2017 FAALİYET RAPORU
PDF BNP PARIBAS GRUP İLETİŞİM ENGLISH

TÜRK EKONOMİ BANKASI'NDA 2017 YILININ DEĞERLENDİRİLMESİ

GENEL DEĞERLENDİRME

TEB’in 31 Aralık 2017 ve 31 Aralık 2016 tarihleri itibarıyla, temel büyüklükler açısından sektörden aldığı paylara ve bu paylardaki gelişime ilişkin göstergelere aşağıda yer verilmiştir.

Banka’nın 2016 yılı büyüklükleri esas alınarak yapılan 2017 yılı değerlendirmesinde;

TEB’İN SEKTÖRDEKİ KONUMU

(milyon TL)

31.12.2017

TEB

Sektör

Banka’nın Payı (%)

Toplam Aktifler

85,758

3,257,819

2.63

Toplam Krediler

63,291

2,154,280

2.94

Toplam Mevduat

55,577

1,804,766

3.08

Şube Sayısı

504

11,585

4.35

Personel Sayısı

9,464

208,280

4.54

Kaynak (sektör rakamları için): BDDK Aylık Bülten Aralık 2017

 

ÖDÜLLER

TEB’in çalışmaları 2017 yılında da yurt içinde ve dışında takdir toplamış ve birçok ödül kazanmıştır.

BÖLÜM

KATEGORİ

ÖDÜL

BİREYSEL BANKACILIK

2017 Communitas Awards

Leadership in Community Service and Corporate Social Responsibility

Leadership category

2018 Communitas Awards

Corporate Social Responsibility/New Category

Corporate Social Responsibility

PR Daily's Corporate Social Responsibility Award

Social Impact

Honarable Mention

DİJİTAL BANKACILIK

EFMA & SAP SME AppsBank Awards

TEB-CEPTETEB Best Mobile Banking Application

Best

Financial Innovation Awards

CEPTETEB-Best Payment Innovation

Best

WebAward (CEPTETEB web site)

CEPTETEB 2017 Bank Standard of Excellence, Financial Services Standard of Excellence

Standard of Excellence

WebAward (TEB Özel Dijital Müze Web Sitesi)

Best Toy & Hobby Website

Best

ÇAĞRI MERKEZİ

Contact Center World

Best Use of Technology

Altın Madalya (1.lik)

Contact Center World

Best Contact Center

Bronze Madalya (3.lük)

Contact Center World

Best Customer Service

Bronze Madalya (3.lük)

KURUMSAL BANKACILIK

Stevie International Business Awards 2017

SMS’le Gümrük Vergisi

 

Best Business Awards

Sanal Hesap

 

BNP Paribas IFS

Fast Pay

 

KOBİ BANKACILIĞI

2016/2017 European Business Awards

Müşteri Odaklılık (Kadın Bankacılığı ile)

Ruban d’Honneur (onur kurdelası)

2017 Global Banking Alliance for Women

Highest Engagement (Kadın Bankacılığı ile)

Highest Engagement

İNSAN KAYNAKLARI

Top Employer Türkiye 2017

TEB 5 yıl üst üste Avrupa ve Türkiye’nin “En İyi İş Vereni” olarak tescillendi.

 

Top Employer Europe 2017

TEB 5 yıl üst üste Avrupa ve Türkiye'nin “En İyi İş Vereni” olarak tescillendi.

 

IRB Innovation Talent Ödülü

TEB Tasarım Atölyesi & Fikirbazlar

 

Great Place To Work

En iyi işverenler listesine giren tek banka

 

MARKA VE İLETİŞİM

Communicator Awards

Award of Distinction: Digital Hopscotch

 

Communicator Awards

Award of Distinction: We Are Tennis Fan Academy Turkey

 

Kristal Elma 2017

Radyo kategorisi/Kristal Elma (Birincilik Ödülü)-“Global Genç Hesap” ile

 

Kristal Elma 2017

Film, TV ve Sinema-Banka Sigorta ve Finansal Hizmetler kategorisi/Kristal Elma (Birincilik Ödülü)-“CepteTEB’li Olsan Nolur Olmasan Nolur” ile

 

 

 

KURUMSAL BANKACILIK GRUBU

KURUMSAL BANKACILIK GRUBU

TEB Kurumsal Bankacılık, ortağı BNP Paribas’nın global ağı ile yaratılan sinerjinin de desteğiyle, yıllık cirosu 50 milyon TL ve üzerinde olan büyük ölçekli ulusal ve uluslararası firmalara, gruplara ve holding şirketlerine, katma değeri yüksek ürün ve hizmetler sunmaktadır.

TEB Kurumsal Bankacılık iş kolunda;

alanlarında hizmet vermektedir.

Uzun vadeli müşteri ilişkileri yönetimi yaklaşımı

TEB’in 7’si İstanbul’da olmak üzere toplam 15 kurumsal şubesi bulunmaktadır. Banka, uzun vadeli müşteri ilişkileri yaklaşımı doğrultusunda şekillendirdiği ayrıcalıklı ve nitelikli hizmetlerini; deneyimli ve konusunda uzman kadroya sahip dış ticaret merkezleri ve çok uluslu firmalar özel yapılanması kanalıyla sunmaktadır.

TEB, 2017 yılında Kurumsal Bankacılık alanında sahip olduğu etkinliği daha da güçlendirmiş, finansal piyasaların sürekli değişen ve yoğun rekabet yaşanan ortamında, müşterilerinin farklı ihtiyaçlarını karşılayarak müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tutmayı başarmıştır.

TEB, Kurumsal Bankacılık iş kolunda “müşterilerin ilk aklına gelen banka” olma hedefi doğrultusunda yeni ürün ve hizmet çözümlerine yönelik çalışmalarını gelecek dönemlerde de sürdürecektir.

KÜRESEL TİCARET VE BANKA İLİŞKİLERİ

Dış ticaret alanında özellikli operasyonel çözümler

TEB, BNP Paribas’nın global hizmet ağının sağladığı desteğin de yardımıyla, dış ticaret alanında farklılaşmış ve ihtisaslaşmış bir banka konumuna ulaşmıştır.

Dış ticaret finansmanı konusunda dünyada ilk 3 arasında bulunan BNP Paribas, Avrupa’da ise 1. sırada yer almaktadır. BNP Paribas’nın 74 ülkede sürdürdüğü faaliyetleri ile 60’ın üzerinde ülkede, 100’den fazla noktada aktif olan “Dış Ticaret Merkezleri” (Trade Center), TEB’in bu alandaki rekabet gücünü artırmakta, müşterilerine Dış Ticaret Mevzuat Danışma Hattı ve Akreditif Vesaik Hazırlama Hizmeti gibi özellikli operasyonel çözümler sunma yetkinliği sağlamaktadır.

Dünya çapında 1,200’ü aşkın muhabir banka ile işbirliği içinde olan TEB, müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda muhabir ağını genişletmektedir. TEB, söz konusu güçlü muhabir ağının yanı sıra, BNP Paribas’nın 74 ülkeye yaygın ağını kullanarak müşterilerine dış ticaret işlemlerinde çok daha rekabetçi fiyat ve vade sunma olanağına sahiptir.

Uygun koşullarla sunulan para transferi hizmetleri

TEB, farklı ülkelerdeki yatırımları nedeniyle bu ülkelerin yerel para biriminde transfer ihtiyacı duyan müşterilerine, muhabir bankaları aracılığı ile para transferi kolaylığı sağlamaktadır.

135 farklı para biriminde 180’den fazla ülkeye para transfer edebilme kolaylığı sağlayan TEB, yurt içi Euro ve ABD doları transferi yapmak isteyen müşterilerinin işlemlerini, aynı gün valörlü olarak ve rekabetçi bir maliyet ile gerçekleştirmektedir.

%103 oranında yenilenen sendikasyon kredisi

TEB, almış bulunduğu sendikasyon kredisini bir önceki yıla göre %103 oranında yenileyerek, yatırımcıların Türkiye’deki temel ekonomik göstergelerin ve bankacılık sektörünün sağlamlığına olan inancının ve piyasalarda Banka’ya duyulan güvenin bir kez daha tescil edilmesini sağlamıştır.

385 milyon Euro ve 85 milyon ABD dolar tutarındaki kısmı 367 gün vadeli, 75 milyon ABD dolar tutarındaki kısmı da 2 yıl 30 gün vadeli olmak üzere; 25 uluslararası bankanın katılımı ile 7 Eylül 2017 tarihinde sendikasyon kredi anlaşması imzalanmıştır.

Sendikasyon kredisinin 367 gün vadeli kısmı için faiz maliyeti sırasıyla Euribor+%0.85 ve Libor+%0.95 olarak gerçekleşmiştir. Genel dış ticaretin finansmanı amaçlı kullanılacak olan 2 yıl 30 gün vadeli kredinin toplam maliyeti Libor+%1.90’dır.

TEB Dış Ticaret Merkezleri

Türkiye’nin dış ticaret hacminin yaklaşık %70’inin gerçekleştirildiği İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara ve Adana’da konumlandırılan TEB Dış Ticaret Merkezleri (Trade Center), dış ticaret finansmanı ve dış ticaret danışmanlığı konusunda Türk bankacılık sektöründe bir ilk olma özelliğini taşımaktadır.

Hali hazırda beş noktada faaliyet gösteren merkezlerde, TEB’in ve BNP Paribas’nın dış ticaret finansmanı alanındaki uzmanlığı ve geniş muhabir ağı sayesinde müşteri ihtiyaçlarına en uygun dış ticaret finansman modelleri geliştirilmektedir.

İhracat finansmanı alanında sektörde farklılık yaratan ürünler

Dış ticaret finansmanı konusunda Türkiye’nin öncü ve yetkin bankalarından biri olan TEB’in ihracatın finansmanında da bulunduğu güçlü konum, bankacılık sektörü verileriyle de teyit edilmektedir. TEB’in bireysel krediler hariç toplam canlı kredilerinin yaklaşık %12’si ihracatın finansmanı için kullandırılmıştır.

TEB’in ihracat kredilerinde sektördeki pazar payı %5.7 seviyesindedir ve sektörde 6. sıradadır. TEB yurt dışından Türkiye’ye gelen garantilerin işlem adedi olarak % 9.3’üne, belgeli ihracat işlemlerinin ise işlem adedi olarak % 5.1‘ine aracılık etmiştir.

TEB Dış Ticaret Merkezleri bünyesinde kurulan, “yapılandırılmış ticaret ve emtia finansmanı” konularında uzman ekip tarafından, ürün tedarikine ve firmaların nakit akışlarına özel çözümler tasarlanmakta, klasik finansman yöntemlerinin dışında, sektörde farklılık yaratan ürünler firmalara sunulmaktadır.

TEB, hububat, bitkisel ve kimyasal yağlar, plastik hammaddeleri, kimyasal ürünler, meyve konsantreleri ve demir, bakır, krom cevheri gibi emtiaların finansmanına yönelik çözüm üretme alanında uzmandır. Bu alanda hem iç piyasada hem de dış ticarette Banka müşterilerinin finansman ihtiyaçları, tedarik aşamasından tahsilat aşamasına kadar yapılandırılmaktadır.

TEB, 2013 yılı başında faaliyete geçen lisanslı depoculuk kapsamında, Türkiye’de emtia finansmanı kredisini yapılandıran ilk banka olmuştur. Banka bu alanda, Türkiye’nin ilk özel lisanslı deposunda muhafaza edilen ürünlere karşılık düzenlenmiş olan ürün senedini teminat kabul ederek kredi kullandırmış ve sektöründe bir ilke daha imza atmıştır. Temmuz 2017 itibarıyla ELÜS (Elektronik Ürün Senedi) karşılığı kredi kullanımı için gerekli altyapı tamamlanarak, müşterilerin finansman talepleri karşılanmaya başlanmıştır.

TEB ayrıca, ihracatçılara sunulan uygun finansal çözümlerden biri olarak TCMB’nin ihracata yönelik faaliyet gösteren Türk firmalarına tahsis ettiği Reeskont Kredisi kullandırımında da aktif rol üstlenmiştir.

Dış ticaret eğitimleri

TEB, dış ticaret faaliyetleri yürüten ve yurt dışı yatırımları bulunan müşterilerine özel danışmanlık hizmetleri sunmaktadır. Banka bunun yanı sıra; sektörel ve bölgesel İhracatçı Birlikleri, Ticaret ve Sanayi Odaları, Organize Sanayi Bölge Müdürlükleri ve benzeri kuruluşlarla işbirliği yaparak, Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki firmaların ihtiyaçlarına yönelik özel dış ticaret uygulamaları, eğitimleri ve dış ticaret seminerleri (trade learning) düzenlemektedir.

BPO - Banka Ödeme Yükümlülüğü

Uluslararası Ticaret Odası (ICC), dünya ticaretinin %70’inden fazlasının açık hesap olarak gerçekleşmesi ve akreditifli ödemelerin payının %12’lerin altına inmesi gerçeğinden hareketle, Nisan 2013’te yeni bir ticaret finansmanı çözümünün uluslararası kurallarını yayınlamıştır. BPO adını taşıyan bu yöntem, açık hesap ticaretini kolaylaştırmak ve akreditifin sağladığı güvence ile birlikte açık hesap ödeme yönteminin hızını birleştirmek üzere tasarlanmıştır.

Bu trendi yakından takip eden TEB, ödemeler konusunda sunduğu çözümlerin en yeni ve en güncel örneği olan BPO’yu Türkiye’de müşterilerine kullandırabilen ilk iki bankadan biri olurken, EMEA bölgesinde ve dünyada sırasıyla 5. ve 16. banka olmuştur. Ayrıca ithalatçı taraf için finansman içeren BPO işlemi, dünyada ilk kez TEB tarafından yapılmıştır.

2017 yılında, BPO’yu düzenli olarak kullanan müşteri sayısında önemli bir artış kaydeden TEB, müşterilerine dış ticaret finansmanı ve risk yönetimi konusunda en güncel ürünleri ve hizmeti sunmaya önümüzdeki dönemlerde de devam edecektir.

NAKİT YÖNETİMİ

Kurumsal müşterilerin ödeme ve tahsilatlarını gerçekleştirmelerini kolaylaştıracak, nitelikli ve yenilikçi ürün ve hizmetler sunan TEB, nakit yönetimi alanında sürekli olarak kendisini geliştirerek inovatif ürünleri ile pek çok kez uluslararası yarışmalarda ödüller kazanmıştır.

TEB, uluslararası finans ve bankacılık dünyasının en prestijli ödül organizasyonlarından Asian Banking&Finance tarafından 2017 yılında dördüncü kez “Türkiye’de Yılın Nakit Yönetimi Bankası” ödülüne layık görülmüştür. Banka; KPMG, Deloitte ve Ernst&Young gibi dünyaca ünlü uluslararası finansal denetim firmaları tarafından yapılan değerlendirme sonucunda bu ödülü almaya hak kazanmıştır.

TEB, 2017 yılı içinde SMS ile gümrük vergisi ödeme hizmetini de geliştirmiş ve müşterilerine sunmaya başlamıştır. Ürün, Stevie Awards 2017 ödüllerinde “2017 Yılının En İyi Yeni Ürünü/Servisi” kategorisinde bronz ödül almıştır.

Çok uluslu firmalara nakit yönetiminde sağlanan önemli avantajlar ve kolaylıklar

TEB, BNP Paribas’yla birlikte, dünya çapındaki iştirakleri için tek bir global çözüm isteyen küresel müşterilerine yönelik nakit yönetimi uygulamaları geliştirmektedir.

2017 yılında da Türkiye’de mevcut ya da planlanan faaliyetleriyle ilgili ulusal ve uluslararası ödeme ve tahsilat süreçlerinde verimlilik ve kontrol sağlayabilecekleri birçok özel ürün ve çözüm müşterilere sunulmuştur. TEB, uluslararası müşterilerine BNP Paribas’nın global nakit yönetim sistemine tam entegre ürün ve hizmetlerini sunmaya önümüzdeki yıllarda da devam edecektir.

Çok Uluslu Firmalar Masası

2006 yılında Türkiye’de Çok Uluslu Şirketler Masası’nı kuran ilk banka olan TEB, yurt içindeki yaygın şube ağının yanında, 74 ülkede, 188,000 çalışanı, 23 milyonu aşkın müşteri ve 7 binden fazla şubesi ve 99 Dış Ticaret Merkezi (Trade Center) bulunan BNP Paribas’nın “One Bank for Corporates” sloganı ile çok uluslu firmalara ve yurt dışında faaliyet gösteren Türk firmalarına önemli avantajlar ve kolaylıklar sağlamaktadır.

TEB, çok uluslu firmaların, global ortaklarının BNP Paribas’da aldığı servis kalite ve standardını, lokal regülasyonlar çerçevesinde maksimum düzeyde vermektedir.

TEB Kurumsal Bankacılık bünyesinde yer alan Çok Uluslu Firmalar Masası, tüm Genel Müdürlük birimlerinde ve Kurumsal şubelerdeki özel ve uzmanlaşmış ekipleri ile 45 farklı ülkeden 1,300’e yakın çok uluslu firmada olduğu gibi, Türkiye’de faaliyet gösteren tüm çok uluslu firmaların ana bankası olmayı hedeflemektedir.

Güçlü sinerji ile çapraz satış ve iş geliştirme faaliyetleri

Müşteri odaklı bir yaklaşım ile müşterilerine tek noktadan yenilikçi ve yaratıcı ürün ve hizmetler sunan TEB, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2017 yılında da “gruba değer yarat” kültürüyle Kurumsal Bankacılık müşterilerine özel ürün sunumuna devam etmiştir. Bu kapsamda yine geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi TEB Grubu’nun yurt içi iştiraklerinin ve BNP Paribas’nın rekabetçi gücünden de yararlanılmıştır.

