini gelişmiş piyasa uygulamalarına yaklaştırması ve işlem sonrası hizmetler alanında farklı ürün ve hizmet beklentilerinin oluşması beklenmektedir.

Sermaye Piyasası Araçları Hizmetleri Bölümü bu gelişmenin müşterileriyle olan işbirliğinde yeni fırsatlar sunacağı öngörüsündedir. Bölümün hedefi, sermaye piyasasında işlem sonrası hizmetlerde öncülüğü üstlenerek hem piyasanın hem de iş kolunun gelişimine katkıda bulunacak yenilikleri hayata geçirmektir.

2015 yılında gerçekleştirilen işbirlikleri
Sermaye Piyasası Araçları Hizmetleri Bölümü BNP Paribas CIB'nin bir parçasıdır ve BNP Paribas Securities’in Türkiye kolu olarak hareket etmektedir. Ayrıca genel saklama müşterisi olan BNP Paribas şirketleri ile piyasanın işleyişi ve yeni ürünler konusunda danışman yaklaşımı ile yakın çalışmalar yürütülmektedir.

Bölüm, sermaye piyasası işlemleri olan iştirakler ile yakın işbirliği içinde çalışmaktadır. Özellikle, TEB Yatırım ile ortak sunulan Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsasına yönelik hizmetler son yıllarda başarı sağlamış; TEB Yatırım’ın Borsa İstanbul’un en yüksek iş hacmi yapan kuruluşları arasına girmesini sağlamıştır.

2015 yılında geliştirilen yeni ürünler
SPA Hizmetleri Bölümünün 2015 yılında üzerinde çalıştığı en önemli ürün, Portföy Yönetim Şirketleri'ne yönelik geliştirilen saklama ve fon hizmetleridir. Bölüm, Yeni Sermaye Piyasası tebliğleriyle şekillenen bu hizmeti, grup şirketleri ile birlikte grup dışı portföy yönetim şirketlerine de sunma fırsatını değerlendirerek hizmeti müşterilerinin taleplerine uygun hale getirmeye yönelik çalışmalar yürütmüştür.


YENİ ÜRÜN VE HİZMETLER

2015 yılında TEB’deki yeni ürün ve hizmetler arasında Kadın Bankacılığı ve CEPTETEB öne çıkmaktadır.

KADIN BANKACILIĞI

TEB, 2015 yılında kadın patronları desteklemek ve iş hayatındaki varlıklarını güçlendirmek amacıyla “Kadınların Danışman Bankası olma” ve “kadınların en çok çalışmak istedikleri banka olma” vizyonlarıyla sektörde bir ilke imza atmıştır. Banka bu kapsamda ayrı bir departman kurarak, Kadın Bankacılığı hizmeti sunmaya başlamıştır.

Kadın Bankacılığı ile kadınların ekonomiye sadece tüketici kimliğiyle değil, üretici kimliğiyle daha fazla dahil olması hedeflenerek, liderleri kadın olan KOBİ ve işletmelerin global dünya ile rekabet edebilecek seviyeye gelerek istikrarlı bir büyümeyle varlıklarını sürdürebilmeleri için finansmana erişimleri kolaylaştırılmakta, bu yönde teminatsız kredi ve özel finansman paketleri geliştirilmektedir.

Finansmana erişimin yanı sıra bilgiye, mentorluk hizmetlerine ve pazara erişimi kolaylaştırmak amacıyla da adımlar atılmıştır.

2015 yılında, kadınların bilgiye ulaşabilmeleri için TEB KOBİ TV - Kadın Patronun Ekranı ve TEB Kadın Akademisi hayata geçirilmiştir.

2015 yılında devreye alınan TEB KOBİ TV - Kadın Patronun Ekranı ile kadınlar iş hayatlarında ihtiyaç duydukları her türlü bilginin yanı sıra, ilham verici kadınların hikayelerine de ulaşabilmektedirler.

