Slogan

TEB FİNANSAL VE FİNANSAL OLMAYAN HİZMETLER GRUBU


TEB Faktoring’in iş hacmi 2021 yılında 15,7 milyar TL olarak gerçekleşti. Aktifleri ise %82 artarak 4,8 milyar TL’ye ulaştı.


TEB FAKTORİNG A.Ş.


SEKTÖRÜN EN BÜYÜKLERİNDEN BİRİ

Faaliyet gösterdiği sektörün en büyük katılımcılarından TEB Faktoring, kurumsal ve ticari firmalar ile KOBİ’lere; ihracat, ithalat ve yurt içi faktoring ürünleriyle hizmet sunmaktadır.

TEB Faktoring’in iş hacmi 2021 yılında 15,7 milyar TL olarak gerçekleşti. Aktifleri ise %82 artarak 4,8 milyar TL’ye ulaştı.

Son iki yıldır tüm dünyayı etkileyen Covid-19 pandemisi, Türkiye ekonomisini de olumsuz etkiledi. Ancak, Türkiye ekonomisinin 2021 yılındaki büyüme trendine paralel, faktoring sektörünün iş hacminde de büyüme gözlendi, 2021 yılında işlem hacmi %34 arttı.

2021 yılındaki kısıtlamalar, TL para birimindeki zayıflama ve enflasyonun yükselme eğilimi; Türkiye ekonomisini olumsuz etkileyen gelişmeler olmakla beraber, küresel siparişlerin Türkiye’ye kayması ülkemiz ihracat hacmine olumlu etki etti.

NET KÂRDA %94 ARTIŞ

Ülkemizin ihracat hacmindeki artışa paralel olarak TEB Faktoring özellikle yurt dışı faktoring işlemlerinde artış kaydederek, faktoring alacaklarını 2021 yılında %85 oranında arttırmayı başardı.

TEB Faktoring, 2021 yılında kârlılığını geçen yıla göre %94 oranında artırarak 56,5 milyon TL net kâr elde etti.

2021 yılında Şirket’in özkaynak kârlılığı sektör ortalamasının çok üzerinde gerçekleşerek %25,5 oldu. 2021 yılında sektör özkaynak kârlılık oranı %18,2 olarak gerçekleşti.

2021 yılında faktoring sektöründeki tahsili gecikmiş alacak oranı %2,8 ve karşılık gider oranı %1,0 olarak gerçekleşirken, TEB Faktoring’in 2021 yılında tahsili gecikmiş alacak oranı ve karşılık gider oranı sektör ortalamasının oldukça altında kalarak sırasıyla %0,60 ve %0,39 oldu.

TEB Faktoring’in 2021 yıl sonu itibarıyla 15 şubesi ve 96 kişilik personeli bulunmaktadır.

İHRACAT FAKTORİNGİNDE LİDER

Dünyanın en büyük uluslararası faktoring zinciri olan FCI tarafından 7 kez dünyanın en iyi ihracat faktoring şirketi seçilen TEB Faktoring, 2021 yılında Türkiye ihracat faktoring pazarına liderlik etmeyi sürdürdü.

Verimli ve etkin bir şirket yönetimi prensibini benimseyen TEB Faktoring, müşterilerine daha kaliteli ve hızlı hizmet verebilmek ve müşterilerinin ihtiyaçlarını doğru analiz edip bu ihtiyaçlara cevap verebilmek için iş süreçlerini sürekli iyileştirmekte, dijital dönüşüme ve etkin müşteri ilişkileri yönetimine büyük önem vermektedir. TEB Faktoring, son yıllarda bu alanlarda yatırımlarını artırdı.

ÖNCELİK KOBİ’LER

TEB Faktoring, gelişen teknoloji ile değişen müşteri ihtiyaçlarını, müşteri nerede ve ne zaman gerek duyarsa, müşterinin tercih ettiği şekilde yanında olup, etkin ve yalın bir müşteri deneyimi sunarak karşılamaktadır. KOBİ’ler öncelikli olmak üzere tüm müşterilerine artan oranda destek veren TEB Faktoring, Türkiye’nin sürdürülebilir ekonomisine katkıda bulundu ve desteğini sürdürdü.

