2018 FAALİYET RAPORU
PDF BNP PARIBAS GRUP İLETİŞİM ENGLISH

TEB İNSAN KAYNAKLARI GRUBU

TEB İnsan Kaynakları Politikası

TEB İnsan Kaynakları;

için çalışmaktadır.

TEB İnsan Kaynakları, uygulamalarıyla tüm çalışanlara hızlı ve etkin bir şekilde destek vermekte; Genel Müdürlük ve şubelerin verimliliğinin ve performansının artırılmasında rol oynamaktadır.

Kariyer Gelişimi
TEB, çalışanlarının kariyer gelişimlerine odaklanarak, müdür atamalarının büyük bir kısmını iç kaynaklarından karşılamaktadır.

2018 yılında toplam 92 çalışan, müdür veya üstü unvanlara terfi etmiştir. Müdür altı unvanlarda görev alan 360 çalışanın bir üst pozisyona terfisi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, 475 çalışanın farklı alanlarda (fonksiyonel) görev değişikliği yapılmıştır.

TEB’in tarafsız ve açık iletişim ilkesi doğrultusunda, BNP Paribas ve TEB Grubunda yer alan tüm açık pozisyonlar, Banka ve Grup Şirketleri genelinde duyurularak tüm çalışanlara başvuru fırsatı tanınmıştır. Aynı zamanda TEB çalışanlarının uluslararası kariyer fırsatlarından yararlandırılmasına devam edilmiştir. 2018 yılında da Kariyer Komiteleri, çalışan temsilcilerinin katılımıyla yapılmış, terfi önerilerinde görüşlerin açıkça paylaşıldığı bir platform yaratılmaya devam edilmiştir.

Şube operasyon kadrolarına yönelik terfi ve satışa geçiş sınavı uygulamalarına devam edilerek geçişlerde sınav ve mülakat yöntemi ile daha objektif bir görüş oluşturulmuştur.

Konusunda uzman İnsan Kaynakları İş Ortakları ekibi, tüm TEB çalışanlarına kariyer konusunda danışmanlık vermekte ve çalışanların yetkinlik ve performansları paralelinde en uygun pozisyonlarda değerlendirilmelerini sağlamaktadır.

TEB’de bütün görev tanımlarına ve kariyer haritalarına, tüm çalışanlara açık olan IntraTEB ortamı üzerinden ulaşılabilmektedir.

TEB Mentor Uygulaması
TEB mentor uygulamasının hedefi, tüm TEB çalışanlarının kişisel yetkinliklerini ve iş becerilerini geliştirmek için kendilerinden daha deneyimli çalışanların tecrübelerinden yararlanmalarını sağlamaktır. TEB genelinde bugüne kadar 1.216 çalışana mentorluk desteği verilmiştir.

Yetenek Yönetimi ve Yetenek Gelişim Planları
2018 yılında Yetenek Yönetimi süreçleri kapsamında yüksek performans gösteren, yüksek potansiyelli çalışanların belirlenmesi için BNP Paribas Grup Global Yetenek Yönetimi tarafından uygulamaya alınan “Leaders For Tomorrow” programı kapsamında oluşturulan grid formun TEBFlow sistem entegrasyonu sağlanmış ve değerlendirmeler sistem üzerinden gerçekleştirilmiştir.

Yeteneklerin gelişimleri, bireysel yetenek gelişim planları aracılığıyla, Yetenek Yönetimi ekibi tarafından, çalışanların kendileri, yöneticileri ve İK İşortakları / İk Bölge Yöneticileri ile birlikte oluşturulmuş ve yakından takip edilmiştir.
Yetenek Gelişim Programları, yeteneklerin deneyimlerine ve yönetsel seviyelerine göre yeniden tasarlanmıştır. Bu programların temel amacı; her seviye için liderlik yetkinliklerinin gelişimini desteklemek, yetenekleri gelecekteki rolleri için hazırlamaktır. Bu çerçevede 25 Genç Yetenek, 62 Yükselen Yetenek, 84 Yıldız Yetenek olmak üzere toplamda 171 HIPO; rotasyon, e-öğrenme, sınıf içi eğitim programları, interaktif atölye çalışmaları, mentorluk programları ve deneyim paylaşım toplantıları ile zenginleştirilmiş, 2 yıla yayılan Yetenek Gelişim Programlarına katılmışlardır. 660 HIPER de bireysel gelişim planları çerçevesinde mesleki ve kişisel gelişim programlarına katılmışlardır.

