Slogan

2021 YILININ DEĞERLENDİRİLMESİ


Krediler/mevduat rasyosu
%81,78

Sermaye yeterlilik rasyosu
%18,05

Özkaynak kârlılığı
%15,82
olarak gerçekleşti.

TEB’in 31 Aralık 2021 ve 31 Aralık 2020 tarihleri itibarıyla, temel büyüklükler açısından sektörden aldığı paylara ve bu paylardaki gelişime ilişkin göstergelere aşağıda yer verilmiştir

2020 ve 2021 yılı büyüklükleri esas alınarak yapılan değerlendirmeye göre Banka’nın;

· 2021 yılında toplam aktifleri %38,56 büyüdü.

· Özkaynakları 13.618 milyon TL’ye ulaştı.

· Toplam mevduatının bilanço içindeki payı %68 oldu.

· 2021 yılında toplam kredileri 107,8 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken, ekonomiye ve müşterilerine sağladığı desteğin en önemli göstergesi olan krediler toplam aktiflerinin %55,6’sını oluşturdu.

Krediler/mevduat rasyosu %81,78, sermaye yeterlilik rasyosu %18,05, özkaynak kârlılığı %15,82 olarak gerçekleşti.



TEB’İN SEKTÖRDEKİ KONUMU



Kaynak (sektör rakamları için): BDDK Aylık Bülten Aralık 2021



ÖDÜLLER

TEB, GERÇEKLEŞTİRDİĞİ PROJELER VE ÇALIŞMALARLA, 2021 YILINDA DA YURT İÇİNDE VE DIŞINDA BİRÇOK ÖDÜL KAZANDI.






KURUMSAL BANKACILIK GRUBU

TEB, 5’i İstanbul’da olmak üzere toplam 12 kurumsal şubesiyle sunduğu ayrıcalıklı ve nitelikli hizmetleri, uzun vadeli müşteri ilişkileri yaklaşımı doğrultusunda şekillendirmektedir. Banka söz konusu hizmetlerini; deneyimli ve konusunda uzman kadroya sahip satış, nakit yönetimi, dış ticaret merkezleri ve çok uluslu firmalar özel yapılanması aracılığıyla sunmaktadır. TEB, Kurumsal Bankacılık iş kolunda ortağı BNP Paribas’nın küresel ağıyla yaratılan sinerjiden de destek almaktadır.

YENİ SERVİS MODELİ

TEB 2021 yılında devreye giren “Yeni Servis Modeli” kapsamında İstanbul kurumsal şubelerini yeniden yapılandırarak müşteri segmentlerine göre organize etti. Yıl içinde üç şubenin açılışı yapıldı.

TEB, Kurumsal Bankacılık’ta “müşterilerin ilk aklına gelen banka” olma hedefi doğrultusunda, yeni ürün ve hizmet çözümleri üretme çalışmalarına kararlılıkla devam edecektir

YENİ SERVİS MODELİ

Banka, 2006 yılından bu yana, çok uluslu firmaların Türkiye’de yerleşik iştiraklerine hizmet sunmaktadır. TEB bu hizmetlerinde, yurt içindeki yaygın şube ağının yanı sıra “One Bank for Corporates” sloganıyla 65 ülkede, 190.000 civarındaki çalışanı ile faaliyet gösteren, 30 milyonu aşkın müşteri ve 7.000’den fazla şubeye sahip BNP Paribas ile geliştirdiği iş birliğinden de faydalanmaktadır

Çok Uluslu Firmalar Masası, İstanbul’da faaliyet gösteren yabancı sermayeli firmalara tek noktadan hizmet veren Çok Uluslu Firmalar Kurumsal Şubesi ile hizmet sunmaktadır. İstanbul dışı illerde yerleşik yabancı şirketlere ise, kurumsal şubeler ve Genel Müdürlük’teki özel ve uzmanlaşmış ekipler hizmet vermektedir.

TEB, 45 farklı ülkeden 1.300’e yakın çok uluslu firmanın yanı sıra, Türkiye’de faaliyet gösteren tüm çok uluslu firmaların referans bankası olmayı hedeflemektedir.

TEB, yabancı sermayeli firmaların, global ortaklarının BNP Paribas’dan aldıkları hizmet kalitesi ve standardını, Türkiye’deki mevzuata uyumlu olarak tüm faaliyetlerine en üst düzeyde yansıtmaktadır.


2021 Yılı,
Covid-19 salgını etkisinin küresel ekonomide ve yurt içi piyasalarda hissedilmeye devam ettiği zor bir yıl oldu. TEB Kurumsal Bankacılık Grubu’nun 2021 yılı öncelikli odağı, müşterilerine sunduğu hizmetleri dijitalleştirmek hedefi etrafında şekillendi.


TEB Kurumsal Bankacılık, yıllık cirosu 250 milyon TL ve üstü olan orta ve büyük ölçekli ulusal ve uluslararası firma, grup ve holdinglere, katma değeri yüksek ürün ve hizmetler sunmaktadır.

KÜRESEL TİCARET ÇÖZÜMLERİ

DIŞ TİCARETTE KÜRESEL HİZMET YETKİNLİĞİ

TEB, dış ticaret alanında farklılaşmış ve ihtisaslaşmış bir bankadır. Paribas’nın küresel hizmet ağı bu yetkinliği tamamlamakta ve güçlendirmektedir. BNP Paribas, dış ticaretin finansmanında dünyada ilk 3 arasında yer alırken, Avrupa’da bu alanda liderdir.

Paribas’nın 100’den fazla noktadaki “Dış Ticaret Merkezleri” (Trade Center), TEB’in bu alandaki rekabet gücünü artırmaktadır. TEB, sahip olduğu küresel hizmet yetkinliğinin desteğinde müşterilerine özellikli bir operasyonel işlem olan Akreditif Vesaik Hazırlama Hizmetinin yanı sıra, ihracatçılara yönelik İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) düzenleme çözümlerini dijital kanal üzerinden sunmaktadır.

TEB, dünya çapında sayıları 1.000’i aşkın muhabir bankayla iş birliği içindedir. Müşteri ihtiyaçları doğrultusunda muhabir ağını genişleten Banka, Paribas’nın güçlü muhabir ağını da kullanmaktadır.

DIŞ TİCARET İŞLEMLERİNDE UYGUN KOŞULLAR

TEB, farklı ülkelerdeki yatırımları nedeniyle bu ülkelerin yerel para biriminde transfer ihtiyacı duyan müşterilerine, muhabir bankaları aracılığıyla para transferi hizmeti sağlamaktadır.

135 farklı para biriminde, 180’den fazla ülkeye para transfer edebilme yetkinliğine sahip olan TEB, güçlü muhabir ağıyla toplu para transferi yapan müşterilerine de rekabetçi fiyatlar sunmaktadır.

TEB DIŞ TİCARET MERKEZLERİ

İstanbul, Bursa ve İzmir’de konumlandırılan TEB Dış Ticaret Merkezleri (Trade Center), dış ticaret finansmanı ve dış ticaret danışmanlığı konusunda Türk bankacılık sektöründe bir ilktir.

Bu merkezlerde, TEB’in ve BNP Paribas’nın dış ticaret finansmanı alanındaki uzmanlığı ve geniş muhabir ağından faydalanılarak müşteri ihtiyaçlarına en uygun dış ticaret finansman modelleri geliştirilmektedir.

İHRACATIN FİNANSMANINDA GÜÇLÜ KONUM

TEB, dış ticaret finansmanı alanında bankacılık sektörü verileriyle teyit edilen rekabetçi ve güçlü bir konuma sahiptir.

TEB Dış Ticaret Merkezleri bünyesinde, “yapılandırılmış ticaret ve emtia finansmanı” konularında uzman ekipler, firmaların nakit akışlarına özel çözümler üretmektedir. Ayrıca, klasik finansman yöntemlerinin yanı sıra sektörde fark yaratan ürünlerle de firmalara hizmet sunulmaktadır.

TÜRKİYE’DE EMTİA FİNANSMANI KREDİSİNİ YAPILANDIRAN İLK BANKA

TEB 2017’de tamamladığı altyapı üzerinden, ELÜS (Elektronik Ürün Senedi) karşılığı kredi kullandırılmaya başlamış ve bir ilke imza attı.

TEB’in ihracatçılara faal olarak kullandırdığı bir diğer çözüm, TCMB’nin ihracatçı Türk firmalarına tahsis ettiği reeskont kredisidir.

DIŞ TİCARET EĞİTİMLERİ İLE PAYLAŞILAN DENEYİM

TEB, dış ticaret faaliyetleri yürüten ve yurt dışı yatırımları bulunan müşterilerine özel danışmanlık hizmetleri sunmaktadır.

Banka, sektörel ve bölgesel İhracatçı Birlikleri, Ticaret ve Sanayi Odaları, Organize Sanayi Bölge Müdürlükleri ve benzeri kuruluşlarla iş birliği yaparak, Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki firmaların ihtiyaçlarına yönelik özel dış ticaret uygulamaları, eğitimleri ve dış ticaret seminerleri (trade learning) de düzenlemektedir.




KURUMSAL BÜYÜK FİRMALAR

GENİŞ VE NİTELİKLİ BİR ÜRÜN GAMI İLE SUNULAN HİZMETLER

TEB’de; büyük firmalar ilişki yönetimi, Genel Müdürlük’te yerleşik Küresel İlişki Yöneticileri tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu yapılanma, BNP Paribas’nın Uluslararası Perakende Bankacılık organizasyonunda yer alan ve farklı ülkelerde uygulanan modelin Türkiye uygulamasıdır.

Büyük firmalar ilişki yönetimi, Türkiye’de kurulmuş ve büyümüş, ciro, coğrafya ve finansal işlem çeşitliliği bakımından ayrışan kurumsal büyük firmaları kapsamaktadır.

Küresel İlişki Yöneticileri, söz konusu firmaların işletme sermayesi kredisi, nakit akışı, dış ticaret gibi geleneksel bankacılık ihtiyaçlarının ötesinde borç ve öz kaynak sermaye piyasaları, finansal piyasalar, proje finansmanları ve satın alma/birleşme danışmanlıkları gibi stratejik ihtiyaçlarını karşılayacak ve tüm bu hizmetleri sunacak/koordine edecek donanım ve tecrübe ile görevlerini sürdürmektedir.

NAKİT YÖNETİMİ

ÖZEL TASARLANMIŞ DİJİTAL ÇÖZÜMLER

TEB Nakit Yönetimi, 2021’de de güçlü teknolojik altyapı desteğinde müşterilerin ihtiyaçlarını dijital çözümleriyle cevaplamayı sürdürdü.

Nakit yönetimi ürünlerinin ön plana çıktığı son dönemde, özellikle internet bankacılığı ve mobil bankacılık uygulamaları başta olmak üzere, bankacılık talimatlarına hizmet veren talimat yönetimi platformu Mobil-İnk ve E-imza gibi ürünler 2021’de müşterilere sunuldu.

Banka, kurumsal ve ticari müşteriler açısından en önemli konuların başında gelen tahsilatlar alanında, yeni ürünü TEB Mobil Tahsilat Platformu’nu hizmete sundu.

Şirketlerin satış ekiplerinin fiziki POS, laptop, telefon gibi birden fazla cihaz taşımadan; kredi kartı, nakit, çek, senet gibi farklı tahsilat araçlarıyla yaptığı tüm tahsilatların işlenmesine, Genel Merkez’den anlık takip edilmesine ve düzenli raporlanmasına imkân sağlayan bu yenilikçi ürünle TEB Nakit Yönetimi Stevie International Business Ödülleri’nde bronz madalyanın sahibi oldu.

HIZ, VERİM VE ETKİNLİĞE ODAKLI ÇÖZÜMLER

TEB Nakit Yönetimi 2021 yılı başında geliştirmelerini tamamlayarak TCMB’nin sunmaya başladığı FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) sistemine dâhil olan ilk bankalar arasında yer aldı.

TEB müşterileri; CEPTETEB Mobil ve CEPTETEB İŞTE Uygulamaları üzerinden Kolay Adres’lerini hızla ve güvenle tanımlayarak, FAST sistemi üzerinden 7/24 hızlı ve güvenli, anlık para transferi gerçekleştirebilmektedir.

