2017 FAALİYET RAPORU
PDF BNP PARIBAS GRUP İLETİŞİM ENGLISH

GENEL MÜDÜR'ÜN DEĞERLENDİRMESİ

TEB olarak “Sorumlu Bankacılık” anlayışımızla ülkemizin tasarruf alışkanlığının yükselmesi ve tabana yayılması, finansal okuryazar bir nesil yetiştirilmesi için çalışmalarımızı sürdürmeye 2017 yılında da devam ettik.

Değerli hissedarlarımız, müşterilerimiz, iş ortaklarımız ve çalışma arkadaşlarım,

2017 yılı bankacılık sektörü ve TEB olarak bizim adımıza başarılı bir yıl oldu. Zorlu geçen 2016 yılının ardından birbirine kenetlenerek uyum içinde harekete geçmeyi başaran kamu, özel sektör ve düzenleyici kurumlarının işbirliği; 2017’de Türkiye’nin öngörülenin ötesinde bir büyüme oranına ulaşmasına katkı sağladı. Banka olarak biz de hedeflediğimiz büyüme rakamlarına ulaşmanın verdiği özgüven ve 90. yılımızı tamamlamanın verdiği tecrübe ve sorumlulukla ülkemizin ekonomisinin büyümesine katkı yapmaya bütün gücümüzle devam ettik.

TEB olarak, inovasyona ve katma değere dayalı ekonomiyi ülkenin geleceği olarak görüyoruz. Geleceğin ihtiyaçlarına çözüm sunan bankacılık anlayışımızla 90 yıllık bilgi ve tecrübemizle, çalışanlarımızı, ortaklarımızı, müşterilerimizi ve toplumumuzu geleceğe taşıyacak çok yönlü desteğimizi artırarak sürdürüyoruz.

2017 yılında da verimliliğe odaklanarak tüm paydaşlarımız için daha fazla değer yaratmak üzere çalışmalarımızı sürdürdük. “Danışman Banka” anlayışımızla çıktığımız bu yolda inovasyondan spora, finansal okuryazarlıktan girişimciliğe, KOBİ’lerden kadın girişimcilere ve melek yatırımcılara kadar geniş bir alanda sorumluluk bilinciyle çok sayıda projeyi hayata geçirdik. Günümüzde rekabetten sıyrılmanın tek yolunun inovasyon olduğuna inanarak, KOBİ, Bireysel, Kurumsal, Girişim ve Kadın Bankacılığı başta olmak üzere tüm gücümüzle girişimciliğe ve inovasyona odaklanmaya devam ettik.

Ekonomiye verdiğimiz destekler 2017 yılında da artarak devam etti.

31 Aralık 2017 tarihi itibarıyla Bankamızın aktif toplamı %8 oranında artarak 85.8 milyar TL’ye ulaştı. Net kârı ise 1,068.8 milyon TL olarak gerçekleşti. Ekonomiye ve müşterilerimize sağladığımız desteğin en önemli göstergesi olan krediler, 2017 yılında toplam aktiflerimizin %74’ünü oluşturdu. Toplam 63.3 milyar TL’ye ulaşan kredilerimizin yarıya yakınını Türkiye ekonomisinin lokomotifi KOBİ’lere kullandırdık.

Her dönem olduğu gibi risk yönetimine ve aktif kalitesine öncelik veren Bankamızın 2017 yılında takipteki kredilerinin oranı %3.02 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde toplam mevduatımız ise %12 oranında artarak 55.6 milyar TL’ye ulaştı. Özkaynaklarımız %16 oranında artarak 9 milyar TL’ye ulaşırken Bankamızın sermaye yeterlilik rasyosu, hedef rasyo olan %12’nin oldukça üstünde, %16.12 olarak gerçekleşti.

Sendikasyon kredisini %103 oranında artırarak yeniledik.