TEB, çapraz satış ile değer yaratma kültürü çerçevesinde, özellikle yatırım bankacılığı ürün ve hizmetlerine ihtiyacı olan müşterilerine, BNP Paribas’nın güçlü yurt dışı ilişki ve ürün ağının katkılarıyla;

konularında hizmet sunmaktadır.

TEB Kurumsal Bankacılık grubu, BNP Paribas ile geliştirilen sinerjiye ek olarak müşterilerinin iş alanları ve ihtiyaçları doğrultusunda;

ana başlıklarında, Banka bünyesindeki iş kolları ile çapraz satış ve iş geliştirme faaliyetleri yürütmektedir.

TEB’in yerel ve uluslararası ürün ve hizmet çeşitliliği, müşterilerine Grup Şirketleri aracılığıyla sunduğu hizmetlerde de ön plana çıkmaktadır:

İŞ GELİŞTİRME FAALİYETLERİ

Kurumsal Bankacılık İş Geliştirme Departmanı; Kurumsal Bankacılık müşteri portföyünün genişletilmesi amacıyla, BNP Paribas Grubu ve çeşitli kuruluşlarla temaslarda bulunarak yeni iş birlikleri geliştirmektedir.

İş Geliştirme Departmanı, Kurumsal Bankacılık alanında önümüzdeki dönemde değişen müşteri ihtiyaçlarını doğru bir biçimde ve zamanında karşılamaya, teknolojik gelişmeleri yakından izlemeye ve müşterilere kapsamlı dijital bankacılık hizmetleri sunmaya odaklı iş geliştirme faaliyetlerini yürütmektedir.

Bu çerçevede, 2017 yılında kurumsal müşteri ağının genişletilmesi çalışmaları başlatılmış ve Kurumsal Bankacılığın Dış Ticaret ve Banka İlişkileri hizmetleri otomasyona alınmıştır. Küresel ticaret çözümleri sunulan müşterilerin hayatını kolaylaştırmak için dijital gelişmeler takip edilerek son teknoloji servisler sunulmasına yönelik çalışmalara da başlanmıştır.

KAMU BANKACILIĞI

Kamu sektörü ile daha kapsamlı çalışılmasına ve işbirliği olanaklarının artırılmasına yönelik olarak Kurumsal Bankacılık bünyesinde, Kamu Bankacılığı Departmanı oluşturulmuştur. Yürütülen çalışmalar sonucunda, çok kısa sürede kamu kurumlarına uygun fon kaynakları sağlanmış ve 2017 yılında ilk kez kamu kurumlarında TL dış ticaret işlemleri gerçekleştirilmiştir.

Dış ticaret, yapılandırılmış ticaret finansmanı, nakit yönetimi, alternatif finansman olanakları, Kamu Bankacılığı Departmanı’nın öncelikleri arasında yer almakta, TEB Kurumsal Bankacılık ve BNP Paribas’nın Yatırım Bankacılığı alanındaki yeteneklerini müşterilerin daha uzun vadeli ve daha uygun alternatif kaynak ihtiyaçlarını karşılamakta kullanılması hedeflenmektedir.

Kredi piyasalarının yanı sıra kamu kurumlarının sermaye piyasalarına erişimlerinin konvansiyonel ve İslami ürünler üzerinden sağlanmasına, ayrıca kamu kurumları ile ilişkide olan küçük ve orta boy işletmelerin de finansmana erişimlerini kolaylaştıracak sistemlere yönelik çalışmalar sürdürülmektedir.

PAZARLAMA VE İŞ YÖNETİMİ

Pazarlama ve İş Yönetimi Departmanı; rekabet avantajı yaratmak üzere, TEB genel stratejileri doğrultusunda, hedef müşteri gruplarının ve pazar stratejilerinin belirlenmesi ve bu kapsamda işkolunun ve Banka’nın verimliliğine katkı sağlayacak iş yönetim modellerinin geliştirilmesi konusunda çalışmalar yürütmektedir.

Pazarlama ve İş Yönetimi Departmanı, stratejik planlamanın yanı sıra proje yönetimi fonksiyonlarını yürütmek amacıyla da görevini sürdürmektedir. Departman; Kurumsal Bankacılık portföyünün koordine edilmesi, planlanması, izlenmesi ile birlikte iyileştirme önerisi bekleyen alanlarda detaylı analizler yaparak stratejik öneme sahip çeşitli projelerin yönetimi ve koordinasyonu sorumluluğunu da yerine getirmektedir.

Pazarlama ve İş Yönetimi Departmanı ayrıca;

 

KOBİ BANKACILIĞI GRUBU

TEB, 2005 yılından bu yana ve “danışman bankacılık” yaklaşımı ile yürüttüğü KOBİ Bankacılığı faaliyetleri kapsamında KOBİ’lere sunduğu ürün ve hizmetleri sürekli geliştirmekte, zorlandıkları büyüme ve rekabet gibi alanlara getirdiği farklı çözümlerle yardımcı olmaktadır.

Ekonomi ve teknoloji alanlarındaki değişim ve gelişimi de yakından takip eden Banka, bu değişim süreci içinde KOBİ’lerin de farklı bakış açıları kazanmaları, geleceğin iş ve üretim hayatına daha iyi hazırlanmaları konusunda onlara rehberlik etmektedir.

TEB; KOBİ Bankacılığı alanında, farklı ölçekte ve farklı ürün ve hizmet gereksinimi duyan müşterilerine butik hizmet sunmak amacıyla ayrı iş kolları üzerinde yapılanmıştır. Banka’nın Kadın Bankacılığı, İşletme Bankacılığı, Tarım Bankacılığı ve Girişim Bankacılığı iş kollarıyla geliştirdiği ve müşterilerin karşılaştığı finansal problemleri de aşacak genişlikte sunduğu çözümler, ayrıca finansal olmayan konularda da bilgi, eğitim ve networke ulaşım desteği sağlamaktadır.

2017 yılında TEB KOBİ kredileri hacmi büyümeye devam etmiştir.

TEB, yıl boyunca yürüttüğü kapsamlı kredi kampanyaları ile müşterilerinin nakit ihtiyaçlarını avantajlı koşullarda karşılamaya devam etmiştir. Banka, KOBİ kredilerindeki büyümesinin yanı sıra Altın Bankacılığı’nda edindiği tecrübeyle yıllardır süregelen kredilerdeki sektör liderliğini sürdürmeyi başarmıştır.

TEB, KOBİ’lerin geleceğin dijital dünyasına hazırlıklarına destek olmaktadır. Teknolojide yaşanan gelişim, bütün sektörleri etkilemekte, üretim ve tüketim süreçlerinin dijitalleşmesi tüm tarafların iş yapış şekillerini değiştirmektedir. Teknoloji odaklı üretimin bu süreçte kazandığı önem, sanayinin önümüzdeki dönemde yaşayacağı değişimi yönetmek açısından göz önünde bulundurması gereken hayati bir faktör olarak değerlendirilmektedir.

Rekabetin boyut atladığı dijitalleşme sürecinde “katma değerli üretim” ön plana çıkmakta; dijitalleşmeyi büyük küçük demeden bütün işletmelerin içselleştirmeleri, teknolojiyi iş yapış şekillerine entegre etmeleri ve sanayinin dijitalleşmesi olarak da adlandırılan Endüstri 4.0 sürecine uyum sağlamaları kritik önem kazanmaktadır.

TEB, KOBİ’lerin “Endüstri 4.0” kavramına adapte olabilmeleri ve bu sürece dair farkındalıklarını artırabilmeleri adına sorumluluk almaktadır. Hem finansal hem de finansal olmayan ürün ve hizmetlerle fark yaratmaya odaklanan Banka, KOBİ’leri geleceğin koşullarına hazırlarken rekabette öne çıkmalarını sağlamaya yönelik çalışmalar yürütmektedir.

TEB, ürün ve hizmetlerini KOBİ’lerin teknolojik dönüşümüne rehberlik edecek formatta yapılandırmaktadır.

TEB’in “KOBİ’lerin Danışman Bankası” misyonuyla yapılandırdığı katma değerli hizmetleri, KOBİ’lerin teknolojik dönüşümüne de rehberlik edecek formatta geliştirilmektedir.

KOBİ’lerin “Endüstri 4.0” kavramına adapte olabilmelerini sağlamak ve firmaları rekabette ön plana çıkarmak amacıyla farklı illerde “TEB KOBİ Akademi Endüstri 4.0 Buluşmaları” düzenlenmeye başlanmıştır. İlk olarak 14 Nisan 2017’de İstanbul’da başlatılan buluşmalar İzmir, Konya, Denizli ve Adana’da devam etmiş, il bazında organize edilen toplantılara ilaveten, sanayinin kalbi olarak bilinen organize sanayi bölgelerinde de eğitimler düzenlenmiştir. Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’nde başlatılan seri çerçevesinde, özel ihtiyaçları olan bölgelerde daha derinlikli eğitimler verilmesi hedeflenmektedir.

Endüstri 4.0 Buluşmaları kapsamında, 2,000’i aşkın iş insanıyla Endüstri 4.0 kavramı, Türk sanayi ve ekonomisine etkileri ve Endüstri 4.0’a adaptasyon gibi konu başlıklarını içeren bilgiler paylaşılmıştır. TEB KOBİ Akademi çatısı altında ise 2017 yıl sonu itibarıyla 113 etkinlikte sayıları 26,000’i aşan iş insanına ulaşılmıştır.

TEB KOBİ TV, dijitalleşme konusunda KOBİ’lere yol göstermeye odaklanmıştır.

KOBİ’lere yönelik yayın yapan ilk internet televizyonu olma özelliği taşıyan ve Banka’yı sektörde farklılaştıran TEB KOBİ TV; 2017 yılında da başta KOBİ’ler olmak üzere çalışan dünyasının iş ve kariyer gelişimine yönelik özel haberler yaparak güvenilir bir online bilgi/haber kaynağı olmaya devam etmiştir.

TEB KOBİ TV, ekonomi, piyasa ve iş hayatının nabzını tutan haberlerinin yanında; yıl başından itibaren teknoloji odaklı üretim, sektörel bazda Endüstri 4.0 süreci, dijitalleşmenin iş yapış şekillerini nasıl etkilediği, firmaların sürece nasıl adapte olmaları gerektiği konusunda KOBİ’lere yol göstermeye de odaklanmıştır. Geçtiğimiz yıllarda açılan “Teknolojik Çözümler”, “Kadın Patronun Ekranı” ve “Kariyer ve Kişisel Gelişim Kanalı”nın ardından, “Endüstri 4.0” kanalı da yayına girmiş, sürece adapte olma yolunda ilham verecek nitelikte KOBİ’lerin başarı hikayeleri yayınlanmaya başlanmıştır. TEB KOBİ TV’de 2017 yılında haber içeriği sayısı 10,000’i aşarken, bu içeriklerle ayda ortalama 1.5 milyon izlenim elde edilmiştir.

KOBİ’lerin yönetimsel ve örgütsel fonksiyonlar ile ilgili konularda bilgi edinmeleri kolaylaştırılmaktadır.

Sanayinin dijitalleşmesi sürecinde KOBİ’lerin globalleşen rekabet ortamında ayakta kalabilmeleri amacıyla gerekli vizyoner bilgilere ulaşabilmelerinin önemi daha da artmıştır. Günümüzde işletmeler, yeni pazarları nasıl keşfedebilecekleri, hangi teknolojik gelişmelerin gündemde olduğu, hangi yönetim stratejisiyle nasıl bir organizasyon yapısına sahip olmaları ve hangi nitelikte eleman istihdam etmeleri gerektiği gibi yönetimsel ve örgütsel fonksiyonlar ile ilgili konularda bilgiye gereksinim duymaktadır.

Endüstri 4.0 sürecinde KOBİ’lere kaynaklarını planlarken ihtiyaç duydukları finansmanın sağlanmasının yanında, bu finansmanın doğru alanlarda kullanımı için yol göstermek kritik önem kazanmıştır. Bu doğrultuda 2017 yılında; üretim yönetimi, pazarlama faaliyetleri, dış ticaret, organizasyonel yapılanma, insan kaynağı yönetimi konularında müşteri temsilcileri için oluşturulmuş özel bir eğitim programı olan “TEB KOBİ Danışmanlık Programı”nın eğitim içeriği yenilenmiş; “TEB KOBİ Üretim Yönetimi Uzmanlık Programı”, teknoloji odaklı üretimi içerecek şekilde genişletilmiştir. Ayrıca, “TEB KOBİ Danışmanlık Programı” kapsamında 2017 yılında açılan 7 yeni sınıf ile 148 müşteri temsilcisi daha eğitim almaya başlamış, toplamda 600’ü aşkın müşteri temsilcisine KOBİ’lere rehberlik edecek formasyon kazandırılmıştır.

“tebledisticaret.com”, KOBİ’lerin yeni dış pazarlar keşfetmesine kılavuz olmaktadır.

TEB, KOBİ’lere sunduğu ürün ve hizmetlerdeki dijital dönüşümü, her segmentin ihtiyaçlarına göre özel olarak odaklanarak yapılandırmaktadır. Yurt dışına ihracat yapma hedefinde olan firmalara, bu alandaki faaliyetlerinde yol gösterecek ve işlerini kolaylaştıracak dijital bir servis olan www.tebledisticaret.com ile hizmet verilmektedir.

“www.tebledisticaret.com”, dış ticaret yapan ya da yapma potansiyeli olan firmaların, dış ticaret konusunda 360 derece doğru, güncel ve rafine bilgiye ulaşmalarını sağlayan bir platformdur. Firmalar, “tebledisticaret.com” aracılığı ile yeni pazarlara erişimde ihtiyaç duyacakları bilgiyi tek kaynakta bulabilmekte, dış ticaret yapan firmalara özel olarak programlanan “TEB Dış Ticaret Gelişim Programı” ile bu bilgiyi nasıl kullanacakları konusunda eğitim ve uzman desteği alabilmektedir.

tebledisticaret.com, 160’tan fazla ülkede, 1,500’den fazla firma ve 20,000’den fazla tedarikçi bilgisinin yanı sıra dış pazarlara ilişkin pazar araştırmalarını da kapsayan 10,000’den fazla sektörel raporu da barındırmaktadır. Firmalar, tebledisticaret.com aracılığıyla ilgilendikleri pazarların genel profilinden coğrafi konumuna, ekonomik durumlarından kültürel farklılıklardan doğan özelliklere kadar dikkat edilmesi gereken her türlü ayrıntıya erişebilmektedirler. Ayrıca belirli ülkelerde dış ticarete konu olan ürün bazında ithalatçı/ihracatçı firma bilgisi edinebilmekte; sektör ve ülke düzeyinde yeni müşteriler bulabilecekleri fuarları inceleyebilmektedirler.

Firmaların dış ticaretlerini gerçekleştirebilecekleri bölgelere özel devlet teşviklerinden gümrük ve yerel vergilere; o bölgelere yapılacak nakliye yöntemlerinden gerekli evraklara kadar geniş bir havuzda kaynak sunan tebledisticaret.com, yeni dış pazarlar arayan firmaların ithalat ve ihracat sürecinde ihtiyaç duyacakları her türlü referans bilgiyi barındırması ile dikkat çekmektedir.

“TEB Dış Ticaret Gelişim Programı” firmalara dış ticaret faaliyetlerini en yetkin şekilde devam ettirme kabiliyeti kazandırmaktadır.

“TEB Dış Ticaret Gelişim Programı”, firmaların dış ticaret faaliyetlerine ilişkin ihtiyaç duydukları konularda eğitim ve uzman desteği alabilecekleri özel bir eğitim ve gelişim programdır.

Bu program, “www.tebledisticaret.com”un içerdiği bilgi havuzunun yanı sıra bu bilginin kullanılma yöntemi konusunda da bilgi verir niteliktedir. Yürütülen program kapsamında, dış ticaret faaliyetine henüz başlamış olan ya da dış ticaret hacmini artırmak isteyen firmalara, büyüme ve dış ticarette strateji oluşturma eğitimleri ile aksiyon planlarını hayata geçirme desteği sağlanmaktadır.

KOBİ’lerin dış ticaret konusunda ufkunu geliştiren “TEB Dış Ticaret Gelişim Programı”; büyüme yönetimi, dış ticarette risklerin minimize edilmesi, pazar araştırmaları ve firmaların dış ticaret faaliyetlerine dair mevcut durum analizlerinden oluşan 4 farklı modül kapsamında yürütülmüştür. 2016 yılında başlayan ve toplam 6 ay süren bu eğitimler 2017 Şubat ayında sonuçlanmış, 4 eğitim modülünü tamamlayan katılımcılar toplam 32 saat eğitim almışlardır. Eğitimlerin ardından TEB Yurt Dışı Pazarlama ve Satış Uzmanları tarafından firmaların dış ticaret ihtiyaçları belirlenerek hazırlanan yol haritaları Haziran ayı itibarıyla firmalara teslim edilmiştir.

Gelişim programını tamamlayan firmalar, edindikleri bilgi ve vizyon ile firmalarının dış ticaret faaliyetlerini en yetkin şekilde devam ettirme kabiliyeti kazanmaktadır. Program vasıtasıyla dış ticaret konusunda büyümeyi planlayan firmalara rehberlik eden TEB, bu hizmetleriyle, Türk şirketlerinin dünya pazarlarındaki yerlerini sağlamlaştırma çabalarında yanlarında olmayı ve güçlerine güç katmayı hedeflemektedir.

Mikro KOBİ’lerin finansmana erişimlerinde destek faaliyetleri sürdürülmüştür.

