2019 FAALİYET RAPORU
PDF BNP PARIBAS GRUP İLETİŞİM ENGLISH

TEB FİNANSAL HİZMETLER GRUBU

TEB FAKTORİNG A.Ş.

Faaliyet gösterdiği sektörün en büyük katılımcılarından biri olan TEB Faktoring, kurumsal ve ticari firmalar ile KOBİ’lere ihracat, ithalat ve yurt içi faktoring ürünleri ile hizmet sunmaktadır.

2019 yılında TEB Faktoring’in iş hacmi 8,9 milyar TL olarak gerçekleşmiş, aktifleri %24 artışla 2.087.066 bin TL olmuştur.

2018 yılının ikinci yarısından sonra daralan ekonomiden olumsuz etkilenen faktoring sektörünün iş hacmi 2019 yılında %11 civarında küçülmüştür. Bu duruma karşılık, TEB Faktoring özellikle ihracat faktoringinde verdiği etkin hizmetle geçen yılki iş hacmini korumayı başarmıştır.

Şirket, 2019 yılında 37.568 bin TL net kar elde etmiştir. 2019 yıl sonu itibarıyla TEB Faktoring’in özkaynak kârlılığı %25,5’tir. 2019 yılı sektör özkaynak kârlılığı oranı %18 olarak gerçekleşmiştir.

Ekonomideki daralma, girdi maliyetlerinin artması , ve nakit akışlarının bozulmasına paralel ödeme güçlüğüne düşen ve konkordato alan firma sayısının hızla artması, kredilerin geri dönüşünü de etkilemiştir. 2019 yılında faktoring sektöründeki sorunlu alacak (NPL) oranı %5,92 ve karşılık gider oranı %2,47 olarak gerçekleşmiştir. Risk yönetimine daha fazla ağırlık veren TEB Faktoring’in 2019 NPL oranı ve karşılık gider oranı sektör ortalamasının oldukça altında kalarak sırasıyla  %1,5  ve %0,3 olmuştur.

2019 senesindeki toplam müşteri adedini 30,244’e çıkaran TEB Faktoring’in 2019 yıl sonu itibarıyla 1.823 aktif müşterisi, 16 şubesi ve 113 kişilik personeli bulunmaktadır.

TEB Faktoring 2019 yılında ihracat faktoring işlem hacminde Türkiye’nin yanı sıra dünyanın en büyük faktoring zinciri FCI üyeleri arasında da lider şirketler arasında yer almaya devam etmiştir. TEB Faktoring, aynı zamanda, FCI tarafından 7. kez dünyanın en iyi ihracat faktoring şirketi seçilmiştir.

TEB Faktoring, 2019 yılında, ülkemizde faktoring sektörünün  en beğenilen şirketi ödülüne bir kez daha layık görülmüştür.

TEB Faktoring müşterilerine daha iyi hizmet verebilmek, ekonominin getirdiği zor koşullarda başarıya ulaşmak için verimli ve etkin şirket yönetimi prensibiyle dijitalizasyona büyük önem vermektedir. Şirket, bu kapsamda 2019 yılında da birçok projeyi hayata geçirmiştir. Böylelikle karlılığın en önemli unsurlarından olan risk yönetimi, verimliliğin artırılması ve otomasyonun sağlanması mümkün olmuştur.

2019 yılı içinde dijital platformlarda gerçekleştirdiği yatırımlar ve bu alanda geliştirdiği yetkinlikleriyle müşteri kazanımını geliştiren TEB Faktoring, 2020 ve sonrasında da faktoring işlemlerinde dijital platformların kullanımı oranını artırmayı ve KOBİ’lere artan oranda destek vermeyi hedeflemektedir. Şirket, 2019 senesinde hayata geçirdiği yeni dijital ortaklıklara, 2020 yılında yenilerini eklemek için çalışmalarını sürdürmektedir.

TEB Girişim Evi projesinin yeni çözüm ortağı “hamilinden.com” ile imzalanan sözleşme çerçevesinde TEB Faktoring KOBİ’lere dijital platform üzerinden yeni bir hizmet sunmaya başlamıştır. Bu ürünle finansmana erişim sağlamak isteyen “hamilinden.com” üyelerinin faturalı alacaklarını en uygun maliyetle nakde çevirebilmeleri imkanı sunulmuştur.