Banka, ticari müşterilere özel tasarlanmış geniş kapsamlı, kolay kullanımlı dijital bankacılık platformu CEPTETEB İŞTE Mobil Bankacılık üzerinden SWIFT ödemeleriyle ilgili mesajları görüntüleyip hızlıca paylaşma, SWIFT GPI takip sistemi verilerini görüntüleme ve uçtan uca ödeme durumunu anlık takip etme olanağı sunmaktadır

2021 yılında SWIFT SCORE (The Standardised Corporate Environment) ödeme hizmeti de devreye alındı. TEB müşterileri, firmaların finansal kurumlar ile mesajlaşıp ödeme emirlerini iletmelerini sağlayan, kapalı devre bir sistem olan SWIFT SCORE kanalıyla TL ve Yabancı Para ödeme emirlerini, kendilerine ait SWIFT adreslerinden MT101 veya FileAct formatında Banka’ya iletebilmektedir

TEB 2021 yılında, tedarikçi finansmanı modellerini geliştirmeyi ve çeşitlendirmeyi sürdürerek, Fintek platformlarına entegrasyon olanağını sundu. Açık bankacılık uygulamalarının ve finansal teknoloji şirketleriyle yapılacak iş birliklerinin önem kazandığı günümüzde, TEB Nakit Yönetimi müşteri tercihlerine uygun yeni geliştirmeleri sürdürmeye büyük önem vermektedir.

TÜRKİYE’DE YILIN EN İYİ NAKİT YÖNETİMİ BANKASI
TEB Nakit Yönetimi, jüri üyeleri arasında Ernst and Young, KPMG, Deloitte ve PwC gibi bağımsız denetim firmalarının da temsil edildiği Asian Banking and Finance Wholesale Banking Awards’ta 8. kez “Türkiye’de Yılın En İyi Nakit Yönetimi Bankası” seçildi.

TEB müşterileri; CEPTETEB Mobil ve CEPTETEB İŞTE Uygulamaları üzerinden Kolay Adres’lerini hızla ve güvenle tanımlayarak, FAST sistemi üzerinden 7/24 hızlı ve güvenli, anlık para transferi gerçekleştirebilmektedir.







GÜÇLÜ SİNERJİ İLE FARKLI KANALLARDAN MÜŞTERİLERE DESTEK FAALİYETLERİ

“TÜM PAYDAŞLARA DEĞER YARAT” STRATEJİSİ

TEB Kurumsal Bankacılık, müşterilerine sunduğu ürün ve hizmet süreçlerinde müşteri odaklı bir yaklaşımı benimsemektedir. Banka bu çerçevede, müşterilerine sunduğu değer önerisini geliştirme hedefine hizmet eden “tüm paydaşlara değer yarat” stratejisini geliştirerek sürdürdü.

2021’de de TEB Grubu’nun finansal ve finansal olmayan ürün ve hizmet yelpazesi ile kurumsal firmaların tüm ekosistemine bütünsel bir hizmet anlayışıyla uçtan uca çözümler sunulmaya devam edildi.

BNP PARIBAS SİNERJİSİNİN KATKISI

TEB Kurumsal Bankacılık, BNP Paribas Grubu’nun güçlü yurt dışı ilişki ve ürün ağının katkısıyla, yatırım bankacılığı ürünlerine ihtiyaç duyanlar dâhil olmak üzere müşterilerine sunduğu değeri pekiştirmeyi de sürdürdü.

Bu kapsamda TEB, · Ticari ve yatırım faaliyetlerine destek verilmesi, · Dış ticaretin finansmanında yerel ve uluslararası alternatifler sunulması, · Finansal danışmanlık verilmesi, · Şirket birleşme ve satın alma işlemlerine yönelik danışmanlık hizmeti sunulması, · Proje finansman imkânları sağlanması, · Yurt içi ve yurt dışı borçlanma aracı ihraçları veya halka arzlara aracılık edilmesi konularında yüksek katma değerli hizmetler sundu.

TEB, 2021 yılının dalgalı piyasa koşullarında Grup şirketleri üzerinden Kurumsal Bankacılık müşterilerine sunduğu ürün, hizmet ve çözümleri geliştirmeye devam etti.

TEB Kurumsal Bankacılık, müşterilerine sunduğu ürün ve hizmet süreçlerinde müşteri odaklı bir yaklaşımı benimsemektedir. Banka bu çerçevede, müşterilerine sunduğu değer önerisini geliştirme hedefine hizmet eden “tüm paydaşlara değer yarat” stratejisini geliştirerek sürdürdü.


İŞ KOLLARI VE İŞTİRAKLER İLE ÇOKLU SİNERJİ

TEB, kurumsal firmaların faaliyet yürüttüğü tüm alanlarda değer yaratılması amacıyla tarım bankacılığı, tüketici finansmanı, kartlı ödeme sistemleri ve POS hizmetleri, bayilere yönelik çözümler, kurumsal finansman, maaş anlaşmaları ana başlıklarında, Banka bünyesindeki iş kollarının katılımıyla sinerjiye dayalı iş geliştirme faaliyetleri yürütmektedir.

TEB’in yerel ve uluslararası ürün ve hizmet çeşitliliği, müşterilerine Grup Şirketleri aracılığıyla sunduğu aşağıdaki hizmetlerde de ön plana çıkmaktadır:
· Kurumsal Bankacılık müşterilerinin filo yönetimi faaliyetlerinde çözüm ortağı olarak uluslararası tecrübesini filo yönetimi sektörüne sunan ve tüm dünyada bir milyonun üzerinde araca filo kiralama hizmeti sunan TEB Arval,
· Kurumsal Bankacılık müşterilerinin ekipman ve gayrimenkul yatırımlarına finansal çözümler sağlayan BNP Paribas Leasing Solutions,
· Yurt içi ve ihracat faktoring sektöründe yirmi yılın üzerindeki tecrübesiyle hizmet sunmakta olan ve dünyanın en büyük faktoring zinciri Factors Chain International tarafından 7 kez dünyanın “En İyi İhracat Faktoring Şirketi” seçilen TEB Faktoring,
· Müşterilerin halka arz, borçlanma araçları, yurt içi ve yurt dışı piyasalardaki işlemlerine aracılık faaliyetlerini yerine getiren ve yatırım danışmanlığı hizmeti veren TEB Yatırım,
· Kurucusu ve yöneticisi olduğu pek çok fon ile Kurumsal Bankacılık müşterilerine alternatif fon yönetimi hizmeti sunan TEB Portföy,
· Kendine özgü iş modeliyle müşterilerin grup emeklilik ve sigorta ihtiyaçlarına avantajlı, hızlı ve kaliteli hizmetler sunan BNP Paribas Cardif Emeklilik.





TEB müşterileri; CEPTETEB Mobil ve CEPTETEB İŞTE Uygulamaları üzerinden Kolay Adres’lerini hızla ve güvenle tanımlayarak, FAST sistemi üzerinden 7/24 hızlı ve güvenli, anlık para transferi gerçekleştirebilmektedir.


İŞ GELİŞTİRME FAALİYETLERİ

PAYDAŞ İLİŞKİLERİNİN KATKISI

TEB, iş geliştirme faaliyetleri kapsamında Kurumsal Bankacılık müşteri tabanını genişletme yönünde önemli adımlar atmaktadır. Banka bu doğrultuda, önde gelen sivil toplum kuruluşları, sanayi ve ticaret borsalarıyla iş birliği içinde çalışmaktadır.

TEB, Kurumsal Bankacılık müşterilerinin endüstri 4.0 ve dijital dönüşüm süreçlerine destek sağlamak üzere TEB Girişim Bankacılığı girişimci firmalar portföyü ile ortak iş geliştirme faaliyetleri yürüttü. BNP Paribas Grubu ve sektöründe uzman iş ortaklıklarıyla geliştirilen iş birlikleri kapsamında, hizmet kalitesinin ve verimliliğin artırılmasına yönelik birçok proje başarıyla hayata geçirildi.

Kamu ve özel sektör kurumların “yeşil” projeleri yakından takip edilerek, sürdürülebilir finansman ihtiyaçlarına çözümler sunulmaya devam edildi.

TEB Covid-19 pandemisi etkilerinin devam ettiği 2021 yılında, kurumsal firmaların zorlu piyasa koşullarından olabildiğince az etkilenmesini sağlamaya yönelik, ihtiyaca uygun ve müşterilere değer katan iş çözümleri de sundu. Hazine ve Maliye Bakanlığı iş birliğinde, firmaların yatırım projelerinin, Ar-Ge ve çevre yatırımlarının finansman maliyetlerinin düşürülmesine yönelik olarak, başta Faiz Destekli Krediler olmak üzere çeşitli destek ve teşvik paketleri müşterilere sunuldu.

KAMU BANKACILIĞI

DEĞER ÜRETME ODAKLI İŞ BİRLİĞİ

TEB, 2017’den bu yana Kurumsal Bankacılık bünyesinde, kamu sektörüyle daha kapsamlı çalışılmasına ve iş birliği olanaklarının artırılmasına yönelik çalışmalar yürütmektedir.

Bu çalışmalar kapsamında, kamu kurumlarının dış ticaret, yapılandırılmış ticaret finansmanı, nakit yönetimi ve alternatif finansman alanlarındaki ihtiyaçlarının; BNP Paribas Grubu’nun sektör uzmanlığı ve desteğiyle daha uzun vadeli ve daha uygun kaynaklarla karşılanması hedeflenmektedir.

Kamu Bankacılığı Departmanı, Kamu İktisadi Teşekkülleri ve Yerel Yönetimlere uygun ve uzun vadeli fon kaynakları sağlanması ve diğer bankacılık ürünlerinin sunulmasına yönelik çalışmalarına devam etmektedir

TEB Kamu Bankacılığı, 2021 yılında kamu kurumları portföyünü yeni ilişkiler aracılığıyla çeşitlendirerek; kurumların, orta ve uzun vadeli stratejileri doğrultusunda sermaye piyasaları başta olmak üzere, bono ihracı gibi alternatif finansman çeşitlerine ulaşmalarına imkân sağladı.

TEB, sürdürülebilir finansman olanaklarına öncelik vermektedir. Banka, çevreye duyarlı ve döngüsel ekonomiyi destekleyen finansman modellerinin uygulanması ve geliştirmesine yönelik çalışmalarına kararlılıkla devam etmektedir.

PAZARLAMA VE İŞ YÖNETİMİ FAALİYETLERİ

ÇOK YÖNLÜ DEĞER ÜRETEN PROJELER

Pazarlama ve iş yönetimi faaliyetleri, TEB Kurumsal Bankacılık satış ve pazarlama stratejilerine paralel yürütülmektedir. Bu kapsamdaki faaliyetler; belirlenen aksiyon planlarının takip edilmesini, strateji ve hedefleri destekleyici dönüşüm projeleri ile iyileştirme ihtiyacı tespit edilen alanlarda detaylı analizler yapılarak belirlenen süreç iyileştirme projelerinin yönetimini ve raporlanmasını içermektedir.

2021 yılında, operasyonel mükemmellik ve çalışanın ticari zamanının artırılarak müşteri memnuniyetinin sağlanması prensipleriyle, süreçler gözden geçirilerek “dijitalleşme” ana odağa dönüştürüldü.

TEB çalışanlarının gelişimine katkı sağlayacak, strateji ve hedeflerin gerçekleşmesine yardımcı olacak bilgi ve yetkinliklerin edinilmesine yönelik olarak İnsan Kaynakları Bölümü ile koordineli eğitimler planlanmaya ve yürütülmeye devam edildi.

Strateji ve proje yönetimi konularında yapılan koordinasyon çalışmalarının yanı sıra Kurumsal Bankacılık segmentinin bütçe yönetimi ve finansal performansının izlenmesi ve raporlanması sağlanmaktadır. Bu kapsamda şubeler ve ilgili ekiplerin satış, pazarlama ve analiz faaliyetlerine ait veri tedariki konusunda destek verilmektedir.

Kurumsal Bankacılık bünyesinde, suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesi hakkında ulusal ve uluslararası mevzuat başta olmak üzere, TEB ve BNP Paribas Grubu prosedürlerine eksiksiz uyumun sağlanması adına çalışmalar yürütülmekte; şubeler ve ilgili ekiplerle koordineli olarak uygulama, inceleme ve eğitim faaliyetleri yönetilmektedir.