Geleneksel TEB Yetenek Günü
2009 yılından bu yana her yıl, yeni bir tema ile yeteneklerin bir araya getirildiği, inovasyonun sahne aldığı, yeteneklerin beslendiği, kurum içindeki bilinirliklerinin arttığı, birlikteliğin yeşerdiği samimi bir buluşma olan “TEB Yetenek Günü” düzenlenmektedir 2018 yılındaki etkinlik, “Ben’den Biz’e/ WeQ is the New IQ” teması ile gerçekleştirilmiştir.

Global Yetenek Yönetimi
Global yeteneklere BNP Paribas Global Yetenek Gelişim Programlarına katılım fırsatları da sunulmaktadır. 2018 yılında toplam 29 yeteneğin global yetenek programlarına katılımları sağlanmıştır.

IRB’nin ülkeler arası exchange programı “Learn From Each Other” kapsamında, BNP Paribas’nın 6 farklı ülkeden (Fransa, İtalya, Lüksemburg, Fas, Ukrayna, Polonya) 11 Global Genç Yeteneği, 2018 yılında Banka’da ağırlanmıştır. Global Genç Yetenekler, ziyaretleri sırasında Türk Bankacılık Sektörü’nü ve TEB’i yakından tanıma fırsatı bulmuşlar, çeşitli saha ziyaretlerine ve iş başı eğitimlere katılmışlardır. Türkiye’den gönderilen 9 genç yetenek de aynı deneyimi bu ülkelerde yaşama fırsatı yakalamışlardır.

TEB Tasarım Atölyesi: Fikirbazlar Platformu
Y Kuşağı TEB’li genç profesyoneller ve üst yönetim arasında bir köprü oluşturmayı, ekip olarak Tasarım Odaklı Düşünce Metodunu kullanarak proje geliştirmelerini, böylece kuşaklar arası etkileşimi ve karşılıklı fikir paylaşım fırsatlarını çoğaltmayı hedefleyen “TEB Tasarım Atölyesi: Fikirbazlar Platformu” 2016 yılı Nisan ayında hayata geçirilmiştir.

Fikirbazlar Platformu’nda 1 Usta Fikirbaz ile 3 Genç Fikirbaz, 6-8 ay süreyle bir araya gelerek, ortaklaşa belirledikleri bir konuda, karşılıklı bilgi ve tecrübelerini paylaşıp, tasarım odaklı düşünce metodunu kullanarak bir proje üretip sonuçlandırmaktadırlar.

Bu süre boyunca, ayda en az bir kez bir araya gelinmekte ve projeler üzerinde çalışılmaktadır. Programın sonunda ise projeler TEB üst yönetimine sunulmakta ve beğenilen projeler hayata geçirilmektedir.

2017-2018 dönemi için toplanan başvurular arasından 27 Genç Fikirbaz seçilmiştir. 7 Şubat 2019 tarihinde 9 ayrı proje TEB Üst Yönetimine sunulacak ve seçilen projelerin hayata geçirilmesi için çalışmalar devam edecektir.

Değişim Yönetimi
Değişim Yönetimi çalışmaları kapsamında, iş yapış şeklini değiştiren her proje için özel bir değişim yönetimi planı hazırlanıp hayata geçirilmektedir. Bu suretle, değişimin kurum genelinde çalışanlar tarafından anlaşılması, sahiplenilmesi, hayatın bir parçası olması ve sürdürülebilir kılınması amaçlanmaktadır.

2018 yılı içerisinde, sürdürülebilir başarı için en önemli konulardan biri olan Müşteri Odaklı Hizmet Kültürünün geliştirebilmesi amacıyla değişim yönetimi çalışmaları hayata geçirilmiştir. Bu kapsamda, multidisipliner bir takımdan oluşan CCC - Customer Centricity Center - Müşteri Odaklılık Merkezi kurulmuştur.

CCC - Customer Centricity Center - Müşteri Odaklılık Merkezi öncelikli olarak müşteri odaklılık konusuna odaklanmıştır. İlgili taraflar dinlenerek konular tespit edilmiş; sahayı davranışsal, sistemsel ve süreçsel olarak destekleyecek geliştirme çalışmaları hayata geçirilmiştir.

