2017 FAALİYET RAPORU
PDF BNP PARIBAS GRUP İLETİŞİM ENGLISH

TEB FİNANSAL HİZMETLER GRUBU

TEB FAKTORİNG A.Ş.

Faaliyet gösterdiği sektörün en büyük 5 firmasından olan TEB Faktoring, kurumsal ve ticari firmalar ile KOBİ’lere ihracat, ithalat ve yurt içi faktoring ürünleri ile hizmet sunmaktadır.

TEB Faktoring’in 2016 yılında 7.7 milyar TL olan iş hacmi, 2017 yılında 8.2 milyar TL olarak gerçekleşmiş, aktifleri % 19 artışla 2,032,906 bin TL olmuştur. Ayrıca Şirket’in 2016 yılına göre net kârı % 44 oranında, faktoring alacakları ise %20 oranında artış göstermiştir. 2017 yıl sonu itibarıyla TEB Faktoring’in özkaynak kârlılığı % 21,45, aktif kârlılığı ise % 1’dir. Finansal Kurumlar Birliği tarafından yayımlanan verilere göre 2017 yılı sektör öz kaynak karlılığı oranı % 17,0 olarak gerçekleşmiştir.

Faktoring sektöründe 2017 yılı NPL oranı %3,5 olarak gerçekleşirken risk yönetimine daha fazla ağırlık veren TEB Faktoring’in 2017 NPL oranı bütçe ve sektör ortalamasının da altında kalarak %2,1 olmuştur.

2017 senesindeki toplam müşteri adedini 26.493’e çıkaran TEB Faktoring’in 2017 yıl sonu itibarıyla 2.437 aktif müşterisi, 16 şubesi ve 121 kişilik personeli bulunmaktadır.

TEB Faktoring 2017 yılında ihracat faktoring işlem hacminde Türkiye’nin ilk 3, Dünya’nın en büyük faktoring zinciri Factors Chain International (FCI) üyeleri nezdinde ise dünyanın en büyük şirketleri arasındadır. Şirket, 2017 yılında FCI’ da %100 tam puanla en iyi ihracat faktoring şirketi seçilmiş olup tarihte “En İyi İhracat Faktoring Şirketi” ödülünü 6 kez kazanan ilk ve tek faktoring şirketi olmuştur.

Şirketimiz müşterilerine daha iyi hizmet verebilmek ve pastayı büyütmek adına 2016 yılında temelinde dijitalleşme olan projeler üzerinde çalışmış ve 2017 ‘de bunların önemli bir kısmı hayata geçmiştir. Böylelikle karlılığın en önemli unsurlarından olan risk yönetimi, verimliliğin artırılması ve otomasyonun sağlanması mümkün olmuştur. 2018 yılında da Şirket digitalleşme ve inovasyona büyük ağırlık vermeye devam edecektir.

Dünyada yaygın olarak kullanılan diğer bir ürün olan Tedarik Zinciri Finansmanı da 2016 yılından bu yana faktoring sektörünün gündeminde olup 2017 senesinde bu ürüne yatırım yapılmıştır. Finansal Kurumlar Birliği çatısı altında kurulması hedeflenen bir portal ile finansal kurumlar, alıcılar ve tedarikçilerin aynı platformda işlem yapabilecekleri ortak elektronik bir alt yapı sayesinde özellikle KOBİ’lerin daha düşük maliyetlerle finansman yaratmalarına olanak sağlanacaktır. TEB Faktoring de 2017 senesinde Türkiye’nin önde gelen bir tedarik zinciri platformu ile anlaşma imzalanmış ve müşterilerine bu ürünü sunmaya başlamıştır.

 

TEB PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş.

Avrupa’nın lider finans kurumlarından BNP Paribas'nın ve Türkiye'nin önde gelen bankalarından TEB'in iştiraki olan TEB Portföy, 1999 yılından bu yana varlık yönetimi alanında faaliyetlerini sürdürmektedir.

2017 sonu itibarıyla %3.02’lik pazar payı ile 4.8 milyar TL’lik bir varlık büyüklüğünü yönetmekte olan TEB Portföy, sektördeki 9. büyük portföy yönetimi şirketidir.

Yeni düzenlemeler kapsamında 15 Haziran 2015 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu’nca Şirket’in Portföy Yöneticiliği ve Yatırım Danışmanlığı faaliyetlerinde bulunması uygun görülmüş ve PYŞ/PY.22-YD.11/524 sayılı faaliyet yetki belgesi verilmiştir. Aynı tarih itibarıyla Şirket’in 03 Ocak 2000 tarihli Portföy Yöneticiliği ve 12 Mayıs 2004 tarihli Yatırım Danışmanlığı yetki belgesi iptal edilmiştir.