2021 yılında farklı kategorilerde soruların sorulduğu müşteri memnuniyeti araştırmasında, TEB Faktoring müşterilerinin memnuniyet oranı %88 oldu.

DİJİTALİN ARTAN ÖNEMİ

Hızla değişen çağımızın ve teknolojinin getirdiği müşteri alışkanlıklarındaki değişikliklere paralel olarak, sürdürülebilir dijital dönüşüm ve servisler, reel ekonomi ve rekabette her geçen gün daha önemli bir rol oynamaktadır. TEB Faktoring, müşteri odaklı ve yenilikçi vizyonu paralelinde, dijital kanallarını geliştirmeyi 2021 yılında da sürdürdü.

TEB Faktoring, 2021 yılında dijital kanallara yatırım yapmasının yanı sıra konvansiyonel kanallar ve müşteri temsilcileriyle her daim müşterilerinin yanında oldu.

TEB Faktoring, dijital ve konvansiyonel kanalları harmanlayarak, ihtiyaca ve tercihe yönelik mümkün olan tüm kanallardan müşterilerine destek olmaya devam edecektir.

İnovasyon ve dijital dönüşüm projelerinde müşteri ihtiyaçlarını ve geri bildirimlerini merkeze alan TEB Faktoring, müşterilerinin ihtiyaç duyduğu her an, her yerden faturalı çek ile başvurusunu gönderebileceği Hızlı Başvur ve TEB Faktoring mobil uygulamasını odağına aldı.

TEB Faktoring, mevzuatın izin verdiği ölçüde müşterilerinin işlemlerini uzaktan yapabileceği bir sistem kurmayı hedeflemektedir. Mevcut durumda, başvuru sürecini dijitale taşımış olan TEB Faktoring iyileştirilmiş ve yalın bir müşteri deneyimi için trendleri ve gelişmeleri yakından takip ederek 2022 yılında dijital kanallar altyapısını daha da güçlendirecektir

TEB Faktoring, müşterilerine ulaşmak için dağıtım kanallarını çeşitlendirmek adına dijital iş modellerinin önemli parçaları olan Fintech şirketleri ve dijital platformlarla muhtemel iş birliklerini değerlendirmektedir.

TEB Faktoring etkin risk yönetimini, verimliliği, otomasyonu ve servis hızının arttırılmasını olanaklı kılan dijital dönüşüm ve süreç iyileştirme projelerini 2022 yılında da devam ettirerek, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da müşterilerine değer katmaya ve pazara yön veren oyuncular arasında olmaya devam edecektir.

Bu doğrultuda TEB Faktoring, özellikle tedarikçi finansmanı ürününe katkıda bulunacak çözümleri ve müşterilere fayda sağlayacak entegrasyon projelerini 2022 yılında hayata geçirerek, müşterilerin faktoring hizmetine ihtiyaç duydukları an ve yerde orada olmayı ve firmaların kolaylıkla ulaşıp, hızla sonuç aldıkları, daha iyi bir kullanıcı deneyimi yaşatan uygulamaları hayata geçirmeyi planlamaktadır.

KOBİ’LERİN SAĞLIKLI BÜYÜMESİ İÇİN

İç piyasa risklerinin doğru yönetilmesinin önemi artmıştır. Günümüz ekonomik ortamında KOBİ’lerin, sağlıklı büyüme için olumlu koşullar sunan ihracata ağırlık vermesi gerekmektedir. Bu şirketlerin en büyük motivasyonları yeni pazarlara açılmak, bilmediği ülkelerde riskini ölçemediği firmalarla ticaret yapmak, aynı zamanda nakit akışı ve öz sermayesini korumaktır.

Bu ihtiyaca uygun olarak TEB Faktoring, garanti, tahsilat ve finansman hizmetlerini ihtiyaca yönelik beraber veya ayrı ayrı vererek KOBİ’ler başta olmak üzere her ölçekten firmanın en büyük destekçisi olmaya devam edecektir.

TEB Faktoring, KOBİ’lere olan desteğinin yanı sıra kurumsal firmalara da değer yaratan butik çözümler sunmaktadır. Kurumsal firmalara; tedarikçi finansmanı başta olmak üzere, tüm taraflar için avantajları olan çözümler sağlamaktadır. Özgün bir yaklaşım olan Multi-Local ile çok uluslu gruplara, BNP Paribas’nın küresel ağ ve sinerjisinin de katkısıyla hizmet vermektedir.