TEB Kurumsal Bankacılık ayrıca, çevresel ve sosyal sorumluluklarını da dikkate alarak “pozitif etki” hedefi doğrultusunda sürdürülebilirlik çalışmaları da yürütmektedir. Bu kapsamda, yenilikçi ve sürdürülebilirlik odaklı ürün ve hizmetler sunulmasına yönelik projeler, artan bir hızla devam etmektedir




KOBİ BANKACILIĞI GRUBU


TEB KOBİ Bankacılığı, ürün ve hizmet ihtiyacı birbirinden farklı, çeşitli ölçekteki müşterilerine özelleştirilmiş hizmet sunmaya odaklıdır. Bu doğrultuda yapılanmış olan TEB; KOBİ, Tarım, Girişim, Altın ve Belediye Bankacılığı alanlarında faaliyet göstermektedir. Banka, finansal olmayan hizmetler alanında ise müşterilere bilgi, eğitim ve iş birliği desteği sağlamaktadır.


GÜÇLÜ SİNERJİ İLE FARKLI KANALLARDAN MÜŞTERİLERE DESTEK FAALİYETLERİ

KOBİ’LERE DEĞER KATAN VE DESTEKLEYEN BİR ANLAYIŞ

TEB KOBİ Bankacılığı, “Danışman Banka” anlayışıyla etkin finansal desteğin yanı sıra finansal olmayan ürün ve hizmetleriyle de KOBİ’lere değer katmaya devam etmektedir.

TEB KOBİ Bankacılığı, ürün ve hizmet ihtiyacı birbirinden farklı, çeşitli ölçekteki müşterilerine özelleştirilmiş hizmet sunmaya odaklıdır. Bu doğrultuda yapılanmış olan TEB; KOBİ, Tarım, Girişim, Altın ve Belediye Bankacılığı alanlarında faaliyet göstermektedir. Banka, finansal olmayan hizmetler alanında ise müşterilere bilgi, eğitim ve iş birliği desteği sağlamaktadır.

TEB KOBİ Bankacılığı, pandemi sürecinin hızlandırdığı bankacılık süreçlerinde otomasyon ve dijital dönüşüm vizyonuyla KOBİ’lere en iyi müşteri deneyimini sunmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda, salgın döneminin etkilerini ve değişen müşteri beklentilerini dikkate alan Banka, KOBİ müşterilerine daha hızlı ve çözüm odaklı hizmet sunmak için ürün ve süreçlerini yeniden tasarlayarak küresel rekabette müşterilerine ayrıcalıklı imkânlar sunmaya devam etti.

TEB, pandemi döneminde nakit akışı bozulan ve kredi ödemelerinde zorlanan müşterilerin kredi öteleme taleplerini sorumluluk bilinciyle değerlendirdi. Nakit akışlarına uygun yeni ödeme planları oluşturdu ve ilave kredi taleplerini karşıladı. Bu dönemde KGF ve KOSGEB destekli projelerde TEB, KOBİ’lere sağladığı desteği kesintisiz sürdürdü.

TEB KOBİ Bankacılığı, “Danışman Banka” anlayışıyla etkin finansal desteğin yanı sıra finansal olmayan ürün ve hizmetleriyle de KOBİ’lere değer katmaya devam etmektedir.

İHRACATÇI MÜŞTERİLERE ÇEŞİTLİ VE AVANTAJLI HİZMETLER

BNP Paribas’nın küresel hizmet gücünün sinerjisiyle hareket eden TEB, ihracatçı müşterilerinin istihdam ve ticaret hacimlerini artırmaya yönelik yatırımlarına da destek verdi.

Banka, güçlü yurt dışı muhabir ağı ve dış ticaret uzmanlığını birleştirerek, müşterilerine uygun vade ve avantajlı maliyetlerle finansman imkânları sağladı. Türkiye ekonomisinde stratejik öneme sahip ihracatçıların ihtiyaç analizleri yapılarak, özel ürün ve hizmet modelleri tasarlandı. Dış ticaret müşterilerinin danışmanlık ihtiyaçları uzman kadrolarca karşılanmaya devam edildi.

TEB, “KOBİ Dört Dörtlük” ve “KOBİ PRATİK” gibi masraf avantajı sağlayan ürünleriyle müşterilerinin günlük bankacılık işlemlerini uygun maliyetlerle yönetmelerini sağladı. Müşterilerinin ölçeğine göre farklılaştırılmış üç farklı Dış Ticaret Masraf Paketi ile KOBİ’lerin ithalat ve ihracat işlemlerinde 6 aya kadar SWIFT ve diğer transfer işlemlerini ücretsiz yapabilmesi ve TEB FX Platformu’nda döviz alım satım işlemlerini avantajlı kurlarla gerçekleştirebilmesi sağlandı.

TEB KOBİ Bankacılığı, sektörel uzmanlığı kapsamında, ödemesiz dönemli kredilerin yanı sıra ELÜS (Elektronik Ürün Senedi) kredileri, kuyumculuk sektörüne yönelik Esnek Taksitli Altın Kredisi gibi özellikli ürünlerle de müşterilerine hizmet verdi. Banka, müşterilerinin sigortacılık alanındaki ihtiyaçlarını, Zürich Sigorta ve Cardif Sigorta’nın geniş ürün yelpazesiyle karşılamayı sürdürdü.





DİJİTAL KOBİ

TEMEL BİR HİZMET KANALI

TEB, IFC ve The Banker’ın da aralarında bulunduğu dünyanın en prestijli organizasyonları tarafından yedi ödüle layık görülen dijital platformu CEPTETEB İŞTE’yi, temel hizmet kanallarından biri olarak konumlandırmaktadır.

CEPTETEB İŞTE, ticari müşterilerin TEB’e hızlı ve kolayca erişerek günlük bankacılık işlemlerini pratik bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlamaktadır.

TEB, CEPTETEB İŞTE mobil bankacılık uygulamasını 2021’de geliştirmeye devam etti. Banka bu kapsamda, · CEPTETEB İŞTE Dijital Kredi Başvurusu, · FAST 7/24 para transferi, · KOLAS-Kolay Adres entegrasyonu ve transferi, · Rotatif (BCH) Kredi kullanım ve geri ödeme, · SWIFT ödeme izleme ve ödeme takip (SWIFT GPI), · E-posta doğrulama ve silme, · Karekod ile ödeme (kredi kartı kullanarak), · Sigorta poliçe gözlem fonksiyonlarını dijital hizmet kanalına ekledi.

GİRİŞİM BANKACILIĞI

2013 YILINDAN GÜNÜMÜZE SÜREKLİ GELİŞEN BİR İŞ KOLU

Girişim Evleri; ülke genelindeki girişimcilere ulaşmak, teknolojik girişimci sayısını arttırmak ve onların yenilikçi iş fikirlerini ekonomiye kazandırarak sağlıklı büyümelerini sağlamak amacıyla 2013 yılında kuruldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi iş birliğinde yürütülen Girişim Evleri, bugün itibarıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Mersin, Denizli ve Gaziantep olmak üzere 7 ilde faaliyet göstermektedir.

TÜBİTAK’ın Bireysel Genç Girişim (BiGG) Programı kapsamında uygulayıcı kuruluşlar arasında yer alan ilk banka olan TEB, 6. yılını bitirdiği programda öncü konumdadır.

Bugüne kadar BiGG kapsamında toplam 92 Start Up firması kuruldu. TİMTEB Girişim Evleri’ndeki girişimcilerin toplam 15,4 milyon TL’lik hibeden yararlanmasına olanak sağlandı.

TEB, yeni nesil girişimleri desteklerken aynı zamanda KOBİ ve Kurumsal firmaların dijital dönüşüm yolculuklarına da katkı sağlayacak destekler sunmaktadır. Bu kapsamda, TİM-TEB Girişim Evi faaliyeti olarak başlatılan S2C (Startup/Scaleup2Corporate) programları ile inovatif çözümler sunan teknoloji şirketleri, 60’tan fazla kurumsal firmayla bir araya getirildi.

TEB, Türkiye ekonomisinin lokomotifi KOBİ’lerin dijitalleşmelerine katkısını artırmak amacıyla, 2021 yılında dijital platformda KOBİ-Girişimci Buluşmaları etkinliğini düzenledi. Bu etkinlikte, farklı sektörlerden KOBİ müşterilerini, iş yapış şekillerine etkisi olabilecek start-up’lar ile buluşturdu

GİRİŞİMCİLİK ALANINDA ULUSLARARASI OLANAKLAR

TEB, girişimcilik ekosisteminin yurt dışı iş birliği süreçlerinde de yer almaktadır.

Banka, French Tech İstanbul ile ileriye dönük planlama çalışmaları gerçekleştirmekte, TİM-TEB Girişim Evi girişimcilerinin, başta Fransa olmak üzere Avrupa pazarına ulaşmalarına, müşteri ve yatırımcı bulmalarına destek sağlamaktadır.

Türkiye’de kadın girişimcilerin güçlenmesine ve global çapta başarılı girişimcilere dönüşmesine katkı sağlamak amacıyla Start Up ve Scale Up programlarıyla 40 başarılı kadın girişimci desteklendi.


KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNE KESİNTİSİZ DESTEK

Türkiye’de kadın girişimcilerin güçlenmesine ve global çapta başarılı girişimcilere dönüşmesine katkı sağlamak amacıyla, 2021 yılında TİM-TEB Girişim Evi ve Amerika Büyükelçiliği iş birliğinde AWE (Academy for Women) programı hayata geçirildi. Akademi kapsamında uygulanan Start Up ve Scale Up programlarıyla 40 başarılı kadın girişimci desteklendi.

TİM-TEB Girişim Evi bünyesinde 2015 yılından bu yana farklı hızlandırma programlarıyla 150’yi aşkın kadın girişimciye destek verildi. Kadın girişimcilerin yarattığı istihdam 2021 yıl sonu itibarıyla 1.000 kişiye ulaştı.





TEB Tarım Bankacılığı, çiftçi ve üretici örgütlerine (birlikler, kooperatifler ve odalar), her ölçekte tarım işletmesine, tarımsal girdi finansmanı için kaynak sağlamaktadır.

Küresel ısınma ve iklim krizi ile beraber, tarımsal faaliyetin korunması ve geliştirilmesi, dünya çapında büyük önem ve öncelik kazandı.

BELEDİYE BANKACILIĞI

ÖZGÜN BİR İŞ MODELİ

TEB Kamu Bankacılığı, 2021 yılında yerel yönetimlerin ana bankalarından biri olmaya devam etti.

Kamu Bankacılığı özel iş modeliyle yerel yönetimlerin daha kolay finansman bulmalarını sağlayan Banka, belediyelerin altyapı ve üstyapı yatırımlarının daha hızlı hayata geçirilmesine katkıda bulundu.

Nakit yönetimi çözümleri kapsamında ilk online/gerçek zamanlı tahsilat hizmetini sunan TEB, vatandaşların belediyelere olan yükümlülüklerini daha kolay ve daha hızlı yerine getirmelerine olanak sağladı.

ALTIN BANKACILIĞI

YÜKSEK PAZAR PAYI

TEB altın ve mücevherat sektöründeki uzmanlığı, ulaşılabilirliği ve sektörde fark yaratan ürünleriyle müşterilerine değer katmaya devam etmekte, sektörün finansmanında en yüksek pazar payına sahip bankalar arasında yer almaktadır.

TEB Altın Bankacılığı, 25 yıldır olduğu gibi 2021 yılında da Türk kuyumculuk sektörü ihracatçı firmalarını desteklemeyi sürdürerek dünya piyasalarında rekabet etmelerine önemli katkıda bulundu.

Kamu Bankacılığı özel iş modeliyle yerel yönetimlerin daha kolay finansman bulmalarını sağlayan Banka, belediyelerin altyapı ve üstyapı yatırımlarının daha hızlı hayata geçirilmesine katkıda bulundu.

TEB Altın Bankacılığı, 25 yıldır olduğu gibi 2021 yılında da Türk kuyumculuk sektörü ihracatçı firmalarını desteklemeyi sürdürerek dünya piyasalarında rekabet etmelerine önemli katkıda bulundu.




