2018 FAALİYET RAPORU
PDF BNP PARIBAS GRUP İLETİŞİM ENGLISH

ÖZET YÖNETİM KURULU RAPORU

Değerli hissedarlarımız, müşterilerimiz ve çalışanlarımız,
2018 yılında, TEB’in aktif toplamı yılın başından itibaren %13 artarak, 96,9 milyar TL’ye ulaşırken, net kârı 1 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. TEB’in ekonomiye ve müşterilerine sağladığı desteğin en önemli göstergesi olan krediler ise aynı dönemde toplam aktiflerinin % 66’sını oluşturmuştur.

Her dönem olduğu gibi risk yönetimine ve aktif kalitesine öncelik veren TEB’in 2018 yılında toplam kredileri 64 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken, aynı dönemde toplam mevduat ise yüzde 15,5 oranında artarak 64,2 milyar TL olmuştur. İstikrarlı büyümesini güçlü sermaye yapısıyla birlikte sürdüren TEB’in özkaynakları 9,7 milyar TL’ye ulaşmıştır. Sermaye yeterlilik rasyosu ise hedef rasyo olan %12’nin oldukça üstünde, %16,93 olarak gerçekleşen Banka’nın donuk alacak oranı %4,15 seviyesinde gerçekleşmiştir.

TEB, Ekim 2018 itibarıyla ve 17 bankanın katılımıyla 433,5 milyon Euro ve 33,5 milyon ABD Doları olmak üzere, 367 gün vadeli sendikasyon kredisi sözleşmesi imzalamıştır. Bir önceki yıl alınan kredinin bu yıl ödenen kısmı karşılaştırıldığında %101 oranında yenilenme sağlanırken, TEB’in başarısının ve sektörün güçlü duruşunun göstergesi olan bu sendikasyon kredisi özellikle ihracatın finansmanında kullanılmasının yanı sıra Türkiye ekonomisine de büyük katkı sağlamıştır. Kredinin toplam maliyeti Avro ve ABD Doları için sırasıyla Euribor artı %2,65 ve Libor artı %2,75 olarak gerçekleşmiştir.

TEB’in KOBİ’lere desteği devam etmiştir. “Danışman Banka” anlayışıyla finansman desteğinin yanı sıra finansal olmayan ürün ve hizmetleriyle de Türkiye ekonomisinin lokomotifi KOBİ’lerin yanında olan TEB, 2018 yılında da KOBİ Bankacılığıyla önemli çalışmalara imza atmıştır. Düzenlediği TEB KOBİ Akademi, TEB KOBİ Akademi Endüstri 4.0 ve TEB Kadın Akademisi ile il il gezerek KOBİ’lerle, kadın işletme sahipleriyle buluşmayı sürdürmüştür. KOBİ’lerin sürdürülebilir büyüme ve dış ticaret hedeflerine katkı sağlamak amacıyla yeni bir anlaşmaya imza atan TEB KOBİ Bankacılığı, makine imalat sektörünün önde gelen temsilcilerinden Makina İmalatçıları Birliği (MİB) ile Ekim ayında hayata geçirdiği iş birliğiyle reel sektöre verdiği desteklere bir yenisini daha eklemiştir. Yapılan anlaşma doğrultusunda teknoloji, girişimcilik ve üretim alanlarında ortak proje geliştirme, proje uygulama ve mentorluk programlarının yanı sıra MİB üyelerinin ihtiyaçlarına özel olarak TEB tarafından finansal hizmet ve ürünler de sağlanması öngörülmektedir. TEB aynı zamanda, hem Türkiye ekonomisine hem de MİB üyelerinin ihracatına katkıda bulunmak amacıyla üretim ve ihracata yönelik büyüme ve gelişim programlarının koordinasyonlarını üstlenecektir.

2018 yılında KOBİ müşterilerinin hayatını kolaylaştırmak için dijitalleşmeyi merkeze alan TEB’in dijital bankacılık platformu CEPTETEB’in kullanıcı sayısı üçüncü yılında 600 bini aşmıştır. TEB, dijital bankacılık alanındaki öncülüğünün ve sektörde yaşanan dijital dönüşümün gereği olarak hayata geçirdiği TEB Pratik Şube’lerin sayısını artırarak Türkiye’nin pek çok noktasında hizmet vermeye devam etmektedir. Dijital ve fiziki şubeyi birleştiren yeni bankacılık anlayışı TEB Pratik Şube’lerin sayısı İstanbul’da sekiz, Bursa’da sekiz, Denizli’de beş, İzmir’de dört olmak üzere toplam 25’e ulaşmıştır.

Tüm dokümantasyonun cihaz üzerinden dijital olarak onaylandığı TEB Pratik Şube ile kullanıcılar, para çekme, yatırma, para transferi, ödeme işlemleri, kredi kartı teslimi gibi fiziksel alışveriş gerektiren işlemlerin yanı sıra ıslak imzanın zorunlu olduğu işlemleri de kolaylıkla yapabilmektedir. TEB, 2019 yılında daha da yaygınlaştırmayı planladığı TEB Pratik Şubeler ile aynı zamanda operasyonel verimliliğe de katkı sağlamaktadır.

Finans sektörüne yönelik inovatif çözümler üreten start-up’ları destekleme ve onlarla birlikte inovatif ürünler sunma hedefiyle TEB Fintech Future Four Programı’nı başlatan Banka, 2018 yılında Türk fintech’lerinin yurtdışına açılmasını sağlamak amacıyla yurtdışından güçlü bir ortakla iş birliğine gitmiştir. TEB Fintech Future Four Programı yarışma değil bütün bir yıl boyunca başvuruların alınacağı ve parlak fikirlerin bekleneceği bir platforma dönüştürdü. Bunun yanı sıra, Dijital Finansal Okuryazarlık Programı’na başlanmıştır.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşmada önemli bir rol üstlenen Finansal Kapsama Programları’nın Türkiye’de en eski uygulayıcılarından biri olan TEB, ülke genelinde tasarruf alışkanlığının yaygınlaşması ve tabana yayılması, finansal okuryazar bir nesil yetiştirilmesi için çalışmalarını sürdürmektedir. Bu kapsamda TEB, bugüne kadar toplumun farklı kesimlerinden yaklaşık 19 milyon kişiye finansal okuryazarlık eğitimi verilmesini sağlamıştır.

TEB’in 2018 yılı faaliyet sonuçlarını ve mali tablolarını görüşlerinize sunarken, her zaman yanımızda yer alan ve bize güvenen siz değerli pay sahiplerimize, ekibimize, müşterilerimize ve iş ortaklarımıza Yönetim Kurulu olarak teşekkürlerimizi sunarız.

Saygılarımızla,
Yönetim Kurulu