TEB Faktoring, yurt içi ve yurt dışında TEB ve BNP Paribas Grubu’nun güçlü ilişkilerinin katkısıyla, müşterilerine ve tüm paydaşlarına değer katmaya devam etmektedir.




TEB PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş.

SEKTÖRÜN 8. BÜYÜK ŞİRKETİ

1999 yılında kurulan TEB Portföy, varlık yönetimi alanında faaliyetlerini sürdürmektedir.

2021 yıl sonu itibarıyla %3,39’luk pazar payına sahip olan ve 22,1 milyar TL’lik bir varlık büyüklüğünü yöneten TEB Portföy, sektördeki 8. büyük portföy yönetimi şirketidir.

TÜRKİYE’NİN EN İYİ PORTFÖY YÖNETİMİ ŞİRKETİ

İngiltere’nin önde gelen finans ve iş analizi yayınlarından International Finance Dergisi’nin düzenlediği International Finance Awards 2021 (Uluslararası Finans Ödülleri) kapsamında TEB Portföy Yönetimi, “Türkiye’nin En İyi Portföy Yönetimi Şirketi” seçildi.

Bu ödülün kazanılmasında, sürdürülebilirliğe verilen önem, çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim konularına gösterilen hassasiyet, çoklu varlık yönetimindeki öncülük, geniş ürün yelpazesi, Robo danışmanlık alanındaki rol ve yenilikçi varlık yönetimi anlayışının benimsenmesi öne çıkan faktörler olmuştur

KAPSAMLI BİR FAALİYET ALANI

15 Haziran 2015 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu’nca Portföy Yöneticiliği ve Yatırım Danışmanlığı faaliyetlerinde bulunması uygun görülen Şirket’in, PYŞ/PY.22-YD.11/524 sayılı faaliyet yetki belgesi bulunmaktadır.

Şirket’in ana faaliyet konusu, Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yatırım fonlarının kurulması ve yönetimidir.

GENİŞLEYEN DAĞITIM AĞI

TEB Portföy, 16 Ağustos 2019’da ING ile anlaşarak ING’nin ING Portföy Yönetimi A.Ş.’deki tüm hisselerini devralmıştır. ING ile TEB Portföy’ün kurucusu olduğu yatırım fonlarının dağıtımı ve NN Hayat Emeklilik ile NN Hayat Emeklilik’in kurucusu olduğu emeklilik fonlarının yönetimi konularında yaptığı stratejik iş birliği sayesinde Şirket, 2021 yılında sektördeki mevcut gücünü daha da artırdı. TEB Portföy; aynı yıl içinde ayrıca Burgan Bank, Alternatif Bank ve Turkish Bank ile de TEB Portföy yatırım fonları dağıtım anlaşmaları imzalayarak dağıtım ağını genişletmeye devam etti.

PANDEMİNİN ETKİLERİNİ BERTARAF EDEN BİR ÇALIŞMA YAKLAŞIMI

TEB Portföy, Covid-19 pandemisinin ortaya çıkmasının ardından, ağırlıklı olarak uzaktan erişim çalışma moduna geçti.

Bu kapsamda Şirket; tüm risk ve kontrol noktalarını yakından izleyerek, müşterileriyle ve iş ortaklarıyla yakın temasta kaldı. Finansal piyasalar ve yatırım fonları hakkında düzenli bilgilendirmeler yaptı. Portföy yatırımlarında likiditeye öncelik vererek olağanüstü bir durumda herhangi bir likidite problemi yaşanmaması için gerekli tedbirleri aldı.




TEB Portföy’ün Euro Bölgesi’nde varlık yönetimi alanında lider BNP Paribas Asset Management ile oluşturduğu sinerjik iş birliği, Şirket’in global güç olma yönünde attığı adımlara hız kazandırdı. TEB Portföy bu sinerji sayesinde, birçok uluslararası şirketle stratejik iş birliklerine imza attı.