Eylül 2017 itibariyle 385 milyon avro ve 85 milyon ABD doları olmak üzere 367 gün vadeli; 75 milyon dolar tutarında 2 yıl 30 gün vadeli olmak üzere sendikasyon kredisi sözleşmesi imzaladık. Sendikasyon kredilerinde bir önceki yıl alınan kredi tutarı karşılaştırıldığında %103 oranında yenilenme sağlanırken, aynı zamanda yatırımcıların güvenini teyit edecek şekilde ilk defa 2 yıl 1 ay vadeli dilim eklendi. Aldığımız sendikasyon kredisi ile, Türkiye’deki temel ekonomik göstergeler, bankacılık sektörünün sağlamlığı ve TEB'in başarılı performansı bir kez daha teyit edilmiş oldu.

“TEB Pratik Şube” ile geleceğin bankacılık modelini şekillendiriyoruz.

Gelişen teknolojiyi operasyon süreçlerimizde kullanırken “müşteri odaklı” anlayışımızla bankacılık iş modellerimizi ve hizmet kanallarımızı geliştirmeyi sürdürdük. 2017 yılında dijital ve fiziki şubeyi birleştiren yeni şube konseptimiz, pilot olarak başlattığımız TEB Pratik Şube ile Türkiye’nin dört bir yanındaki Banka ATM’lerinde yepyeni bir dönem başlattık. İnsan faktörünü dijitale entegre ettiğimiz TEB Pratik Şube ile para çekme, yatırma, kredi kartı teslimi gibi fiziksel alışveriş gerektiren işlemlerin yanı sıra ıslak imzanın zorunlu olduğu konut kredisi kullanımı gibi işlemlerin de yapılmasına olanak sağlıyoruz. Fiziki dokümanların ortadan kalktığı ve tüm dokümantasyonun cihaz üzerinden dijital olarak onaylandığı TEB Pratik Şube ile aynı zamanda operasyonel verimliliğe de katkı sağlayacağız.

Yurt dışından yazılım ve donanım almadan tamamen yerli üretime dayanan, üstelik tüm bankacılık hizmetlerini sağlayan TEB Pratik Şube, Bankamızın bilgi işlem ve operasyon departmanları, Ar-Ge’deki mühendis kadrosuyla geliştirildi. Geleceğin bankacılık modeli olacağına inandığımız, Denizli ve İstanbul’da pilot uygulamasını başlattığımız TEB Pratik Şubeleri Türkiye genelinde yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.

Endüstri 4.0 sürecinde KOBİ’lerimizin dönüşümüne rehberlik ettik.

Banka olarak KOBİ’lerin ekonomimizin itici gücü olduğunu biliyor ve TEB KOBİ Bankacılığı ile 10 yıldan fazla süredir onları destekliyoruz. 2017 yılında da KOBİ’lerimize sunduğumuz destekleri çeşitlendirerek onların yanında olmaya devam ettik. KOBİ’lerin sadece finansal ihtiyaçlarına odaklanmanın yeterli olmadığı gerçeğinden hareketle, değişen dünyaya ayak uydurmalarını sağlamak ve yönetim becerilerini geliştirmek üzere ihtiyaçları doğrultusunda yeni hizmetler geliştirdik; KOBİ’lerimizin büyüme ve rekabette öne geçmelerine destek olmaya odaklandık.

KOBİ’lerin küresel anlamda rekabet edebilmeleri ve “Endüstri 4.0” sürecine adapte olabilmeleri amacıyla TEB KOBİ Akademi çatısı altında il il gezerek “TEB KOBİ Akademi Endüstri 4.0 Buluşmaları” düzenlemeye başladık. Endüstri 4.0 sürecinde KOBİ’lerimizin teknolojik dönüşümüne de rehberlik etmek üzere başlattığımız eğitimlerde global rekabette var olabilmeleri için çalışmalarımıza devam edeceğiz.

TEB Kadın Akademisi ile 3 bin patrona ulaştık.