Öncelikli gelişim alanlarından biri; ürün, hizmet ve kampanyalarla ilgili bilgilerin her zaman doğru, güncel ve kolay ulaşılır olması olarak tespit edilmiştir. Dokümanlar için ortak bir şablon oluşturulmuş ve mevcut dokümantasyon bu şablona uygun hale getirilmiştir.Bu bilgilerin güncel tutulması için yeni bir süreç oluşturulmuştur. E-DYS (Elektronik Doküman Yönetim Sistemi) ile ürün sahiplerinin dokümanlarını sistematik olarak takip edebileceği ve güncelleyebileceği bir yapı oluşturulmuştur.

Ürün, hizmet ve işlemlerle ilgili tüm bilgi ve dokümanlara tek kanaldan ulaşılmasını sağlayan chat-bot önyüzüne sahip, kolay ulaşılır, güncel ve pratik bir arabulBOT platformu geliştirilmiş ve kullanıma açılmıştır.

Sahadaki arkadaşlarımızın eğitim ihtiyaçlarını tespit edebilmek, bilgilerini güncel tutabilmek ve yeni çıkan bir ürün ya da hizmeti hızlıca öğrenebilmelerini sağlayabilmek amacıyla çok keyifli bir oyun QUIZGAME hayata geçirilmiştir. Müşteri odaklılığı konusunda sahaya özel davranışsal eğitimler tasarlanmış ve ilgili hedef kitlenin tamamının eğitimlere katılması sağlanmıştır.

Tone of Voice çalışmaları ile müşteriye dokunulan her kanalda (SMS, ATM, E-POSTA, vb) ideal iletişim dilinin belirlenmesine yönelik çalışmalar hayata geçirilmektedir.

CCC - Customer Centricity Center - Müşteri Odaklılık Merkezi tarafından alınan tüm aksiyonlar çalışanların bilgiye hızlı ve kolay bir şekilde erişebilmelerine yöneliktir. Sahanın tıkandığı konular için de yepyeni bir çözüm merkezi yapılanması oluşturulmuştur. Yenilenen Müşteri Destek Çözüm Merkezi ile artık sadece teknik sorunlara değil, müşteri işlemleri, kabuller ve süreçlerle ilgili sorunlara da cevap verilebilmektedir.

Ücretlendirme ve sosyal imkanlar
TEB’de maaş ödemeleri, gerekli yasal kesintiler sonrasında her ayın son iş günü, net olarak yapılmaktadır. Aylık maaşa ek olarak, tüm TEB çalışanlarına, niceliksel ve niteliksel hedeflerini gerçekleştirmede gösterdikleri performans değerlendirilerek, kolektif ve bireysel başarıların ödüllendirilmesi amacıyla, performansa dayalı başarı ve satış primi ya da yıllık performans ikramiyesi ödenebilmektedir. 2018 yılında Banka’da performansa dayalı ödemelerin yıllık ortalama tutarı, bu ödemeyi alan çalışanların aylık ücretlerinin yaklaşık 2 katı olarak gerçekleşmiştir.

TEB Formasyon Akademisi Saklıköy
TEB Formasyon Akademisi Saklıköy’de eğitimlerin yanı sıra çalışanlar ve aileleri için spor, sanat ve atölye faaliyetleri de düzenlenmekte, çalışanlar diledikleri zaman tesis restoranından ve faaliyetlerden yakınları ile birlikte faydalanabilmektedir.

TEB Formasyon Akademisi, ayrıca, Genel Müdürlük gruplarının, işkollarının, Grup şirketlerinin ve BNP Paribas’nın önemli toplantılarına ev sahipliği de yapmaktadır.

Dijital İK
TEB’de İnsan Kaynakları uygulamalarının dijitalleştirilmesi çalışmalarına aralıksız devam edilmiştir. Bu kapsamda;

İK Çözüm Merkezi
TEB İnsan Kaynakları uygulamalarına ilişkin iç müşterilerin ilettiği soru ve taleplerin ilk başvuru noktası olarak hızlı ve hatasız karşılanması, memnuniyetlerinin artırılması ve buna yönelik günümüz teknoloji araçları ile destekli iletişim platformunun oluşturulması amacıyla kurulan İnsan Kaynakları Çözüm Merkezi, 2018 yılında da faaliyetlerine devam etmiştir.

Merkez aynı zamanda, iç müşteri memnuniyeti kapsamında, çalışanların sorularını cevaplamak veya sorunlarına çözüm bulmak amacıyla, çalışanlarla bire bir görüşme imkanı sağlamıştır.

Great Place to Work®/En İyi İşyeri
TEB İnsan Kaynakları Grubu, Banka içerisindeki stratejik projelerde, Değişim Yönetimi Lideri olarak görev almaktadır.