2021 SONU İTİBARIYLA

1999 yılında kurulan TEB Portföy, varlık yönetimi alanında faaliyetlerini sürdürmektedir.

TEB Portföy geniş bir dış dağıtım kanalına sahiptir. Şirketin 2021 yıl sonu başlıca performans göstergeleri aşağıda özetlenmiştir: · Yatırım fonlarında toplam 7,9 milyar TL büyüklük ve %2,66 pazar payına, · Para piyasası yatırım fonlarında %3,73 pazar payına, · Aktif yönetilen yatırım fonlarında %2,39 pazar payına, · Kurumsal Varlık Yönetimi ve Özel Portföy Yönetimi hizmetlerinde 117 milyon TL’lik büyüklüğe, · Emeklilik Fonları’nda 13,7 milyar TL’lik büyüklüğe ve %5,63 pazar payına, · Uluslararası yatırım fonlarında 374 milyon TL’lik büyüklüğe ulaşmıştır.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK FON YÖNETİCİLERİNDEN BİRİ

TEB Portföy’ün Euro Bölgesi’nde varlık yönetimi alanında lider BNP Paribas Asset Management ile oluşturduğu sinerjik iş birliği, Şirket’in global güç olma yönünde attığı adımlara hız kazandırdı. TEB Portföy bu sinerji sayesinde, birçok uluslararası şirketle stratejik iş birliklerine imza attı.

TEB Portföy’ün yönetimini gerçekleştirdiği Parvest Turkey Fonu, 254 milyon TL’lik büyüklüğüyle Türkiye hisse senetlerine yatırım yapan, öncü Türkiye hisse fonlarından birisi konumundadır.

Şirket tarafından yönetilen Japonya’da mukim Turkey Equity Mother Fund ise yaklaşık 120 milyon TL büyüklüğe sahiptir.

TEB Portföy’ün danışmanlık verdiği, Türkiye hisse senetlerine yatırım yapan diğer yabancı fonların büyüklüğü 57 milyon TL’dir.

Bu sonuçlara göre Şirket, toplam yönettiği ve danışmanlık verdiği yabancı hisse senedi fonu hacmi açısından Türkiye’nin en büyük fon yöneticilerinden birisi konumundadır.

Aralarında TEB Portföy’ün sürdürülebilirliğe verdiği önem, çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim konularına gösterdiği hassasiyetin bir belgesi niteliğinde olan TEB Portföy Sürdürülebilirlik Fon Sepeti Fonu’nun da dâhil olduğu 5 adet yeni yatırım fonu 2021 yılında halka arz edildi.




Müşterilerine dijitalleşme alanında yenilikçi platformlar sunmak için çalışmalarını sürdüren TEB Yatırım, 2022 yılı başından itibaren kullanıma sunulmak üzere yeni yatırım uygulamalarını ve web sitelerini devreye alacaktır.

TEB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.

25 YILLIK BİRİKİM

1996 yılında faaliyetlerine başlayan TEB Yatırım, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş bir yatırım kuruluşu olarak “Geniş Yetkili Aracı Kurum” sıfatıyla TEB Grubu’nun yatırım hizmet ve faaliyetlerini yürütmektedir.

TEB Yatırım, aşağıda belirtilen hizmetleri sunmaktadır: · İşlem Aracılığı (Yurt içi ve Yurt dışı), · Portföy Aracılığı (Yurt içi), · Yatırım Danışmanlığı, · Halka Arza Aracılık, · Saklama Hizmeti (Sınırlı Saklama Hizmeti), · Emir İletimine Aracılık.

TEB Yatırım, 25 yıllık tecrübesiyle yurt içinde ve yurt dışında farklı profildeki müşterilerine geniş ürün ve hizmet yelpazesiyle ve müşteri ihtiyaçlarına göre farklılık gösteren ürün ve hizmet kanalları aracılığıyla ulaşmaktadır. Şirket bu kapsamda, farklı müşteri gruplarına pay ve vadeli işlem piyasaları, borçlanma araçları piyasaları, yatırım fonları gibi sermaye piyasası araçlarıyla ilgili aracılık hizmetleri ve kurumsal finansman ve araştırma hizmetleri sunmaktadır.