Türkiye’de ilk kez Banka bünyesinde ayrı bir iş kolu olarak yapılandırdığımız Kadın Bankacılığı ile kadın işgücünün ekonomiye katılımının artması amacıyla çalışmalarımızı 2017’de de sürdürdük. TEB Kadın Akademisi ile kadınların iş hayatında karşılaştıkları zorlukları ortadan kaldırmak için özel eğitimler düzenlemeye devam ettik. TEB Kadın Akademisi ile işletme sahibi kadınlara özel olarak 17 ilde düzenlediğimiz 25 eğitim etkinliğinde 3 bin kadın patrona ulaşmayı başardık.

Kadınların ekonomiye tüketici kimliğiyle değil, üretici kimliğiyle daha fazla dahil olmasını hedefleyerek başlattığımız TEB Kadın Bankacılığı’nı kapsamında 2017 yılında bir grup koçluğu hizmeti olan Büyüme Akademisi’ni hayata geçirdik. 3 farklı modülle gerçekleşen eğitimlerde program sayesinde kadın patronlar, işletmelerini yönetirken en çok sorun yaşadıkları konulara eğilmekle kalmadı; aynı zamanda farklı sektörde iş yapan pek çok kadın patron ile de tanışarak fikir alışverişinde bulunma gibi imkânı elde etti.

Girişim ekosisteminin her alanında yer alıyoruz.

5 yıldan bu yana “Danışman Banka” anlayışımızla sürdürdüğümüz ve ülkemizde girişimcilik ekosisteminin gelişimine katkı sağlamak üzere çalıştığımız Girişim Bankacılığı ile katma değerli projeleri ekonomiye kazandırmaya devam ettik. Ücretsiz eğitim, danışmanlık ve mentorluk hizmeti vermek üzere İstanbul Ataşehir’de açtığımız TEB Girişim Evi konseptimizi ülke genelindeki girişimcilere ulaşmak ve onların yenilikçi iş fikirlerini ekonomiye kazandırmak amacıyla Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile bir işbirliği yaparak Anadolu’ya yaymaya devam ediyoruz. 2017 yılında İstanbul, İzmir, Denizli, Gaziantep, Trabzon, Mersin, Bursa, Konya, Edirne ve Erzurum olmak üzere TİM-TEB Girişim Evi sayımızı 10’a ulaştırdık.

Bugüne kadar danışmanlık verdiğimiz 236 firma ile birlikte desteklediğimiz toplam girişimci sayısı 572’ye ulaştı. Toplam 17 ilde 23 farklı başlık altında düzenlediğimiz 315 eğitimle 10 bin girişimci adayına ve aktif girişimciye ulaşmayı başardık. Üniversitelerde başlattığımız Wake Up programları ile de binin üzerinde üniversite öğrencisine “design thinking” yaklaşımını öğreterek kendi iş fikirlerini hayata geçirmelerine imkan sağladık.

“TEB Minik Maker’ler İş Başında” projesiyle yarının girişimcisi çocuklarımıza ulaştık.

2017 yılında TİM-TEB Girişim Evleri’mizi çocuklarımıza açarak birer maker atölyesi haline getirdik. Yarının büyük girişimcileri olacaklarına inandığımız çocuklarımızı teknolojiyle “kendin yap” kültürünü buluşturan maker hareketi ile tanıştırdık. “TEB Minik Maker’ler İş Başında” projesiyle Anadolu’daki çocukların büyük şehirlerde yaşayan çocuklarla fırsat eşitliğine sahip olması hedefiyle; İstanbul, İzmir, Denizli, Gaziantep, Trabzon, Mersin, Bursa, Konya ve Edirne olmak üzere dokuz farklı ilde yer alan TİM-TEB Girişim Evi’mizde öğrencilere maker eğitimleri verdik. Proje sonunda 72 okulda 500’den fazla 3. ve 4. sınıf öğrencisine ulaşmayı ve onlara yeni ufuklar açmayı başardık.