TEB Faktoring “daha hızlı, daha ucuz, daha güvenli iş” prensiplerini benimsemiş ve bu kapsamda 2018 yılında parametrik sorgulama ve Karar Ağacı’na aktarılan yapay zeka  ile müşteri/borçlular için scoring oluşturan, belirlenen kriterlere uygun işlemlerin otomatik sonuçlanmasını sağlayan Otomatik Karar Sistemi ( OKS) projesini devreye almıştır. Manuel hata risklerini minimize eden proje sayesinde işlem sürelerinde hız kazanımı ve maliyet tasarrufu da sağlamıştır. TEB Faktoring aynı  sorgu ve scoring metodları doğrultusunda belirli aralıktaki müşteri limit taleplerinin de otomatik olarak sonuçlandırılmasını sağlayan Otomatik Limit Tahsis Projesi’ni (OLS) 2020 yılında hayata geçirecektir.

Dünyada yaygın olarak kullanılan Tedarik Zinciri Finansmanı 2016 yılından bu yana faktoring sektörünün gündemindedir. Finansal Kurumlar Birliği (FKB) tarafından, 2018 senesinde, bu ürüne özel bir dijital platform hazırlatılmıştır. TZFS (Tedarik Zinciri Finansmanı Sistemi)  adlı bu platform finansal kurumlar, alıcılar ve tedarikçileri aynı elektronik ortamda buluşturmaktadır. TZFS’yi kullanan KOBİ’lere daha düşük maliyetlerle finansman imkanı sağlanmıştır. TEB Faktoring de 2019 yılında müşterilerine bu ürünü sunmaya başlamış ve sektörde TZFS üzerinden ilk işlemi gerçekleştiren şirket olmuştur.

Yeni ekonomik program ile birlikte özellikle 2019’un ikinci yarısında başlayan pozitif trendin 2020 senesinde de devam edeceği beklenmektedir. Bununla birlikte, 2020’nin belirsizliklerin azalacağı, büyümenin artacağı bir yıl olacağı tahmin edilmektedir.

Ekonomide, özellikle iç piyasadaki risklerin doğru yönetilmesinin önemi iyice artmaktadır. Bugünkü ekonomik ortamda sağlıklı büyüme için olumlu koşullar sunan ihracata ağırlık vermesi gereken KOBİ’lerin en büyük ihtiyacı yeni pazarlara açılmak, bilmediği ülkelerdeki riskini ölçemediği firmalarla ticaret yapmak ve aynı zamanda nakit akışı ve öz sermayesini korumaktır. Tüm bu hizmetleri sağlayan faktoring şirketleri garanti, tahsilat ve finansman hizmeti vererek KOBİ’lerin en büyük destekçisi olmaya adaydır.

TEB Faktoring, sektöründe bir ilke imza atarak, TEB ile birlikte, ihracatçı firmaların finansman ihtiyacını karşılamak için Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) işbirliği protokolü imzalamıştır.

Protokol ile 1 yıla kadar vadeli ihracat döviz kredilerinde özel faiz avantajları sunulacaktır. Vadelerin uzadığı, alacağın tahsil kabiliyetinin çok büyük önem kazandığı, finansman kaynaklarına zor ulaşılan bu dönemde TEB Faktoring çok önemli bir hizmet sunarak özellikle ülke ekonomisinin yapı taşını oluşturan KOBİ’lere ve ihracata yönelen şirketlere desteğini sürdürmektedir.

 

TEB PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş.

TEB Portföy, 1999 yılından bu yana varlık yönetimi alanında faaliyetlerini sürdürmektedir.

2019 Aralık sonu itibarıyla %4,47’lük pazar payı ile 12,7 milyar TL’lik bir varlık büyüklüğünü yöneten TEB Portföy, sektördeki 6. büyük portföy yönetimi şirketidir.

Yeni düzenlemeler kapsamında Şirket’in 15 Haziran 2015 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu’nca Portföy Yöneticiliği ve Yatırım Danışmanlığı faaliyetlerinde bulunması uygun görülmüş ve PYŞ/PY.22-YD.11/524 sayılı faaliyet yetki belgesi verilmiştir.

Şirket’in ana faaliyet konusu, Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yatırım fonlarının kurulması ve yönetimidir.

TEB Portföy için 2019 yılının mihenk taşlarından birisi de ING Portföy Yönetimi hisselerinin tamamını satın almak üzere ING Bank ile anlaşması olmuştur. 31 Mayıs 2019 tarihli olağanüstü Genel Kurul’da alınan karar ile ING Bank A.Ş., ING Portföy Yönetimi A.Ş.’deki tüm hisselerini TEB Portföy Yönetimi A.Ş.’ye (“TEB Portföy”) devretmiştir.