KGF ile TEB arasında yürütülen Mikro KOBİ’lere Mikro Krediler Projesi Portföy Garanti Sistemi kapsamında, belirli bölgede faaliyet gösteren mikro işletmelerin KGF desteğinden daha kolay ve daha hızlı faydalanması çalışmalarına, 2017 yılında da devam edilmiştir. KGF Öz Kaynak Kredi Kefaleti ile finansmana erişimi kısıtlı olan KOBİ’lere destek olmak, kredi piyasasının etkin işleyişine katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Hazine Destekli KGF Kredisi ile de KOBİ, İmalatçı KOBİ, Kadın Girişimciler, Gemi İnşa Sanayi, Seyahat Acentesi KOBİ’lerin finansmana erişimi kolaylaştırılmıştır.

KOBİ müşteriler ihtiyaç duydukları alanlarda bilgiye, sosyal medya platformlarından da ulaşabilmektedirler.

TEB KOBİ Bankacılığı müşterileri, www.tebkobitv.com üzerinden ihtiyaç duydukları alanlarda özel bilgilere erişirken, sosyal medya kanalları üzerinden de düzenli olarak güncel bilgi ve gelişmeleri takip edebilme olanağına sahiptirler. Facebook, Twitter ve Youtube, TEB KOBİ Bankacılığı’nın müşterileriyle iletişim kurduğu sosyal medya hesaplarıdır.

KOBİ’ler, kadın patronlar ve girişimciler segmentlerinin farklı ihtiyaçlarına göre tasarlanan ve konumlandırılan mecralarda; @tebkobi, @teblekadın ve @teblegirisim hesapları aracılığıyla 2017 yılında da aktif müşteri iletişimi sürdürülmüştür. Söz konusu iletişimin başlıca amacı, seslenilen hedef kitlenin iş yapış biçimlerini geliştirmek ve iş hayatlarında farkındalıklarını artırmak, ayrıca sektörel ve ekonomik güncel paylaşımlarla bilinçlenmelerine aktif katkı sağlamaktır.

2017 Aralık ayı itibarıyla Facebook dünyasında @tebkobi hesabı ile 50 bini aşkın, @teblekadın hesabı ile 49 bini aşkın, @teblegirisim hesabı ile de 48 bini aşkın; Twitter dünyasında @tebkobi hesabı ile 17 bini aşkın, @teblekadın hesabı ile 23 bini aşkın @teblegirisim hesabı ile de 12 bini aşkın takipçi bulunmaktadır.

İŞLETME BANKACILIĞI

TEB, İşletme Bankacılığı segmenti ile küçük işletmelerin hem finansman hem de finansman dışı gereksinimlerini karşılamaktadır.

Banka’nın Patron Kart ürünü, esnaf ve küçük işletmelere, alternatif dağıtım kanalları aracılığıyla tek bir kart üzerinden ve en hızlı şekilde kredi olanaklarına erişebilme imkanı tanımaktadır. TEB müşterileri Patron Kart sayesinde taksitli ticari kredi, sezon ödemeli kredi, kredili mevduat hesabı ve şirket kredi kartı limitlerine tek bir kart üzerinden ulaşabilmekte, ticari kredi ihtiyaçlarını 36 aya varan vadelerle TEB ATM’leri ve TEB Kurumsal İnternet Şubesi’nden 7/24 karşılayabilmekte, Patron Kart’a bağlı kredili mevduat hesaplarıyla fatura, çek, SGK prim ödemelerini ve HGS ödemelerini, şubeye uğramadan, zamanında gerçekleştirebilmektedirler.

Turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin, Patron Kart’a özel olarak sunulan sezon ödemeli kredi ile ödemelerini Mayıs-Ekim döneminde, nakit akışlarına uygun olarak iki sezonda taksitlendirebilme olanağı bulunmaktadır.

Patron Kart sahipleri, şirket kredi kartı özelliği sayesinde yurt içi ve yurt dışında güvenli bir şekilde alışveriş yapabilmektedirler. Patron Kart kapsamında ayrıca anlaşmalı restoran, sinema ve tiyatro biletlerinde özel bonus kampanyaları ve indirim kampanyaları, ilave olarak anlaşmalı havalimanı otoparklarında %50 indirim ve anlaşmalı havalimanı terminallerinde ücretsiz Lounge hizmeti fırsatları sunulmaktadır.

TEB İşletme Masraf Paketleri ile işletmeler bankacılık ürün ve hizmetlerinden faydalanırken ödemeleri gereken masrafları planlı bir şekilde izleme olanağı elde etmektedirler. Pratik Haberci ürünü ise müşterilerin günlük bankacılık işlemleriyle ilgili bilgi almak istedikleri konuları sms ve/veya e-posta aracılığıyla bildirmelerini, böylece rahat takip etmelerini sağlamaktadır.

TEB işletme sahiplerine finansal çözümler yanında, bu çözümleri işlerini büyütme noktasında en doğru şekilde nasıl kullanacakları konusunda rehberlik edecek hizmetler de sunmaktadır. TEB İşletme Rehberleri Programı çerçevesinde, küçük işletme sahiplerini işletmelerini nasıl büyütecekleri ve risk yönetimini nasıl yapacakları konularında yaptıkları analizler ve sundukları yol haritalarıyla geliştiren İşletme Uzmanları, 2017 yılında da işletmelere rehberlik etmeye devam etmiştir.

2017 yılında 108 adet müşteri temsilcisi program kapsamında eğitime başlamış, 40 adet müşteri temsilcisi yıl sonu itibarıyla mezun olmuştur. 68 müşteri temsilcisinin eğitimleri devam etmektedir. TEB KOBİ Danışmanları Programı çerçevesinde işletmelere sunulan bu rehberlik hizmeti için gerekli ehliyeti kazanan ve “TEB İşletme Rehberi” olarak hizmet veren müşteri temsilcilerinin sayısı 153’e ulaşmıştır.

ALTIN BANKACILIĞI

Altın kredisinde sektör liderliği

Uzmanlığı, ulaşılabilirliği ve verimliliği ile ülkenin her yerindeki müşterilere kattığı değeri sürekli bir biçimde artıran; geliştirdiği inovatif ürünler ile sektöre katkı sunan TEB, Altın Bankacılığı’nda akla gelen ilk ve lider banka olma hedefi doğrultusunda çalışmalarını başarıyla sürdürmektedir.

Kuyumculuk sektörünün kısa ve uzun vadeli ihtiyaçlarını, 20 yıldan uzun süredir karşılayan TEB, 2017 yılı sonunda da sektörün en önemli aktörlerinden olmuş ve BDDK verilerine göre %36’lık pazar payıyla sektörde lider konumunu devam ettirmiştir.

TEB Altın Bankacılığı, kuyumculuk sektöründe faaliyet gösteren toptancı ve perakendeci kuyumcuların mal alışverişlerindeki tahsilat ve vade sorununa Milyem Kart ürünü ile çözüm getirmiştir. Yatırım alanında ise vadesiz/vadeli Altın Depo Hesabı, Gümüş Depo Hesabı, Damla Altın Hesabı, B Tipi Altın Fonu ve Yeni Altın Çağı ürünleriyle birikim yapmak isteyen bireysel ve kurumsal müşterilere 2017’de hizmet sunmaya devam etmiştir.

Banka, sahip olduğu pazar liderliği gücü, kuyum ve mücevherat dünyasında kurduğu sağlam ilişkiler sayesinde sektörün en kritik buluşmalarında ana sponsor olarak yer almaktadır. TEB, artık gelenekselleşen desteğiyle JEWEX Fuarına ve dünyanın 5. büyük mücevher fuarı “İstanbul Jewellery Show”a 2017 yılında da destek vermeyi sürdürmüştür. Jewellery Show 2017, mücevher ve saat endüstrisinde Doğu Avrupa'dan Rusya'ya, Orta Doğu'dan Kuzey Afrika ve Türki Cumhuriyetler'e kadar 1,250’den fazla yerli ve yabancı firmaya ev sahipliği yapmıştır. 2017 yılı içinde bu fuarlar ile sektör profesyoneli ziyaretçiler ile bir araya gelinme fırsatı yakalanmıştır.

KAMU BANKACILIĞI

Sayıları 500’e varan belediye ve belediye iştiraki ile işbirliği yapılmıştır.

TEB Kamu Bankacılığı, 2017 yılında da yerel yönetimlerin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özel ürün ve hizmetleriyle bu alanın önemli oyunculardan biri olmaya devam etmiştir. Kamu Bankacılığı yaklaşımı ile yerel yönetimlerin daha kolay finansman bulabilmeleri sağlanmış, alt ve üst yapı yatırımlarının daha hızlı hayata geçirilmesine katkıda bulunulmuştur. Nakit yönetimi çözümleri kapsamında ilk online/gerçek zamanlı tahsilat hizmetini sunan TEB, vatandaşların belediyelere olan yükümlülüklerini daha kolay ve daha hızlı yerine getirmelerine olanak tanımıştır.

TEB, danışman banka anlayışını Kamu Bankacılığı alanında da devam ettirmektedir. TEB KOBİ TV üzerinden yerel yönetimlerin güncel sorunlarına dair özel haberler yayınlanmakta, yerel yönetimlerin finans kaynaklarına daha kolay erişimini sağlamak adına, özel birlik ve kurumların faaliyetlerine destek olunmaktadır.

TARIM BANKACILIĞI

TEB, tarım üreticilerinin yatırımlarına kaynak sağlamayı sürdürmektedir.

TEB Tarım Bankacılığı; sektörün ve üreticinin ihtiyaçlarına uygun, tarımsal üretimin şartlarını ve dinamiklerini esas alan tarım bankacılığı ürünleriyle üreticinin yanında yer almayı amaçlamaktadır. Faaliyetlerini uygun ürün, fiyatlama ve işleyiş ile yürütmekte olan TEB Tarım Bankacılığı, “danışman banka” misyonu çerçevesinde, her ölçekte tarım işletmesine, üreticiye ve üretici örgütlerine (Birlikler, Kooperatifler ve Odalar), hem tarımsal girdi finansmanı, hem de yatırım projelerinin finansmanı konusunda kaynak sağlamayı sürdürmektedir.

TEB Tarım Bankacılığı’nın rekabet üstünlüğünü; farklı alt-üretim türlerine özel finansman çeşidi sunarak müşterileri ile kurduğu uzun vadeli ilişkiler, konusunda uzman kadrosu ve bilgiye dayalı stratejik yaklaşımı oluşturmaktadır.

TEB KOBİ Danışmanları projesinin sağladığı yarar göz önüne alınarak bu programın bir benzeri tarım sektörünün dinamiklerine uygun olarak kurgulanmıştır. 2017 yılı içinde 21 tarım müşteri temsilcisi, program çerçevesinde eğitim almaya başlamıştır. Tarım sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin yönetim, gelişim ve planlama gibi ihtiyaç duydukları birçok konuda destek sunan TEB Tarım Uzmanı sayısı yıl sonunda 45’e ulaşmıştır. TEB Tarım Uzmanlığı Programı’nın katkısıyla tarım üreticilerinin birer tarım işletmesine dönüşümünün sağlanması hedeflenmektedir.

TEB KOBİ Akademileri çatısı altındaki TEB Tarım Buluşmaları’na 2017 yılında da devam edilmiştir. Geçtiğimiz yıl yeni bir yaklaşımla il bazından ilçe bazına taşınan etkinlikler bu yıl da üretici ile daha derin ilişki kurularak sürdürülmüştür. Yerel üreticinin ihtiyaçlarının birebir karşılanması, yerel sorunlara daha fazla odaklanılması ve sorunların çözüme kavuşturulması amacıyla düzenlenen buluşmalar, 2017 yılında İzmir-Bayındır, Kayseri-Develi ve Osmaniye-Kadirli’de gerçekleşmiştir.

Bugüne kadar 1,500’ü aşkın üreticiye gübreleme, ilaç, tohum, ekipman gibi konularda ihtiyaç duydukları teknik bilgilerin yanında tarımsal işletmelerin yönetimi ve büyümesi gibi konulara yönelik eğitimler verilmiş, ilçelerin tarımsal sorunlarının ve bunlara yönelik çözüm önerilerinin tartışıldığı bir ortam oluşturulmuştur.

TEB Tarım Uzmanları, Tarım Buluşmaları’nda, tarım üreticilerinin tarım işletmesine dönüşümünde çok önemli bir rol oynamıştır. Eğitimlerin aktarılmasında bizzat görev alan Uzmanlar, tarım işletmelerinin sorunlarını detaylı bir biçimde incelemiş, işletmelerin uzun dönemli planlama ve gelişim haritalarının oluşumuna, paylaştıkları bilgilerle katkı sağlamıştır. Düzenlenen eğitim programları kapsamında, bölgelerin ziraat odaları ve Kalkınma Ajans’ları ile de işbirliğine gidilmiş, bölge tarım sektörünün tüm paydaşlarıyla, bölgelerin tarım sektörünün sorunları tartışılmış ve alınacak aksiyonlar belirlenmiştir.

Otomatik ekspertiz sistemi Lexus, pilot bölgelerde hayata geçmiştir.

2007 yılından bu yana Tarım Bankacılığı alanında sunduğu ürün ve hizmetlerle üreticilerin yanında olan TEB, üreticilerin hayatını kolaylaştırmak için avantajlı fırsatlar sunmaya ve iş birlikleri geliştirmeye devam etmektedir.

Üreticilerin temel girdilerinin temininde çok önemli bir rol oynayan ve avantajlı ödeme şartları sağlayan TEB Harman Kart’ın işlevselliğini artırmak amacıyla sektörde yapılan iş birliklerine yenileri eklenmiş ve üye işyeri ağı genişletilmiştir. Akaryakıt sektörünün iki dev markası Petrol Ofisi ve OPET ile güçlü gübre markası İGSAŞ Gübre, Harman Kart kapsamına alınmıştır. Sürmekte olan Shell iş birliğine, sektörde pazar payında ilk 3 sırada bulunan akaryakıt firmaları eklenmiştir.

Arazi ipoteği teminatı ile nakit kredi almak isteyen üreticiler için otomatik ekspertiz sistemi Lexus; üreticilerin hayatını kolaylaştırmak üzere pilot bölgelerde uygulamaya alınmıştır. Lexus ile ekspertiz işlemi daha önceki uygulamaların aksine saniyeler içerisinde tamamlanabilir hale gelmektedir.

2017 yılında düzenlenen ulusal ve uluslararası çaptaki 12 tarım fuarına katılım sağlanarak finansal ve finansal olmayan ürünlerin tanıtımı yapılmış, Banka ile tarım sektöründeki paydaşları arasındaki ilişkiler pekiştirilmiştir.

GİRİŞİM BANKACILIĞI

TEB, girişimcilik ekosistemini güçlendirmeye devam etmektedir.

Kendi işini kurmak ve işini büyütmek isteyen girişimcilere kapsamlı ve etkin bir destek sağlamak amacıyla Girişim Bankacılığı çatısı altında 2013 yılından itibaren yürütülen faaliyetler, 2017 yılında da devam etmiştir. Bünyesinde girişimcilik ekosistemine özel sinerji oluşturan tek banka olan TEB, elde ettikleri finansmanla fikirlerini nasıl işe dönüştürebileceklerinden projelerini nasıl pazarlayacaklarına kadar her konuda girişimcilere yol göstermektedir. Girişim Bankacılığı aracılığıyla girişimciler; kamu desteklerine ulaşma, inovatif ürünlerini yurt içi ve yurt dışı platformlara sunma, firmalarını büyütme, geliştirme ve yeni müşteri edinme fırsatı yakalamaktadır.

Oluşturduğu iş modeli ve güçlü iş ortaklarıyla TEB Girişim Bankacılığı, ülke genelinde katma değeri yüksek iş fikirlerini girişimcilik potansiyeline dönüştürmeye yönelik faaliyetlerin merkezi olmuştur.

TEB, TİM-TEB Girişim Evleri ile Anadolu’ya girişimcilik vizyonu kazandırmaktadır.

Türkiye’de ilk defa 2013 yılında girişimcilere danışmanlık verebilmek amacıyla, İstanbul Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) işbirliğiyle İstanbul, İzmir, Konya, Gaziantep, Denizli, Bursa, Trabzon, Edirne, Mersin, Erzurum olmak üzere 10 ilde açılan TİM-TEB Girişim Evleri’nde girişimciler uçtan uca her türlü desteği almaktadırlar.

Girişimcilere özel çalışma ortamı sunan Girişim Evleri, dönemin trendlerini takip ederek faaliyet çeşitliliğini 2017 yılında daha da artırmış; dönemsel ihtiyaçlara yönelik farklı uygulamaları ile kendi işini kurmak isteyen, teknolojik ya da katma değeri yüksek iş fikirlerine sahip girişimcilere, kapsamlı ve etkin şekilde destek vermeye devam etmiştir.

Sınırlı kaynaklarla iş hayatına adım atan girişimciler, TEB Girişim Bankacılığı’nın destekleri ile karşılarına çıkan fırsatları doğru değerlendirerek işlerini büyütürken, girişimcilik ekosisteminin de gelişmesine hizmet etmektedirler. Bu bağlamda TEB, ekonomide önemi gittikçe artan girişimciliği güçlendirmeyi, aynı zamanda Türkiye ekonomisine sürdürülebilir büyüme sağlayarak, toplumsal refaha da katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

TİM-TEB Girişim Evleri’nde değişik ölçeklerdeki girişimci ve firmaların ihtiyaçlarına yanıt verebilmek adına Tekno Set UP çatısı altında 6 yapıdan oluşan Wake UP, Let’s UP, Step UP, Start UP, Level UP ve Grow UP programları yürütülmektedir. Bu sayede girişimcilerin gelişim zincirlerinin farklı noktalarında farklı ihtiyaçlarına özel butik çözümler sunulmaktadır.

Wake UP ve Let’s UP programları ile üniversitelerde girişimcilik programları yürüten Girişim Evleri, girişimciliği kariyer olarak gören genç girişimci adaylarını ekosisteme kazandırmaya yönelik projeler hazırlamaktadırlar. Girişim Evi eğitmenleri, akademik müfredat doğrultusunda “Girişimcilik ve Proje Yönetimi” başlığının 4 üniversitede ders içeriğine girmesinin önünü açarak, öğrencilere girişimcilik vizyonu aşılarken, öğrencilerin iş fikirlerini aksiyona dökmeleri konusunda gerekli eğitimler ile onlara destek vermektedirler.