Çalışanlar için “En Çok Çalışılmak İstenen İşyeri”ni yaratmak ve sektörde çalışanların en çok tercih ettiği banka olmak hedefi ile yola çıkan TEB, “En İyi İşyeri Projesi”ni 2012 yıl sonunda başlattığından bu yana bir çok projeyi hayata geçirmiştir.

TEB’i bu konuda başarıya götüren en önemli unsurların başında, en iyi işyeri olma hedefinin, tüm TEB yönetimince benimsenip sahiplenilmesi ve yönetimin içten ve samimi bir biçimde attığı adımlar gelmektedir.

TEB, sektörde bir ilke imza atarak organizasyondaki tüm grupları temsil eden çalışanlardan oluşan 600 kişilik “Çalışanın Sesi Platformu”nu kurmuştur. Platform, TEB’in en iyi işyeri yolculuğunda çalışanların tüm geribildirimlerini İnsan Kaynakları Grubuna ve yönetime, bu geribildirimler paralelinde hayata geçirilen aksiyonları ise Banka’ya aktarmaktadır. TEB’de tüm çalışanların kendilerini ilgilendiren konularda karar süreçlerinde yer almalarını destekleyen ve sektörde örnek gösterilen bir uygulama olan “Çalışanın Sesi Platformu” ile birlikte her yıl aksiyon planları oluşturulmakta ve üst yönetim sponsorluğunda bu aksiyon planları hayata geçirilmektedir .

“En İyi İşyeri Olma” hedefi paralelinde, tüm TEB yöneticileri kendi bölüm sonuçlarına göre, etki alanları içindeki aksiyonları almaktan ve hayata geçirmekten sorumludur. Bu konu ile ilgili tüm TEB yöneticileri gerekli eğitimlere katılmıştır.

Great Place to Work tarafından yapılan  Türkiye’nin En İyi İşverenleri Araştırması’nda TEB; 2.000 üzeri çalışanı olan şirketlerde Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesine girmiştir. TEB, listeye giren ilk ve tek banka olmanın yanı sıra bu kategoride finans sektöründen ödül alan tek kurum olmayı başarmıştır.

Çalışan Anketleri
TEB, her yıl düzenli olarak tüm BNP Paribas Grubu çalışanlarının katıldığı Global People Survey/Global Çalışan Anketi ve tüm TEB çalışanlarının katıldığı İç Müşteri Anketi ile iki yılda bir yine tüm TEB çalışanlarının katıldığı Great Place to Work firması tarafından yapılan En İyi İşyeri Anketi  gerçekleştirmekte ve sonuçları tüm Banka ile detaylı olarak paylaşmaktadır.

Bu anketler sonucunda ortaya çıkan geribildirimler, ünitelere iletilmekte, aksiyon planına dönüştürülerek proje planı dahilinde uygulamaya alınmaktadır.

Yukarıda bahsedilen Great Place to Work sonuçlarına ek olarak, “Global People Survey” sonuçlarında 2012’den itibaren 8 puanlık artış sağlanmıştır.

Top Employer Turkey ve Top Employer Europe Sertifikası 
TEB’in, “Çalışana Değer Verme” ilkesi doğrultusunda başlattığı “En İyi İşyeri” yolculuğundaki çalışmaları sonucunda; şirketlerin İnsan Kaynakları politika ve uygulamalarını değerlendiren dünyanın saygın kuruluşlarından Top Employers Institute TEB’i 2018’de de Avrupa ve Türkiye’nin En İyi İşverenleri arasında değerlendirmiştir. TEB bu sonuçla 5 yıl üst üste Top Employer Turkey ve Top Employer Europe Sertifikalarını alma başarısını göstermiştir.

TEB İç İletişim Faaliyetleri

Çalışan Değer Önermesi (EVP-Employee Value Proposition)
TEB’in 2015 yılında oluşturduğu yeni Çalışan Değer Önermesi (EVP/Employee Value Proposition) “Benim TEB’im Benim Dünyam”, tüm TEB çalışanları tarafından sahiplenilmiş, 2018 yılında da iç iletişimin bu motto altında yapılmasına devam edilmiştir.

“Benim TEB’im Benim Dünyam”ın açılımı: “Tüm çalışanların farklı hayallerle ve hedeflerle bir arada oluşturdukları TEB dünyası. Benim TEB’im tutkularımı paylaştığım, girişimcilik ve takım ruhu ile zorlukların üstesinden başarıyla geldiğim ve yenilikleri deneyimlediğim, bana değer verdiğini hissettiğim ailem.” şeklindedir.