BİREYSEL VE ÖZEL BANKACILIK GRUBU


TEB, 2021 yılında dijital kanallardan sunduğu hizmet, teklif ve iletişim yelpazesini genişletti.

YENİLİKÇİ ÜRÜN VE HİZMETLERLE DESTEKLENEN BİR DENEYİM

TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Grubu; 2021 yılında da devam eden pandemi koşullarında, müşterinin sağlığını, ihtiyaçlarını, beklentilerini ve yaşadığı bankacılık deneyiminin kalitesini ön planda tutmaya devam etti. Banka, yenilikçi ürün ve hizmetlerini müşterilerine kesintisiz bir şekilde ulaştırdı.

TEB, 2021 yılında müşteri odaklı çözümlerle; müşterilerine sunduğu ürün, hizmet ve kampanyalarını çeşitlendirmeye devam etti. Ayrıca dijital kanallardan sunduğu hizmet, teklif ve iletişim yelpazesini de genişletti.

Dijital bankacılık uygulamaları geliştirilerek, dijital kanallardan sunulan hizmetlerin kullanımında önemli büyüme ve yaygınlaşma kaydedildi.

TEB, müşterilerini 2021 yılında kredi kartı ve bireysel kredi tarafında borç erteleme ve yapılandırma olanaklarıyla desteklemeyi sürdürdü.

BAŞARILI BİR FAALİYET YILI

TEB Bireysel Bankacılık, 2021 yılında memnuniyet odaklı hizmet anlayışıyla çalışmalarına devam etti. Müşteri edinim kanallarının, süreçlerinin ve alışkanlıklarının özverili takibi sonucunda, bankacılık hedefleriyle örtüşen başarılı bir yıl tamamlandı.

2021 yılında daha iyi bir müşteri deneyimi sunmak amacıyla, gerek altyapı gerek yöntemsel geliştirmeler sağlanarak sektörde fark yaratan çözümlere imza atıldı.

Pazarlama cephesinde; müşteriye dokunuş, iletişimler ve tüm kampanyalar analitik bir yaklaşımla yürütüldü. Değişen müşteri ihtiyaçları daha verimli ve kapsayıcı şekilde yanıtlandı.

Teknoloji ve müşteri ihtiyaçlarının sürekli değiştiği bir piyasada TEB, müşterilerine katkı sağlama hedefi doğrultusundaki çalışmalarına kararlılıkla devam etmektedir.

“EN ÇOK TAVSİYE EDİLEN BANKA” OLMAK İÇİN

TEB, sektörde fark yaratarak, müşterilerine her zaman pozitif deneyimler yaşatmayı hedeflemektedir. TEB, bu hedefine ulaşma yolculuğunda “en çok tavsiye edilen banka olmak” amacıyla çalışmalarını yürütmekte ve müşteri deneyimini sürekli ölçümlemektedir.

2021 yılında NPS (Net Promoter Score) metodolojisi ile müşterilerin TEB’de yaşadıkları deneyimin kalitesi, ürün ve hizmetler hakkındaki memnuniyetleri ve Banka’yı tavsiye dereceleri ölçüldü.

Yıl içerisinde; CEPTETEB, Çağrı Merkezi, Şube ve Turbo cihaz olmak üzere 5 farklı temas kanalından yaklaşık 210 bin müşterinin sesi dinlendi. Araştırma sonuçları, iş birimleriyle düzenli olarak analiz edildi. Müşteri deneyiminde gelişmeye açık noktalarda gerekli iyileştirmeler yapıldı.

TEB, 2021 yılında yaptığı teknolojik geliştirmeler sonucunda müşteri deneyimi ölçüm sistemine dijital kanal alternatiflerini eklemeye devam etti. Bu geliştirmeler, müşterilerden kolay ve hızlı geri bildirimler alınmasını sağlarken, müşteri ölçüm sistemi çok kanallı ve dijital bir yapıya dönüştürüldü.

Müşteriler ile en çok tercih ettikleri kanallardan temas kurma ve ulaşılabilir olma yetkinliğiyle TEB, dijital kanalları müşteri deneyimi ölçüm sistemiyle bütünleştirdi.

Pandemi koşullarının müşteri davranışlarında meydana getirdiği değişiklikler nedeniyle, dijital dönüşüm bu süreçte TEB’in odağı olmaya devam etti.

TEB’in 2021 yılında dijital ve şube kanallarında hayata geçirdiği başlıca geliştirme ve iyileştirme çalışmaları aşağıda sıralanmaktadır: · Dijital kanallardan müşteri edinimi, · ATM’lerde para çekme limitlerinin artırılması, · Turbo görüntülü cihazların sayısının artırılması ve cihazlarda yapılan iyileştirmeler, · Çağrı Merkezi’nde önceliklendirme çalışmaları, · Müşterilerin dijital kanallara yönlendirilmesi konusunda yoğun iletişimler, · Emekli maaş taşıma işlemlerinin dijital kanallardan yapılabilmesi.

TEB, müşteri ihtiyaçlarını daha iyi anlama ve beklentileri kişiselleştirilmiş tekliflerle buluşturma sürecinde; CRM, büyük veri, analitik ve gerçek zamanlı etkileşim teknolojilerine yatırımlarına da devam etmektedir.





Yenilenen finansal ve finansal olmayan ayrıcalıkları bütünsel bir bankacılık anlayışıyla sunan TEB, müşteri bağlılığını güçlendirdi. Bu geliştirme, 2021 yılında TEB Yıldız Bankacılık müşteri adedinin %31 artmasını sağladı.

BİREYSEL VE YILDIZ BANKACILIK

MÜŞTERİ VE ÇÖZÜM ODAKLI BİR YAKLAŞIM

TEB; müşterilerine daha çok kanal üzerinden ulaşabilmeyi, müşterileri için fiziksel kanalların yanı sıra dijital kanallar üzerinden de tüm bankacılık işlemlerine zahmetsiz, hızlı ve güvenilir erişim sağlamayı hedeflemektedir.

2021 yılı boyunca TEB, kredi ve mevduat ürünlerinde sürekli ve çok kanaldan etkin bir iletişim çalışması yürüterek, yeni müşteri kazanımına olumlu katkı sağladı.

MÜKEMMEL MÜŞTERİ DENEYİMİ İÇİN DİJİTALLEŞME

TEB, pandemi sürecinin başından itibaren bireysel kredilerde çok boyutlu ve yoğun bir çalışma yürüttü. Nakit akışı bozulan müşterilerin ihtiyaç kredisi bakiyelerini erteleyerek müşterilerine desteğini güçlü bir şekilde ortaya koydu.

Müşteri taleplerinin dijital kanallardan da yanıtlanması, müşterilerin erteleme işlemlerini kolayca yapabilmelerini sağladı ve uygun bulunan tüm müşteri talepleri hızlıca yerine getirildi.

İHTİYAÇ KREDİSİNDE EN ÇOK TERCİH EDİLEN BANKALARDAN BİRİ

Tüketici kredisinde 3 ay ertelemeli ödeme seçenekleri sunulurken, mevcut kredi ürün ve süreçlerinde yapılan iyileştirmelerin yanı sıra yürütülen analitik çalışmaların da desteğiyle doğru hedef kitleye yönelik etkin bir portföy yönetimi gerçekleştirildi. Analitik CRM modelleri, kampanya verimliliğinin büyük ölçüde artmasını sağladı.

BİRİKİM ALIŞKANLIKLARINI DEĞİŞTİREN MARİFETLİ HESAP

Türkiye’nin birikim alışkanlıklarını değiştiren Marifetli Hesap, günlük vadeli çalışan, tasarruf sahiplerine istedikleri zaman para yatırma/çekme esnekliği sunan alternatif bir birikim ürünüdür.

2021 yılının değişken faiz ortamında, tasarruf sahiplerinin artan oranda Marifetli Hesap’a yönelmesiyle TL Marifetli Hesap bakiyesi %6,2 büyüdü. Marifetli Hesap, sunduğu cazip kampanyalarla yıl boyunca tasarruf sahiplerine avantajlı faiz oranları sağladı.

Gençlerin birikimlerini desteklemek amacıyla, Marifetli Hesap’ın alt ürünü Global Genç Hesap’ta birikim alt limit tutarı 100 TL/Avro/Dolar/Sterlin olarak belirlendi. Böylece, gençlerin biriktirdikleri küçük bakiyelerle gelir elde etmeleri ve erken yaştan itibaren tasarruf bilinci kazanmaları desteklendi.

MAAŞ MÜŞTERİLERİYLE SAĞLANAN BÜYÜME

TEB maaş ödemelerinde “tercih edilen banka olma” hedefiyle çok sayıda büyük kurumsal ve kamu sektörü firmaların maaş ödemelerine aracılık etmektedir

Bireysel Bankacılık iş kolunda büyümeye destek veren maaş müşterileri, 2021 yılında kazanılan yeni müşterilerin %24’ünü oluşturdu.

2021 yılında maaş anlaşmalı müşterilere sunulan özel paket programlar; avantajlı kredi teklifleri, mevduat oranları ve farklı firmalarla iş birlikleri kapsamında geliştirilen indirimli kampanyalarla zenginleştirildi. Maaş anlaşması sona eren müşterilerin, özel geliştirilen kişiselleştirilmiş tutundurma programlarıyla TEB ayrıcalıklarından yararlanmayı sürdürmeleri sağlanarak müşteri sadakatine katkıda bulunuldu.

EMEKLİ MAAŞ MÜŞTERİSİ ADEDİNDE %80 ARTIŞ

Geçtiğimiz iki yılda TEB’in emekli maaş müşteri adedi %80 oranında büyüdü.

Banka, maaşını TEB’e taşıyan müşterilere yıl boyunca promosyonlu kampanyalar sunarak, müşterilerin ihtiyaçlarına yönelik ürün kampanyalarıyla promosyon tekliflerini zenginleştirdi.

Emekli maaş müşterilerinin, pandemi koşullarında SGK emekli maaşı taşıma işlemlerini şubelere gitmeden CEPTETEB Mobil Uygulaması üzerinden gerçekleştirebilmeleri için geliştirmeler devreye alındı ve aktif kullanılmaya başlandı. Bunun yanı sıra emekli müşterilerin CEPTETEB Mobil Uygulaması üzerinden, kendilerine özel tüm teklif ve kampanyaları görüntüleyerek yararlanmalarını sağlayan “Emekli Maaşım TEB’de” menüsü kullanıma açıldı.

Mevcut ve yeni edinilen emekli maaş müşterilerine avantajlı kredi faiz oranları ve özel müşteri programları uygulandı. Kredi kartından market ve sağlık harcamalarına kadar cazip olanaklar sunuldu.

YENİ MÜŞTERİ KAZANIMINI DESTEKLEMEK AMAÇLI İŞ BİRLİKLERİ

TEB, yeni müşteri kazanımı hedefi doğrultusunda, 2021 yılında apartman ve site yönetimleriyle yeni iş birliklerini sürdürdü. Özel okul ödemeleri ve veli hesaplarını TEB’e taşımaya yönelik faaliyetler yürüttü.





TEB YILDIZ BANKACILIK

YILDIZ MÜŞTERİ SAYISINDA %31 ARTIŞ

TEB, orta-üst gelir grubundaki müşterilerine sunduğu Yıldız Bankacılık tekliflerini, 2020’nin ikinci çeyreğinde yeniledi. 2020 yılında tamamlanan ilgili çalışmanın ardından 2021’de geliştirmeler ve yenilikler devam etti.

Yenilenen finansal ve finansal olmayan ayrıcalıkları bütünsel bir bankacılık anlayışıyla sunan TEB, müşteri bağlılığını güçlendirdi. Bu geliştirme, 2021 yılında TEB Yıldız Bankacılık müşteri adedinin %31 artmasını sağladı.

TEB ENGELSİZ BANKACILIK

TEB, 2014’ten bu yana şubelerinin ve diğer hizmet kanallarının “Engelsiz Bankacılık” konseptinde hizmet sunmasını sağlayan çalışmalar sürdürmektedir. Banka, gerçekleştirdiği çalışmalarla bankacılık hizmetlerine erişimin önündeki engelleri kaldırmakta, engelli müşterilerin bankacılık işlemlerini kolaylıkla yapabilmelerini sağlamaktadır

TEB, görme engelli müşterilere 280 şube, tüm TEB ATM’leri ve 45.207 POS’tan, ortopedik engelli müşterilere ise 310 şubeden ve 685 ATM’den hizmet sunmaktadır. Banka, diğer hizmet kanalları üzerinden de engelli müşterilerine öncelikli hizmetler sağlamaktadır.