Girişim Evi bünyesindeki Step UP programı ile teknolojik iş fikrine sahip adaylar, iş fikirlerini gerçeğe dönüştürme yolunda girişimcilere hibe desteği sağlayan TÜBİTAK BİGG Programı’nın başvuru sürecine hazırlanmaktadır.

Girişim Evleri bünyesinde bulunan Start UP, Level UP ve Grow UP programları ise şirketleşmeyi başarmış girişimcilere sürdürülebilir bir iş modeli için danışmanlık ve eğitim desteği vererek piyasa şartlarına hazırlanma ve global birer şirket olma açısından yol göstermektedir.

2017 yılında doğunun yükselen değeri Erzurum’da da TİM-TEB Girişim Evi faaliyetlerini başlatarak toplam 10 şehirdeki yapılanmasını tamamlayan TEB Girişim Bankacılığı, yıl içinde danışmanlık verdiği 236 firma ile desteklediği girişimci sayısını 572’ye çıkarmıştır.

TİM-TEB Girişim Ev’lerinin konumlandırıldığı 10 ile ek olarak, Antalya, Tekirdağ (Çorlu), Edirne (Keşan), Kırklareli (Lüleburgaz), Rize, Samsun olmak üzere 6 farklı il daha 2017 yılı içinde faaliyet alanı içine katılmıştır. Toplam 17 ilde 23 farklı başlık altında düzenlenen 315 adet eğitim ile toplam 9,950 girişimci adayına ve aktif girişimciye ulaşılmıştır. Yeni jenerasyonda girişimcilik farkındalığı yaratmak adına üniversitelerde başlatılan Wake UP programları ile 1,000’in üzerinde üniversite öğrencisine “design thinking” yaklaşımı öğretilerek, geleceğin en önemli değerlerine kendi iş fikirlerini hayata geçirme cesareti aşılanmıştır.

TEB, TÜBİTAK BiGG’in 20 uygulayıcı kuruluşu içinde tek banka olarak yer almaktadır.

TÜBİTAK’ın Genç Girişim (BiGG) Programı kapsamında 20 akredite kuruluş arasında yer alan tek özel kurum olarak üç yıldır girişimcilerin başvurularını kabul eden TEB, açıklanan hibe destek sonuçlarıyla yüksek bir başarı kazanmıştır. Banka, BİGG kapsamında 2017 yılı içinde almış olduğu 1,400 başvurunun ardından, TÜBİTAK’a ilettiği 73 değerli projeden toplam 40 girişimcinin 6 milyon TL’lik fon desteğine aracılık etmiş, bu sonuçlara göre 20 uygulayıcı kuruluş arasında en fazla hibe kullandırılmasına aracılık eden ilk iki kuruluş içinde yer almayı başarmıştır.

TEB’in bir diğer katma değerli programı olan ve ABD Büyükelçiliği ile beraber yürütülen Let’s UP programı ile Türkiye’nin önemli üniversitelerinde girişimcilik, yeni ekonomi, bilgi toplumu ve gelişen girişimcilik ekosistemiyle ilgili eğitim verilmekte ve farkındalık yaratılmaktadır.

Let's UP programı kapsamında 8 üniversiteden toplam 250 öğrenci, çeşitli eğitim ve mentorluk aşamalarını geçtikten sonra Demo Day etkinliği ile iş fikirlerini jüriye sunmaktadır. Jürinin her üniversiteden 2 öğrenci olmak üzere seçeceği toplam 16 öğrenci 2018 yazında Silikon Vadisi’ne gidecek, girişimcilik vizyonu edinmek ve start up ekosistemini tanımak amacıyla eğitim alacaktır.

Trakya Kalkınma Ajansı’nın araştırmalarına göre Trakya Bölgesi’nin potansiyel girişimcilik oranı Türkiye ortalamasının altındadır. TEB Girişim Bankacılığı, bu eksiği kapatmak adına Trakya Kalkınma Ajansı’nın başlattığı “Yeni İşim Girişim’”projesine destek vermekte, bölgeyi gerçek potansiyeline ulaştırmak adına Let’s UP programı içeriği ile öğrencilere özel eğitimler düzenlemektedir.

TEB Girişim Bankacılığı’nın desteklediği girişimciler, ulusal ve uluslararası sahnelerde TEB’i temsil etmektedir.

2017 yılının Aralık ayında Finlandiya’nın Helsinki şehrinde gerçekleşen ve dünyanın en büyük start up etkinliklerinden biri olan Slush, 2,600’ün üzerinde girişimci, 1,500 yatırımcı ve 600 medya mensubu olmak üzere yaklaşık 15 bin katılımcıya ev sahipliği yapmıştır.

Slush sahnesinde olabilmek ve iş fikirlerini dünyaya duyurmak için etkinlik öncesinde 130 ülkeden yapılan başvurular değerlendirilmiş ve sunum yapacak 100 girişim belirlenmiştir. Slush’ta sunum yapma hakkı kazanan 4 Türk girişimciden 3’ünün TİM-TEB Girişim Evleri girişimcileri arasından seçilmesi Banka açısından büyük bir gurur kaynağı olmuştur.

Ayrıca Slush etkinliğine TİM-TEB Girişim Evleri’nden toplam 10 Türk girişimci götürülmüş, teknoloji odaklı ve ihracat potansiyeli taşıyan girişimcilerin uluslararası kitleye ulaşma ve teknoloji toplulukları ile etkileşime girme fırsatı yakalaması sağlanmıştır.

TİM tarafından 06-09 Aralık 2017 tarihlerinde düzenlenen “Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftasında” ise Girişim Bankacılığı çatısı altında yer alan TİM-TEB Girişim Evleri’nden; İstanbul, İzmir, Denizli, Gaziantep, Bursa, Konya, Trabzon, Edirne, Mersin ve Erzurum olmak üzere 10 ilden 85 girişimci iş fikirleri ile yer almıştır. Ulusal kategoride dereceye giren ilk 3 girişimciden biri olan Taglette Tech (İstanbul), TİM-TEB Girişim Evi girişimcisi olarak 50.000 TL’lik 3.’lük ödülünün sahibi olmuştur.

KADIN BANKACILIĞI

Kadınların iş dünyasına katılımlarını artırmak ve her alanda varlıklarını güçlendirmek, ekonomiye sağlanan katma değer açısından son derece önemlidir. McKinsey Global Institute’un 2015 Cinsiyet Eşitliği Raporu’nda yer alan, iş hayatında kadın-erkek eşitliği sağlandığı takdirde 2025 yılında küresel büyüme rakamlarının 12 trilyon dolar artacağı öngörüsü, bu önemin rakamsal sonucunu ortaya koyması bakımından dikkat çekicidir.

TEB, ekonomik potansiyeli yüksek olan kadınları desteklemektedir.

Dünya genelinde toplam işgücünün %40’ı kadınlardan oluşmakta, işletmelerin %28’i kadın patronlar tarafından yönetilmektedir. Türkiye’de ise toplam işgücünde %30.8’lik paya sahip kadınlar; mikro işletmelerin %14’ünü, KOBİ’lerin de %18’ini yönetmektedir (EBRD Türkiye’de Kadın Girişimciler ve Bankalarla İlişkisi Araştırması 2013).

TEB, bu gerçekten yola çıkarak kadın patronların iş hayatındaki ihtiyaçlarını bütünlüklü bir hizmet anlayışıyla karşılama hedefiyle kurguladığı çalışmalarına 2017’de de devam etmiştir. Banka bu çalışmalarında, sürdürülebilir ekonomik büyüme için kadın işletme sahiplerinin finansal ve finansal olmayan konularda gereksinim duydukları desteği sağlamaya odaklanmış, ayrıca “kadınların danışman bankası olma” ve “kadınların en çok çalışmak istedikleri banka olma” vizyonuyla gizli potansiyellerini ortaya çıkarmayı amaçlamıştır.

Kadınların uluslararası finans kaynaklarına erişimi kolaylaştırılmaktadır.

Kadınlar finansal kaynaklara erişimde sorunlar yaşamakta, özellikle teminat yaratımı ve kredi alımında karşılaştıkları güçlükler, daha işin kurulması aşamasında kadınlara geri adım attırmaktadır. Bu sorunların çözülmesi, kadınların ekonomiye sadece tüketici kimlikleriyle değil, üretici kimlikleriyle de daha fazla dahil olabilecekleri bir zemin yaratma açısından oldukça önemlidir.

TEB bu amaçla maddi teminatsız kredi ve özel finansman paketleri geliştirmiştir. Avrupa Birliği ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD-European Bank for Reconstruction and Development), Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu sahipliğinde, kadınlara ait ve kadınların yönettiği işletmeleri desteklemek ve kadın girişimciliğini teşvik etmek amacıyla hayata geçirdiği “Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği” programı kapsamında Banka’ya sağlanan 50 milyon Euro’luk fon, kadın patronlara kredi olarak kullandırılmaktadır.

EBRD’den sağlanan 50 milyon Euro tutarındaki fon İşletme ve Tarım segmentindeki Kadın Bankacılığı müşterilerine 75,000 TL’ye, KOBİ segmentindeki Kadın Bankacılığı müşterilerine de 125,000 TL’ye kadar maddi teminatsız olarak kullandırılabilmektedir. 2015 yılında başlatılan kullandırımlar sonucunda, 2017 yıl sonu itibarıyla 245 milyon TL’nin üzerinde kredi ile 6,000’den fazla müşteriye kaynak sağlanmıştır.

Kadın patronlara ayrıca Kredi Garanti Fonu aracılığıyla 100,000 TL’ye kadar %85 KGF kefaletiyle, 6 aydan 5 yıla varan vadelerle kredi imkanı sunulmaktadır. Bunun yanı sıra ödemesiz dönem öngörülmesi durumunda, kadın patronlara 2 yıla kadar anapara ödemesiz dönem uygulaması da sağlanmaktadır.

TEB’in kadın patronlara sunduğu bir diğer finansman olanağı, anlaşmalı kuyumcular vasıtasıyla ziynet/külçe altınlarının saf altına çevrilerek altın depo hesaplarına aktarılması ve teminata alınması karşılığında, 24 aya varan vade, 3 aya kadar ödemesiz dönem imkanıyla 30,000 TL’ye kadar Taksitli Ticari Nakit (TL) kredi kullandırımıdır.

Ayrıca, kadınların ihtiyaçlarına uygun geliştirilen özel masraf ve ürün paketleriyle, belirlenen bankacılık işlemlerini ücretsiz ya da indirimli gerçekleştirme imkanı sağlanmaktadır.

Kadınlar için farklı kollardan bilgiye ulaşma olanağı sağlanmıştır.

TEB, kadın patronların işlerini büyütmeleri için ihtiyaç duyacakları bilgiyi sağlamaya yönelik olarak birçok nitelikli çözüm üretmektedir.

Bu amaca uygun olarak yapılandırılan TEB Kadın Akademisi, içeriğindeki atölye programlarıyla kadın patronlara işletme yönetimi ve liderlik yeteneklerini geliştirmeleri için eğitimler sunan özel bir programdır. Kadın patronları iş dünyasının ilham veren kadınlarıyla bir araya getirme amaçlı etkinlikler düzenleyen Akademi, geçtiğimiz yıl daha fazla kadın patrona ulaşmak için TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ile iş birliği yapmış, bölgesel ihtiyaçları gözeterek bazı illerdeki atölye programlarına yeni eğitimler eklemiştir.

2017 yılında 8 farklı ilde 9 Kadın Akademisi düzenlenmiş ve 600’den fazla iş kadınına ulaşılmıştır. Toplamda ise 17 ilde düzenlenen 25 Kadın Akademisi ile ulaşılan kişi adedi 3,000’e yaklaşmıştır. 

TEB KOBİ TV ve @teblekadın Facebook sayfası, kadın patronlara bilgiyi farklı mecralardan sunma hedefiyle aktif olarak kullanılmaktadır. TEB KOBİ TV Kadın Patronun Ekranı’nda 2017 yıl sonu itibarıyla 269 varan video yayınlanmış, bu yayınlarda finans yönetiminden işletme yönetimine, liderlik becerileri geliştirilmesinden ilham veren başarı hikayelerine kadar geniş bir içerik sunulmuştur. Kadın Patronun Ekranı’nda kadın patronların sosyal rolleri, iş hayatında karşılaşılan zorlukları nasıl aşacakları ya da ev-iş yaşam dengesini nasıl sağlayacakları konularında gerekli ipuçları kısa videolarla anlatılmaktadır. Özellikle ilham veren kadın profillerinin hikayeleri, işlerini kurup büyütme aşamasında yaşadıkları zorluklar ve kazandıkları başarılar ölçeklerinde kadın patronlara “sen de yapabilirsin” mesajı verilmiş, TEB KOBİ TV Kadın Patronun Ekranı, 4 dakikaya varan izlenme süreleriyle yoğun ilgi görmüştür.

@teblekadın Facebook sayfasında her Perşembe 20 dakikalık eğitimler şeklinde canlı olarak yayınlanan TEB’le Kadın On Air, nakit yönetiminin nasıl yapılacağından internette işi büyütmenin kurallarına, işletme kârlılığını artırmanın yollarından nöropazarlama ile tüketiciye ulaşmaya kadar pek çok konuda bilgi vermektedir. 2017 yıl sonu itibarıyla toplam 75 canlı yayın ile 2.7 milyonu aşkın gösterim ve 400,000’den fazla izlenme oranına ulaşılmıştır.

TEB, kadın patronların mentörlük ihtiyacını karşılamak üzere destek programları yapılandırmıştır.

Dünya çapında yapılan araştırmalarda, kadınların mentörlük desteği aldıklarında özgüvenlerinde, farkındalıklarında ve becerilerini kullanma düzeylerinde artış sağlandığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu doğrultuda TEB, kadın patronların en önemli gereksinimlerinden biri olan mentörlük ihtiyacını karşılamak üzere Kadın Bankacılığı destek programları yapılandırmıştır.

Bu yapılardan biri olan TEB Takım Yıldızları projesi kapsamında, kadın patronlara destek vermek üzere seçilen TEB şube müdürlerine özel bir eğitim verilerek “İşletme Koçluğu” formasyonu kazandırılmıştır. Türkiye’de bir banka çatısı altında ilk kez bu derinlikte kurgulanan projeyle, kadın patronlara günlük hayatlarında karşılaştıkları sorunların çözümünde ve işletmelerini büyütmeleri için gereken aksiyonların alınmasında ihtiyaç duydukları koçluk hizmetinin verilmesi hedeflenmektedir.

Takım Yıldızı formasyonu kazanan TEB şube müdürleri, sadece finansal konularda değil, nitelikli personel seçiminden stok yönetimine, nakit yönetiminden yeni nesil satış tekniklerine kadar, kadın patronların işlerini büyütmelerinde ihtiyaç duydukları her konuda yol arkadaşlığı yapmaktadırlar. İlk olarak İstanbul ilinde Şubat ayında başlayan proje kapsamında öncelikle 25 şube müdürüne eğitim verilmiş, Aralık ayı içerisinde açılan ikinci 25 kişilik grubu eğitimleri devam etmektedir. Eğitimi tamamlayan Takım Yıldızları koçluk yapacakları 180 günlük büyüme planları üzerinden kadın patronlarla birebir çalışmaya başlamışlardır. Takım Yıldızları projesi, sadece kadın patronlar nezdinde değil, işletme koçluğu yapacak TEB şube müdürleri açısından da yetkinlik ve kabiliyetlerini artırma fırsatı sunan özel bir programdır.

Takım Yıldızları’nda kurgulanan bire bir koçluk hizmeti dışında, bir diğer yapılanma, kadın patronların işletmelerini büyütmek için grup koçluğu hizmeti veren TEB Büyüme Akademisi’dir. TEB Büyüme Akademisi; kadın patronların işlerini büyütmelerine destek olmak amacıyla en sık karşılaşılan 3 konu üzerinde yoğunlaşmış, interaktif bir grup koçluğu programıdır.

Kendini geliştirmek konusunda istekli, bu konuda emek vermeye gönüllü ve ilk aşamada sınırlı sayıda kadın patronun yararlandığı Akademi 15 günlük aralıklarla, 20 kişilik sınıflar halinde, tam gün sürecek 3 oturum halinde yapılmaktadır. İlk oturumda, iş yapış biçimleri ve düşünce kalıpları ile giriş yapılmakta ve bir tam gün boyunca yeni nesil pazarlama teknikleri konusu işlenmektedir. İkinci oturum DISC Davranış Profili Envanteri’ne, üçüncü oturum ise 90 günlük planlama konularına ayrılmıştır. Program sayesinde kadın patronlar işletmelerini yönetirken en çok sorun yaşadıkları konulara odaklanmakta ve çözüm üretmekte; aynı zamanda farklı sektörde iş yapan pek çok kadın patron ile tanışarak birlikte işbirlikleri oluşturma ya da fikir alışverişinde bulunma gibi imkanlara da sahip olmaktadır.

Yeni pazarlara erişim, kadın patronların karşılaştığı en temel sorunlardan biri olarak dikkat çekmektedir.

Yapılan araştırmalar kadın patronların pazara erişiminde erkeklere göre gerek sosyal-kültürel normlar, gerekse pazara erişim imkanları yaratma konusunda daha fazla zorlandıklarını, bu sebeple kadınların pek çok iş bağlantısı fırsatını kaçırdıklarını ortaya koymaktadır.