“Benim TEB’im Benim Dünyam” ana işveren markası altındaki alt markalar; Yenilikçi Dünyam, Başarılı Dünyam, Gelişen Dünyam, Keyifli Dünyam, Gönüllü Dünyam ve Sağlıklı Dünyam olarak belirlenmiş ve 2018 yılında da tüm iç iletişim faaliyetleri bu alt markaların çatısı altında yürütülmüştür. TEB’in üniversite öğrencileri ile iletişimi ve tüm kampüs etkinlikleri, “Benim TEB’im Benim Geleceğim” mottosu ile gerçekleştirilmektedir.

TEB Ailesine Hoş Geldin Intranet Sayfası (On Boarding)
TEB’de işe başlayan çalışanların ilk günlerini kolaylaştırmak ve daha hızlı uyum sağlamalarına destek olmak amacıyla hazırlanmış, öncelikli konuları içeren bir rehber niteliğinde olan bu sayfa, IntraTEB’de yer almaktadır.

TEB Çalışanları Birlikte
2018 yılında;

gibi birçok etkinlik düzenlenmiştir.

TEB Bültenleri
TEB’le ilgili haberler ve güncel konular hakkında çalışanları bilgilendirmeyi amaçlayan “TEB’de Ne Var Ne Yok” isimli kurum içi haftalık e-bülten yayınına devam edilmiştir.

Özel Gün Kutlamaları
Çalışanları özel hissettirecek ve kurum bağlılığını artıracak aksiyonlar kapsamında öğretmenler günü, yeni yıl ve bayram gibi özel günlerle birlikte alınan ödüllerin kutlamaları yapılmış, çalışanlara çeşitli hediyeler verilmiş, mektuplar gönderilmiş ve kutlama mesajları yayınlanmıştır.

Yöneticiler Toplantısı
Yönetim kademesinin bilgilendirilmesi ve üst yönetimin mesajlarının paylaşılması amacıyla düzenli olarak yapılan Yöneticiler Toplantısı, yine 2018 yılı başında gerçekleştirilmiştir.

TEB Oscar Ödülleri
TEBlilerin her yıl, bankamıza olan tutkularını, bağlılıklarını, birlikte ne kadar ahenkle ve başarıyla çalıştıklarını gösterdikleri, samimi ve güvene dayalı çalışma ortamını pekiştiren yarışmadır.

Bu sene 6.’sı düzenlenen ve gelenekselleşen TEB Oscar Ödüllerinin bu seneki teması Yeşilçam Filmleri ile TEB’deki hayatlarıydı. 26 Ekip yarışmaya katılım gösterdi. 2012’den bu yana süren TEB Oscar Ödüllerinde diğer temalar ise şöyleydi: HAYDE, HAPPY, HALK OYUNLARI, KORO, MÜZİKAL.

TEB Spor Akademisi
Çalışan sağlığını korumak, ekip ruhunu ve “biz” bilincini güçlendirmek, çalışanların kurumsal aidiyetini artırmak, sosyal sorumluluk kapsamında sosyal ve toplumsal fayda yaratmak amacıyla, spor alanında kurum içi organizasyonlar yapılmakta, kurum dışı spor etkinliklerine çalışanların katılımı ve Banka takımları olarak kurumu temsil etmeleri sağlanmaktadır.
2018 yılında TEB Spor Akademisi etkinlikleri birçok branşta devam etmiştir:

TEB Futbol Takımı 2018 Şirketler Futbol Ligi’nde 20 takım arasında 2. olurken, TEB Kadın Voleybol Takımı 2018 Kurumsal Oyunlar Voleybol Şampiyonluğu ve TEB Erkek Voleybol takımı 3.lük elde etme başarısını göstermişlerdir.

TEB Tenis Takımı DEİK Business Tennis Cup Şampiyonu olmuştur.

TEB Kulüp Aktiviteleri
Çalışanların ilgi alanlarında aktif olmalarını ve iş dışında da bir araya gelmelerini sağlamak amacıyla TEB Kulüp Aktiviteleri yapılmaktadır. Kulüp aktiviteleri arasında TEB’in orkestrası TEB Band, Türk Sanat Müziği Korosu, TEB Fotoğraf Kulübü, TEB Satranç Kulübü, TEB Tiyatro bulunmaktadır.