BANKASÜRANS ALANINDA GENİŞ ÜRÜN YELPAZESİ

TEB, banka sigortacılığı alanında BNP Paribas Cardif ve Zurich Sigorta ile sinerjik bir iş birliği içinde çalışmaktadır.

Hayat, hayat dışı sigorta ve bireysel emeklilik ürünlerini müşterilere sunan TEB; hayat, ferdi kaza, tarım, altın, mühendislik, işsizlik, sağlık, sorumluluk ve emeklilik planlarından oluşan geniş bir ürün gamına sahiptir. 2021 yılında TEB Bankasürans, müşterilerin sigorta ve bireysel emeklilik ürün ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hem Banka şubelerinden hem de alternatif dağıtım kanallarından hizmet sunmayı sürdürdü.

TEB Bankasürans, iş süreçlerini geliştirmeye ve iyileştirmeye de odaklandı. Banka, internet ve mobil bankacılık üzerinden satın alınan poliçelerin görüntülenmesine, yazdırılmasına ve geçmişe dönük poliçe sorgulamasına olanak sunan bir bilgilendirme yapısı oluşturdu. Dijital onay yapısıyla birlikte tekliflerin müşteriler tarafından self servis onaylanabilmesine imkân sunularak pandemi koşullarına uyum sağlandı.

TEB, pandemi koşullarında müşterilerin sağlık konusundaki endişelerini gidermeyi hedefleyen, “Tamamlayıcı Sağlık Sigortası” ile “Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Plus” ürünlerinin satışını da başlattı ve CEPTETEB Mobil Uygulaması’ndan da ürünlerin satışına yönelik geliştirmeleri devreye aldı.


TEB AİLE AKADEMİSİ TASARRUF ALIŞKANLIĞINI TOPLUM GENELİNDE YAYGINLAŞTIRIYOR.

TEB’in sorumlu bankacılık anlayışının bir ürünü olan TEB Aile Akademisi, 2012 yılında “Ekonomi Ailede Başlar” mottosu ile yola çıktı ve çok sayıda proje gerçekleştirdi.

Tasarruf alışkanlığının toplum genelinde yaygınlaştırılması, sürdürülebilir ekonomik büyümenin sağlanması ve finansal okuryazar bir neslin yetiştirilmesi, hayata geçirilen sistematik çalışmaların ve eğitimlerin odak noktalarını oluşturdu.

Gençler, kadınlar, çalışanlar, girişimciler ve emekliler gibi birçok farklı gruba yönelik hazırlanan Finansal Okuryazarlık Eğitimleri herkese açık ve ücretsiz sunulmaktadır.

Akademi eğitimlerine katılanlarla; tasarruf, bütçe yönetimi, kredinin ve kartların doğru kullanımı, yatırımların değerlendirilmesi ve planlanması, risk algısı, finansal hak ve yükümlülükleri hakkında bilgi sahibi olma, finansal okuryazarlık bilinçlerini arttırma ve gelir gider dengesinin sağlanması ana başlıkları altında, temel finansal okuryazarlık bilgileri paylaşılmaktadır.

Finansal bilinci yüksek bir toplum yapısına ulaşmak, ülke genelindeki finansal okuryazarlık seviyesini tespit etmek ve bu seviyeyi periyodik olarak ölçmek için, TEBBoğaziçi Üniversitesi Analitik ve İçgörü Araştırma Merkezi iş birliğiyle 2013 yılından beri Finansal Okuryazarlık ve Erişim Endeksi hesaplanmaktadır

2020 yılında, pandeminin finansal etkileri ve neden olduğu değişimler başlığı araştırmaya dâhil edildi. Pandemi etkisiyle bireylerin dijitalleşmesinde, birikim yöntemlerinde ve birikim nedenlerinde farklılaşmalar olduğu gözlemlendi

2020’den itibaren pandemi etkisiyle yüz yüze eğitimlere ara verilerek dijital eğitimlere başlandı. Finansal okuryazarlık adına yapılan çalışmaların finansal erişim skorunu artırdığı izlenmektedir. Diğer taraftan Türkiye’de bankacılık ürünlerine erişimin daha kolay ve kullanıcı dostu uygulamalarla geliştiriliyor olmasının dijital erişime katkıda bulunduğu görülmektedir.

2021 yılında, pandemi sonrası döneme hazırlık yapan TEB; finansal okuryazarlık, finansa erişim ve birikim alışkanlıklarını artırmak konularında eğitimlerine devam etti. Finansal okuryazarlık eğitimlerini bu dönemde sekiz farklı sektörde, yüz elliye yakın farklı oturumda, 10 binin üzerinde bireyle buluşturdu.

Eğitim alan gruplar içerisinde, Türkiye’nin köklü kuruluşlarından bazıları, ulaştırma şirketleri, eğitim kurumları ve Türkiye’nin en büyük e-ticaret şirketlerinden biri yer aldı.




TEB Özel Bankacılık, TEB Yatırım’ın yatırım danışmanlığı modeli ihtisas şubelerindeki uzmanları kanalıyla müşterilerine yatırım danışmanlığı hizmeti vermektedir. Bu hizmet ile TEB Yatırım uzmanları, yatırımcı profillerine uygun ve farklı risk oranlarına göre yapılandırılmış portföy yönetim modeli seçenekleri sunmaktadır.

ÖZEL BANKACILIK

1989’DAN GÜNÜMÜZE BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ

TEB, 1989 yılından beri özel bankacılık ve varlık yönetimi hizmetleri sunmaktadır. TEB Özel Bankacılık, Türkiye ve KKTC’de yerleşik 13 Özel Bankacılık Merkezi ve 4 şube içi hizmet noktasında faaliyet göstermektedir.

BNP Paribas’nın global bilgi birikimi ve deneyimlerini, yenilikçilik hizmet anlayışıyla birleştiren TEB Özel Bankacılık; müşterilere geniş bir ürün portföyü ile hizmet sunmaktadır.

CEPTETEB İLE SUNULAN KATMA DEĞER

CEPTETEB Mobil Uygulaması, Özel Bankacılık müşterilerinin talep ve beklentileri doğrultusunda farklılaştırılmış içerik ve görsel düzenlemesiyle hizmet vermektedir. Sektörde ilk olan Mobil Onay uygulamasıyla Özel Bankacılık müşterileri işlem talimatlarını ıslak imzaya gerek kalmadan CEPTETEB üzerinden onaylayabilmektedir.

Mobil Onay uygulaması özellikle pandemi döneminde müşteri memnuniyetini artıran, sunulan hizmetlerin kesintisiz bir şekilde devam etmesini sağlayan önemli bir unsur oldu.

TEB, 2021 yılında da CEPTETEB’i Özel Bankacılık müşteri talepleri doğrultusunda geliştirmeye devam etti. Müşterilerin Banka’daki portföylerini geçmiş tarihli ve güncel olarak analiz edebilecekleri Finansal Analiz Raporu menüsü zenginleştirildi. “Getiri Analizi” raporu CEPTETEB İnternet Bankacılığı ve Mobil Uygulaması’nda hayata geçirildi.

“Getiri Analizi” raporu, TEB Özel Bankacılık müşterilerinin portföylerinin toplam değeri ve dağılımını görüntülemelerine ve yatırımlarının aylık ve yıllık getiri performansını incelemelerine imkân sağladı.

TEB Özel müşterileri, “Günlük Varlık Analizi” ile TEB’de değerlendirdikleri varlıklarını günlük olarak geriye yönelik inceleyebilmekte, CEPTETEB Mobil Uygulaması üzerinden günlük yayınlanan Yatırım Strateji Raporu ve Hisse Senedi raporlarına erişebilmektedir.

PANDEMİ DÖNEMİ

TEB Özel Bankacılık, 2021 yılında devam eden pandemi koşullarında müşterilerine kesintisiz ve hızlı hizmet sundu. Müşteriler, TEB Özel Müşteri Temsilcilerine kayıtlı hattan telefonla ulaşarak işlemlerini gerçekleştirebilmektedir.

Aynı kapsamda, TEB Yatırım tarafından sunulan Yatırım Danışmanlığı hizmetleri bünyesinde düzenli telekonferanslar ile piyasalar ve gelişmeler hakkında bilgilendirmeler yapıldı.

TEB Özel Bankacılık, TEB Yatırım’ın yatırım danışmanlığı modeli ihtisas şubelerindeki uzmanları kanalıyla müşterilerine yatırım danışmanlığı hizmeti vermektedir. Bu hizmet ile TEB Yatırım uzmanları, yatırımcı profillerine uygun ve farklı risk oranlarına göre yapılandırılmış portföy yönetim modeli seçenekleri sunmaktadır.

TEB Özel Bankacılık, 2021 yılında uluslararası piyasalardaki gelişmeler ışığında TEB Yatırım ve TEB Portföy ile sinerjisini artırarak; yeni fonlar, alternatif ürün ve hizmetlerle ürün yelpazesini geliştirdi.

Özel Bankacılık müşterilerine haftalık periyotlarda CEPTETEB üzerinden “Haftanın Yatırım Gündemi” başlığı altında ekonomi piyasalarında takip edilecek gelişmeler ile yatırım uzmanlarının fon sepeti önerileri paylaşılmaya başlandı.

2021 yılında TEB Özel Bankacılık, “TEB Özel Online Müşteri Etkinlikleri” ile müşterilerine yönelik etkinliklerini uzaktan erişimli sürdürdü. Tarihten sanata, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı’ndan koleksiyonerliğe kadar farklı konularda gerçekleştirilen uzaktan erişimli etkinliklerde, alanında uzman konuşmacılar TEB Özel müşterileriyle buluştu.

2021 Yılı,
Covid-19 salgını etkisinin küresel ekonomide ve yurt içi piyasalarda hissedilmeye devam ettiği zor bir yıl oldu. TEB Kurumsal Bankacılık Grubu’nun 2021 yılı öncelikli odağı, müşterilerine sunduğu hizmetleri dijitalleştirmek hedefi etrafında şekillendi.






DİJİTAL BANKACILIK

2021 yılında TEB, dijital bankacılık platformu CEPTETEB ile kullanıcılarına sunduğu dijital bankacılık deneyimini, müşterilerinin hayatlarını kolaylaştıracak inovatif çözümler ekleyerek zenginleştirdi.

Müşteri odaklı geliştirmelere Nisan ayında kurumsal web sitesinin ana sayfasının yenilenmesiyle devam edildi; CEPTETEB, 1 Mayıs 2021 tarihinden itibaren müşteri edinim sürecini %100 dijital olarak gerçekleştirmeye başladı.

NFC (Yakın Mesafe İletişimi) destekli akıllı telefonu ve Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartına sahip potansiyel CEPTETEB müşterileri, mobil uygulamadan görüntülü görüşme yaparak diledikleri yerde, çok kısa sürede TEB müşterisi oldu.

Mesafeleri, kağıt tüketimini ve daha birçok operasyonel yükü ortadan kaldıran TEB, %100 dijital süreç kapsamında müşterisi olan ilk 20.000 kişi için fidan bağışı yaptı.

2021 YILINDA TEB MÜŞTERİLERİNİN %86,13’Ü ŞUBE DIŞI KANALLARI KULLANDI.

Müşterilerine dijital kanallarında hızlı ve kolay ulaşılabilir kredi çözümleri sunan TEB, ön onaylı kredi çözümlerini müşteri deneyimini bir adım ileri taşıyacak şekilde güncelleyerek en sık kullanılan ana sayfa üzerinde birleştirdi ve kullanıcı yolculuğunda müşteri ve ihtiyaç odaklı bakış açısını, ürün ve hizmet çeşitliliğiyle bütünleştirdi.

Bu deneyim, pandemi etkisiyle değişen müşteri ihtiyaç ve eğilimlerine hizmet edecek şekilde, Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ürünü satışına başlayarak zenginleştirildi.