TEB, kadın girişimcilerin ekonomideki varlığını artırmak ve kadın patronların yeni pazarlara ulaşmalarına destek olmak amacıyla Türkiye'de faaliyet gösteren “WEConnect International” üyesi olmuştur. TEB, söz konusu üyelikle birlikte, liderleri kadın olan işletmeleri global tedarik zincirinin bir parçası haline getirmeyi ve kadın girişimcileri rekabette üst sıralara çıkarmayı hedeflemiştir. Banka, 2017 yıl sonu itibarıyla 54 müşterisinin global tedarik zincirinin bir parçası olmalarına aracılık etmiş, bu müşterilerin yeni pazarlara ulaşmasına destek vermiştir. TEB, kadınların tedarik süreçlerinde yer almalarını sağlayabilmek amacıyla, WeConnect’e üye olan firmaları kendi tedarikçi havuzuna da dahil etmektedir.

Banka, kadın patronlara yönelik özel ürün ve hizmetlerinin dışında, kadının sosyal hayattaki rolü ve liderliği temelinde şekillenen özel etkinliklere de sponsorluk desteği vermektedir. 2017 yılı Şubat ayında Arya Kadın Yatırım Platformu iş birliği ile Adana’da “Fark Yaratan Kadınlar Buluşması” gerçekleştirilmiştir. Dünyaca ünlü bilim insanı Canan Dağdeviren’in de konuşmacı olarak yer aldığı etkinliğe Adana STK’larının önde gelen isimleri ile 100’ün üzerinde iş kadını katılmış, @teblekadın Facebook sayfasından yapılan canlı yayınla tüm Türkiye’den 40 bine varan izleyiciye ulaşılmıştır.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun; UNDP ve UN Woman gibi dünya çapında kadının gelişimi hedefinde çalışan uluslararası organizasyonlarla Anadolu’daki kadın girişimciliğine destek veren onlarca STK’yı bir araya getirdiği “Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde Kadının Rolü” adlı etkinliğinde, TEB Kadın Bankacılığı aracılığıyla destek verilen kadınların başarı hikayeleri paylaşılmıştır.

Dijital dünyada kanaat oluşturan, iş ve sosyal hayatın aktif kadınlarını bir araya getiren bir etkinlik olarak öne çıkan ve bu yıl tüm Türkiye’den 600’ü aşkın kadının bir araya geldiği Dijital Topuklar’da ise; fikri, projesi ya da duruşuyla söyleyecek sözü olan kadınların ilham veren hikayeleri, sorunları ve tespitleri, TEB KOBİ TV röportajları, Facebook ve Periscope’tan yapılan canlı yayınlarla kitlelere ulaştırılmıştır. Etkinlik günü boyunca Facebook’tan yapılan canlı yayınla 142 bin kişiye erişilmiş, Periscope yayınlarından 2,000’e varan görüntülenme elde edilmiştir.

TEB Kadın Bankacılığı, 2017 yılında da uluslararası alandaki farklı konumunu pekiştirmiştir.

TEB Kadın Bankacılığı; girişimcilerden, kadın patronlara, işletme sahiplerinden KOBİ’lere kadar hizmet verdiği tüm segmentlere iş hayatlarının çeşitli alanlarında karşılaştıkları engelleri aşmaları, global dünya ile rekabet edebilecek seviyeye ulaşmaları ve istikrarlı bir büyüme elde edebilmeleri için ihtiyaç duydukları desteği sağlamaktadır. Kilit konularda sağlanan söz konusu destekler 2017 yılında büyük bir ivme kazanmış, edinilen deneyim pek çok platformda sektöre örnek teşkil etmiş, Banka’nın uluslararası alandaki farklı konumunu pekiştirmiştir.

TEB, 2011 yılında Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC) tarafından “KOBİ’lere Finansal Olmayan Hizmetlerin Sunulması” konusunda dünya çapında en iyi üç bankadan biri ilan edilmesinin ardından, KOBİ Bankacılığı alanındaki deneyimini yurt dışında farklı ülkelerin bankalarına aktarır ve paylaşır duruma gelmiştir. Banka; Brezilya’dan, ABD’ye, Endonezya’dan, Ürdün’e, Kolombiya’dan, Malezya’ya çok çeşitli ekonomilerin finans dünyasına kazandığı başarıyı aktarırken, Nijerya, Pakistan ve Peru gibi gelişmekte ülkelerin bankalarına da KOBİ Bankacılığı konusunda bilgi birikimini sunmuştur.

2017 yılında da bu paylaşımı sürdüren TEB, dünyada kadınlara yönelik bankacılık hizmetleri sunan banka ve finans kurumlarının üye olduğu, alanında dünyanın en büyük organizasyonu olarak dikkat çeken Global Banking Alliance for Women (GBA)’ın, 14-16 Kasım tarihinde Londra’da düzenlendiği “GBA Annual Summit’e katılmış, kadın patronlara sunduğu özellikli hizmetlerini ve deneyimlerini paylaşma imkanı bulmuştur. Bu organizasyonda Banka’ya ayrıca, sahibi kadın olan işletmelere yönelik geliştirdiği özellikli hizmetleri ve yaklaşımından ve müşterisi ile kurduğu derinlikli iletişimden dolayı bir ödül verilmiştir.

TEB Kadın Bankacılığı, Avrupa’nın en müşteri odaklı ilk 10 kurumu arasında yer almıştır.

2017 yılında, Türkiye’de ilk kez bünyesinde ayrı bir departman oluşturarak kadın patronların iş hayatındaki ihtiyaçlarını bütünlüklü bir hizmet anlayışıyla ele alan TEB, Kadın Bankacılığı çatısı altındaki çalışmalarıyla Avrupa'nın en prestijli ödüllerinden olan European Business Awards’ta ödüllendirilmiştir.

34 ülkeden 33 binden fazla firmanın başvurduğu European Business Awards’ta TEB, “müşteri odaklılığı” kategorisinde Ruban d’Honneur (Onur Kurdelesi) almayı başaran tek Türk bankası olmuş; Avrupa’nın en müşteri odaklı kurumları arasında yerini almıştır.

 

BİREYSEL VE ÖZEL BANKACILIK GRUBU

İŞ GELİŞTİRME, MÜŞTERİ DENEYİMİ VE BANKASÜRANS

İş Geliştirme

TEB, müşteri odaklı değer önergeleri ve yenilikçi iş geliştirme vizyonu çerçevesinde; henüz karşılanmamış müşteri ihtiyaçlarını belirlemeye ve bu ihtiyaçları karşılayacak çözümler sunmaya odaklandığı bir yılı geride bırakmıştır.

6493 sayılı “Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun” ile faaliyet göstermeye başlayan firmalar nezdinde nakit yönetimi süreçlerinin yönetimine konu altyapı hizmetlerinin sağlanmasına yönelik yeni sözleşmelerle Banka’nın pazar payı büyümeye devam etmiştir. Bu bağlamda TEB, Fatura Ödeme Sistemleri alanında gerçekleştirdiği iş birliklerine 2017 yılında 3 yeni ödeme kuruluşunu katarak toplam 15 firmayla çalışmayı sürdürmektedir.

Ödeme kuruluşlarına bağlı fatura ödeme noktası sayısı %16 artışla 7,000’e çıkarılmış, şubelere çapraz satış imkanı sağlanmıştır. Mevcutta çalışılan fatura üreten kurumların her birine özel olarak geliştirilmiş Uygulama Programlama Arayüzü (Application Programming Interface - API) ile yeni bir ödeme kanalı açılmış ve bu sayede ilişkiler derinleştirilmiştir. Söz konusu çalışmalarda farklı işkolları arasında sinerji yaratılması ön planda tutulmuştur.

2015’ten itibaren Türkiye’nin en büyük elektrik kurumlarının fatura tahsilatlarını üstlenen ödeme kuruluşlarına servis sağlayan TEB, 2017 yılında da portföyüne yeni kuruluşlar ekleyerek fatura servisi hizmetine devam etmiştir.

Elektronik Para Kuruluşları işbirlikleri alanında öncü firmalar ile görüşmeler sağlayan TEB, 2018 yılında hayata geçirmeyi planladığı yeni birçok proje üretmiştir.

Özellikle e-ticaret alanında elektronik, beyaz eşya, ulaşım ve teknoloji sektörlerindeki markalarla işbirliklerine yoğunlaşılmış, kredi ve kart ürünleri ile ilgili son kullanıcının farklı sektörlerde eş zamanlı olarak hayatını kolaylaştıracak çalışmalar yapılmıştır.

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) etiketlerinin 2017 senesinde de tüm müşterilere, herhangi bir koşul aranmaksızın, ücretsiz verilmesine devam edilmiştir. Avrasya Tüneli ve 2017 yılında açılan tüm köprü ve otoyollar ile ilgili HGS geliştirmeleri, sorunsuz bir şekilde zamanında tamamlanmıştır. Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) etiketine ve kartına yapılacak yüklemelerin, TEB kredi kartlarından ve TEB’deki mevduat hesaplarından otomatik yükleme talimatıyla yapılabilmesi sağlanmıştır.

TEB Metamorphosis Flow

2017 Kasım ayında farklı kanallar, etkinlikler ve programlar ile (Fintech Future 4, TEB Hackathon, üniversite programları, TEB İnovasyon Programları vb.) ulaşılan fintech’lerin ürünleşme ve ticarileşme konusunda yaşadıkları sıkıntıları hafifletmek ve mümkün olan en kısa zamanda hedeflenen değeri birlikte hayata geçirmek amacıyla bir süreç tasarlanmış ve hayata geçirilmiştir.

Söz konusu süreç sayesinde, temas edilen bir fintech ile sürecin ilerletilip ilerletilmeyeceğine ortalama 1 ay içerisinde karar verilebilmesi mümkün kılınmıştır. Bu karar aşamasında Türkiye’de ilk defa kullanılan bir skorlama/değerleme yöntemi olan “FinTeb Score” tasarlanmış ve uygulamaya konmuştur.

Silikon vadisinin ünlü yatırımcıları, risk sermayesi yatırımcıları ve melek yatırımcıların değerleme kriterleri de dikkate alınarak oluşturulan ve tamamen TEB’e özgün olan “FinTeb Score” modeli daha objektif ve doğru seçimler yapabilmeye olanak sağlamaktadır.

Tasarlanan süreçteki rol ve sorumluluklara uygun olarak fintech’ler ile düzenli toplantılar/çalıştaylar yapılmakta, fintech’lerin Banka süreçlerine ve uygulamalarına uyumu geliştirilmekte ve haftalık ilerleme raporu organizasyon ile düzenli olarak paylaşılmaktadır.

TEB API Programı

Avrupa’da 2018 Ocak ayında hayata geçmesi planlanan bir düzenlenme ile (PSD2) ile Avrupa Birliği vatandaşlarının daha rekabetçi ve daha iyi bir online ödeme hizmeti alması hedeflenmektedir. Aynı kapsamda İngiltere’de de “Open Banking” düzenlemesi hayata geçirilmiştir. Bu düzenlemeler doğrultusunda bankalar, müşterilerine ait hesap bilgilerini ve müşterilerine sunmuş oldukları online ödeme servislerini güvenilir üçüncü partilere (Trusted Third Party) açmak zorunda kalacaklardır. Dünyada bir çok sektörü derinden etkileyen ve “API Ekosistem” tanımını ortaya çıkartan bu yaklaşımın bankacılık sektörünü de çok ciddi olarak etkilemesi beklenmektedir.

Bu düzenlemeler henüz Türkiye’de olmamakla birlikte, doğabilecek fırsatları hızlıca değerlendirebilmek ve sektörün önünde olabilmek adına “TEB API Programı” başlatılmıştır.

Banka’nın sektörde rol model olacağını düşündüğü TEB API Programı için dünyadaki en iyi pratikler baz alınmış ve gerekli çevik metodolojileri benimseyen süreçsel ve organizasyonel düzenlemeler de kısa bir sürede hayata geçirilmiştir. TEB, programın önümüzdeki dönemde çıktıları ile fintech ekosisteminde ciddi heyecan yaratıyor olmasını ümit etmektedir.

Müşteri Deneyimi

“En Çok Tavsiye Edilen Banka Olmak” vizyonu ve hedefi doğrultusunda müşteri deneyimini sürekli ölçümleyen TEB, tasarım odaklı düşünme prensipleri ile müşteri deneyimini iyileştirmek üzere gerekli çalışmaları yürütmektedir.

2017 yılında Müşteri Deneyimini iyileştirmeye yönelik çalışmalar kapsamında aşağıdaki gelişmeler yaşanmıştır:

Ölçüm

NPS (Net Promoter Score) Sistemi ile yılda 100,000 müşteri yaptığı işlemler sonrasında çağrı merkezi temsilcileri tarafından aranarak deneyimleri ve TEB’i ne derece tavsiye ettikleri ölçümlenmektedir. NPS ile “müşterinin sesi” iş birimleri ve ilgili ekiplerce düzenli olarak analiz edilerek müşteri deneyimindeki sorunlu noktalar ve gelişim alanları için gerekli iyileştirmeler yapılmaktadır. TEB NPS puanı, devreye alındığı yıl olan 2013’ten 2017 yılına kadar iki katın üzerinde artış göstermiş, 2017 yılında da yükseliş trendini sürdürmüştür.

Banka’da günlük olarak yapılan NPS ölçümlemesinin yanı sıra belirlenen şubelerin gişe üzerlerine yerleştirilen tablet-kiosklar ile işlem anında geribildirimler toplanmakta ve şube özelinde gelişim alanları raporlanmaktadır. 

Tasarım

Müşteri Yolculuğu Haritaları (Customer Journey Map) yöntemi ile farklı ürün ve süreçlerin müşteri tarafından nasıl deneyimlendiği incelenmekte, proje çıktıları pazarlama, iletişim, sistem, süreç, ürün vb. kategorilerinde aksiyonlar alınması ile sonuçlandırılmaktadır. Mevcut deneyim yolculuklarının iyileştirilmesi haricinde, 2017 yılında “Design Thinking” (Tasarım Odaklı Düşünme) metodu kullanılarak ilgili tüm ekiplerin dahil olduğu bir ortak yaratım süreci ile “yeniden tasarım projesi” gerçekleştirilmiştir.

İletişim

Müşteri deneyimi alanında güncel gelişme ve trendleri paylaşmak üzere “TEB Müşteri Deneyimi Günü” etkinliğinin üçüncüsü, 90 ayrı kurumdan 230’u aşkın kişinin katılımı ile gerçekleştirilmiş, katılımcılar birçok farklı sektörden firmanın müşteri deneyimini iyileştirme ve geliştirmede kullandığı yöntemlerle iyi uygulamaları dinleme fırsatı yakalamışlardır.

Müşteri odaklılığın artırılmasına yönelik olarak kültürel değişim çalışmaları kapsamında en yüksek NPS skoruna sahip çalışanlar ödüllendirilmekte, TEB’den ve dünyadan iyi uygulamaların paylaşıldığı bültenler yayınlanmakta ve düzenli olarak bölge/şube ziyaretleri yapılmaktadır.

Yönetim

Müşteri deneyimi önceliklerini belirlemek adına “Müşteri Deneyimi Konseyi” devreye alınmış, bu platform düzenli buluşmalar ile Müşteri Deneyimi kültürünü tüm seviyelerde yaygınlaştırmak ve ortak çalışma kültürü ile gerekli kararları almak amacıyla çalışmalarını sürdürmüştür.

TEB çalışanlarının, Banka ürün ve hizmetlerini müşteri gözünden değerlendirip yorumlayabilecekleri “Benim Müşteri Deneyimim” portalı uygulamaya alınmış ve çıktıları takip edilmeye başlanmıştır.

Bankasürans

Sigorta sektöründe özellikle hayat branşında etkin bir dağıtım kanalı haline gelen bankalar, hayat dışı branşta gelişimini sürdürmektedir.

Sektörün Aralık 2017 güncel rakamları incelendiğinde, hayat sigorta prim üretiminin %81.4’ünün, hayat dışı prim üretiminin %14.5’inin bankalar aracılığıyla gerçekleştirildiği görülmektedir.

2017 yılı Aralık ayı itibarıyla TEB’in bankasürans prim üretimi, hayat alanında yaklaşık 146 milyon TL, hayat dışı branşlarda 239 milyon TL olmuş ve Banka’nın komisyon gelirlerine katkı sağlamayı sürdürmüştür. %25’lik devlet katkısı uygulamasının devam ettiği Bireysel Emeklilik Sistemi’nde, Otomatik Katılım Sistemi’nin de etkisiyle BES satış adetleri artmış ve yaklaşık 280 bin adet yeni poliçe üretilmiştir.

2017 yılında TEB bankasürans, müşterilerinin sigorta ve bireysel emeklilik ürün ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hem Banka şubelerinden hem de alternatif dağıtım kanallarından hizmet sunmayı sürdürmüştür. Müşteri etkileşim merkezi ve internet bankacılığı üzerinden poliçe alımı ve izlenmesi sağlanırken, bu kanallardan satılan ürünlerin çeşitlendirilmesine ve dijital çözümlere yönelik çalışmalar devam etmektedir.

Sigorta ürünlerinin yanı sıra Bireysel Emeklilik Sistemi düzenlemeleri ve devlet katkısı uygulaması hakkında mevcut ve potansiyel müşterilerin bilgilendirilmeleri ve faydalanabilmeleri amacıyla iletişim ve pazarlama kampanyaları yürütülmüştür.

TEB, müşterilerine en iyi sigorta ve bireysel emeklilik hizmetlerini sunabilmek amacıyla iş süreçlerini her yıl daha da geliştirmeye ve iyileştirmeye çalışmaktadır.

BİREYSEL BANKACILIK PAZARLAMA

TEB Aile Akademisi

2012 yılında toplumun finansal okuryazarlık seviyesini yükseltmek ve tasarruf bilincini geliştirmek amacıyla kurulan TEB Aile Akademisi, Banka müşterisi olsun olmasın tüm bireylere temel finansal okuryazarlık eğitimini ücretsiz olarak vermektedir.