TEB Portföy Yönetimi A.Ş. tarafından ING Portföy Yönetimi A.Ş.’nin tüm aktif ve pasiflerinin bir bütün halinde tasfiyesiz infisah yoluyla devralınması suretiyle 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 155’inci ve 156’ncı maddeleri uyarınca kolaylaştırılmış usulde birleşme işlemine SPK tarafından 26 Temmuz 2019’da izin verilmiş, 16 Ağustos 2019 tarihinde şirket birleşmesi gerçekleşmiştir.

Bu birleşme ile sektörde mevcut gücünü daha da arttıran TEB Portföy Yönetimi, satın almanın yanı sıra ING Bank ile ayrıca TEB Portföy Yönetimi yatırım fonlarının dağıtımı  hakkında bir Yatırım Fonu Dağıtım Anlaşması  imzalamıştır.

Birleşmenin diğer bir pozitif yansıması, TEB Portföy’ün daha önce ING Portföy tarafından yönetilmekte olan NN Hayat Emeklilik fonlarının yönetimini de devralması olmuştur.

TEB Portföy, kurumsal ve bireysel müşterilere portföy yönetim sözleşmesi çerçevesinde vekil sıfatı ile risk profillerine uygun portföy yönetimi hizmetlerinin yanı sıra yurt dışında kurulu fonlara portföy yönetim ve yatırım danışmanlığı hizmetleri de vermektedir.

2019 Aralık sonu itibarıyla TEB Portföy;

ulaşmıştır ve geniş bir dış dağıtım kanalına sahip olan bir portföy yönetim şirketidir.

TEB Portföy, Euro Bölgesi’nde varlık yönetimi alanında lider BNP Paribas Asset Management ile oluşturduğu sinerjik işbirliği, Şirket’in global güç olma yönünde attığı adımlara hız kazandırmıştır. TEB Portföy bu sinerji sayesinde, birçok uluslararası şirket ile stratejik işbirliklerine imza atmaya devam etmektedir.

TEB Portföy’ün yönetimini gerçekleştirdiği Parvest Turkey Fonu 221 milyon TL’lik büyüklüğüyle Türkiye hisse senetlerine yatırım yapan, öncü Türkiye hisse fonlarından birisi konumundadır. Şirket tarafından yönetilen Japonya’da mukim Turkey Equity Mother Fund ise yaklaşık 79 milyon TL büyüklüğe sahiptir.

TEB Portföy’ün danışmanlık verdiği, Türkiye hisse senetlerine yatırım yapan diğer yabancı fonların büyüklüğü 86 milyon TL’dir. Bu sonuçlara göre Şirket, toplam yönettiği ve danışmanlık verdiği yabancı hisse senedi fonu hacmi açısından Türkiye’nin en büyük fon yöneticisi konumundadır.

TEB Portföy, 2019’u Dijitalizasyon yılı olarak belirleyerek bu kapsamda temellerini attığı projeleri hayata geçirmeye başlamıştır.

2018 yıl sonunda canlı yayın hayatına geçen TEB Portföy web sitesinin İngilizce modülü devreye alınmıştır. Ayrıca,  TEB ile yürütülen ortak proje kapsamında, bir algoritma eşliğinde fon müşterilerinin risk profillerine uygun model portföylerin  oluşturulduğu robot danışmanlık hizmeti Fon Danışmanım, ilgili testlerin ve mevzuat uyum sürecinin tamamlanmasının ardından müşteri kullanımına açılmıştır.

TEB Portföy, yatırımcılarını doğru zamanda doğru yatırım seçeneklerine yönlendirerek, yurt içi ve yurt dışı paydaşları ile birlikte pazar payını artırabilecek işbirliği fırsatlarını değerlendirmekte, piyasalarda oluşabilecek dalgalanma risklerine karşı müşterilerini ve kendisini koruma altına alan stratejiler geliştirmektedir.

 

TEB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.

1996’da faaliyetlerine başlayan TEB Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde sermaye piyasası işlemleri gerçekleştirmektedir.