TEB Yatırım, kurumsal finansman alanında özellikle işletmelerin finansman ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla halka arzlara ve borçlanma araçları ihraçlarına aracılık ile bir bütün halinde birleşme ve satın almalar konusunda nitelikli danışmanlık hizmetleri vermektedir.

Uluslararası piyasalardaki gelişmelere paralel olarak TEB Yatırım, özellikle son yıllarda giderek artan teknolojik yenilikleri kendi bünyesinde hayata geçirerek, bilgi işlem altyapısında önemli projeler geliştirdi. Hem mobil hem de masaüstü uygulamalar dâhil dijital altyapısını müşteri talepleri doğrultusunda yeniledi.

GÜÇLÜ ARAŞTIRMA ALTYAPISI

TEB Yatırım’ın yatırım kuruluşları evreninde avantaj sahibi olduğu bir diğer önemli özelliğiyse, yaygın ve etkin pazarlama ağını destekleyen araştırma altyapısıdır. TEB Yatırım son yıllarda bu alanda kazandığı ödüllerle özellikle yatırımcılar arasında takdir edilen bir yatırım kuruluşu kimliğine sahip oldu.

Bu çerçevede, sermaye piyasaları özelinde TEB Yatırım, bireysel ve kurumsal müşterilere hizmet verebilen yetkin insan kaynağı, konusunda uzman araştırma ekibi, yerel piyasadaki uzmanlığını BNP Paribas’nın uluslararası deneyimiyle harmanlama becerisi ve etkin teknoloji kullanımıyla tercih edilen bir yatırım kuruluşudur.

TEKNOLOJİK GELİŞMELERİN TETİKLEYİCİ ETKİSİ

TEB Yatırım, uluslararası piyasalardaki ve yerel düzenlemelerdeki değişime paralel olarak, teknolojik trendlerle ivmelenen dijitalleşmenin, sektörün yapısında ve iş yapış biçimlerinde değişimlere yol açtığının bilincindedir. Bu doğrultuda Şirket, geliştirdiği stratejileri uygulamaya koymuş ve farklı segmentlerde hizmet çeşitlendirmesiyle müşteri deneyimlerinin zenginleştirilmesine odaklanmıştır.

2021 yılında, ilk adım olarak teknoloji ve araştırmanın etkin kullanımını ön plana alan bir müşteri deneyimi yaratmak, daha verimli ve daha dijital bir TEB Yatırım oluşturmak için dijital dönüşüm projeleri hayata geçirildi.

Müşterilerine dijitalleşme alanında yenilikçi platformlar sunmak için çalışmalarını sürdüren TEB Yatırım, 2022 yılı başından itibaren kullanıma sunulmak üzere yeni yatırım uygulamalarını ve web sitelerini devreye alacaktır.

Katma değerli birçok hizmetin yer alacağı yeni platformlar, yatırım kararlarını destekleyici ve müşteri deneyimi açısından hizmet süreçlerini hızlandırıcı çok sayıda altyapı yeniliğini de beraberinde getirecektir

TEB Yatırım; başta yapılandırılmış ürünler ve dijital platformlar olmak üzere önümüzdeki dönemde sunmayı planladığı yeni hizmetlere yönelik çalışmalarını en kısa sürede tamamlamak, gelişen ve değişen piyasa yapısında tüm paydaşlarına katma değer yaratmak için teknik ve organizasyon altyapısını sürekli değerlendirmekte ve gerekli değişiklikleri sağlamaktadır.

PİYASA GELİŞMELERİNE UYGUN BİR YAKLAŞIM

Yurt içi piyasalar özelinde ise özellikle son dönemde yaşanan küresel ve yerel gelişmeler, yılın birinci çeyreğinden itibaren hane halkının sermaye piyasalarına ilgisini artırdı. Böylece yatırımcı sayısı ve yapısında önemli değişiklikler gerçekleşti.

COVİD-19 TEDBİRLERİ KAPSAMINDA

2021 yılında devam eden pandemi süreciyle beraber TEB Yatırım, teknik altyapısı ve imkânları sayesinde tüm çalışanlarının uzaktan erişimle, güvenli ve iş kesintisi yaşamadan çalışmalarını sürdürmelerine imkân tanıdı. Bu dönem içerisinde tüm müşteri pazarlama faaliyetleri, Şirket içi ve üçüncü kişilerle yapılması gereken iletişim, uzaktan erişimle sağlandı.