Tasarruf, birikim, bütçe yapma, borçların yönetimi ve bankacılık ürünlerinin doğru kullanımı başlıkları altında verilen eğitimler ile bireylerin aile ekonomilerine katkı sağlamak ve dolaylı yönden ülke ekonomisinin gelişimi hedeflenmektedir. Akademi’nin kamu ve özel kurum çalışanlarına verdiği ücretsiz eğitimlerle birlikte, 2017 Aralık ayı itibarıyla ulaşılan kişi sayısı 250,000’i aşmıştır.

Finansal okuryazarlık çalışmalarını farklı platformlarda çok daha geniş kitlelere yaygınlaştırmayı hedefleyen TEB, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)’na bağlı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirdiği “Bütçemi Yönetebiliyorum” projesiyle 3 yılda 5 milyon kişiye finansal okuryazarlık eğitimi vermeyi planlamıştır.

Bunun yanı sıra 2016 yılı içerisinde yine Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile imzalanan protokol çerçevesinde, 1.2 milyon lise öğrencisinin, bankacılık ve muhasebe derslerine eklenen finansal konularla ilgili içerikler sayesinde konu hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak üzere başlatılan projede 2017 Aralık ayı itibarıyla 1 milyon kişi aşılmıştır.

Yeni dönem projeleri arasında tarım işçilerinin eğitimini de hedefleyen TEB Aile Akademisi, 2018 yılı içerisinde 125 bin tarım işçisine ulaşacağı bir iş birliğine imza atmayı planlamaktadır. 2017 yılının Mayıs ayında bu projenin ilk adımı olarak tarım işçilerine yönelik bir eğitim düzenlenmiştir.

Daha önceki yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı ve UNICEF ile birlikte hayata geçirilen Sanat Yoluyla Sosyal ve Finansal Eğitim projesi sayesinde, ilköğretimde okuyan 11 milyon öğrenci zorunlu müfredatlarındaki sanat ve müzik dersleri kanalıyla finansal okuryazarlık hakkında bilgilendirilmiştir.

Marifetli Hesap

TEB’in Türkiye’nin birikim alışkanlıklarını değiştirmek üzere geliştirdiği alternatif birikim hesabı, “Marifetli Hesap”, 2017 yıl sonu itibarıyla yaklaşık 450,000 adede ulaşmıştır. 2017 Aralık ayında hayata geçirilen, birikim yaparken yurt dışında da ücretsiz para çekme imkanı sağlayan “Global Genç Hesap”, özellikle gençleri hedeflemektedir.

Marifetli Hesap içerisinde yer alan Üstü Biriksin uygulamasıyla müşterilere, bir yandan Banka kartlarıyla harcama yaparken, bir yandan da kuruşlarını yukarıya yuvarlayarak biriktirme imkanı sağlanmıştır.

Üst segment müşterileri hedefleyen Fırsat Hesap, müşterilere bir yandan birikime devam ederken diğer yandan da volatil piyasa şartlarında diledikleri zaman farklı araçlara geçme olanağı sunmaktadır. Fırsat Hesap ile müşterilere altın dahil 5 farklı para biriminde birikim yapma imkanı tanınmıştır.

2017 sonu itibarıyla Marifetli ve Fırsat Hesap’ta ulaşılan yabancı para dahil 5 milyar TL’lik hacim, Banka’nın fonlama kaynağında önemli bir yer tutmaktadır.

TEB Yıldız Bankacılık

TEB, orta ve üst gelir segmenti müşterilerine, varlıklarını beklentilerine göre değerlendiren, en uygun seçenekleri sunan, birebir iletişim kurabildikleri müşteri temsilcileri ile birçok farklı alanda, ayrıcalıklı hizmet sunmaktadır. Yıldız Bankacılık olarak adlandırılan bu hizmet kategorisinde, söz konusu müşteriler için tasarlanmış yenilikçi ürün ve hizmetlerle kendilerini özel hissetmeleri hedeflenmektedir.

TEB Yıldız Bankacılık, 2017 yılında yıldız müşteri olma kriterini (Banka’daki konut kredisi bakiyesinin yarısı ve/veya varlık toplamının 30 günlük ortalaması), 75.000 TL’den 100.000 TL’ye yükseltmiştir. 2016 yıl sonuna göre 2017 yıl sonu yıllık net yıldız müşteri geliri %13 artmış, müşteri sayısı 96,800’e ulaşmıştır.

Banka’nın yıldız müşterileri, sadece kendilerine hizmet eden TEB Yıldız Hattı (müşteri etkileşim merkezi) üzerinden işlemlerini hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirme, TEB Banka Kartı ile BNP Paribas Grup ve anlaşmalı diğer banka ATM’lerinden yurt dışında nakit çekerken ücret ödememe ayrıcalığına sahiptirler.

2017 yılı içerisinde Yıldız Bankacılık segmentinde yürütülen başlıca faaliyetler aşağıda özetlenmiştir:

Bireysel Segment ve Bireysel Krediler

TEB, bireysel segmentte 2017 yılında farklı ve niş gruplara yönelmiş, söz konusu gruplara mensup müşterilerinin özel ihtiyaçlarının ve servis modellerinin belirlenmesine ve servis kalitesinin yükseltilmesine odaklanmıştır.

Müşterilerin Banka’daki tüm hayat döngüsünü ele alacak, müşteriye uygun ürünlerin sunulmasına ve müşterilerin Banka ve hizmetleri hakkında bilgilendirilmesine olanak sağlayacak iletişim programları hayata geçirilmiştir. Yıl boyunca yürütülen kampanyalar ve oluşturulan yeni ürün paketleriyle bireysel müşterilerin tüm bankacılık ihtiyaçlarının karşılanması ve müşteride derinleşme hedeflenmiştir.

Süreçlere yönelik detaylı analiz ve araştırmalar ile müşterilere kişi bazında değer teklifleri sunulmuştur. Süreçleri irdeleyen araştırmalar, müşteri geribildirimleri, NPS sonuçları dikkate alınarak, müşterinin kendisinin ve ihtiyaçlarının odağa konulduğu iyileştirme çalışmaları başlatılmıştır. Bu kapsamda finans sisteminden bir şekilde uzaklaşmış müşterilerin tekrar sisteme kazandırılması için sorumlu bankacılık kredisi hazırlanmıştır. Sorumlu bankacılık algısı sadece kredi ürünleri ile değil, müşterinin yaşam döngüsüne değer katan diğer adımları ile müşteri yaşamına girmek üzere tasarlanmıştır.

2017 yılında, finansal dünyaya yeni giren ve bankalarla yeni tanışan veya hali hazırda düşük olan kredi skorunu yükseltmek isteyen müşterileri bankacılık sistemine kazandırmaya yönelik, düşük limitli ihtiyaç kredisi de TEB şubelerinde sunulmaya başlamıştır.

Emekli Bankacılığı kapsamında sunduğu etkin ve verimli ürün ve hizmetlere her gün bir yenisini ekleyen TEB; ATM’den, internetten, şubeden, tabletten ve CC’dan emekli edinimini sağlayacak gelişmeleri tamamlamıştır. Emekli Bankacılığına özel hizmet vermek amacıyla hazırlanan Emekli Destek Hattı ile emekli müşterilere yönelik Telefon Bankacılığı çalışmalarında son aşamaya gelinmiştir.

TEB, 2017 yılında bireysel müşterilerinin nakit ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak çağrı merkezinden alınan kredi başvurusunun yanına kredi kullandırımını da eklemiştir. Böylelikle 2017 yılı itibarıyla TEB şubelerinin yanı sıra mobil bankacılık, internet bankacılığı ve çağrı merkezinden de kredi kullandırımı yapılabilme olanağı sağlanmıştır.

2017 yılında satış noktasında kredilendirme sistemi altyapısı kurulmuş ve anlaşmalı bayiler aracılığıyla kredilendirme yapılabilir hale getirilmiştir. PTT ile yapılan işbirliği çerçevesinde PTT’den maaş alan emeklilere ihtiyaç kredisi kullandırımı devam etmiş, TEB’in bu alanda pazar payı %16 seviyesine ulaşmıştır.

Konut ve oto kredilerinde sektörde önemli bir rol model olan TEB, 2017 yılında oto bayii ve emlak ofisleriyle bilinirliğini daha da artırarak müşterilerine hizmet vermeye devam etmiştir.

SATIŞ YÖNETİMİ

TEB Satış Yönetimi, Türkiye genelinde tablet üzerinden yapılan satışlarda, sunduğu ürün ve hizmetlerin çeşitliliğinin yanı sıra üstün teknoloji kullanımıyla da sektöre öncülük etmeyi sürdürmektedir.

Aktif Satış Kanalları

200 kişilik saha ekibine sahip olan TEB Satış Yönetimi’nin satış temsilcisi bazında günlük onay adedindeki sektör liderliği, 2017 yılında da devam etmiş, yıl boyunca kullandırılan toplam kredi adedinin %13’ü PTT kanalıyla gerçekleştirilmiştir. TEB Aktif Satış Kanalları ekibinin hedefi, çoklu ürün satışı yaparak tüm bankacılık hizmetlerini müşterilere ulaştırmaktır.

Toplu Müşteri Edinimi ve Performans Yönetimi

TEB, maaş müşterilerini Bireysel Bankacılık’taki göstereceği gelişmenin temel aracı olarak görmektedir. 2017 yılında edinilen yeni müşterilerin %47’si bu kanal aracılığıyla sağlanmıştır.

TEB, 2015 yılından bu yana öncelik verdiği üniversite ödemelerinde 2017 yılında da büyümeye devam ederek 19 üniversitenin maaş veya okul ödemesini gerçekleştirmiştir. Okul ödemelerinde geliştirilen online altyapı sayesinde, mobil satış ekipleri vasıtasıyla tablet üzerinden ödeme işlemleri kayıt sırasında yapılmakta ve okulun anında ödeme alması sağlanmaktadır. Her geçen gün büyüyen site yönetimlerinin ödemelerine de sunduğu dijital çözümler ve iş birlikleri ile aracılık eden TEB, bu konuda sektörde öncü ve lider olmayı hedeflemiştir.

TEB, online ödeme sistemlerindeki gücünü kullanarak kamu ödemelerine de destek sağlamış ve 2017 yılında Yüksek Seçim Kurulu ödemelerinde hizmet vermiştir.

MÜŞTERİ ETKİLEŞİM MERKEZİ

Müşteri ve kurum açısından oldukça kritik bir noktada konumlanan TEB Müşteri Etkileşim Merkezi, her yıl olduğu gibi 2017 yılında da çalışanına, kültürüne, süreçlerine ve teknolojisine yatırım yapmaya, müşterilere kesintisiz ve kusursuz bir deneyim yaşatmaya, verimlilik yaratan uygulamaları ile Banka’ya katma değer sağlamaya devam etmiştir.

TEB Müşteri Etkileşim Merkezi, 2017 yılında bankanın stratejik hizmet kanalı olarak konumlanmış, iş sonuçları açısından oldukça verimli ve başarılı bir yıl geçirmiştir.

Sektörde birçok konuya öncülük eden TEB Müşteri Etkileşim Merkezi;

ÖZEL BANKACILIK SATIŞ VE PAZARLAMA

1989 yılından beri özel bankacılık hizmeti sunmakta olan TEB, sektörde gerçek anlamda özel bankacılık ve varlık yönetimi hizmeti uygulayan ilk banka olmuştur. TEB Özel Bankacılık, danışman banka anlayışının kılavuzluğunda sunduğu mevcut ürün ve hizmetlere ek olarak, farklı ve alternatif yatırım ürünleri ile müşterilerini tanıştırmak konusunda öncü bir yaklaşım benimsemiştir.

TEB Özel Bankacılık, Türkiye çapında yerleşik 11 Özel Bankacılık Merkezi ve 13 şube içi hizmet noktası ile müşterilerinin ihtiyaç ve beklentilerine uygun, kişiye özel, varlıklara değer katacak çözümler geliştirmektedir. BNP Paribas’nın global bilgi birikimi ve tecrübelerini yenilikçilik anlayışıyla birleştiren TEB Özel Bankacılık, müşterilerine fark yaratan ürün ve hizmetler sunmaya devam etmektedir.

Melek Yatırım Platformu

TEB Özel Bankacılık TEB Yatırım’ın uzman Özel Yatırım Danışmanları aracılığıyla, Özel Bankacılık müşterilerinin varlıklarını ve finansal durumlarını analiz ederek, onların risk tercihleri ve uzun vadeli planlarıyla örtüşen yatırım danışmanlığı hizmeti sunmaktadır.

2013 yılında hayata geçirilen TEB Özel Melek Yatırım Platformu, varlıklarını geleneksel finansal araçlar dışındaki alanlarda değerlendirmek isteyen müşterilere yeni yatırım fırsatları sunmakta, aynı zamanda gelecek vadeden projeleriyle girişimcilerin ekonomik döngüye katılmalarını sağlamaktadır.

Melek Yatırım Platformu kanalı ile yatırımcılara Bireysel Katılım Yatırımcısı lisansı alımında aracılık etmekte olan ilk ve tek banka olarak TEB Özel Bankacılık, ağ kanalıyla yapılan yatırımların belge ve bilgilerini Hazine Müsteşarlığı’na ileterek yatırım süreçleri konusunda destek olmaktadır.

TEB Özel Bankacılık, Melek Yatırım Platformu’nun yanı sıra TEB Özel Yatırımcı Kulübü, CXO Club ve TEB Fintech Future Four gibi bünyesine eklediği yeni inisiyatiflerle ekosistemi 360 derece görebilen, orta ve uzun vadede milli ekonomiye ve topluma katkısı pozitif olacak inovasyon markaları bünyesinde bulundurmaktadır.

TEB Özel Melek Yatırım Platformu girişimiyle 2017 yılında kurulan CXO Club - Geleceği Yönetenler Kulübü, çağımızın en değerli varlığı olan bilgiyi, ileride hem bireysel hem de kurumsal alanda yatırım fırsatına dönüştürebilmek için, Türk iş dünyasının en köklü kuruluşlarının nihai karar vericilerine aktarmayı hedeflemektedir.

Bu kapsamda; dijital dönüşüm ve girişimcilik ekosistemi, ekosistemin oyuncuları ve niçin ekosistemin içinde yer alınmalı, yeni iş modelleri, global trendler ve kavramlar, büyük şirketler için tehditler gibi konuların işlendiği kapalı toplantılar ile kurumsal işbirliklerinin güçlendirilmesi ve girişimcilik ekosisteminin çok daha sağlıklı bir yapıya ulaşmasına aracılık edilmesi amaçlanmaktadır.

TEB Özel Bankacılık, Melek Yatırım Platformu ile geliştirdiği network’ünde yer alan mevcut ve potansiyel Melek Yatırımcıların dikkatini sosyal girişimcilik alanına çekmek, toplumsal fayda yaratan girişimlere finansal fayda yaratmak adına dünyada bu konuda söz sahibi olan sivil toplum kuruluşu Ashoka ile işbirliği anlaşması imzalamıştır.

Türkiye’de ilk defa Özel Bankacılık alanında sosyal girişimciliği desteklemek amacıyla yapılan Ashoka ve TEB Özel Bankacılık iş birliğinin ana hedefi; sosyal girişimlerin sadece dönemlik bağışlar ile değil, iş fikrine yapılan uzun süreli sosyal yatırımlarla daha güçlü ve başarılı kılınmasıdır. Bu amaç kapsamında Özel Bankacılık müşterilerinin sosyal girişimciliği anlamasına, sosyal girişimlere yatırım yapılırken dikkat edilecek konuları öğrenmesine yönelik farklı atölye çalışmaları düzenlenmiştir. Toplum yararına olan bu çalışmalar gelecekte de devam ettirilecektir.

TEB Fintech Future Four Programı

Finans teknolojisi konusunda fikir ve projeleri olan start up’lara özel, yepyeni bir destek programı olarak hayata geçirilen TEB Fintech Future Four Programı, bankacılık ve finans dünyasını değiştirebilecek ve fark yaratabilecek teknolojilerin Türkiye’de de tasarlanması ve üretilmesi amacını taşımaktadır.

TEB, söz konusu program kapsamında start up’ların fikirlerini geliştirmeleri için ihtiyaç duydukları finansal desteği ve ticarileşme sürecinde gereken danışmanlık desteğini sunarak girişimcilerin kendi şirketleri ile dünya çapında başarıya ulaşmalarını hedeflemektedir.

Müşterini Tanı/Bilgi Güvenliği, Roboadvisory, Sanal Müşteri İlişkileri Yönetimi, Gerçek Zamanlı Pazarlama, Yeni Nesil Ödeme/Üye İşyeri Teknolojileri, Sadakat/Oyunlaştırma konularında, 2016 yılında çağrıya çıkan ve bu çağrı kapsamında 50’ye yakın fintech başvurusunu değerlendiren TEB, bu süre sonunda ilk 8’e kalan fintechlerin TEB’in üst yönetimi ve bağımsız jüri önünde gerçekleştirdiği final sunumuyla geliştirme programına aldığı 4 fintech’i seçmiştir. 2017 yılında geliştirme programı içerisinde desteklenen 4 fintech içerisinden seçilen, robot danışmanlık ve chatbot alanlarında çözüm sunan 2 fintech firması ile işbirliği sözleşmesi imzalanarak Türk bankacılık sistemine entegre edilmiştir. 2018 yılı içerisinde de TEB Fintech Future Four programı devam edecek ve yurt dışı fintech hızlandırma kuruluşlarının da çözüm ortağı olarak yer aldığı yeni bir programla çağrıya çıkılacaktır.