Kadın Bankacılığı kapsamında ülkenin dört bir yanındaki kadın patronlara ulaşarak işlerini geliştirmek için ihtiyaç duydukları bilgiyi sağlamak ve onları iş dünyasının başarılarıyla ilham veren kadınlarıyla buluşturmak amacıyla geliştirilen TEB Kadın Akademisi’nin ilki 15 Ekim 2015’te İstanbul’da düzenlenmiştir.

Kadın patronların en önemli ihtiyaçlarından olan mentorluk desteğinin sağlanması için İngiltere merkezli Cherie Blair Foundation for Women ile anlaşma imzalanarak, mentorluk programı hayata geçirilmiştir. Dünya genelinde 80 ülkede faaliyet gösteren Cherie Blair Foundation for Women, TEB mentorluk programı ile Türkiye’de ilk kez kadınlara ulaşacaktır.

TEB 2015 yılında, kadın patronların yeni pazarlara ulaşmalarına destek olmak amacıyla WeConnect International üyesi olmuştur. WeConnect, %51 kadın ortaklı işletmelerin bölgesel veya global anlamda büyük partnerlerle çalışmaları konusunda eğitim, danışmanlık hizmeti sunarak tedarik zincirine katılmalarını sağlamak amacıyla bütün dünyada faaliyet gösteren bir kuruluştur.

CEPTETEB

TEB 2015 yılında, dijital bankacılık platformu CEPTETEB’i yatırımlarının odağına taşımıştır.

Mart 2015’te lansmanı gerçekleşen ve bir bankanın sağladığı tüm avantajları sunan CEPTETEB Dijital Bankacılık Platformu, yalın tasarımı, basit menü yapısı ve pratik kullanımı ile kullanıcılara, banka şubesine gitmeye gerek kalmadan İnternet Şubesi, Mobil Şube, Destek Merkezi ve ATM’ler üzerinden hizmet sunmaktadır.

Kullanıcılar birçok farklı avantajın sunulduğu CEPTETEB’e www.cepteteb.com.tr veya mobil uygulama üzerinden başvuruda bulunabilmekte; üyelik işlemleri maksimum iki gün içinde belirtilen adrese randevu ile gelen “CEPTETEB Müşteri İlişkileri Yöneticileri” tarafından tamamlanmaktadır.

CEPTETEB’in ürün ve hizmetlerinden anında yararlanabilen kullanıcılar, dijital kanallardan tüm bankacılık işlemlerini gerçekleştirebilmektedirler.

 

TEB İNSAN KAYNAKLARI GRUBU

TEB İnsan Kaynakları Grubu, TEB’in stratejik hedeflerini gerçekleştirmesi doğrultusunda kilit bir role sahiptir.

İnsan Kaynakları Politikası
TEB İnsan Kaynakları;

için çalışmaktadır.

TEB İnsan Kaynakları, uygulamalarıyla tüm Banka çalışanlarına hızlı ve etkin bir şekilde destek vermekte; TEB Genel Müdürlük ve şubelerinin verimlilik ve performansının daha da artırılmasında büyük rol oynamaktadır.

Kariyer gelişimi
TEB çalışanlarının kariyer gelişimlerine odaklanarak, müdür atamalarının büyük kısmını iç kaynaklarından karşılamaktadır. 2015 yılında toplam 103 başarılı TEB çalışanı müdürlük görevini üstlenmiştir. Ayrıca yönetici ve altı unvanlarda görev alan 645 çalışanın bir üst pozisyona terfisi gerçekleştirilmiştir.

E-jobs uygulaması ile BNP Paribas ve TEB Grubunda yer alan açık pozisyonlar tüm TEB çalışanlarıyla paylaşılarak herkesin eşit şartlarda yeni kariyer fırsatlarından haberdar olması ve açık pozisyonlara başvurabilmesi sağlanmıştır.

