Dolandırıcılık Yöntemleri

    Paylaş

    İnternet üzerinden yapılan dolandırıcılık işlemlerinde farklı birçok yöntem kullanılmaktadır. Böyle bir dolandırıcılık girişimi ile karşı karşıya kalmanız halinde bunu fark edebilmeniz için aşağıdaki bilgileri okumanızı tavsiye ederiz. 

    Önemli Uyarı

    Dolandırıcılık olaylarında size çok hızlı ulaşabilir olmamız için iletişim bilgilerinizi güncel tutmanız çok önemlidir.

    • Kredi Kartı ve Banka Kartı şifresi,
    • Kredi Kartı güvenlik numarası,
    • CEPTETEB Mobil ve CEPTETEB İnternet Şubesi parolası,
    • CEPTETEB İnternet Şubesi tek kullanımlık giriş ve işlem şifresi
    • gibi kişiselve finansal bilgilerinizi TEB personeli dahil kimse ile talep edilse dahi kesinlikle paylaşmayınız. TEB kişisel bilgilerinizi veya şifrelerinizi hiçbir şekilde e-posta, SMS ve arama yoluyla talep etmemektedir. Bu ve bunun gibi e-postalarda yer alan linklere kesinlikle tıklamayınız ve kişisel bilgilerinizi paylaşmayınız. 

    Dolandırıcılık Örnekleri

    Zararlı Yazılım

    Gelişen teknoloji ile birlikte cep telefonlarının da birer işletim sistemlerinin olması sebebiyle, zararlı yazılımlar cep telefonlarına bulaşabilmektedir. 
    Zararlı yazılımlar genellikle Android cihazları hedef almaktadır.

    • Google Play'e zararlının kendisi değil, zararlıyı indirecek başka bir uygulama konulmaktadır.
    • İndirme işlemi yapılacak uygulamalar genellikle Sgk Sorgulama, Döviz Çevirici, Gelir İdare Başkanlığı, Tapu Sorgulama, Para Muhasebesi,HGS/OGS sorgulama/yükleme gibi isimlerde yayınlanarak başka uygulamaları taklit etmektedir. 
    • Zararlı yazılımlar, gönderilen sahte SMS’ler üzerinden de yayılmaktadır.

    Nasıl Güvende Olurum?

    • Kusursuz olmasa da, resmi uygulama marketleri kötü amaçlı yazılımları uzak tutmak için gelişmiş güvenlik mekanizmaları kullanıyor. Alternatif uygulama mağazalarında veya bilinmeyen diğer kaynaklarda bu olmayabilir, bu yüzden uygulama indirmek için mümkün olduğunca resmi uygulama marketlerini tercih edin. (Google Play, App Store, Windows Store) dışındaki ortamlardan uygulama indirmeyiniz.
    • Bilmediğiniz kaynaklardan ya da tanıdığınız kişilerden şüpheli konu başlıklarıyla gelen SMS, WhatsApp ve e-posta iletilerindeki linklere tıklamayınız.
    • Bankacılık işlemi yaptığınız cep telefonunuz, tabletiniz ya da kişisel bilgisayarınızda virüs temizleme programı bulunduğundan ve programın güncel olduğundan emin olunuz.

    Sahte Reklamlara Karşı Uyarı

    Sosyal medya üzerinden bankaların ünvanlarını ve logolarını kullanılarak düzenlenen sahte kampanya ve reklam linklerine tıklamamanızı ve bu linkler aracılığı ile kart bilgilerinizi, kimlik bilgilerinizi, internet/mobil bankacılık kullanıcı adı ve şifrenizi, cep telefonunuza gönderilen tek seferlik SMS işlem onay şifrenizi hiç kimseyle paylaşmamanızı önemle hatırlatırız. Bankamız tarafından hiçbir koşul ve durumda müşterilerimizden sözlü veya yazılı olarak bu bilgiler talep edilmemektedir.


    Dolandırıcılık Aramaları

    Kendilerini avukat, polis, savcı, bankacı olarak tanıtan veya sosyal medya/e-posta üzerinden arkadaşınız ya da ticaret yaptığınız şirket gibi davranan dolandırıcılar olabilir. Bu kişilerin amacı size ait internet/mobil bankacılık şifrelerinizi, kimlik bilgilerinizi ya da erişim bilgilerinizi ele geçirerek dolandırıcılık faaliyetleri yürütmektir. 

    Şifre ve bilgi güvenliğiniz için;

    • Bankamız tarafından hiçbir koşul ve durumda müşterilerimizden sözlü veya yazılı olarak bu bilgiler talep edilmemektedir. Dolayısıyla, sizi arayan ve bilgilerinizi paylaşmanızı isteyen kişilere cevap vermemenizi önemle rica ederiz.


    Sim kart dolandırıcılıkları

    Cihazınızın veya SIM kartınınız çalınması veya kaybolması halinde hemen bankanıza bildirin. Cihazınızı başkasına devretmeden önce içerisindeki bankacılık uygulamalarını sildiğinizden emin olun.