Şirket’in ana faaliyet konusu, Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yatırım fonlarının kurulması ve yönetimidir. Ayrıca, BNP Paribas Cardif Emeklilik’in bireysel emeklilik fonlarının yönetilmesi, kurumsal ile bireysel müşterilere portföy yönetim sözleşmesi çerçevesinde vekil sıfatı ile risk profiline uygun finansal enstrümanların optimum dağılımının belirlenerek portföylerinin yönetiminin gerçekleştirilmesi ve yurt dışında kurulu fonlara portföy yönetim ve yatırım danışmanlığı hizmeti verilmesidir.

2017 sonu itibarıyla TEB Portföy;

ve geniş bir dış dağıtım kanalına sahip olan bir portföy yönetim şirketidir.

TEB Portföy’ün, Euro Bölgesi’nde varlık yönetimi alanında ilk sıralarda yer alan BNP Paribas Investment Partners ile oluşturduğu sinerji, Şirket’in global güç olma yönünde attığı adımlara hız kazandırmıştır. TEB Portföy bu sinerji sayesinde, birçok uluslararası şirket ile stratejik iş birliklerine imza atmaya devam etmektedir.

TEB Portföy’ün yönetimini gerçekleştirdiği Parvest Turkey Fonu, 185 milyon TL’lik büyüklüğüyle Türkiye hisse senetlerine yatırım yapan, öncü Türkiye hisse fonlarından birisi olmuştur. Yine TEB Portföy’ün yönetimini yaptığı, Japonya’da bulunan Turkey Equity Mother Fund, yaklaşık olarak 130 milyon TL büyüklüğündedir. Bunun dışında, TEB Portföy’ün danışmanlık verdiği, Türkiye hisse senetlerine yatırım yapan diğer yabancı fonların büyüklüğü 190 milyon TL’dir. Bu sonuçlara göre Şirket, toplam yönettiği yabancı hisse senedi fonu hacmi açısından Türkiye’nin en büyük Fon Yöneticisi konumundadır.

1 Ocak 2018 itibarıyla devreye girecek olan uygulama esasları çerçevesinde, emeklilik şirketlerinin kurucusu oldukları fonların en fazla %40'ını bir portföy yönetim şirketine yönettirebilmeleri mümkün hale gelmiştir. Bu imkanı değerlendiren TEB Portföy, yönettiği kurumsal portföyleri çeşitlendirmek amacıyla, Grup vizyon ve stratejisine uygun olabilecek potansiyel emeklilik şirketleri ile kurucusu oldukları emeklilik fonlarını yönetmek üzere 2017 yılı boyunca görüşmeler yapmış ve yeni ortaklıklara imza atmıştır.

Kurucusu olduğu yatırım fonlarında 2017’yi “Sadeleştirme” yılı olarak değerlendiren TEB Portföy, fon adedini 23’ten 21’e düşürmüş, kalan fonlarda yönetsel ve operasyonel optimizasyonu sağlamak amacıyla ilgili değişiklikleri hayata geçirmiştir.

Ayrıca, Kurumsal Portföy Yönetimi alanında büyümeyi hedefleyen TEB Portföy, 2017 yılında yeni müşteri ediniminde yüksek bir ivme yakalamıştır.

2018 yılında

TEB Portföy 2018 yılında da yenilikçi iş yaklaşımı çerçevesinde yeni ürünlerin halka arzına devam edecektir. Dijitalizasyona büyük önem veren Şirket, yeni bir web sitesi inşa etmeyi ve akıllı telefonlarda yer almak üzere bir yatırım fonları aplikasyonu kurmayı planlamıştır. Ayrıca TEB’le ortak yürütülecek bir projeyle, müşterilerin yatırım fonlarının seçiminde robot danışmanlık hizmeti sunulması hedeflenmektedir.

TEB Portföy, önümüzdeki dönemlerde yatırımcılarını doğru zamanlama ile doğru yatırım seçeneklerine yönlendirecek, yurt içi ve yurt dışı paydaşları ile birlikte pazar payını artırabilecek işbirliği fırsatlarını değerlendirecek, piyasalarda oluşabilecek negatif risklere karşı müşterilerini ve kendisini koruma altına almaya yönelik stratejiler geliştirecektir.

 

TEB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.

1996’da faaliyetlerine başlayan TEB Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde sermaye piyasası işlemleri gerçekleştirmektedir.