2015 yılında yetenek yönetimi ve yetenek gelişim planları
2015 yılında Yetenek Yönetimi süreçleri kapsamında yüksek potansiyel ve performans gösteren çalışanlar belirlenerek bu çalışanların gelişimleri Yetenek Yönetimi ekibi tarafından çalışanların yöneticileri ile birlikte yakından takip edilmiştir.

Yetenek gelişim planları
Yüksek potansiyel ve performans gösteren yaklaşık 1,000 TEB çalışanı için online olarak hazırlanan Yetenek Gelişim Formları ile çalışanların güçlü ve gelişime açık yönleri belirlenerek, gelecekteki kariyer yolları ile ilgili danışmanlık verilmektedir. Bu çalışanların gelişimi için rotasyon, e-öğrenme, sınıf içi eğitim programları, interaktif atölye çalışmaları ve deneyim paylaşım toplantıları ile zenginleştirilmiş 18 aya yaygın bir gelişim programı da bulunmaktadır. 2015 yılında 686 kişi için “Yetenek için Gelişim Planı” görüşmesi yapılmıştır.

2015 yılında da TEB, BNP Paribas Grubu içinde grup içi görev değişikliklerine olanak sağlayan, Fransa, Belçika, İtalya, İngiltere, Türkiye ve Lüksemburg arasında oluşturulan Mobility Community üyesi olarak, çalışanlarına uluslararası kariyer fırsatları sunmaya devam etmiştir.

Yüksek potansiyel ve performans gösteren çalışanların üst yönetimle bir araya gelerek açık ve samimi bir ortamda fikirlerini paylaşabildikleri Yeteneklerle Kahvaltı Sohbetleri 2015 yılında da devam etmiştir.

2015 yılında, genç profesyoneller ve üst yönetim arasında bir köprü oluşturmak, üst yönetimin Y kuşağını yakından tanımasını sağlamak ve karşılıklı paylaşım fırsatlarını çoğaltmak amacıyla Fikir Paylaşım Platformu: TEB Fikirbazlar projesinin temelleri atılmıştır. 1 Usta Fikirbaz ile 3 Genç Fikirbaz’ın yapılandırılmış görüşmeler çerçevesinde, 4 ay süresince, her ay buluşacağı projenin lansmanı 2015 yılı Aralık ayında yapılmıştır.

Ücretlendirme ve sosyal imkanlar
TEB’de maaş ödemeleri gerekli yasal kesintiler sonrasında her ay net olarak ödenmektedir. Aylık maaşa ek olarak, tüm TEB çalışanlarına performansa dayalı başarı ve satış primi ya da performans ikramiyesi ödenebilir. 2015 yılında Bankada performansa dayalı yapılan ödemelerin yıllık ortalama tutarı bu ödemeyi alan çalışanların aylık ortalama ücretlerinin 1.85 katı olarak gerçekleşmiştir.

Ayrıca TEB çalışanlarının görev ve unvanları doğrultusunda araç ve/veya telefon tahsis edilmektedir. Tüm TEB çalışanları özel sağlık sigortası ve hayat sigortası güvencesi kapsamında bulunmakta ve özel sağlık sigortası poliçesi çalışmayan eş ve çocukları da kapsamaktadır. Ayrıca TEB çalışanları talepleri ile Banka’nın sağladığı işveren katkılı Bireysel Emeklilik Sistemine de katılabilmektedirler.

Genel Müdürlük çalışanları, TEB Kampüsler içindeki restoranlardan ve kafe hizmetlerinden faydalanabilirken, şube ve bölge çalışanları için yemek kartı uygulaması bulunmaktadır. Genel Müdürlük çalışanlarının ulaşımı için servis hizmeti vardır. Yıllık izin uygulamasında iş yasasının yıllık izin hükümleri uygulanmakta ayrıca tüm TEB çalışanlarının ve yakınlarının sosyal amaçlı kullanabildikleri bir sosyal tesis bulunmaktadır.