    Dolandırıcılar Tarafından Kullanılan Yöntemler

    İkna Yöntemi

    Tanımadığınız kişilerin telefon ile arayarak ikna edici konuşmalar yoluyla sizden bilgi/menfaat sağlamaya çalıştığı bir dolandırıcılık yöntemidir. Dolandırıcılar tarafından yoğun olarak kullanılan ikna yöntemleri şunlardır:

    • Kendisini Emniyet Mensubu, Vali Yardımcısı, Kaymakam, Binbaşı vb. makam sahibi olarak tanıtarak; verdikleri hesaplara para yatırmanızı veya kontör göndermenizi isterler. Taleplerini yerine getirinceye kadarki süreçte telefonu kapatmamanız için çeşitli zorlama ve korkutma yöntemlerini kullanırlar.
    • Hesap bilgilerinizin, kimlik bilgilerinizin örgütün eline geçtiği veya SIM kartınızın kopyalanarak örgüt tarafından kullanıldığını söyleyerek ilettikleri hesaba para göndermenizi talep ederler. Taleplerini yerine getirinceye kadarki süreçte telefonu kapatmamanız için çeşitli zorlama ve korkutma yöntemlerini kullanırlar. Bazı durumlarda "uydu aracılığı ile tüm hareketlerinizi izlediklerini" veya "örtülü ödenekten hesabınıza para gönderildiğini" belirterek sizi ikna etmeye çalışırlar.
    • Bankadan aradıklarını söyleyerek kart bilgilerinizi (Kart no, şifre vb.) ve özlük bilgilerinizi talep ederler. Bazı vakalarda daha önce dolandırdıkları müşterileri yeniden arayarak "kart itirazınız için aramıştık" diyerek ikinci kez dolandırıcılık girişiminde bulunmaktadırlar.
    • "ÖDÜL KAZANDINIZ" (Örn: Forma, saat vb. para ödülü vb.) tarzında SMS mesajları göndererek ödül gönderimi için ön ödeme talep ederler.

    Bu ve benzeri yöntemlerle bilgi ve menfaat talepleriyle karşılaşmanız durumunda, dolandırıcılık mağduru olmamak için sözkonusu taleplere itibar etmemeniz ve en yakın polis merkezine giderek müracaatta bulunmanız önem taşımaktadır.

    Sosyal Mühendislik/İkna Yolu ile Dolandırıcılık 

    Dolandırıcılar sahte internet siteleri kurarak bu sitelerden;

    • Piyasanın çok altında fiyat ile ürün satışı,
    • Normalde mümkün olmayan sorguların ya da işlemlerin gerçekleştirilmesi,
    • Borç sorgulama

    gibi vaatlerde bulunarak müşterilerin kredi kartı ve kimlik bilgilerini edinmektedir. 

    Dolandırıcılar daha sonra müşterileri bankaların çağrı merkezi numaralarına çok benzeyen telefonlardan (Örnek: 0212 444 0 XXX gibi) arayarak aslında hiç var olmayan bir işlemi müşterinin kartından yapılmış gibi aktarmakta, bu işlemin iptali için güvenlik biriminden aradıklarını söylemekte ve sahte siteden elde ettikleri bilgileri de kullanarak aramanın bankanın güvenlik biriminden yapıldığına müşterileri ikna etmektedir. 

    Yapılan bu aramada işlemin iptali, suçluların yakalanması gibi süreçlerde yardımcı olunması için destek istenmekte ve bu amaçla müşteriden (Anne kızlık soyadı, internet şubesi kullanıcı kodu, parolası, şifresi gibi) ek güvenlik bilgileri de talep edilmektedir. 
    Dolandırıcılar son aşamada müşteriyi ikna ederek edindikleri tüm bilgiler ile internet bankaclığı kanalını kullanarak müşteri hesaplarından Havale/EFT/TL Yükleme gibi finansal işlemler gerçekleştirmekte ve kısa sürede bu bakiyeleri sahte hesaplara aktararak banka sistemi dışına çıkarmaktadır. 

    Dolandırıcılar bankanın güvenlik teyidi için müşteriyi araması ihtimaline karşı, müşteriden cep telefonunu verecekleri numaraya yönlendirmesini de isteyerek işlem gerçekleştirmektedir.

    Zeus Virüsü

    Dolandırıcılar tarafından bilgisayarınıza yüklenen virüs, sizi bankanızın internet şubesi yerine bu sayfaya çok benzer başka bir sayfaya yönlendirmekte ve sizden internet şubesine giriş yaparken kullandığınız bilgileri talep etmektedir. Bu ekranda beyan ettiğiniz cep telefonuna gönderilen bir yazılım sayesinde tek kullanımlık şifreniz de dolandırıcılar tarafından ele geçirilmekte ve bu bilgilerle adınıza işlem yapılmaya çalışılmaktadır.