TEB Özel Dijital Müze

TEB Özel Bankacılık, müşterilerinin finansal ihtiyaçlarını karşılarken, bir yandan da hayatlarının her döneminde yanlarında olma hedefiyle çalışmakta, bu kapsamda sanatsal birçok seçkin organizasyona da destek vermektedir. TEB Özel Bankacılık merkezlerinde resim, minyatür, fotoğraf gibi farklı sanat dallarından önemli sanat eserlerine ev sahipliği yaparak bu özel eserleri sanatsever müşterileriyle buluşturan TEB Özel Bankacılık, TEB sponsorluğunda düzenlenen fotoğraf sergileri, konserler ve spor müsabakalarında müşterilerini ağırlamaktadır.

TEB Özel Bankacılık, bu etkinliklerin yanı sıra, gizli kalan sanat eserleri ve koleksiyonları dijital dünya yoluyla gün yüzüne çıkarmak ve bu eserlerin hikayelerini koleksiyonerlerin anlatımıyla sanat meraklılarıyla paylaşmak amacıyla TEB Özel Dijital Müze’yi hayata geçirmiştir. Bu sayede, yeni nesil koleksiyonerlere fikir vererek Türkiye'de koleksiyonerliğin gelişimine katkıda bulunmayı amaçlayan TEB Özel Bankacılık, 2017 yılında genç sanatçılara yatırım yapılmasını sağlamak üzere, Türkiye’deki ilk kolektif Güzel Sanatlar Fakültesi yeni mezunlar sergisi BASE’e sponsor olarak, sanata olan desteğini sürdürmüştür.

KARTLI ÜRÜNLER YÖNETİMİ

TEB, müşterilerinin alışverişlerini daha kolay, hızlı ve güvenli şekilde yapmalarını sağlamaya dönük çalışmalarını devam ettirmekte, kartların güvenli bir şekilde ödemeye aracılık etmelerini sağlarken, diğer taraftan ek ürün özellikleri ile daha keyifli hale getirmeye çalışmaktadır.

2017 yılında Kartlı Ürünler Yönetimi’nin aylık ortalama cirosu 5 milyar TL’ye yaklaşmış, yıl sonu toplam alacak bakiyesi bir önceki yıl sonu alacak bakiyesine göre %14 artış göstererek 3.4 milyar TL’yi geçmiştir.

TEB, sahip olduğu altyapı sayesinde kart müşterilerine %100’e yakın bir oranda, dünyanın her noktasında kesintisiz ve güvenli hizmet vermektedir.

2017 yılında kartlı ürünler segmentinde gerçekleştirilen çalışmalara ve hayata geçirilen yeniliklere aşağıda yer verilmiştir:

Üye işyeri satış, pazarlama ve ürün geliştirme çalışmaları genişletilmiştir.

TEB, her segmente özel, uygun POS çözümlerini ve paketlerini artırmaya devam etmiştir.

Bu kapsamda kuyumcular için Milyem POS; çiftçilerin ihtiyacı için Harman Kart ve Harman POS; doktor profesyoneller için Doktor POS ve Profesyoneller Paketi gibi müşteri beklenti ve ihtiyaçlarına yönelik çözüm ve paket sunumlarıyla hizmet alanları genişletilmiştir.

2017 yılında üye işyerlerine sunulan kart kabul markalarının sayısı 5’e çıkarılmış; Visa, Mastercard, Amex , Union Pay’den sonra Türkiye’nin yeni ödeme sistemi platformuna ait TROY markalı kartlar da TEB üye işyerlerinin kart kabulüne açılmıştır. Böylece işyerlerine tek bir anlaşma ile 5 ayrı kart markasını kabul etme kolaylığı sağlanmıştır.

TEB, danışman banka yaklaşımı ile işyerlerine en fazla seçeneği sunan bankalardan olmuş, ayrıca son kullanıcıya yönelik cihaz çeşitliliği ve fırsatlar içeren kampanyalar ile sektöre öncülük etmiştir. 2017 yılında ortak POS anlaşmalı banka sayısı 7’ye; ÖKC (Ödeme Kaydedici Cihaz)’de çalışılan marka sayısı 9’a ulaşmıştır.

Dijitalleşme çalışmaları kapsamında müşterilerin hayatını kolaylaştırmak amacıyla tablet üzerinden POS başvurusu alma, DCC, sabit ücretli POS, 2. Günsonu gibi fonksiyonel çalışmalar 2017’de daha fazla ön planda tutulmuş ve içerikleri zenginleştirilmiştir.

2017 yıl sonu itibarıyla yaklaşık 115.000 noktada hizmet sunan TEB POS, toplam 50.000 Bonus özellikli POS ile üye işyerlerine taksit ve puanlı alışveriş imkanı vermektedir. Marka sahibi olmayan bankalar arasında 4. sırada yer almaktadır.

ÖKC (Ödeme Kaydedici Cihaz)’de 45.000 adet ile yazarkasa POS pazar payı %4’ün üstüne çıkarılmıştır.

TEB’ in 2017 POS hacmi 20 milyar TL’ye yaklaşmış, tüm cironun yaklaşık %30’u Bonus loyality programı kapsamında gerçekleştirilmiştir.

DİJİTAL BANKACILIK

CEPTETEB Dijital Bankacılık Platformu

Mart 2015’te hayata geçen CEPTETEB Dijital Bankacılık Platformu, müşterilerine finansal ihtiyaçlarının yanında finansal olmayan faydalar da sunmakta, sosyal medyada %100 cevaplama oranı ve 9 dakikalık cevaplama süresi ile dijital müşterilerine 7/24 hizmet vermektedir.

Platform, 2017 yılında da müşteri tabanını büyüterek dijital kanallardaki deneyimi geliştirmeye devam etmiştir. Müşteri Danışmanları aracılığıyla kullanıcıların istedikleri anda istedikleri yerde, yerinde müşteri edinimi ile hız ve kolaylık üzerine kurulu bir müşteri deneyimi sunan CEPTETEB, yıl sonu itibarıyla 475,000 müşteriye ve 4 milyar TL mevduat hacmine ulaşarak Türkiye’nin en hızlı büyüyen dijital bankalarından biri olmuştur.

Google’ın yapay zeka ürünlerinden Akıllı Görüntülü Reklam teknolojisi CEPTETEB ile Google’da örnek vaka olarak yayınlanmıştır.

Dijital kanallar Banka müşterilerinin %80’i tarafından kullanılmaktadır.

TEB, 2017 yılında dijital bankacılık kanallarının kullanımında artış sağlayarak müşterilerinin %80’ini dijital kanallara taşımıştır. 2017’da internet bankacılığı kullanıcı sayısı 1 milyonu aşmış, mobil bankacılık uygulamasını kullanan aktif müşteri adedi 830,000 olmuştur.

Dijital bankacılıkta elde edilen bu başarılarla TEB’in toplam finansal işlemlerinin %78’i olan karşılaştırılabilir finansal işlemlerinde (para çekme, para yatırma, kredi ödeme, fatura ödeme, kredi kartı ödeme, para transferleri) dijital bankacılığın payı %85’e ulaşmıştır. 2017 yılında, para yatırma işlemlerinin %76’sı, para çekme işlemlerinin %89’u, kredi kartı ödemelerinin %83’ü, fatura ödemelerinin %89’u, para transferlerinin ise %93’ü TEB Dijital Bankacılık kanalları üzerinden gerçekleştirilmiştir.

2017 yılında Türkiye genelindeki TEB ATM’lerinin sayısı 1,743’e ulaşırken, ATM’lerden toplam 66 milyon adet işlem yapılmıştır.

TEB, 2017 yılı boyunca şubeden gerçekleştirilen işlemleri dijital kanallara taşıyarak, operasyonel maliyetleri ve gelir-gider rasyosunu düşürmeye devam etmiştir.

TEB mobil bankacılık alanına yaptığı yatırımları artırarak sürdürmektedir.

TEB, 2017 yılında yenilenen, tasarımı müşteri tercihine göre değiştirilebilen, zengin işlem seçeneği sunan CEPTETEB mobil uygulaması ile mobil teknolojilere yaptığı yatırımları sürdürmüştür. CEPTETEB mobil uygulamasının “Akıllı Bildirim” özelliği, müşterilere kredi kartı harcamalarından vergi ödeme hatırlatmasına ve piyasa bilgilerine kadar birçok konuda anlık bildirim yapabilmektedir.

CEPTETEB Konut Kredisi 2017 yılında hayata geçirilerek, Türkiye’de ilk defa şubeye gitmeden konut kredisi akışlarının dijital ortamda tamamlanmasına olanak tanınmıştır. Başvurudan kredinin kullandırılmasına kadar tüm süreçler şubeye gerek olmadan dijital ortamda yapılabilmektedir.

Anında mesajlaşma servisi olan BiP uygulaması “Keşfet” alanına CEPTETEB resmi hesabının eklenmesiyle BiP kullanıcılarına, CEPTETEB hesabı üzerinden boot ile piyasa verilerini ve en yakın ATM’i sorgulayabilme; kredi, kredi kartı, müşteri olma başvuru ekranlarına ulaşarak başvuru yapabilme imkanı sağlanmıştır.

Kullanıcıların finansal verilerini daha fazla incelemeye ve kontrol etmeye başlamasıyla birlikte, CEPTETEB İnternet Şubesi’ne kişisel finans yönetimi aracı olan Finans Koçu eklenmiş, müşterilerin dijital ortamda finansal bütçelerini kontrol etmeleri sağlanmıştır.

Bu özellik, kullanıcılara aylık olarak gelir ve giderlerini kontrol edebilme, harcama kategorilerini inceleyebilme, benzer profildekilerin aylık kazanç ve harcama tutarlarını görebilme imkanı sunmaktadır. Müşterilere ayrıca Finans Koçu vasıtasıyla aylık bütçe hedefi belirlemeleri, hedefe yaklaştıklarında ve aştıklarında uyarılarak önlem alabilmeleri; gelecek ile ilgili hedef belirleyerek, bu hedefe ulaşmak için aylık ne kadar birikim yapmaları gerektiğini hesaplayabilmeleri olanağı tanınmıştır.

 

AKTİF PASİF YÖNETİMİ VE HAZİNE GRUBU

Türkiye’de “Aktif Pasif Yönetimi” yaklaşımını geliştiren ilk bankalardan birisi olan TEB bünyesinde faaliyet gösteren Aktif Pasif Yönetimi ve Hazine Grubu, 2005 yılından bu yana Banka’nın sürdürülebilir kârını korumayı hedefleyerek faiz, likidite ve yapısal kur risklerini yönetmektedir.

Grup, yetkin ve tecrübeli kadrosu ve BNP Paribas Grubundan transfer ettiği “know-how”ı ile temkinli, sağlam ve uzun vadeli stratejilere dayanan bir yönetim tarzı benimsemiştir.

Aktif Pasif Yönetimi ve Hazine Grubu, mevzuatın belirlediği sınırlar çerçevesinde tüm iştiraklerine kendi alanlarında etkin çalışabilmelerine yönelik katkı sunmaya 2017 yılında da devam etmiştir.

Likidite rasyolarının limitler dahilinde kalması sağlanmıştır.

Aktif Pasif Yönetimi ve Hazine Grubu, hem ekonomik hem de politik anlamda risklerin arka arkaya belirdiği 2017 yılında, faiz riski yönetiminde proaktif hedge stratejileri uygulayarak hedeflerinin üzerine çıkmış ve banka kârlılığına önemli katkı sağlamıştır. Sağlam ve istikrarlı likidite hedefine ulaşmak üzere kaynak çeşitliliği yaratmaya ve vade uzatmaya yönelik alınan aksiyonlarla; güçlü kredi büyümesinden kaynaklanan likidite sıkışıklığının yaşandığı 2017 yılı içerisinde, likidite rasyolarının limitler dahilinde kalması sağlanmıştır.

Global ve lokal piyasalar yakından takip edilmektedir.

Aktif Pasif Yönetimi ve Hazine Grubu; sorumluluk alanındaki faiz ve likidite riskinin doğru bir şekilde modellenmesi ve gerçekleşmelerin ölçülmesi ile Banka’nın karar alma süreçlerinde önemli rol oynamaktadır. Bu süreçler, bilgi teknolojilerine yapılmış olan yatırımların katkıları ile 2017 yılında daha hızlı çalışmaya başlamıştır.

Grup, olası fiyat hareketlerini doğru bir şekilde öngörmek ve buna bağlı olarak Banka bilançosunda oluşan yapısal kur, faiz ve likidite risklerini gidermek amacıyla global ve lokal piyasaları yakından takip etmektedir. Söz konusu risklerin giderilmesi amacıyla kullanılacak türev ürünlere ilişkin uzmanlık, Aktif Pasif Yönetimi ve Hazine Grubunun öne çıkan bir başka güçlü yönüdür.

Öte yandan Grup, Banka bilançosunun doğru maliyetlerle gerçekleşmesi ve rekabette etkinlik sağlanması amacıyla tüm işkollarıyla yakın iletişim halinde olmakta, düzenlenen periyodik toplantı ve geziler aracılığıyla şube ağı ile de verimli bir işbirliği geliştirmektedir.

Fonlama kaynaklarında çeşitlilik yaratılmıştır.

Aktif Pasif Yönetimi ve Hazine Grubu, 2017 yılı içinde temel fonlama kaynaklarından olan müşteri mevduatının tabana yayılmasıyla, Banka likiditesini daha güçlü ve istikrarlı hale getirmeyi hedeflemiştir. Bu amaçla ilgili işkollarıyla yapılan çalışmalara doğru fiyatlama stratejileriyle katkı sağlanmış ve bu çalışmaların sonuçları yılın ikinci yarısında kendini göstermeye başlamıştır.

Aktif Pasif Yönetimi ve Hazine Grubu, TEB’in sanal bankacılığın geleceğine olan inancı doğrultusunda CEPTETEB kanalından yapılan fiyatlamalara ilişkin destekleyici duruşunu korumuştur. Grup, fonlama kaynaklarının çeşitlendirilmesi amacıyla, uluslararası piyasalardan uzun vadeli fon teminine yönelik olarak, nakit akışına dayalı fonlama ürününe ilişkin çalışmaları başlatmıştır. Özellikle yılın ikinci yarısında, uygun piyasa koşulları çerçevesinde, TEB Bonosu ihraçları sıklaştırılarak, ürün çeşitliliği artırılmıştır.

BNP Paribas ile etkin likidite ve risk yönetimi için tecrübe paylaşımı yapılmıştır.

BNP Paribas’nın modelleme analizleri konusundaki uzmanlığının Aktif Pasif Yönetimi ve Hazine Grubu tarafından ülkemizin gerçeklerine uygun bir şekilde transfer edilmesi amacıyla uzman kadrolar arasında yürütülen bilgi alışverişi, 2017 yılında da verimli bir şekilde devam etmiştir. BNP Paribas tarafından sağlanan uygun maliyetli fonlama kaynağı ile ihracat kredilerinde ve kurumsal şirketlere yönelik kredilerde rekabetçi fiyatlama yapma imkanı sağlanmıştır.

Bunun yanı sıra BNP Paribas Grubunun likidite ve risk yönetimi çerçevesinde uyguladığı politikaların Banka’ya da uyarlanması amacıyla çalışmalar yürütülmüş ve Grup bünyesinde daha etkin likidite ve risk yönetimi için tecrübe paylaşımı yapılmıştır.

Büyük Müşteriler Fiyatlama Departmanı kurulmuştur.

Mevduat fiyatlamasını hem Banka hem de müşteri tarafında daha verimli hale getirmek üzere, Büyük Müşteriler Fiyatlama Departmanı kurulmuştur. Departman, belli büyüklük üzerindeki müşterileri ziyaret etmekte ve mevduat fiyatlamalarını doğrudan müşteriyle iletişime geçerek belirlemektedir.

Öte yandan, Risk Modelleme Departmanı, Banka ürünlerinin faiz ve likidite risk ölçümlerinde kullanılan modellerinin oluşturulma sürecini, BNP modelleme takımından devralmıştır.

 

KURUMSAL YATIRIM BANKACILIĞI GRUBU

2011 yılından bu yana faaliyet gösteren TEB Kurumsal Yatırım Bankacılığı Grubu, yurt içi ya da yurt dışında stratejik olanaklar hedefleyen Türk firmalarına bu ilgilerine dönük danışmanlık hizmeti sağlamakta, borç ve sermaye piyasası imkanlarını da destekleyici unsurlar olarak müşterilerinin hizmetine sunmaktadır.

Kurumsal Yatırım Bankacılığı Grubu’nun ana hedefi, ihtiyaca göre yapılandırılmış, yüksek oranlı katma değer içeren uluslararası çözümleri, hızlı ve aktif şekilde müşterilerle buluşturabilmektir. Bu amaçla, BNP Paribas’nın küresel ürün uzmanlığı ile müşteriler bir araya getirilmekte, uluslararası çapta kazanımlar elde edilebilmektedir.

Grup, 2017 yılında Finansal Piyasalar, Büyük Kurumsal Gruplar, Büyük Kurumsal Gruplar Finansmanı ve Kurumsal Finansman alanlarında yürüttüğü müşteri odaklı çalışmalarına devam etmiştir.

2017 yılı, TEB’in Kurumsal ve Yatırım Bankacılığı alanında süregelen rekabet ve zorlaşan piyasa şartlarına rağmen, ivmelenmesini sürdürebildiği bir yıl olmuştur. Hedef müşteri kitlesinin gerçekleştirdiği hemen hemen tüm borç ve uluslararası sermaye işlemlerinde, BNP Paribas’nın geniş ürün ve coğrafi ağı etkin şekilde kullanılmıştır.

Sermaye piyasaları işlemlerindeki büyümenin devam ettiği 2017 yılında, özellikle döviz ve faiz türev işlemlerinde müşterilerin riskten korunmasını sağlayacak yeni çözümler geliştirilmiş ve müşterilerin hizmetine sunulmuştur.