TEB Formasyon Akademisi Saklıköy
TEB Formasyon Akademisi Saklıköy’de eğitimlerin yanı sıra çalışanlar ve aileleri için spor ve sanat ve atölye faaliyetleri de düzenlenmekte, çalışanlar diledikleri zaman tesis restoranından ve aktivitelerinden yakınları ile birlikte faydalanabilmektedir.

TEB Formasyon Akademisi ayrıca Genel Müdürlük gruplarının, işkollarının, grup şirketlerinin ve BNP Paribas’nın önemli toplantılarına ev sahipliği yapmaktadır.

DİJİTAL İK

2015 yılında da TEB’in Açık İnovasyon Portalı www.icatcikar.com ve TEB Akıl Fikir Kampüsü sitesi www.tebakilfikirkampusu.com yeni yüzleri ve gelişmiş teknolojileri ile yoğun bir ziyaretçi ilgisi ile karşılanmaya devam etmiştir.

İK Çözüm Merkezi
TEB İnsan Kaynakları Çözüm Merkezi, Banka’nın İnsan Kaynakları uygulamalarına ilişkin iç ve dış müşterilerin ilettiği soru ve taleplerin ilk başvuru noktası olarak hızlı ve hatasız karşılanması, memnuniyetlerinin artırılması ve buna yönelik bir iletişim platformunun oluşturulması amacıyla kurulmuş ve 2015 yılında da faaliyetlerine devam etmiştir.

Great Place to Work®/En İyi İşyeri
TEB İnsan Kaynakları Grubu, Banka içerisindeki stratejik projelerde bir Değişim Yönetimi lideri olarak görev almaktadır.

Çalışanlar için “En Çok Çalışılmak İstenen İşyeri”ni yaratmak ve sektörde çalışanların en çok tercih ettiği banka olma hedefi ile yola çıkan TEB, 2012 yılından bugüne devam eden “En iyi İşyeri Projesi” ile birçok aksiyonu hayata geçirmiştir.

TEB’i bu konuda başarıya götüren en önemli unsurlardan biri, en iyi işyeri olma hedefinin tüm TEB yönetimi tarafından benimsenmiş olması, sahiplenilen bir hedef olması ve yönetimin içten ve samimi bir iletişim ile attıkları adımlar olmuştur.

TEB sektörde bir ilke imza atarak organizasyondaki tüm grupları temsil eden çalışanlardan oluşan 600 kişilik “Çalışanın Sesi Platformu”nu kurmuştur. TEB’in En İyi işyeri yolculuğunda çalışanların tüm duygu ve düşüncelerini İnsan Kaynaklarına ve tüm Yönetime aktaran ve bu geribildirimler paralelinde hayata geçirilen aksiyonları ise Banka’ya aktaran “Çalışanın Sesi Platformu” TEB’de tüm çalışanların kendilerini ilgilendiren konularda karar süreçlerinde yer almalarını destekleyen başarılı ve sektörde örnek gösterilen bir uygulamadır.

TEB Spor Akademisi
Çalışan sağlığını korumak, ekip ruhunu ve “biz” bilincini güçlendirmek, çalışanların kurumsal aidiyetini artırmak, sosyal sorumluluk kapsamında sosyal ve toplumsal fayda yaratmak amacıyla, spor alanında kurum içi organizasyonlar yapılmakta ve kurum dışı spor etkinliklerine çalışanların katılımı ve Banka takımlarının kurumu temsil etmeleri sağlanmaktadır.

2015 yılında TEB Spor Akademisi’nin etkinlikleri birçok branşta devam etmiştir. Bunlardan başlıcaları;

TEB Kulüp Aktiviteleri
Çalışanların ilgi alanlarında aktif olmalarını ve iş dışında da bir araya gelmelerini sağlamak amacıyla TEB Kulüp Aktiviteleri yapılmaktadır. En aktif TEB Kulüp Aktiviteleri arasında TEB Band, Türk Sanat Müziği Korosu ve Modern Dans Grubu bulunmaktadır.