6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun III-37.1 sayılı Yatırım Hizmetleri ve Faaliyetleri ile Yan Hizmetlere İlişkin Esaslar Tebliği (Yatırım Hizmetleri Tebliği) ve III-39.1 sayılı Yatırım Kuruluşlarının Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Tebliğ (Yatırım Kuruluşları Tebliği) uyarınca Sermaye Piyasası Kurulu tarafından Şirket’in faaliyet izinleri yenilenerek, 13 Kasım 2015 tarihinden itibaren “Geniş Yetkili Aracı Kurum” olarak yatırım hizmet ve faaliyetlerini yürütmesine izin verilmiştir.

Ayrıca Sermaye Piyasası Kurulu’nun 27 Haziran 2016 tarihli izni ile TEB Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’nin Türk Ekonomi Bankası A.Ş.’ye emir iletimine aracılık faaliyetinde bulunması karara bağlanmıştır.

Belirtilen faaliyet izinleri kapsamında Şirket aşağıda belirtilen yatırım işlemlerini gerçekleştirmektedir.

TEB Yatırım, yurt içi ve yurt dışındaki müşterilerine geniş ürün ve hizmet yelpazesi ile yatırımcı profiline göre farklılık gösteren hizmet kanalları aracılığıyla ulaşmaktadır. Bu kapsamda farklı müşteri gruplarına pay senedi, vadeli işlemler, yatırım fonu, tahvil-bono ve repo gibi yatırım hizmetleri ile kurumsal finansman ve araştırma hizmetleri, ayrıca kurumsal finansman alanında işletmelere borçlanma ihraçları ve satınalmalar konusunda aracılık hizmetleri sunulmaktadır.

Bir banka aracı kurumu olarak TEB Yatırım’ın sektör içerisinde gelişen rekabet karşısında avantaj sahibi olduğu en önemli özelliği yaygın ve etkin pazarlama ağını destekleyen araştırma altyapısına sahip olmasıdır. TEB Yatırım son yıllarda araştırma alanında kazandığı çok sayıda ödülle de takdir edilen bir kuruluş konumundadır.

TEB Yatırım’ı sektöründe farklılaştıran unsurlar;

TEB Yatırım, BNP Paribas Grubunun çok sayıda birimi ile ortak çalışmalar yürütmektedir. Özellikle Kurumsal Aracılık Hizmetlerinde araştırma, elektronik işlemler ve müşteri kazanımı konusunda yapılan çalışmalar ile şirketlere emtia koruması işlemlerinde iş birliği bulunmaktadır. Bireysel ve Özel Bankacılık alanlarında da yatırım danışmanlığı, dijitalleşme ve yeni müşteri kazanımı alanlarında yoğun bir iş birliği söz konusudur. Önümüzdeki dönemde foreks ve yapılandırılmış ürünler alanında ortak çalışmalar yürütülmesi planlanmaktadır.

TEB Yatırım, son dönemde yapılan SPK düzenlemeleri sonrası hızlanan konsolidasyon ve teknolojik trendlerle ivmelenen dijitalleşmenin, sektörün yapısında ve iş yapış biçimlerinde değişimlere yol açacağının bilincindedir. Bu konuyu titizlikle değerlendiren Şirket, geliştirdiği stratejileri uygulamaya koymuş ve farklı segmentlerde hizmet çeşitlendirmesiyle müşteri deneyimlerinin zenginleştirilmesine odaklanmıştır.

2017 yılında, bu hedeflere ulaşmanın ilk adımı olarak, teknoloji ve araştırmanın etkin kullanımını ön plana alan bir müşteri deneyimi yaratmak, daha verimli ve daha dijital bir TEB Yatırım’ı oluşturmak için dönüşüm projelerine başlanmıştır.

Yıl boyunca, ilerleyen dönemde sunulması planlanan, başta yapılandırılmış ürünler ve dijital platformlar olmak üzere yeni hizmetlerin çalışmaları yürütülmüştür. Özellikle foreks ve özel sektör borçlanma araçlarının pazara sunumu için hazırlıklarda son aşamaya gelinmiştir.

TEB Yatırım, sektörde yaygın aracılık ve araştırma hizmetlerini hem bireysel hem de kurumsal yatırımcılara dengeli biçimde sunan az sayıda kurumdan biridir. Şirket, 2017 yılı itibarıyla Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasası’nda 107,056 milyon TL işlem hacmine sahip olarak %3.7 pazar payı ile 12. sırada yer almıştır.

TEB Yatırım Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda ise 165,749 milyon TL işlem hacmi ve %9.9 pazar payı ile 3. sırada bulunmaktadır.