Dijital kanallar üzerinden başvurulan ihtiyaç kredilerinin toplam satıştaki payı %70’e, dijital kanallardan açılan mevduat hesap adedinin payı %69’a yükseldi.

TEB, müşterilerine İGA, TAV ve SAW havalimanlarında “Hızlı Geçiş”, yurt dışında ücretsiz para çekme ve yurt dışı çıkış harcı ödemesi yapma hizmetini CEPTETEB Mobil Uygulaması kanalıyla sunmaktadır.


DEĞER KATAN TEKNOLOJİK YATIRIMLAR

TEB, 2021 yılında teknolojik yatırımlarına devam etti.

CEPTETEB’in avantajlarla dolu dünyasında bir adım öteye geçilerek APİ teknolojisi ve sektöründe öncü iş ortaklıkları turna.com ve Gen-pa ile superapp çalışmaları başlatıldı. Ayrıca yeni pazaryeri platformu CEPTETEB Süper kullanıma sunuldu.

CEPTETEB Süper, müşterilere uçak bileti ve elektronik ürün alışverişlerinde kolaylık sağlamakta; satın alma ve ödeme anında gerekli bilgileri güvenli ve hızlı bir şekilde APİ teknolojisiyle doldurarak kullanıcılarına zahmetsiz bir alışveriş deneyimi ve özel indirimler sunmaktadır.

ÇEŞİTLENME VE BÜYÜME

TEB, mobil bankacılık uygulamasıyla müşterilerine sunduğu bankacılık hizmetini iyileştirmeye ve inovatif gelişmelerin hızlı ve başarılı entegrasyonu ile işlem çeşitliliğini büyütmeye devam etmektedir.

Müşterilerin daha çok işlemi daha az temasla ya da uzaktan erişimle yapabilmesi için gerekli dijitalleşme çalışmaları geliştirildi. 3 Banka Tek ATM iş birliği kapsamında, anlaşmalı banka ATM’lerinden Karekod ile para çekme ve yatırma işlemleri başlatıldı

Günlük bankacılık işlemleri arasında en sık kullanılan bankalar arası para transferi işlemlerinde, Karekod ile Kolay Adres’e para transferi özelliği eklendi.

Mastercard entegrasyonu ile müşterilerin e-ticaret kullanımlarında TEB kartlı ödeme araçlarını CEPTETEB Mobil Uygulaması üzerinden hızlı ve güvenli bir şekilde yönetmesi sağlandı.

ÖDEME SİSTEMLERİ

TEB, bireysel ve tüzel müşterilerin ödemelerini kolaylaştırmak, yeni ödeme alternatifleri geliştirmek üzere çalışmalarına 2021 yılında devam etti. Banka, müşterilerin alışverişlerini daha kolay, hızlı ve güvenli yapmalarını sağlayacak çalışmalar gerçekleştirdi.

Kart ödemelerinin güvenliliği daha da artırılırken, ek ürün özellikleri zenginleştirildi. Ayrıca, iş yerlerinin cirolarını artırmalarını destekleyecek ödeme alternatifleri sunuldu.

CEPTETEB DİJİTAL KART

2021 yılındaki geliştirmelerin başında CEPTETEB Dijital Kart gelmektedir.

Pandemi koşullarının tüketici alışkanlıklarına etki ettiği bu dönemde, CEPTETEB’den başvurarak anında TEB müşterisi olan kullanıcılar, herhangi bir şube ziyareti veya kurye imza sürecine gerek kalmadan CEPTETEB Dijital Kart’a başvurarak kartlarına anında erişti ve kartlarını alışverişlerinde hemen kullanmaya başladı.

INFINITE TÜRKİYE’DE

2021 yılında, özel segment müşterilerine ayrıcalıklar sunan VISA’nın özel kredi kartı “Infinite”, Türkiye’de TEB ortaklığı ile “TEB Özel Infinite Card” adıyla metal kart versiyonu ile müşterilere ulaştırılmaya başlandı. Bu kartla Özel Bankacılık müşterilerine sadece bir kredi kartı değil, birçok ayrıcalık da sunulmaktadır.

TEB’in özel segment müşterileri bu sayede dünyanın önde gelen otellerinde kendilerini ayrıcalıklı hissederken, dünya çapında otel ve restoran harcamalarından %10 indirime hak kazandılar. Ayrıca Zubizu Black üyeliği, seçili havalimanlarında lounge girişi, havalimanı otopark indirimleri ve 7/24 Asistans Hizmetleri gibi ek faydalar da ilgili program kapsamında kullanıcılara sunuldu.




KART FONKSİYONLARINDA ZENGİNLEŞTİRME

Müşteri deneyimini iyileştirme çalışmaları kapsamında, müşterilerin ihtiyaç duyabileceği tüm kart işlemlerini dijital kanallardan yapabilmesini sağlayacak fonksiyon zenginleştirmeleri yapıldı.

Geniş kampanya seçenekleri CEPTETEB üzerinden müşterilere sunulmaya başlandı ve aynı platform üzerinden katılım sağlamaları imkânı sunuldu. Dijitalleşme kapsamında, Masterpass uygulaması ile Mastercard tarafından sunulan global dijital ödeme ve kart saklama altyapı çözümü, TEB Kredi Kartı müşterileri için CEPTETEB Mobil Uygulaması üzerinden sunuldu.

Müşteriler, TEB Kredi Kartı&Masterpass ile internet veya uygulama üzerinden kart bilgileriyle alışveriş yaptıkları harcamaları iş yeriyle paylaşmadan ödemelerini hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebilme imkânı yakaladı.

TEK ANLAŞMA, 5 KART

TEB, her segmente özel POS çözümleri ve paketleri geliştirmektedir.

Tek banka ve hesaptan, tüm yaygın kartların kabulünü sağlayan TEB, iş yerlerinin hayatını kolaylaştırmakta ve işlerine değer katmaktadır. Banka, iş yerlerine tek anlaşma kapsamında, 5 ayrı kart markasını kabul etme imkânı sunmaktadır.

Sektöre özel ihtiyaçları karşılama çalışmaları kapsamında kuyumcular için Milyem POS, çiftçiler için Harman Kart ve Harman POS, doktorlar için Doktor POS ve Profesyoneller Paketi gibi çözüm ve paket sunumları gerçekleştirilerek; hizmet alanları genişletildi.

Banka son kullanıcıya yönelik cihaz çeşitliliği ve fırsatlar içeren kampanyalar ile sektöre öncülük etmektedir.







SEKTÖRLERE ODAKLI ÇÖZÜMLER

İşletme Bankacılığı stratejileri kapsamında özellikli segment olarak belirlenen sektörlere odaklanma artırıldı. Geçmiş yıllarda Türk Eczacılar Birliği ile imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde eczacılara yönelik olarak hazırlanan avantaj paketi ile, eczacı müşterilere çok özel bir hizmet verilmeye başlanıp, şubelerin bulunduğu tüm lokasyonlardaki eczacı müşterilere bu hizmetler ve avantajlar sunulmuştu.

TEB, eczacı müşterilerinde inşa ettiği deneyimi benzer segmentler olan veteriner hekimler ve optisyenlere de sundu. Her iki meslek grubunun meslek odaları ile yıl içerisinde anlaşmalar sağlanarak, avantajlı koşullarla çalışılmaya başlandı.

KOSGEB DESTEĞİ

TEB İşletme Bankacılığı, 2020 yılında İzmir’de yaşanan deprem felaketinden sonra 2021’de meydana gelen orman yangınları ile Batı Karadeniz ve Van’ın ilçelerinde yaşanan sel felaketinden etkilenen işletmelere destek olmak adına; anaparanın banka kaynaklarından, faiz desteğinin ise KOSGEB tarafından karşılandığı programlara dâhil oldu.

Meydana gelen deprem, yangın ve sel felaketlerinden etkilendiğini belgeleyen firmalar; ilk 12 ayı ödemesiz, geri kalanı üçer aylık eşit taksitlerle 36 ay vadeli 250.000 TL’ye kadar kredi imkânına ulaştı.


İŞLETME BANKACILIĞI

KARARLI DESTEK

TEB, 2021 yılı boyunca pandemiden en fazla etkilenen müşteri kitlesi olan küçük işletmeler ve esnafa desteğini sürdürdü.

İşletme Bankacılığı müşterilerinin bankacılık ürün ve hizmetlerini daha basit ve kolay bir şekilde kullanmalarını öngören, “iş yerin her an her yerde yanında” yaklaşımı doğrultusunda geliştirilen dijital bankacılık uygulaması CEPTETEB İŞTE’ye rotatif kredi kullandırımından SMS ile şifre bloke çözmeye kadar pek çok yeni özellik eklendi.

YAKLAŞIK 93.000 MÜŞTERİ

Yaklaşık 93.000 İşletme Bankacılığı müşterisi, en önemli çengel ürün POS’a dair anlık cirolarını ve son 7 günlük işlemlerini görebilecekleri, taksitli ve rotatif kredi kullanabilecekleri, taksit ödeme gibi işlemleri yapabilecekleri, tüm nakit yönetimini kontrol ve takip edebilecekleri ödüllü dijital platform CEPTETEB İŞTE’yi güvenle kullandı.

SAHA MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YAPILANMASI

2021 içinde, müşterilerin kendi şube müşteri temsilcilerinin yanında telefonla anında ulaşabildikleri deneyimli müşteri temsilcilerinden oluşan İşletme Bankacılığı Saha Müşteri İlişkileri (Remote RM) ekibi 200 şubeye hizmet vermeye başladı.

Müşteriler ister şubelerini ister Saha Müşteri İlişkileri ekibini arasın, kendi şubesine özel atanmış aynı müşteri temsilcisiyle görüşerek sorularına hızlı cevap alabilme ve işlemlerini yaptırabilme ayrıcalığına sahip oldu.





Kadın işletmeler, kuruluş ve büyüme evrelerinde özellikle teminat yaratma ve kredi alımında güçlükler yaşamaktadır. Bu sorunların çözümü, kadınların ekonomiye üretici kimlikleriyle daha fazla dâhil olmalarında büyük önem taşımaktadır.


KADIN BANKACILIĞI

KADINLARIN DANIŞMAN BANKASI

TEB, kadın patronların iş hayatındaki ihtiyaçlarını karşılamaya ve kadınların danışman bankası olmaya odaklıdır. Kadınların iş dünyasına katılımını artırmak ve her alanda varlıklarını güçlendirmek, ekonomiye sağlanan katma değer açısından önemlidir.

Kadın işletmeler, kuruluş ve büyüme evrelerinde özellikle teminat yaratma ve kredi alımında güçlükler yaşamaktadır. Bu sorunların çözümü, kadınların ekonomiye üretici kimlikleriyle daha fazla dâhil olmalarında büyük önem taşımaktadır.

TEB bu hedef doğrultusunda kurguladığı çalışmalarında, sürdürülebilir ekonomik büyüme için kadın işletme sahiplerinin finansal ve finansal olmayan konularda gereksinim duydukları desteği sağlamaya odaklıdır.

2021 yılında TEB’in kadın işletmelerine kullandırdığı nakit kredi hacmi yaklaşık %18 oranında arttı. Aynı dönemde, kadın girişimcilere ulaşmak için Anadolu’da yaygın etkinlikler düzenlendi.

ANADOLU ODAĞI

TEB Kadın Bankacılığı özellikle Anadolu’da yaygın etkinlikler düzenleyerek ülke çapında her noktadan kadın patronlara ve girişimcilere ulaşmayı hedefledi. İçeriği tamamen iş kadınlarının ihtiyaçlarına göre kurgulanan TEB Kadın Akademisi’nde kadın patronların işlerini geliştirmeye yönelik bilgi ihtiyacını karşıladı. Onları iş dünyasının başarılarıyla ilham veren kadınlarıyla buluşturdu.

Pandemi döneminde fiziksel etkinliklere alternatif olarak, online buluşmalar organize edildi.

Banka’nın üyesi olduğu ve kadınların kurumsal firmaların tedarik zincirinden aldığı payı artırmayı hedefleyen WEConnect International ile kurumsal firmalarla kadın girişimci buluşmaları organize edilmektedir. Bu etkinliklerde kurumsal firmaların gözünden; tedarikte çeşitlilik ve tedarikçi olma kriterleri ele alınmakta, girişimci kadınlar kurumsal firmaların satın alma yöneticileriyle birebir görüşme ve tanışma imkânı elde etmektedir. Bu kapsamda İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu, Akdeniz bölgelerinde etkinlikler organize edildi.