İK Bizbize Toplantıları
TEB İnsan Kaynakları Grubu, 2015 yılında tüm Genel Müdürlük ve Bölge çalışanları ile gerçekleştirildiği 43 İK Bizbize toplantısında 5 bin TEB çalışanı ile birebir çalışmıştır. Grup bu çalışmalar kapsamında;

BNP Paribas İletişim Araçları
BNP Paribas’nın 78 ülkede 190 bin çalışanına yönelik hazırladığı iç iletişim dergisi Ambition ve internet televizyonu Starlight, 2015 yılında da yayınlarına Türkçe olarak devam etmiştir. Ayrıca BNP Paribas’nın intranet sitesi Echonet’te, Ambition’da ve Starlight’da TEB haberleri yer almıştır.

Sosyal sorumluluk aktiviteleri
2015 yılında sosyal sorumluluk faaliyetleri çerçevesinde, TEB’in kardeş okulu Haşim İşcan İlkokulu 3. sınıf öğrencilerinin dileklerini yerine getirmek üzere “Bir Dilek Dile” projesi yapılmış ve Banka bünyesinden geniş bir katılımla çocukların hayalleri gerçeğe dönüştürülmüştür.

Ayrıca BNP Paribas Vakfı’nın gerçekleştirdiği Dream Up Projesinde TEB Çocuk Korosu Projesi, seçilen projelerden biri olmuş ve Koruncuk Vakfı Bolluca Çocuk Köyü’nde yaşayan çocuklarla TEB Çocuk Korosu projesine başlanmıştır.

TEB’de İnovasyon
2007’den beri aralıksız gerçekleştirdiği inovasyon çalışmalarıyla dünyaca ünlü araştırma şirketi Gartner tarafından örnek gösterilen TEB, 2013’te European Financial Management Association (EFMA) tarafından 4 yıl üst üste “En Başarılı İnovasyon Yönetimi Yapan Banka” olarak seçilmiştir.

TEB, 2015’te de inovasyon ile ilgili aktiviteleriyle çalışanlarını, üniversite öğrencilerini, teknolojik girişimcileri ve müşterilerini teşvik ederek inovasyon kültürünü yaygınlaştırmaya ve müşterilerine yenilikçi ürün ve hizmetler sunmaya devam etmiştir.

Banka, inovasyon alanındaki çalışmalarını bir adım ileri taşıyarak sektörde bir ilk olan TEB Kurum içi Girişimcilik Programı’nı başlatmış, girişimci çalışanların yenilikçi özelliklerini ortaya çıkaracak ve performanslarını gösterebilecekleri ekosistemi onlar için yaratmıştır.

Geleneksel TEB Akıl Fikir Yarışması
2015 yılında TEB’in inovasyon çalışmalarının kurum dışındaki en büyük yansımalarından biri olan Geleneksel TEB Akıl Fikir Yarışması’nın dokuzuncusu düzenlenmiştir.

Müşterilerine sunduğu yenilikçi ve yaratıcı hizmetlerle onların hayatını kolaylaştıran TEB, inovasyonu farklılaşma stratejisinin en önemli araçlarından biri olarak görmektedir.

Akıl Fikir Yarışması kanalı ile TEB’e 2015 yılında 13,900 proje iletilmiştir. Yarışma başvurularının alındığı www.icatcikar.comsitesi, 95 ülkeden 186 bin ziyaretçiyi ağırlamıştır.

TEB Müşterileri, üniversite öğrencileri ve yeni mezun genç profesyonellerden gelen yenilikçi fikirler yine TEB’in müşterilerine sunduğu ürün ve hizmetlere dönüşmüştür.