    Bu yöntemden korunmak için hiçbir zaman teb.com.tr internet sayfasına bir bağlantıya tıklayarak ulaşmayınız. Her zaman adres çubuğuna "www.teb.com.tr" adresini yazarak giriş yapınız. Ek olarak internet şubesi giriş sayfasında şüpheli bir değişiklik fark etmeniz durumunda hiçbir bilgi girmeden 444 0 666 TEB Telefon Şubesi’ni arayınız.     

    Ek olarak;

    • Anti-virüs programınızın güncel olmasını,
    • Firewall (Güvenlik duvarı) çözümlerinden yararlanmanızı, 
    • Lisanslı yazılım kullanmanızı,
    • Özellikle tanımadığınız kişilerden gelenler başta olmak üzere, eklentisi olan e-postaları virüs taramasından geçirmeden açmamanızı; güvenilir olmadığını düşünüyorsanız açmadan silmenizi

    öneririz.
     

    ‘Phishing’ Yöntemi

    Kimlik, anne kızlık soyadı, şifre, parola, müşteri numarası, kredi kartı numarası ve benzeri kişisel veya kurumunuza ait bilgilerin elde edilmesine yönelik dolandırıcılık yöntemidir. Dolandırıcılar hedef aldıkları finansal kurumun internet sitesinin görünüşte aynısını oluştururlar. Son olarak da elde ettikleri e-posta adreslerine o finansal kurumdan geldiği izlenimini verdikleri bir e-posta mesajını gönderirler.

    Bu tür e-posta mesajları genellikle bir sistem çalışması ya da benzeri bir yapısal değişiklik ya da belki bir sorundan dolayı kişisel bilgilerinizi girmeniz gerektiğini bildirirler. Bu e-posta mesajlarında yer alan link’leri tıkladığınızda hesabınızın bulunduğu kurumun sitesi yerine sahte siteye yönlendirilirsiniz.

    Varlıklarınızı phishing’e karşı korumak için ulaşmak istediğiniz siteye, ilgili sitenin adresini tarayıcınızın adres alanına yazarak ulaşınız.

    Key-Logger, Screen Logger, Trojan

    Klavyenizde bastığınız tuşları izlemek amacıyla Key-Logger, ekranınızda yaptığınız tıklamaları izlemek için Screen Logger, bilgisayarınızı uzaktan kumanda etmek için ise trojan programları geliştirilmiştir. Bilgisayarınıza genellikle e-posta ekindeki programcıklar, chat odalarında siz farketmeden gerçekleştirilen yüklemeler ve benzeri yollar ile bulaşırlar.

    Bu programlara karşı korunmak için:

    • Anti-virüs programınızın güncel olmasını,
    • Firewall (ateş duvarı) çözümlerinden yararlanmanızı,
    • Lisanslı yazılım kullanmanızı,
    • Özellikle tanımadığınız kişilerden gelenler başta olmak üzere, eklentisi olan e-postaları virüs taramasından geçirmeden açmamanızı; güvenilir olmadığını düşünüyorsanız açmadan silmenizi öneririz.

    Avans Ödemesi veya 419 Dolandırıcılığı

    419 dolandırıcılığı Nijerya kaynaklı ve 4-1-9 numaralı ceza maddesine dayanan bir suçtur. Mesajı gönderen kişi kendini doktor, avukat, üst düzey bürokrat ya da asker ya da bu kişilerin çocuğu olarak tanıtarak güven yaratmaya çalışır. Dolandırıcığın şekli dolandırıcıların hayal gücü ile sınırlıdır; çok değişik senaryolar görülebilmektedir. Mesajda, bulundukları ülkenin yasaları ya da birtakım başka nedeniyle kullanamadıkları ancak bir mali ortaklık ile yurtdışına çıkartarak kullanılabilir hale gelebilecek milyonlarca dolar ya da değerli eşya bulunduğu ileri sürülür. Bu mali ortaklığı kabul etmeniz halinde size verdiğinizin çok ötesinde bir geri dönüş garanti edilir. Ayrıca daha da ileri gidilerek Nijerya Merkez Bankası ile çalıştıkları bile belirtilebilir. Kimlik bilgileriniz, banka bilgileriniz, iletişim bilgilerinizi vermeniz istenir. Bu dolandırıcılık eylemleri sadece parasal kayıplar değil kaçırılma ve cinayet gibi suçlara da yol açmaktadır. Bu türde mektup, e-posta ya da fax mesajlarına cevap verilmemesi bu suçtan korunmanın en kolay yoludur.

    Buna benzer biçimde, telefon kanalı ile de dahil olmak üzere çok büyük fırsatlar sunan ve para haricinde kişisel bilgilerinizi ele geçirmek amaçlı dolandırıcılıklar bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak Ponzi yöntemi, Piramid yöntemi, Prime Bank Note (itibarlı banka garantisi) dolandırıcılıklarından bahsedilebilir.

    Sayfa içeriğini puanla