Büyük kurumsal müşterilere özel finansal çözümler üretmek üzere kurulan Büyük Kurumsal Gruplar Bölümü, Türkiye’nin alanlarında öncü firmalarına BNPP’nin dünyadaki yaygın ağını da kullanarak çok çeşitli yapılandırılmış ürünler ve finansman alternatifleri sunmaya devam etmiştir. 2017 yılında Kurumsal Finansman bölümü tarafından büyük altyapı projelerine danışmanlık yapılmış, TEB’in geniş müşteri ağı sayesinde Türkiye’deki özel sermaye fonlarına fikir ortağı olunmuş ve stratejik yatırımlara aracılık edilmiştir.

Yatırım bankacılığının bütün alanlarında ihtiyaçları karşılayacak bir yapı kurulmuştur.

Kurumsal Yatırım Bankacılığı Grubu, TEB’in yerel piyasadaki gücünü BNP Paribas’nın sermaye piyasaları, yapılandırılmış finansman ve danışmanlık alanlarındaki uzmanlık ve deneyimiyle birleştiren bir yapıdır.

Tek başına bir kurumun bu alanlardaki tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir donanıma sahip olan Kurumsal Yatırım Bankacılığı, TEB’in müşteri portföyüne ve BNP Paribas’nın ürün yelpazesine entegre olmuştur. Bu sayede Grup, hem TEB bünyesindeki büyüyen müşteri ağından hem de BNP Paribas bünyesindeki güçlü ürün uzmanlarından yararlanmaktadır.

TEB, önümüzdeki dönemde de müşterilerine; yapılandırılmış finansman, sermaye piyasası işlemleri için ihtiyaç duydukları hazine çözümleri ve yatırım olanakları sunmaya devam edecektir.

 

SERMAYE PİYASASI ARAÇLARI HİZMETLERİ

TEB Sermaye Piyasası Araçları Hizmetleri Bölümü, BNP Paribas’nın 1990’lı yıllardan beri Türkiye’de yürüttüğü yurt dışı takas ve saklama hizmetlerini, 2007 yılından itibaren TEB bünyesinde vermeye başlamış ve 2017’de sektördeki 10. yılını doldurmuştur.

TEB Sermaye Piyasası Araçları Hizmetleri Bölümü, 2012 yılındaki Sermaye Piyasası Kanunu değişikliği ile birlikte Saklama Bankası olarak hizmetlerine devam etmektedir. Değiştirilen Sermaye Piyasası Kanunu ve sonrasında yapılan ek düzenlemeler ile Türk bankacılık mevzuatı, dünya ile rekabet edebilecek yeni ürünler ve mekanizmalar kurulabilmesine olanak tanıyan bir yapıya kavuşmuştur.

Söz konusu yapıyla, TEB Sermaye Piyasası Araçları Hizmetleri Bölümü gibi sermaye piyasası işlemleri sonrası (post-trade) hizmet sağlayıcılarının yarattığı ve yaratabileceği katma değer daha görünür hale gelmiştir.

Müşterileri arasında ve özellikle uluslararası arenada TEB Securities Services adıyla bilinen TEB Sermaye Piyasası Araçları Hizmetleri Bölümü, müşterilerine Genel Müdürlük bünyesindeki uzman ekibiyle sermaye piyasası işlemlerine yönelik hizmet sunmaktadır.

Avrupa’nın en büyük saklama bankası olan BNP Paribas Securities Services ile işbirliği içinde çalışan Bölüm, ayrıca finansal kurumların, kurumsal yatırımcıların ve ihraççıların yatırım ve finansman kararları sonrasında ortaya çıkabilecek sermaye piyasası araçlarına yönelik ihtiyaçlarına yenilikçi ve titiz yaklaşımları ile çözümler üretmektedir.

TEB Sermaye Piyasası Araçları Hizmetleri Bölümü’nün verdiği hizmetler arasında;

bulunmaktadır.

TEB Sermaye Piyasası Araçları Hizmetleri başarılı performansını 2017 yılında da sürdürmüştür.

Sermaye Piyasası Araçları Hizmetleri Bölümü, mevcut ürün ve hizmetlerde geçmiş yıllarda gösterdiği başarılı performansını 2017 yılında da sürdürerek yeni müşteriler kazanmış ve mevcut müşterilerinin işlemlerini başarılı bir şekilde yönetmiştir. Bölüm, bireysel ve kolektif portföy saklama hizmetlerini, grup dışı portföy yönetim şirketlerine sunulacak şekilde yeniden yapılandırmıştır.

2017 yılında piyasanın önde gelen kurumları tarafından yapılan ve müşterilerin yorum ve derecelendirmesi sonucu ortaya çıkan ve aşağıda sıralanan anketlerde TEB Securities Services birinci sırada yer almıştır.

TEB, bir saklama bankasından çok daha fazlasını arayan müşterilerin seçtikleri bankadır.

TEB, küresel bakış açısı, öncü ve müşteri odaklı yaklaşımı ile bir saklama bankasından çok daha fazlasını arayan müşterilerin sermaye piyasası araçlarına yönelik işlem sonrası hizmetleri için seçtikleri banka olmaya devam etmektedir.

TEB Sermaye Piyasası Araçları Hizmetleri Bölümü, sermaye piyasaları ve bankacılık sektöründe, gerek Sermaye Piyasası Kurulu’nun gerekse Takas İstanbul, Borsa İstanbul ve Merkezi Kayıt İstanbul gibi kuruluşların yaptıkları tüm geliştirmeleri hukuki, teknolojik, operasyonel açılardan yakından takip ederek, etkisi bulunabilecek durumlarda yeni ürün ve teknoloji yatırımları ile hızlıca ihtiyaca cevap vermektedir.

Bu geliştirmeleri müşterileriyle olan işbirliğinde yeni fırsatlar olarak değerlendiren ve müşterilerle ortak projeler geliştiren Bölüm, operasyonel mükemmelliği yakalamaya yönelik yatırımları ve müşterilerinin işlerini büyütmelerine destek olmaya verdiği öncelik ile rekabette öne çıkmıştır.

Bölümün hedefi, sermaye piyasasında işlem sonrası hizmetlerde öncülüğü üstlenerek hem piyasanın hem de Banka’nın gelişimine katkıda bulunacak yenilikleri hayata geçirmektir.

2017 yılında Türkiye sermaye piyasalarında önemli gelişmeler yaşanmıştır.

Mart 2017’de Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VIOP) platformu işletim sistemi Nasdaq OMX ile birlikte geliştirilen BISTECH Platformu’na taşınmıştır. 2017 Haziran ayında ise Takas İstanbul Borsa İstanbul Pay Piyasası’nda merkezi karşı taraf olmuştur. Hali hazırda VIOP’ta bulunan merkezi karşı taraf uygulamasının Pay Piyasası’nda da başlaması özellikle yabancı yatırımcıların Türkiye sermaye piyasalarına olan güvenini artırıp piyasanın gelişerek büyümesine vesile olacaktır. VIOP’taki platform değişikliği piyasanın işleyişinde özellikle yabancı yatırımcıların uzun yıllardır talep ettiği yapısal değişiklikleri gündeme getirmiştir.

Pay piyasasında MKT hizmetinin verilmeye başlanmasının ardından TEB Securities Services, değişikliğin piyasaya etkisi ve sunulan hizmetler konusunda hem Takas İstanbul hem de müşterilerle kapsamlı değerlendirmeler yapmıştır.

Mart 2018’de aynı geçişin Borsa İstanbul Borçlanma Araçları Piyasası’nda gerçekleşmesi beklenmektedir. Özellikle merkezi karşı taraf kavramının hayata geçmesi, Türkiye sermaye piyasaları açısından çok önemli bir gelişmedir.

2017 yılında yeni ürün ve iş birliği geliştirme çalışmaları devam etmiştir.

BNP Paribas Kurumsal Yatırım Bankacılığı (CIB)’nın bir parçası olan TEB Sermaye Piyasası Araçları Hizmetleri Bölümü, BNP Paribas Securities’in Türkiye kolu olarak hareket etmektedir. Ayrıca genel saklama müşterisi olan BNP Paribas şirketleri ile piyasanın işleyişi ve yeni ürünler konusunda danışman yaklaşımı ile yakın çalışmalar yürütülmektedir.

Bölüm, sermaye piyasası işlemleri yapan TEB iştirakleri ile yakın iş birliği içinde çalışmaktadır. Özellikle, TEB Yatırım Menkul Değerler ile ortak sunulan Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası’na yönelik hizmetler sayesinde TEB Yatırım, Borsa İstanbul’un en yüksek işlem hacmi yapan kuruluşları arasındaki yerini korumuştur.

Bunların yanı sıra meslek kuruluşları ile yapılan iş birlikleri devam etmektedir. TEB Sermaye Piyasası Araçları Hizmetleri Bölümü, 2017 yılında Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından düzenlenen Sermaye Piyasaları Kongresi 2017’de İçerik Komitesi’nde görev almasının yanı sıra “Türkiye Sermaye Piyasalarına Yatırım Yapmaya Devam Etmek İçin 5 Neden” başlıklı panelin sponsorluğunu ve organizasyonunu üstlenmiştir.

TEB Sermaye Piyasası Araçları Hizmetleri Bölümü’nün 2017 yılında üzerinde çalıştığı en önemli ürün, Portföy Yönetim Şirketleri’ne yönelik geliştirilen bireysel saklama, kolektif saklama ve fon hizmetleridir. Bölüm, Yeni Sermaye Piyasası tebliğleriyle şekillenen bu hizmeti, Grup şirketleri ile birlikte Grup dışı portföy yönetim şirketlerine sunma fırsatını değerlendirerek, hizmeti Portföy Yönetim Şirketleri’nin taleplerine ve Sermaye Piyasası Kanunu düzenlemelerine ve gerekliliklerine uygun hale getirmeye yönelik çalışmaları tamamlamıştır.

YENİ ÜRÜN VE HİZMETLER

Yeni Bireysel Bankacılık Ürünleri

TEB, 2017 yılında bireysel müşterinin nakit ihtiyaçlarını karşılamak için başvuru aldığı bir kanal olan çağrı merkezine kredi kullandırımını da eklemiştir.

Böylece TEB şubeleri, mobil bankacılık, internet bankacılığının yanı sıra çağrı merkezi de kredi kullandırım kanalı olarak hizmete girmiştir. 2017 yılında satış noktasında kredilendirme sistemi altyapısı kurulmuş ve anlaşmalı bayiler aracılığıyla kredilendirme yapılması mümkün kılınmıştır.

CEPTETEB Konut Kredisi 2017 yılında hayata geçirilerek; Türkiye’de ilk defa şubeye gitmeden konut kredisi akışlarının dijital ortamda tamamlanmasına olanak tanınmıştır. Başvurudan kredinin kullandırılmasına kadar tüm süreçler şubeye gerek olmadan dijital ortamda yapılabilmektedir.

Kullanıcıların finansal verilerini daha fazla incelemeye ve kontrol etmeye başlamasıyla birlikte, CEPTETEB İnternet Şubesi’ne kişisel finans yönetimi aracı olan Finans Koçu eklenmiş, müşterilerin dijital ortamda finansal bütçelerini kontrol etmeleri sağlanmıştır.

Bu özellik ile müşteriler aylık olarak gelir ve giderlerini kontrol edebilir, harcama kategorilerini inceleyebilir, benzer profildekilerin aylık kazanç ve harcamalarını görebilir hale gelmişlerdir. Müşterilere ayrıca Finans Koçu vasıtasıyla aylık bütçe hedefi belirlemeleri, hedefe yaklaştıklarında ve aştıklarında uyarılarak önlem alabilmeleri; gelecek ile ilgili hedef belirleyerek, bu hedefe ulaşmak için aylık ne kadar birikim yapmaları gerektiğini hesaplayabilmeleri olanağı tanınmıştır.

SMS ile Gümrük Vergisi Ödeme

TEB 2017 yılı içinde SMS ile gümrük vergisi ödeme hizmetini geliştirmiş ve müşterilerine sunmaya başlamıştır. Müşteriler, dış ticaret işlemleri sonucu oluşan Gümrük Vergisi ödemelerini tek bir SMS ile gerçekleştirebilmektedir. Sistem 7/24 çalışmaktadır.

SMS ile ÖTV ve ASBİS Bedeli Ödeme

Ayrıca TEB yine 2017 yılı içinde Motorlu Taşıt Araçlarına ilişkin 9077 kodlu Özel Tüketim Vergisi ve sıfır kilometre araçların tescil işlemlerinden doğan 9247 ASBIS Motorlu Araç Tescil Belgesi bedelinin tek bir SMS ile ödenebilmesine olanak sağlayan SMS ile ÖTV ve ASBİS Vergisi ödeme hizmetini geliştirmiş ve hayata geçirmiştir. Sistem 7/24 çalışmaktadır.

TEB KOBİ Akademi çatısı altındaki Endüstri 4.0 Buluşmaları

KOBİ’lerin “Danışman Bankası” misyonuyla yapılandırılan katma değerli hizmetler, KOBİ’lerin teknolojik dönüşümüne de rehberlik edecek formatta geliştirilmektedir. İl il gezerek firmaları rekabette ön plana çıkarmak adına düzenlenen TEB KOBİ Akademi çatısı altındaki eğitimler kapsamında, KOBİ’lerin “Endüstri 4.0” kavramına adapte olabilmelerini sağlamak amacıyla “TEB KOBİ Akademi Endüstri 4.0 Buluşmaları” düzenlenmeye başlanmıştır. İlk olarak 14 Nisan 2017’de İstanbul’da başlatılan buluşmalar İzmir, Konya, Denizli ve Adana’da devam etmiş, il bazında düzenlenen buluşmalara ek olarak sanayinin kalbi olarak bilinen organize sanayi bölgelerinde de eğitimler düzenlenmeye başlanmıştır.

TEB KOBİ TV’deki “Endüstri 4.0 Rehberi” adlı yeni kanal yayına başlamıştır.

KOBİ’lere yönelik yayın yapan ilk internet televizyonu olma özelliği taşıyan ve bankayı sektörde farklılaştıran TEB KOBİ TV; 2017 yılında da başta KOBİ’ler olmak üzere çalışan dünyasının iş ve kariyer gelişimine yönelik özel haberler yayınlayarak güvenilir bir online bilgi/haber kaynağı olmaya devam etmiştir. TEB KOBİ TV, ekonomi, piyasa ve iş hayatının nabzını tutan haberlerinin yanında; yıl başından itibaren teknoloji odaklı üretim, sektörel bazda endüstri 4.0 süreci, dijitalleşmenin iş yapış şekillerini nasıl etkilediği, firmaların sürece nasıl adapte olmaları gerektiği konusunda KOBİ’lere yol göstermekteye de odaklanmıştır. Geçtiğimiz yıllarda açılan ‘Teknolojik Çözümler’, ‘Kadın Patronun Ekranı’ ve ‘Kariyer ve Kişisel Gelişim Kanalı’’nın ardından, ‘Endüstri 4.0’ kanalı ile de, Endüstri 4.0 sürecine adapte olma yolunda ilham verecek nitelikte KOBİ’lerin başarı hikayeleri de yayınlanmaya başlanmıştır. TEB KOBİ TV’de 2017 yılında haber içeriği sayısı 10.000’i aşarken, bu içeriklerle ayda ortalama 1,5 milyon izlenim elde edilmiştir.

TEB, TİM-TEB Girişim Evleri ile Türkiye’nin gizli hazinesi olan Anadolu’ya girişimcilik vizyonunu kazandırarak ülke potansiyelini geliştirmeye yönelik faaliyetlerin destekçisi olmuştur.

2017 yılı içinde TİM-TEB Girişim Ev’lerini konumlandırdığımız 10 ilimize ek olarak, Antalya, Tekirdağ (Çorlu), Edirne (Keşan), Kırklareli (Lüleburgaz), Rize, Samsun olmak üzere 6 farklı ilimizi daha faaliyet alanımız içine kattık. Toplam 17 ilde 23 farklı başlıklar ile düzenlediğimiz 315 adet eğitim ile toplam 9.950 girişimci adayına ve aktif girişimciye ulaşılmıştır.

TİM-TEB Girişim Evi programlarına ek olarak erken yaştaki öğrencileri girişimcilik konusunda bilgilendirmek adına Wake Up eğitimlerini başlattık. TİM TEB Girişim Evleri’nde üniversite öğrencileri için desteklenen Wake Up kapsamında 10 farklı ilde 21 program yapılmıştır. 10 ilde 13134 başvuru arasından seçilen 566 öğrencinin katılımıyla toplamda 252 saat süren bir eğitim programı gerçekleştirilmiştir. Programın genel kapsamında öğrencilerin girişimcilik kültürü ile tanışmalarına destek olunmuştur. Tüm illerde yapılan programlar sonrasında kurulan ekipler tarafından 144 iş fikri ortaya çıkmıştır. "Bugünün Maker Çocukları, Yarının Büyük Girişimcileri!" sloganıyla 2017 yılında başlattığımız TEB Minik Maker’ler İş Başında projesi, TİM-TEB Girişim Evlerinin bulunduğu 10 farklı ile giderek 3. Ve 4. Sınıf öğrencileri ile bir araya geldi. Son durak olarak Ataşehir TİM-TEB Girişim Evi’nde tamamlanan proje Türkiye genelinde 72 devlet okulundan 500’ün üzerinde öğrenciye “3 boyutlu yazıcılar”, “Arduino”, “Kodlama” ve “Makey Makey” olmak üzere 4 ana başlıkta kapsamlı eğitimler verilmesi için destek olunmuştur.

T Plaka Krediler

1 Ocak 2017’de yürürlüğe giren Taşınır Rehin Kanunu’na istinaden kurulan TARES sistemiyle; basit usule tabi bireysel müşterilere ait taksi plakaları teminat alınarak 48 ay vade ve uygun faiz oranlarıyla Mart 2017’de ihtiyaç kredisi verilmeye başlanmıştır.