TEB Yatırım Genel Müdürlük ve şubelerinde dönüşümlü çalışma sistemi uygulanarak, çalışanların sağlık durumları yakından izlendi. Ofis ortamında tüm çalışanlara hijyen şartlarını sağlayan ekipman ve koruyucu malzemenin dağıtımı yapılarak, gerekli önlemler alındı. Çalışanların sağlıkları açısından gerek Grubun gerekse kamu otoritesinin belirlediği fiziki ve koruyucu sağlık kuralları yüksek standartlı olarak uygulandı. Covid-19 nedeniyle Şirket gelir ve giderinde ortaya çıkan gerçekleşmelerin, Şirket finansallarına önemli bir etkisi görülmedi.

BÜTÇE ÖLÇÜTLERİNİ AŞAN BAŞARI

Bütün bu gelişmeler sonucunda TEB Yatırım, 2021 yılında bütçe hedeflerini başarıyla gerçekleştirdi ve birçok ölçüt açısından önemli başarılara imza attı.

Sayısal olarak bakıldığında TEB Yatırım, 2021 yıl sonu itibarıyla Borsa İstanbul Pay Piyasası’nda 214.938 milyon TL işlem hacmi ve %1,43’lük pazar payı ile 21. sırada, Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda ise 298.160 milyon TL işlem hacmi ve %3,33’lük pazar payı ile 10. sırada yer aldı.

TEB Yatırım, dijital ortamdaki ziyaretçilerine teknolojik altyapısı zenginleştirilmiş ve mobil uyumlu bir temas noktası olarak web sitesini yeniledi. 19. Altın Örümcek Web Ödülleri’nde Bankacılık ve Finans kategorisinde tebyatirim.com.tr web site çalışmasıyla ikincilik ödülüne layık görüldü. Yurt içi ve yurt dışı gelişmelere ve değişimlere odaklanmış organizasyonel ve sistemsel altyapısıyla TEB Yatırım, önümüzdeki dönemde özellikle dijital kanallar ve yatırım danışmanlığı hizmetleri ile birlikte pazar payını artırmayı, yatırımcılara nitelikli ve katma değerli hizmetler sunarak ülkemiz sermaye piyasalarının gelişiminde aktif ve öncü rolüne devam etmeyi hedeflemektedir

TEB Yatırım, SASA Polyester ile bu yıl gerçekleştirdiği “Pay Senedine Dönüştürülebilir Tahvil İhracı Finansal Danışmanlık ve Global Koordinatörlük Projesi” ile Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin (TSPB) bu yıl altıncısını düzenlediği TSPB Altın Boğa Ödülleri’nde “En Yaratıcı Sermaye Piyasası Projesi” ödülüne layık görüldü.

TEB Yatırım ve BNP Paribas’nın global koordinatör olarak yer aldığı SASA pay senedine dönüştürülebilir Eurobond projesi, Türkiye’nin bu alandaki ilk ihracı olma niteliğini taşıyor. Gerçekleştirilen proje ile bu yönüyle sermaye piyasaları enstrümanlarının çeşitlenmesine doğrudan bir katkı sağlandı ve piyasaya yenilik de getirilmiş oldu. Bununla birlikte dönemin şartları ve finansal sektör dışı özel sektör borçlanma araçlarının sayılarının ve büyüklüklerinin düşük olduğu dikkate alındığında, gerçekleştirilen işlem aracılığıyla sermaye piyasalarının gelişimine de katkı sağlandı.

YENİLENEN VİZYON İLE GELECEĞE

TEB Yatırım 2021 yılında vizyonunu bu doğrultuda yenileyerek “Türkiye’deki finansal piyasalarda yatırım yapan tüm yatırımcıların, yatırımlarını yönlendirirken, en çok güven duydukları, tavsiyelerinden destek aldıkları ve hedeflerine ulaşırken yanlarında hissettikleri bir kurum olarak adlandırılmak” mottosuyla yayınladı.

Şirket, çalışmalarına bu vizyon çerçevesinde devam etmektedir