6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun III-37.1 sayılı Yatırım Hizmetleri ve Faaliyetleri ile Yan Hizmetlere İlişkin Esaslar Tebliği (Yatırım Hizmetleri Tebliği) ve III-39.1 sayılı Yatırım Kuruluşlarının Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Tebliğ (Yatırım Kuruluşları Tebliği) uyarınca Sermaye Piyasası Kurulu tarafından Şirket’in faaliyet izinleri yenilenerek, 13 Kasım 2015 tarihinden itibaren Geniş Yetkili Aracı Kurum sıfatıyla yatırım hizmet ve faaliyetlerini yürütmesine izin verilmiştir.
TEB Yatırım, aşağıda belirtilen faaliyetleri yürümektedir:

Sermaye Piyasası Kurulu’nun 27 Haziran 2016 tarihli izni ile TEB Yatırım’ın Banka’ya emir iletimine aracılık etmesi karara bağlanmıştır.

TEB Yatırım, yurt içi ve yurt dışındaki müşterilerine geniş ürün ve hizmet yelpazesi ile yatırımcı profiline göre farklılık gösteren hizmet kanalları aracılığıyla ulaşmaktadır. Bu kapsamda farklı müşteri gruplarına pay senedi, vadeli işlemler, yatırım fonu, tahvil-bono ve repo gibi yatırım hizmetleri ile kurumsal finansman ve araştırma hizmetleri sunmaktadır. Şirket, ayrıca kurumsal finansman alanında işletmelere borçlanma ihraçları ve satın almalar konusunda aracılık hizmetleri vermektedir.

Bir banka aracı kurumu olarak TEB Yatırım’ın sektör içerisinde gelişen rekabet karşısında avantaj sahibi olduğu en önemli özelliği yaygın ve etkin pazarlama ağını destekleyen araştırma altyapısıdır. TEB Yatırım son yıllarda araştırma alanında kazandığı çok sayıda ödülle takdir edilen bir kuruluş kimliğine sahiptir.

TEB Yatırım, sektörde yaygın aracılık ve araştırma hizmetlerini hem bireysel hem de kurumsal yatırımcılara dengeli biçimde sunan az sayıda kurumdan biridir.

TEB Yatırım’ı sektöründe farklılaştıran unsurlar:

TEB Yatırım, BNP Paribas Grubu’nun çok sayıda birimi ile ortak çalışmalar yürütmektedir. Bunlar; kurumsal aracılık hizmetlerinde araştırma, elektronik işlemler ve müşteri kazanımı konusunda yapılan çalışmalar ile şirketlere emtia koruması işlemlerinde iş birliğini kapsamaktadır. Ayrıca, bireysel ve özel bankacılık iş kollarında yatırım danışmanlığı, dijitalleşme ve yeni müşteri kazanımı alanlarında da yoğun iş birliği söz konusudur.

TEB Yatırım, son dönemde uygulamaya giren SPK düzenlemeleri sonucunda hızlanan konsolidasyon ve teknolojik trendlerle ivmelenen dijitalleşmenin, sektörün yapısında ve iş yapış biçimlerinde değişimlere yol açacağının bilincindedir. Bu konuyu değerlendiren Şirket, geliştirdiği stratejileri uygulamaya koymuş ve farklı segmentlerde hizmet çeşitlendirmesiyle müşteri deneyimlerinin zenginleştirilmesine odaklanmıştır. 2019 yılında, bu kapsamda, ilk adım olarak teknoloji ve araştırmanın etkin kullanımını ön plana alan bir müşteri deneyimi yaratmak, daha verimli ve daha dijital bir TEB Yatırım oluşturmak için dönüşüm projelerine devam edilmiştir.

Şirkette, başta yapılandırılmış ürünler ve dijital platformlar olmak üzere önümüzdeki dönemde sunulması planlanan yeni hizmetlere yönelik çalışmalar yürütülmektedir.

TCMB’nin Temmuz ayında başladığı faiz indirimi döngüsünün 1200 baz puana ulaşması ile mevduat faizlerinde yaşanan sert düşüş, yılın ikinci yarısında hane halkının sermaye piyasalarına ilgisini arttırmıştır.

Bu gelişmelerin sonucunda TEB Yatırım 2019 yılında mali bütçe hedeflerini başarı ile gerçekleştirmiştir.

TEB Yatırım, 2019 yıl sonu sonu itibarıyla Borsa İstanbul Pay Piyasası’nda 96.915 milyon TL işlem hacmi ve %2,30’lük pazar payı ile 13. sırada yer almıştır.

TEB Yatırım, Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda ise 145.518 milyon TL işlem hacmi ve %5,07’lık pazar payı ile 5. sırada bulunmaktadır.