Üniversite Aktiviteleri - Akıl Fikir Kampüsü
TEB İnsan Kaynakları Grubu, 2015yılında da kampüs aktiviteleri ile genç yeteneklere ulaşarak, onları iş hayatı ile tanıştırmaya ve TEB’i tanıtmaya devam etmiştir. Bu kapsamda; Koç, Galatasaray, Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ, Sabancı, Bilkent, YTÜ, İstanbul, Marmara, Bahçeşehir, Hacettepe, 9 Eylül, Ege üniversitelerinin kampüslerinde tanıtım çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

Akıl Fikir Kampüsü uygulaması ise üniversitelerin 3. ve 4. sınıf öğrencilerine sıra dışı eğitimlerle inovasyon ile tanışıp, yenilikçiliğin ve yaratıcılığın desteklenip ödüllendirildiği bir çalışma ortamını tanıma, TEB üst düzey yöneticileriyle keyifli sohbetler yapma fırsatı sunmaktadır. 2015 yılında gerçekleşen 3 aktiviteye 52 öğrencinin katılımı sağlanmış olup başarılı öğrencilere staj ve iş imkânı sağlanmıştır.

2015 TEB İnovasyon Ödülleri
TEB, İnovasyon yaklaşımı ile “Küresel IMP³rove Ödülleri”nde dünya çapında 2 binden fazla büyük kurum arasında ilk 16’ya girerek ödüllerde yarı finale kalma başarısı göstermiştir.

TEB, 2015 yılında “CEPTETEB” uygulaması ile BNP Paribas Grup İnovasyon Ödülü’nü, “TEB-Matik Monitoring” uygulaması ile BNP Paribas Grubu IFS Ödülü’nü ve “Mars & Teleskop” projesi ile de IRB İnovasyon Ödülü’nü kazanmıştır.

TEB, İnsan Kaynakları alanında da, 6 farklı ülkede aynı anda düzenlenen “International Hackathon” etkinliği ile BNP Paribas Grup İnovasyon Ödülü’nü almaya hak kazanmıştır.

TEB, Türkiye'nin en yenilikçi şirketlerinin ödüllendirildiği Gamechangers 2015’te “TEB Kurum içi Girişimcilik Programı” ile “Liderlik Ödülü”ne layık görülmüştür.

TEB’de eğitim
TEB günümüzde finansal hizmetler sektörünün en önemli ayrıştırıcı unsurunun “nitelikli ve eğitimli insan gücü” olduğunun bilinciyle, çalışanlarının kişisel ve mesleki gelişimlerine en etkili şekilde destek olmayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda düzenlenen eğitimler, kurum içi veya dışı kaynaklarla yürütülen gelişim ve değişim projeleri, eğitim merkezlerinin “iç müşteri hizmet standardının sağlanması” gibi konular eğitim faaliyetleri içinde yer almaktadır.

2015 yılında Banka’nın iç eğitmen kadrosu genişletilmiş, iç kaynakları etkin kullanma ve gelişen eğitim teknolojilerini takip ederek dijital platformu eğitim programlarının bir parçası haline getirme konularında çalışmalar yapılmıştır.

Eğitim ve Gelişim alanında dünyanın en büyük ve prestijli organizasyonlarından biri olan ATD (Association for Talent Development) tarafından TEB Academy “BEST” olarak nitelendirilen, eğitim ve gelişim konusunda en iyi uygulama ve örneklere sahip şirketler arasına 8. sıradan girmiş ve organizasyona Türkiye’den giren şirketler arasında birinci olmuştur. Ayrıca TEB Akademi, alanında dünyanın en önemli kurumlarının başvurduğu, 21 yıllık köklü bir geçmişe sahip Brandon Hall Group Mükemmellik Ödülleri’nde, “İşkolu Akademileri” ile 3 ödülün sahibi olmuştur. TEB Akademi;

2015 sonu itibarıyla TEB’de kişi başına düşen eğitim 73 saat olarak gerçekleşmiştir.

Sınıf eğitimlerine 10,921 farklı TEB çalışanı katılmıştır.

Eğitimlerin %56’sı sınıf, %42’si e-öğrenme, %2’si ise işbaşı eğitim olarak yapılmıştır.

2015 yılında eğitimlerin %63’ü iç eğitmenler tarafından verilmiştir.