2021 yılında küresel imalat aktivitesi gücünü korumuş, aşılama çalışmalarının hızlanması ile küresel hizmet sektörü hızlı toparlanma sürecine girmiştir. Ancak bu dönemde Covid-19’a bağlı yeni varyantların ortaya çıkması ve yayılmasıyla ekonomiye ilişkin belirsizlikler artmıştır. Gıda ihracatçısı ülkelerdeki iklim koşulları küresel gıda fiyatlarını olumsuz etkilemiş, taşımacılık maliyetlerinin artmasıyla da gıda fiyatları dünya genelinde artış kaydetmiştir. Uluslararası Para Fonu (IMF), artan belirsizlikler ve arz kısıtları nedeniyle 2021 küresel ekonomik büyüme tahminini %5,9 olarak açıklamıştır.
ABD’de yılın son çeyreğinde enflasyondaki artış devam etmiş, manşet tüketici enflasyonu yıl sonunda %7,0 seviyesinde gerçekleşmiştir. ABD Merkez Bankası (Fed) destekleyici duruşunu terk ederek faiz artırımlarını hızlandırabileceğinin işaretini vermiştir. Fed Başkanı Powell, Mart ayı sonuna kadar varlık alımlarını azaltmaya devam edeceklerini ve ikinci çeyrek itibarıyla faiz artırımlarının başlayabileceği sinyalini vermiştir. Fed üyelerinin medyan tahmini 2022 yılında 3 faiz artırımı yapılması yönündedir. Bu tahmin piyasa beklentileri ile paraleldir. Fed ekonomistleri 2022 için %2,7 çekirdek enflasyon oranı ve %4 reel ekonomik büyüme tahmin etmektedirler.
Avrupa Merkez Bankası 2022 yılı enflasyonunu %3,2, büyümesini %4,2 olarak tahmin etmiştir. Bankanın 2012 yılından bu yana en yüksek enflasyon oranını tahmin ettiği bir ortamda, parasal genişlemeye devam etmesi Euro’nun güçsüz kalmasına neden olmuştur. Banka gösterge mevduat faizini -%0,5’te tutmaya devam edeceğini ve varlık alımlarını 2022 Ekim ayına kadar sürdüreceğini belirtmiştir. Global yüksek enflasyon ortamında ilk faiz artıran ise İngiltere Merkez Bankası olmuştur. Banka ayrıca pandemi sonrasında faizini artıran ilk gelişmiş ülke merkez bankasıdır. Faiz oranı 15 baz puan yükseltilerek %0,25’e çekilmiştir.
Küresel gıda ve enerji fiyatları artışından ülkemiz de etkilenmiş, yıllık enflasyon Aralık ayında %36,1’e yükselmiştir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Temmuz ve Ağustos aylarında politika faizini %19 seviyesinde tutmuş, enflasyondaki artışın arızi unsurlara bağlı olduğunu ifade ederek Eylül ayından itibaren faiz oranlarını indirmiştir. Burada 500 puanlık indirim yapılarak gösterge faiz oranı %14’e düşürülmüştür.
2021’de ihracatımız %32,8, ithalatımız %23,6 oranında artış göstermiştir. Turizm ve taşımacılık gelirleri yılın üçüncü çeyreğinde cari dengeye olumlu katkı yapmıştır. Güçlü ihracat artışı ve turizm ve hizmet gelirleri ile yıllık cari açık 15 milyar ABD doları civarına gerilemiştir. Yıl boyunca imalat aktivitesi gücünü korumuş, kapasite kullanım oranı ve güven endekslerinde iyileşmeler gözlenmiştir. 2021 yılında reel ekonomik büyümenin %11 olması beklenmektedir.
Covid-19’un yeni varyantlarının ortaya çıkması salgına bağlı endişeleri ve belirsizlikleri artırmaktadır. Önümüzdeki dönemde aşılama hızının seyri ve gelişmiş ülke merkez bankalarının politikaları büyümede belirleyici etken olacaktır.
Mesajımın bu ikinci bölümünde TEB’in 2021 yılı stratejik duruşuna ve elde ettiği kazanımlara dair görüşlerimi paylaşmak isterim.
Kısaca ele aldığımız dış gelişmelerin yaşandığı 2021 yılında TEB faaliyetlerini her alanda geliştirerek sürdürmüştür. Bankamız, dalgalı piyasa konjonktüründe müşterilerinin çözüm ortağı kimliğine uygun olarak görev ve sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmeye odaklanmıştır. Öncülükleri, yenilikçiliği ve ilkleriyle rekabette farklılaşan TEB, milyonlarca bireysel ve tüzel kişi müşterinin öncelikli tercih ettiği finansal hizmet sağlayıcısı olmaya devam ederken; sunduğu ürün, hizmet ve çözümlerle finansman yelpazesinin tüm alanlarında değer önerisini paydaşlarına sunmuştur.
TEB, 2021 yılını, 194 milyar TL’ye yaklaşan aktif büyüklüğü, 107,8 milyar TL’lik kredi hacmi ile tamamlamıştır. Aynı dönemde mudilerimizin bize emanet ettiklerin mevduatlarının toplam hacmi 132 milyar TL’ye yükselmiştir. Bankamız, 2021 yılında da üretime ve istihdama katkıda bulunmaya devam etmiştir. KOBİ’ler, girişimciler, kadın girişimciler öncelikli hedef kitlelerimiz olmuştur. Diğer taraftan uluslararası ticarete aracılık alanında sahip olduğumuz küresel yetkinlikler kullanılarak ülkemiz ekonomisi açısından büyük önem taşıyan ihracatçı müşterilerinin yanında yer alınmıştır.
Bankamızın önemli ilerleme kaydettiği alanlardan biri de dijitalleşmedir. Uzun yıllardır bu alana yatırım yapan TEB inovasyon gücü ve çevik organizasyon yapısıyla ürün ve hizmetlerini müşterilerine en hızlı ve verimli şekilde sunmak adına dağıtım kanallarını devamlı güçlendirmiş, dijital bankacılık yetkinliklerini çeşitlendirmiştir. 2020-2021 yıllarında deneyimlediğimiz ve alışageldiğimiz hayat döngüsünde köklü değişikliklere yol açan pandemi süresince TEB, dijital bankacılık kapasitesini sınama imkânı bulmuş ve dayanıklılık testinden başarıyla çıkmıştır.
Bizi mutlu eden bir diğer konu iştiraklerimizin de 2021 yılında başarılı sonuçlara imza atmalarıdır. İştiraklerimiz hizmet sundukları alanlarda müşteri adetleri ve işlem hacimleri dâhil temel performans göstergelerinde sağlıklı sonuçlara ulaşmışlardır.
TEB, uluslararası ve ulusal piyasalarda dalgalanmaların devam etmesinin beklendiği 2021 yılında stratejisini ödün vermeden icraya devam edecektir.
Mesajıma son verirken, TEB’in 2022 yılı faaliyet sonuçlarını ve mali tablolarını siz değerli paydaşlarımızın görüşlerinize sunmak isterim.
2021 yılı performansında emeği geçen TEB Yönetim Ekibi ve tüm çalışanlarımıza özverili çalışmaları için teşekkür eder, siz Hissedarlarımıza değerli ve sürekli desteğiniz için Yönetim Kurulumuz ve şahsım adına şükranlarımı sunarım.
Saygılarımla, Yavuz CANEVİ Yönetim Kurulu Başkanı