İK Bizbize Toplantıları
TEB İnsan Kaynakları Grubu, 2017 - 2018 döneminde tüm Genel Müdürlük ve Bölge çalışanları ile gerçekleştirdiği 47 İK Bizbize toplantısında 5.000 TEB çalışanı ile;

Sosyal Sorumluluk Aktiviteleri

* Adım Adım Organizasyonu’nun 2008-2018 dönemi kümüle verilerine ilişkindir.

TEB’de İnovasyon
2007’den beri aralıksız gerçekleştirdiği inovasyon çalışmalarıyla dünyaca ünlü araştırma şirketi Gartner tarafından örnek gösterilen TEB, 2013’te European Financial Management Association (EFMA) tarafından 4 yıl üst üste “En Başarılı İnovasyon Yönetimi Yapan Banka” seçilmiştir.

TEB, 2018’de de ‘inovasyon ekosistemi’ yaklaşımını sürdürmüş, inovasyon uygulamaları ile çalışanlarını, üniversite öğrencilerini, teknolojik girişimcileri ve müşterilerini teşvik ederek inovasyon kültürünü yaygınlaştırmaya ve müşterilerine yenilikçi ürün ve hizmetler sunmaya devam etmiştir.

İlk kez 2018’de başlatılan TEB Home programı ile TEB’liler, girişimcilik yeteneklerini daha da ileriye taşıyarak, projelerini start-uplar ile birlikte hayata geçirmeyi deneyimlemeye başlamışlardır.

TEB Kurum İçi Girişimcilik Programı
Sektörde bir ilk olan Kurum içi Girişimcilik Programı ile TEB, girişimci bir kurum kültürü ve çevik bir çalışma ortamı yaratarak çalışanlarını ürün, hizmet ve süreçlerin değişiminde aktif rol oynayan, kendini işin sahibi kadar işe verebilen, inisiyatif alan, sorumluluk seviyesi yüksek ve kuruma bağlı girişimci çalışanlara dönüştürmeye devam etmektedir. Program ile hedeflenen, yenilikçi ve Banka’nın geleceğini değiştirebilecek projeler üreten ve hayata geçiren “İç Girişimciler” yetiştirmektedir.

TEB, Kurum İçi Girişimcilik Programı kapsamında gerçekleştirdiği Hackathonlar ile yenilikçi, yaratıcı, girişimci çalışanlarını bir araya getirmekte, çalışanların birbirlerinden beslenerek projelerini geliştirdikleri proje maratonu ortamını sağlamakta, çalışanların fikirlerini haya geçirmeleri için eğitim, mentorluk ve hızlandırma programları ile desteklemektedir.

TEB Kurum İçi Girişimcilik Programı, TEB’in girişimcilik ekosistemini desteklemek amacıyla başlattığı Girişim Bankacılığı ve TEB Özel Melek Yatırım Platformu’nu besleyen önemli bir aksiyon olmuştur.

2018 yılında dördüncü yılına giren TEB Kurum İçi Girişimcilik Programı’na iç girişimci ruhunu taşıyan çalışanlardan, 300’ü aşkın proje başvurusu gelmiştir.

TEB HOME
İnovasyonu hızlandırma amaçlı ortak bir çalışma platformu olan HOME, TEB İnovasyon programlarında ortaya çıkan fikir ve projelerin “Minimum Viable Product” (uygulanabilir en yalın ürün) olarak hayata geçmesini amaçlayan bir programdır. Program kapsamında TEB’li iç girişimciler, fikirlerini startuplar yardımı ile design thinking, lean ve agile yöntemlerini kullanarak test edip hayata geçirirler.

TEB Startups Practice
9 - 10 Nisan 2018 tarihlerinde gerçekleştirilen TEB - Startup işbirliğini konu alan etkinlikte; BNP Paribas Temsilcileri, TEB’liler ve startup’lardan oluşan 150’nin üzerinde katılımcı TEB Saklıköy Formasyon Akademisi’nde bir araya gelmiştir.

Katılımcılar BNP Paribas Grubu ve TEB’de startuplara yönelik uygulamalara ek olarak Türkiye Fintech Ekosistemi araştırmasını dinleme şansı bulmuşlardır.

Etkinlikte Start-up’ların kurumsal firmalardan beklentileri hakkında girişimciler ile fikir alışverişinde bulunan katılımcılar “TEB ve Startup İşbirliği” konusunda grup çalışmaları gerçekleştirerek önerilerini ve yaratıcı fikirlerini paylaşmışlardır.