AKTİF PASİF YÖNETİMİ VE HAZİNE GRUBU


Aktif Pasif Yönetimi ve Hazine Grubu, 2021 yılında da mevzuatın belirlediği sınırlar çerçevesinde tüm iştiraklere etkin çalışabilmelerine yönelik katkı sağladı.

ŞUBE SERVİS MODELİ

KAYNAKLARIN TASARRUFLU KULLANIMI İÇİN

TEB, dijital dönüşüm süreci kapsamında kaynakların tasarruflu kullanılmasına yönelik teknolojiyle bütünleşmiş bir çalışma sistemini benimsedi.

Şube hizmet modelleri ve müşteri yolculukları, bölgesel ihtiyaç ve özelliklere göre yeniden tasarlanarak, iş yapış şekilleri, rol ve sorumluluklarda revizyonlar yapıldı.

Hızla değişen teknolojiyle şubelerde süreçler dijitalleştirildi, belge sayısı azaltıldı. Bu sayede hem zaman hem de kağıt tasarrufu sağlandı. Bu dönüşüm, müşterilerin ihtiyaçlarına daha fazla destek verebilen, satışa daha fazla zaman ayırabilen şubeler yaratılmasını destekledi.

Yeni servis modeli çerçevesinde işlem yetkilileri Kitle Bankacılığı çatısı altında konumlandırıldı. Yapılan rol değişikliği ve fiziksel düzenlemelerle beraber TEB işlem yetkilileri müşteriler ile daha yakın ve sıcak diyalog kurabildi, tabletleri sayesinde daha hızlı hizmet sağlayabildi ve satışlarını artırdı.

TURBO®

TEB, şube dışı kanalların yanı sıra şubeden hizmet almayı tercih eden müşteriler için de çözümler üretmektedir. TEB bilgi işlem departmanının Ar-Ge çalışmalarıyla geliştirilen Turbo® cihazları, gişelerden yapılan işlemlerin yaklaşık %85’inin bu kanaldan gerçekleştirilmesine imkân sunmaktadır.

TEB’in şubelerinde konumlandırdığı Turbo® cihazlarından para çekme, yatırma, tüm ödeme işlemleri, kredi kartı teslimi gibi fiziksel alışveriş gerektiren işlemlerin yanı sıra ıslak imzanın zorunlu olduğu kredi kullanımı gibi işlemler de yapılabilmektedir. 2021 yıl sonu itibarıyla toplam 166 TEB şubesinde Turbo® cihazları aktif olarak kullanılmaktadır.

Turbo® cihazını kullanarak işlem yapan müşteriler, tekrar şubeye geldiklerinde cihaza yönlenmeyi, kullanımları arttıkça online destek almaktan çok işlemlerini kendileri yapmayı tercih etmektedir. Bununla birlikte, TEB şubelerinde satış tarafında görev alan personelin, müşteri işlemlerini tabletler aracılığıyla dijital ortamda daha hızlı ve pratik yapabilmeleri sağlandı.

Gelişen teknolojiyi operasyon süreçlerine adapte eden TEB, “müşteri odaklı” bankacılık anlayışıyla iş modellerini ve hizmet kanallarını sürekli geliştirmektedir.

TÜRKİYE’DE AKTİF PASİF YÖNETİMİ YAKLAŞIMINI GELİŞTİREN İLK BANKALARDAN BİRİ

TEB Aktif Pasif Yönetimi ve Hazine Grubu, Banka’nın sürdürülebilir kârını korumayı hedefleyerek faiz, likidite ve yapısal kur risklerini yönetmektedir. Grup, yetkin ve tecrübeli kadrosu ve BNP Paribas Grubu’ndan transfer ettiği “know-how”ı ile temkinli, sağlam ve uzun vadeli stratejilere dayanan bir yönetim tarzını benimsemektedir

Aktif Pasif Yönetimi ve Hazine Grubu, 2021 yılında da mevzuatın belirlediği sınırlar çerçevesinde tüm iştiraklere etkin çalışabilmelerine yönelik katkı sağladı.

AKTİF PASİF YÖNETİMİNDE YENİ REGÜLASYONLAR

Ekonomik ve politik açıdan yüksek risklerin görüldüğü 2021 yılında, Aktif Pasif Yönetimi ve Hazine Grubu’nun faiz ve kur riski yönetiminde uyguladığı proaktif hedge stratejileri, Banka’nın kârlılığına önemli ölçüde katkıda bulundu.

Grup, sağlam ve istikrarlı likidite hedefine ulaşmak amacıyla kaynak çeşitliliği yaratmaya ve vade uzatmaya yönelik aksiyonlar almaya devam etti. Söz konusu aksiyonlarla, likidite rasyolarının limitler dâhilinde kalması ve banka bilançosunun yüksek faiz oynaklığından asgari düzeyde etkilenmesi sağlandı. .




Aktif Pasif Yönetimi ve Hazine Grubu; sorumluluk alanındaki faiz ve likidite riskinin doğru bir şekilde modellenmesinde, gerçekleşmelerin ölçülmesinde ve hazırlanan yeni raporlar ile Banka’nın karar alma süreçlerinde önemli rol oynamaktadır.

GLOBAL VE LOKAL PİYASALAR YAKINDAN TAKİP EDİLMEKTEDİR.

Grup, olası fiyat hareketlerini doğru bir şekilde öngörmek ve buna bağlı olarak Banka bilançosunda oluşan yapısal kur, faiz ve likidite risklerini gidermek amacıyla global ve lokal piyasaları yakından takip etmektedir

Aktif Pasif Yönetimi ve Hazine Grubu’nun öne çıkan bir başka güçlü yönü, risklerin giderilmesinde kullanılacak türev ürünlere ilişkin uzmanlığıdır.

Grup, Banka bilançosunun doğru maliyet yapısında dengelenmesi ve rekabette etkinlik sağlanması amacıyla tüm iş kollarıyla yakın iletişim halinde çalışmaktadır.

Aktif Pasif Yönetimi ve Hazine Grubu; sorumluluk alanındaki faiz ve likidite riskinin doğru bir şekilde modellenmesinde, gerçekleşmelerin ölçülmesinde ve hazırlanan yeni raporlar ile Banka’nın karar alma süreçlerinde önemli rol oynamaktadır.

FONLAMA KAYNAKLARINI ÇEŞİTLENDİRME FAALİYETLERİ

Aktif Pasif Yönetimi ve Hazine Grubu, 2021 yılında, müşteri mevduatının tabana yayılması suretiyle Banka likiditesini daha güçlü ve istikrarlı hale getirilmesini hedefledi.

Marifetli Hesap, odak bir ürün olurken, ilgili üründe güçlü büyüme sağlandı.

Aktif Pasif Yönetimi ve Hazine Grubu, TEB’in sanal bankacılık alanındaki hedeflerine uygun olarak, CEPTETEB kanalından sunulan destekleyici fiyatlama duruşunu korudu.

Grup, fonlama kaynaklarının çeşitlendirilmesi amacıyla, uluslararası piyasalardan uzun vadeli fon teminine yönelerek nakit akışına dayalı fonlama ürününe ilişkin çalışmaları başlattı.

Aktif Pasif Yönetimi ve Hazine Grubu, TL Libor’un yerini alacak olan TL REF’i ürün yelpazesine dâhil etti. TL REF’e endeksli krediler ve TL REF’e endeksli faiz swaplarında (OIS) aktif rol oynadı.

Aynı zamanda USD Libor’un da yürürlükten kalkması süreci yakından takip edildi. Yeni piyasa oranının kullanılacağı ürünlerin geçişi için gerekli iç hazırlıklar ve müşteri bilgilendirme süreçleri tamamlandı.


ETKİN LİKİDİTE VE RİSK YÖNETİMİ ALANINDA BNP PARIBAS İLE TECRÜBE PAYLAŞIMI

BNP Paribas’nın modelleme analizleri konusundaki uzmanlığının, TEB Aktif Pasif Yönetimi ve Hazine Grubu tarafından ülkemiz piyasa gerçeklerine uyarlanması amacıyla uzman kadrolar arasında yürütülen bilgi paylaşımı 2021 yılında da devam etti.

BNP Paribas tarafından sağlanan uygun maliyetli fonlama kaynağıyla ihracat kredilerinde ve kurumsal kredilerde rekabetçi fiyatlama yapma imkânı sağlandı.

Bunun yanı sıra BNP Paribas Grubu’nun likidite ve risk yönetimi çerçevesinde uyguladığı politikaların Banka’ya da uyarlanması için çalışmalar yürütüldü. Grup bünyesinde daha etkin likidite ve risk yönetimine yönelik tecrübe paylaşımı yapıldı.

Özellikle gün içi likidite yönetimine ilişkin çalışmalara devam edilerek stres durumlarında likiditenin etkin yönetilmesine ilişkin tecrübe paylaşımı gerçekleştirildi.





KURUMSAL YATIRIM BANKACILIĞI GRUBU


ULUSLARARASI BORÇ VE SERMAYE PİYASALARI ÜRÜNLERİ

2011’den bu yana faaliyet gösteren TEB Kurumsal Yatırım Bankacılığı Grubu, yurt içi ya da yurt dışındaki stratejik iş fırsatlarını değerlendirmeyi hedefleyen Türk firmalarına danışmanlık hizmeti sunmaktadır. İş kolu bu kapsamda borç ve sermaye piyasası imkânlarını, destekleyici unsurlar olarak müşterilerine sunmaktadır.

Kurumsal Yatırım Bankacılığı Grubu, ihtiyaca uygun yapılandırılmış, yüksek oranlı katma değer içeren uluslararası çözümleri, hızlı ve aktif bir biçimde müşterilerle buluşturmayı hedeflemektedir. Bu hedef doğrultusunda, BNP Paribas’nın mali gücü ve küresel ürün uzmanlığından destek alınarak, uluslararası çapta kazanımlar elde edilmektedir.

Grup, Finansal Piyasalar, Finansal Kurumlar, Büyük Kurumsal Gruplar, Büyük Kurumsal Gruplar Finansmanı ve Kurumsal Finansman ve Stratejik İş Yönetimi alanlarında, müşteri odaklı çalışmalar yürütmektedir.

2021 yılında, TEB Kurumsal ve Yatırım Bankacılığı, rekabet ve zorlaşan piyasa şartlarına rağmen gelişmesini sürdürdü. Hedef müşteri kitlesinin gerçekleştirdiği borç ve uluslararası sermaye işlemlerinde, BNP Paribas’nın geniş ürün ve coğrafi ağı etkin şekilde kullanıldı.

YURT DIŞI PİYASALARA AÇILAN KAPI

Kurumsal firmaların ve finansal kurumların kaynak çeşitlendirmesine yöneldiği 2021 yılında, Kurumsal Yatırım Bankacılığı Grubu uluslararası borçlanma araçlarını müşterilerinin kullanımına sunarak, uluslararası yatırımcılarla bir araya getirmeye devam etti.

Finansal Piyasalar, sürekli değişen ve gelişen küresel piyasalardaki faaliyetlerini güçlü ve sürdürülebilir bir büyüme ivmesiyle devam ettirdi.

TEB, yurt içi ve yurt dışı piyasaları etkin bir şekilde kullanarak; spot, swap, opsiyon işlemleriyle, yapılandırılmış türev ürünlerini de kapsayan geniş bir yelpazede gerek döviz, faiz ve emtia fiyat risklerinin yönetilmesinde gerekse getiri amaçlı işlem taleplerinde özgün ve özel çözümler üretmeye devam etti.

Müşteri deneyimini en üst seviyeye çıkaracak yeni nesil dijital çözümlere odaklanıldı ve gerek TEB platformları gerekse çoklu banka platformları üzerinden müşterilere hızlı ve etkin hizmet sunuldu.

TEB, 2021’de Türkiye’de kurumsal bir firmanın Sürdürülebilirlik Endeksli Kredi’sine sağladığı aracılık hizmetiyle, sürdürülebilirlik konusunda da finansal piyasalara öncülük etti.