TEB Fintech Future Four ile Türk fintechlere destek olmayı sürdürdük.

2016 yılında finans sektörünün geleceğinde bankaların fintechlerle birlikte aktif rol alacağını öngörerek hayat geçirdiğimiz TEB Fintech Future Four Programı’nda tüm başvuruların değerlendirilmesi sonrasında final sunumunda 8 proje katılmaya hak kazandı ve Banka içerisinde ilgili departmanlarda ürün geliştirme sürecine başladı. Programın yeni döneminde global bir ortağı da yanımıza alarak yenilikçi finans teknolojisi fikri olan start up’ların başvurularını almaya devam edeceğiz.

Finansal okuryazar bir toplum için çalışmaya devam ettik.

TEB olarak “Sorumlu Bankacılık” anlayışımızla ülkemizin tasarruf alışkanlığının yükselmesi ve tabana yayılması, finansal okuryazar bir nesil yetiştirilmesi için çalışmalarımızı sürdürmeye 2017 yılında da devam ettik. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli gündem maddeleri arasında yer alan “tasarruf oranlarının” yükseltilmesine destek olmak amacıyla 2012’de hayata geçirdiğimiz TEB Aile Akademisi gönüllü eğitmenlerimizin eğitim verdiği birey sayısını 5 yıl içinde 250 bine ulaştırdık. UNICEF iş birliği ile 6-14 yaş aralığındaki 11 milyon çocuğa sanat dersleri aracılığıyla ulaşarak finansal okuryazar bir nesil yetiştirilmesine katkı sağladık. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlükleri ile yaptığımız projeler ile 6 milyonu aşkın kursiyer ve öğrenciye eğitim vermeyi planlıyoruz. 2019 yılı itibarıyla 20 milyon bireyi yani Türkiye’nin %25’ini finansal okuryazar yapmayı hedefliyoruz.

Ülkemize yatırım olarak gördüğümüz tenise yatırım yapmaya devam ettik.

Stratejik ortağımız BNP Paribas’nın bilgi ve deneyiminden yararlanarak tenis sporuna  
7 yıldır yatırım yapmayı sürdürüyoruz. 2017 yılında da “TEB eşittir tenis” algısını güçlendirmek ve ülkemizin marka değerini daha da yukarıya taşımasına destek olmak amacıyla faaliyetlerimize devam ettik. TEB tenis yatırımlarımız ile, gençlerimiz arasından dünya çapında yıldız raketler yetiştirilmesine katkı sağlamayı, global ölçekte tenis organizasyonlarına ismini vererek desteklemeyi, ülkemizin spor ekonomisinden daha fazla pay almasına yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda 2017’de de tenisi ülke gündemine taşıyan organizasyonlara imza attık. Binlerce tenisseverin katıldığı TEB BNP Paribas Tennis Stars Series etkinliği ile Rus raket Maria Sharapova ve şampiyon milli raketimiz Çağla Büyükakçay müsabakasını gerçekleştirdik.

2018 yılında da ülkemize duyduğumuz sorumlulukla çalışmaya devam edeceğiz.

Bilgi birikimimiz ve deneyimimizle ülkemiz bankacılık tarihinin en eski ve en önemli oyuncularından biri olarak, bankacılığı sadece mevduat toplayıp kredi vermek olarak görmeyip, müşterilerimize, çalışanlarımıza, ortaklarımıza ve topluma karşı sorumluluğumuzu hiçbir zaman unutmadan, ülkemizi ve şirketlerimizi, diğer ülke ve şirketlerle küresel anlamda rekabet edebilecek düzeye taşımak, toplumumuzun ve insanlarımızın refah seviyesini arttırmak için katkı yapmaya 90 yıldır olduğu gibi önümüzdeki yıllarda da var gücümüzle devam edeceğiz.

Saygılarımla,

Ümit Leblebici
Genel Müdür