Geleneksel TEB Akıl Fikir Yarışması
2018 yılında TEB’in inovasyon çalışmalarının kurum dışındaki en büyük yansımalarından biri olan Geleneksel TEB Akıl Fikir Yarışması’nın on birincisi düzenlenmiştir.

“Akıl Fikir Buluşması”nın yıl bazındaki temaları aşağıdaki gibidir.
2018: WeQ: Yeni IQ -  Ben’den Biz’e
2017: Dünya BETA’da: Hazır mısın?
2016: Bankacılık Yeni Neslin Kodları ile Baştan Tasarlanıyor
2015: Çevik Ol, Sonuç Al
2014: Basit Düşün, Ezber Boz
2013: Değişen Tüketici Trendleri İçin İnovasyon
2012: Dijital Dünyada Yeni Nesil Bankacılık
2011: Müşteri Deneyiminde İnovasyon
2010: Gelecekten Bugüne İnovasyon
2009: Zor Zamanları İnovasyon ile Aşmak
2008: Açık İnovasyon

2018 yılı teması “WeQ: Yeni IQ” olan etkinlikte sektörün önde gelen isimlerinden yerli ve yabancı konuşmacılar, insanlar arası bağların, sinerjilerin harekete geçirilmesi, ortak bir çözüm üzerinde çalışma, birlikte hareket etme kültürünün oluşturulması yani ‘İşbirliği” ve yeni “Biz Kültürü”nün  iş dünyası için her zamankinden daha büyük önem taşıdığını belirtmişlerdir.

Etkinlikte ayrıca Kurum İçi İnovasyon Yarışmaları ile fikirlerini ileten yaratıcı çalışanlara ve “Akıl Fikir Yarışması”nda dereceye giren müşterilere, üniversite öğrencilerine, yeni mezunlara ve teknolojik girişimcilere ödülleri takdim edilmiştir.

Müşterilerine sunduğu yenilikçi ve yaratıcı hizmetlerle onların hayatını kolaylaştıran TEB, inovasyonu farklılaşma stratejisinin en önemli araçlarından biri olarak görmektedir.

Akıl Fikir Yarışması kanalı ile TEB’e 2017-2018 döneminde 15.600 proje iletilmiştir. Yarışma başvurularının alındığı www.icatcikar.com sitesi, 102 ülkeden 260.000 ziyaretçiyi ağırlamıştır.

TEB müşterileri, üniversite öğrencileri ve yeni mezun genç profesyonellerden gelen yenilikçi fikirler yine TEB’in müşterilerine sunduğu ürün ve hizmetlere dönüşmüştür.

2017 - 2018 döneminde teknolojik girişimci kategorisinden alınan 1.800’den fazla başvuru, TEB Girişim Bankacılığı’na önemli bir kaynak oluşturmuştur.

Yarışmaya katılan finalistlere finansal ödüllerin yanı sıra TEB’de kariyer fırsatları da sunulmaktadır. Bugüne kadar 12 finalist TEB ailesine katılmıştır.

Üniversite, Kampüs Aktiviteleri - Staj ve Genç Yetenek Kazanım Programları
TEB İnsan Kaynakları Grubu, 2018 yılında genç yetenekleri TEB’e kazandırmak üzere kampüslerdeki çalışmaları onların ihtiyaç ve beklentilerine göre tasarlayarak, farklı platformlarda bir araya gelmiştir.

TEB İK, İTÜ, Koç, Boğaziçi, ODTÜ, Bilkent, İstanbul, Marmara, Sabancı, Erzurum Teknik, Çukurova, Anadolu, Bilgi, 9 Eylül, Osmangazi, Süleyman Demirel, İYTE, KKTC DAÜ, KKTC ODTÜ Üniversiteleri kampüslerinde tanıtım faaliyetleri, şirket sunumları, kariyer şenlikleri, yönetici sohbetleri, elevator pitch ve vaka seçme süreçlerinde 7.000’den fazla öğrenciyle etkileşime geçmiştir.

TEB, Akademik dönem boyunca toplam kampüs etkinlikleri, gerek özel oturum ve derse katılımlar, kariyer şenlikleri,  gerekse dijital platformlarda  yer almıştır. Bu etkinliklerden seçilen öğrencilerle  3 Akıl Fikir Kampüsü, ve 4 TEB’de 1 Gün gerçekleştirilmiştir. Tüm buluşmalara farklı iş birimlerinden Kampüs Elçileri, üst düzey yöneticileri ya da yeni mezun TEB’li genç profesyonellerle birlikte katılarak, öğrencilerin ihtiyaç duydukları konularda deneyim yaşamaları sağlanmıştır.