BÜYÜK KURUMSAL MÜŞTERİLERE ÖZEL FİNANSAL ÇÖZÜMLER

Büyük Kurumsal Gruplar Bölümü, Türkiye’nin öncü firmalarına, BNP Paribas’nın yaygın global ağını da kullanarak zengin çeşitli yapılandırılmış ürünler ve finansman alternatifleri sunmaktadır.

Bölüm, Türkiye’nin önde gelen büyük müşteri gruplarının her türlü bankacılık işlemlerini yönetmekte, gerek TEB gerek BNP Paribas müşterilerine uygun bankacılık çözümleri geliştirmekte, uygun finansman şartlarının oluşturulması için (Bono, Halka Arz, Proje Finansmanı, Satın Alma Finansmanı ve Sektörel Özel Finansman Çözümleri vb.) gerekli desteği vermektedir.

Müşterileriyle üst düzey ilişki yönetimi geliştiren Büyük Kurumsal Gruplar Bölümü, hem TEB hem de BNP Paribas’daki katma değeri yüksek ürün ve hizmetleri, mümkün olan en yüksek oranda sunmayı hedeflemektedir. Bölüm ayrıca, farklı finansman çözümleri üreterek müşterilerinin nakit akışlarını kuvvetlendirmeyi, şirketlerin nakit akış bankası olma yönünde politikalar belirlemeyi ve bu politikaların verimli bir biçimde yönetimini amaçlamaktadır.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ALANINDA DA ÖNCÜ

TEB, 2021’de Türkiye’de kurumsal bir firmanın Sürdürülebilirlik Endeksli Kredi’sine sağladığı aracılık hizmetiyle, sürdürülebilirlik konusunda da finansal piyasalara öncülük etti.

TEB Kurumsal Finansman Bölümü, 2021 yılında büyük projelere danışmanlık verdi, Banka’nın geniş müşteri ağı sayesinde Türkiye’deki özel sermaye fonlarına fikir ortağı oldu ve stratejik yatırımlara aracılık etti.

TEB, YATIRIM BANKACILIĞININ BÜTÜN ALANLARINDA MÜŞTERİ İHTİYAÇLARINI KARŞILAYACAK BİR YAPIYA SAHİPTİR.

Kurumsal Yatırım Bankacılığı Grubu, TEB’in yerel piyasadaki gücünü BNP Paribas’nın mali gücü, dünya finans piyasalarındaki yeri ve sermaye piyasaları, yapılandırılmış finansman ve danışmanlık alanlarındaki uzmanlık ve deneyimiyle birleştiren bir yapıya sahiptir.

Bir şirketin tüm ihtiyaçlarını tek başına cevaplayabilecek donanıma sahip olan Kurumsal Yatırım Bankacılığı Grubu, TEB’in müşteri portföyüne ve BNP Paribas’nın ürün yelpazesine entegredir. Grup, hem TEB’in büyüyen müşteri ağından hem de BNP Paribas’nın güçlü ürün global uzmanlarından yararlanmaktadır.




Aktif Pasif Yönetimi ve Hazine Grubu; sorumluluk alanındaki faiz ve likidite riskinin doğru bir şekilde modellenmesinde, gerçekleşmelerin ölçülmesinde ve hazırlanan yeni raporlar ile Banka’nın karar alma süreçlerinde önemli rol oynamaktadır.


SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK TEMALI SENDİKASYON KREDİSİ


TEB, 2021 YILINDA SENDİKASYON KREDİSİNİ YENİLEDİ.

TEB’in sürdürülebilirlik temalı ilk sendikasyon kredisi olma özelliğini de taşıyan 367 gün vadeli kredi %113’lük yenilenme oranına ulaştı. 27 Ekim 2021 tarihinde imzalanan sürdürülebilirlik temalı sendikasyon kredisinin tutarı toplam 380 milyon ABD doları olup 230,5 milyon Euro ve 113 milyon ABD doları olmak üzere iki dilimden oluşmaktadır.

Dış ticaretin genel finansmanında kullanılacak olan sendikasyon kredisinin toplam maliyeti Euro dilimi için Euribor+%1,75 ABD doları dilimi için Libor+%2,15 olarak belirlenmiştir.

UYGUN KOŞULLARLA SUNULAN PARA TRANSFERİ HİZMETLERİ

TEB, farklı ülkelerdeki yatırımları nedeniyle bu ülkelerin yerel para biriminde transfer ihtiyacı duyan müşterilerine, muhabir bankaları aracılığıyla para transferi hizmeti sağlarken, güçlü muhabir ağı sayesinde toplu para transferi yapan müşterilerine de rekabetçi özel maliyetlerle transfer hizmeti sunmaktadır.

SERMAYE PİYASASI ARAÇLARI VE TL MUHABİR HESAP HİZMETLERİ


DANIŞMAN YAKLAŞIMI İLE SUNULAN ÇÖZÜMLER

Sermaye Piyasası Araçları ve TL Muhabir Hesap Hizmetleri Bölümü, Kurumsal Yatırım Bankacılığı bünyesinde hizmet vermektedir. Bölüm, yabancı finansal kurumlar, yabancı merkezi saklama kuruluşları, kurumsal yatırımcılar ve sermaye piyasası aracı ihraç eden ihraççı kurumlara, sermaye piyasalarının işleyişi ve yeni ürünler konusunda danışman yaklaşımı ile çözümler sunmaktadır.

2021’de sektördeki 14. yılını dolduran Sermaye Piyasası Araçları Hizmetleri Bölümü, BNP Paribas’nın 1990’lı yıllardan beri Türkiye’de yürüttüğü yurt dışı takas ve saklama hizmetlerini, Avrupa’nın en büyük saklama bankası olan BNP Paribas Securities Services iş birliğinde TEB bünyesinde sürdürmektedir.

Bölüm, müşterilerinin sermaye piyasalarındaki yatırımları ve finansman kararları sonrasında ortaya çıkan sermaye piyasası araçlarına yönelik ihtiyaçları için işlem sonrası hizmetler vermektedir. Ayrıca Grup dışı banka ve finansal kurumlara TL muhabir hesap hizmeti de Sermaye Piyasası Araçları Hizmetleri Bölümü tarafından verilmektedir. Bölüm, 2021 yılında bankalar arası TL ödemeler konusunda bu hizmeti veren bankalar içinde ikinci sıraya yükseldi.

Sermaye Piyasası Araçları ve TL Muhabir Hesap Hizmetleri Bölümü; · Pay senedi, borçlanma araçları ve diğer sermaye piyasası araçları için takas ve saklama hizmetleri, · Yabancı Merkezi Saklama Kuruluşları için Türk piyasalarında açılacak olan omnibus hesaplar için hesap operatörlüğü hizmeti, · Vadeli işlemler için teminat ve nakit yönetimi hizmetleri, · Ödünç menkul kıymet işlemleri, · Aracı kurum “outsourcing” hizmetleri, · Yediemin ve teminat yönetimi hizmetleri, · Borçlanma aracı, sertifika ve varant ihraçları operasyonu ve ödeme hizmetleri, · İhraççı şirketler için Merkezi Kayıt Kuruluşu’na erişim ve hesap operasyonu hizmetleri, · Portföy Yönetim Şirketleri için bireysel saklama, kolektif portföy saklama ve fon hizmetleri, · Yurt dışı banka gruplarına TL Muhabir Hesap hizmetleri sunmaktadır.

Sermaye Piyasası Araçları ve TL Muhabir Hesap Hizmetleri Bölümü, mevcut ürün ve hizmetlerde geçmiş yıllarda gösterdiği başarılı performansını, 2021 yılında da sürdürerek yeni müşteriler kazandı ve müşterilerinin işlemlerini başarılı bir şekilde yönetmeye devam etti.

TEB; küresel bakış açısı, öncü ve müşteri odaklı yaklaşımıyla bir saklama bankasından çok daha fazlasını arayan müşterilerin sermaye piyasası araçlarına yönelik işlem sonrası hizmetleri ve TL Muhabir Hesap hizmetleri için seçtikleri banka olmaya devam etmektedir

Bölüm, 2021 yılında piyasanın önde gelen kurumları tarafından yapılan ve müşterilerin yorum ve derecelendirmesi sonucunda şekillenen anketlerde hep üst sırada yer alma başarısını gösterdi: · Global Custodian-Agent Banks in Emerging Markets (ABEM 2021) · Global Finance Magazine-Country Award Best Sub-Custodian Bank 2021

Bölüm, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Takasbank, Borsa İstanbul (BIST), Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) gibi düzenleyici kuruluşların uygulamaya aldıkları tüm geliştirmeleri hukuki, teknolojik ve operasyonel açılardan takip ederek, yeni ürün ve teknoloji yatırımları ile müşterilerinin ihtiyaçlarına çözümler üretmektedir.

Bu geliştirmeleri müşterileriyle olan iş birliğinde yeni fırsatlar olarak değerlendiren ve müşterileriyle birlikte ortak projeler geliştiren Bölüm, operasyonel mükemmelliği yakalamaya yönelik yatırımları ve müşterilerinin işlerini büyütmelerine destek olmaya verdiği öncelikle rekabette öne çıkmaktadır.

Bölümün hedefi, sermaye piyasasında işlemler sonrası hizmetlerde öncülüğü üstlenerek hem piyasanın hem de Banka’nın gelişimine katkıda bulunacak yenilikleri hayata geçirmektir

Piyasada öncü kurum olma ve sermaye piyasalarını geliştirmeye yönelik çalışmalar kapsamında BIST, MKK, Takasbank ve Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) ile ortak çalışmalara devam edildi.

ÖNEMLİ GELİŞMELERİN YAŞANDIĞI BİR YIL

2021 yılında Türkiye sermaye piyasalarında önemli gelişmeler yaşandı ve yıl boyunca yeni ürün ve iş birliği geliştirme çalışmalarına devam edildi.

Yabancı Merkezi Saklama Kuruluşları (YMSK) tarafından uzunca süredir beklenen toplu hesap yapısı (“omnibus account”) 2019’da uygulamaya alınmıştı. Değişiklikle birlikte, YMSK’ların, yurt dışında yerleşik hak sahiplerine ait sermaye piyasası araçlarını toplu olarak izleyebilecekleri toplu hesap yapısı, MKK nezdinde tutulan hesap türleri arasına eklendi.

Toplu hesap yapısı, uluslararası YMSK’ların çalışma prensiplerine uyumludur. Bu kurumların tüm dünyada uyguladıkları hesap sisteminin ülkemiz sermaye piyasası araçları için de kullanılabilir hale gelmesi, Türk sermaye piyasası araçlarının uluslararası işlemlerde teminat olarak kullanımını kolaylaştırdı ve piyasalarımızın uluslararası piyasalarla entegrasyonunu artırdı.

Verilen yetki çerçevesinde, bölüm MKK nezdinde açılacak toplu hesaplarda tutulan, yabancı kurumlar ile yabancı fonların sahip olduğu devlet iç borçlanma senetleri ve kira sertifikalarına yönelik hizmetler sunmaktadır

Bölüm, finansal kuruluşlara sağladığı muhabir bankacılık hizmetini geliştirerek, müşteri portföyünü büyüttü.

Pay piyasasında Merkezi Karşı Taraf (“MKT”) hizmetinin verilmeye başlanmasının ardından, değişikliğin piyasaya etkisi ve sunulan hizmetler konusunda Takasbank ve müşterileriyle kapsamlı değerlendirmeler yapıldı.

Genel Takas Üyesi olmaya yönelik çalışmaların 2022 yılında tamamlanması planlanmaktadır. TEB, piyasada bu yeni hizmeti sunan öncü banka olarak pazarın gelişimini ve büyümesini destekleyici çalışmalarını sürdürmektedir

TEB İŞTİRAKLERİ İLE YAKIN İŞ BİRLİĞİ

Bölüm, sermaye piyasası işlemleri yapan TEB iştirakleri ile de yakın iş birliği içinde çalışmaktadır.

Özellikle, TEB Yatırım Menkul Değerler ile ortak sunulan Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası’na yönelik hizmetlerde işlem hacmi ve müşteri sayısı artışı izlendi.

TEB Sermaye Piyasası Araçları Hizmetleri Bölümü, 2021 yılında portföy yönetim şirketlerine yönelik kolektif portföy saklama ve fon hizmetlerini sunmaya devam etti.