Akıl Fikir Kampüsü uygulaması üniversitelerin 3. ve 4. sınıf öğrencilerine Inovasyon ve girişimcilik konularında eğitimlerle zenginleştirilmiş, yenilikçiliğin ve yaratıcılığın desteklenip ödüllendirildiği bir çalışma ortamını tanıma, TEB mentorları ve üst düzey yöneticilerle bir araya gelme fırsatı sunmaktadır. 2018’de elevator pitch, vaka uygulamalarına katılan 210 öğrenciden başarılı olan 52 öğrenci Akıl Fikir Kampüsüne katılmış, performansıyla fark yaratan 3. Sınıf öğrencilere Shortcut Staj programına katılım fırsatı, 4.sınıf öğrencilerine iş fırsatı sunulmuştur.

2018 Akıl Fikir Kampüsü’nü başarıyla tamamlayan 4.sınıf öğrencilerinden 2’si mezuniyetiyle birlikte yeni mezun genç yetenek kapsamında işe başlamıştır, 3. Sınıf öğrencilerinden ise Shortcut staj programına 10 öğrenci seçilmiştir. Shortcut Staj Programı, Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinde okuyan 3. sınıf öğrencilerinin katılabildiği, adayların özel bir işe alım süreciyle belirlendiği, Haziran-Eylül dönemini kapsayan, proje bazlı bir programdır. 3 aylık staj programının sonunda proje sunumlarını yaparak başarılı olan öğrencilere TEB’de yarı zamanlı iş imkanı sunulmaktadır. Ders programı yarı zamanlı çalışma için uygun olmayan öğrencilere ise bir ön akit ile mezuniyet sonrası TEB’de çalışma olanağı tanınmaktadır.

Bilgi Teknolojileri genç yetenek alımı dâhilinde üniversite 4.sınıf öğrencilerine part time çalışma imkânı sunulmuştur. Bu kapsamda ilanlara başvuran adaylar arasından 101 aday sürece dahil edilmiştir. Performansıyla fark yaratan 18 öğrenci part time olarak işe başlamıştır. Bu öğrencilerin 10’u mezuniyetiyle birlikte fulltime çalışmaya başlamıştır.

2018 yaz dönemi üniversite zorunlu staj programına Türkiye genelinde toplam 100 üniversite öğrencisi stajını tamamlamıştır.

2018-2019 kış dönemi Ticaret Meslek Lisesi Zorunlu Staj süreci kapsamında, Türkiye genelinde toplam 82 lise öğrencisi staja başlamıştır.

TEB’de Kalite Çalışmaları
TEB’de çevreye duyarlı yaklaşımın daha sistematik bir şekilde yürütülmesi ve takibi amacıyla ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi uygulanmaktadır. Ayrıca TEB, Çevre Yönetim Sistemi belgesine sahip ilk mevduat bankası özelliğini taşımaktadır.

TEB Çevre Yönetim Sistemi her yıl Bureau Veritas tarafından denetlenerek sürekli iyileştirme çalışmalarına kaynak sağlamaktadır.

TEB’de Eğitim
TEB Akademi, günümüz finansal hizmetler sektörünün en önemli ayrıştırıcı unsurunun “nitelikli ve eğitimli insan gücü” olduğunun bilinciyle, çalışanlarının kişisel ve mesleki gelişimlerine en etkili şekilde destek olmayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda tasarlanan eğitimler, kurum içi veya dışı kaynaklarla yürütülen gelişim ve değişim projeleri, eğitim merkezlerinin “iç müşteri hizmet standardının sağlanması” gibi konular eğitim faaliyetleri içinde yer almaktadır.

2018 yılında; sınıf eğitimlerine yaklaşık 9.300 TEB çalışanı katılmıştır. Söz konusu çalışanlar birden fazla eğitime katılım sağlayarak; sınıf eğitimlerinde 50.000 e yakın, iş başı eğitimlerinde 600, e-öğrenme eğitimlerinde ise yaklaşık 180 bin katılım gerçekleşmiştir. 2018 yılında eğitimlerin %48’i iç eğitmenler tarafından verilmiştir.
2018 yılında, Banka’nın Eğitim ve Gelişim stratejileri ve hedefleri çerçevesinde;